Amarantus – pseudozboże pełne cennych składników!
Sylwia KaczmarekAmarantus, zwany również szarłatem, ze względu na szkarłatne „pióropusze”, które zdobią wysokie łodygi, należy do najstarszych i bardzo pożywnych roślin uprawianych na świecie. Nie jest zbożem, jest zaliczany do pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, ale niebędących zbożami.
Jego zalety doceniały już starożytne ludy Ameryki Południowej: Inkowie, Majowie i Aztekowie. Do Polski szarłat przywędrował na początku lat 90-tych XX w. Zauważono wtedy, że jest nie tylko rośliną ozdobną, ale zaczęto coraz bardziej zwracać uwagę na jego walory zdrowotne.
Specjaliści od żywienia i eksperci FAO zaczęli nazywać szarłat zbożem XXI wieku i postrzegać jako ważny składnik zbilansowanej diety.
Jest to w pełni uzasadnione, gdyż ziarna amarantusa:
- zawierają dużo błonnika, który odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym żywieniu człowieka; jego frakcje nierozpuszczalne w wodzie ułatwiają i przyspieszają pasaż jelitowy pokarmu, zaś rozpuszczalne, fermentując, tworzą krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe (mlekowy, masłowy, octowy), które działają regenerująco na uszkodzoną błonę śluzową oraz pobudzają motorykę przewodu pokarmowego;
- są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego – w 100 g mamy ok. 15 g tego składnika;
- zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ich obecność w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy zdrowia, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, a zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi; są to przede wszystkim kwasy: alfa linolenowy, linolowy, arachidonowy, oleinowy;
- zawierają jeden z najsilniejszych antyoksydantów - skwalen, który zwiększa odporność immunologiczną skóry, wzmacnia układ odpornościowy i hamuje procesy starzenia;
- są bogactwem związków mineralnych, zawierają: żelazo, wapń, magnez, fosfor, dlatego polecane są kobietom w ciąży, osobom mającym problemy z układem nerwowym i kostnym;
- zawierają witaminy antyoksydacyjne A, E, C, które unieszkodliwiają działanie wolnych rodników, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają za pamięć, funkcje poznawcze i koncentrację.
Dodatkową zaletą amarantusa jest jego lekkostrawność. Dietetycy polecają pokarmy na bazie amarantusa osobom przed stresującym egzaminem oraz sportowcom przed intensywnym treningiem. Ugotowane ziarna amarantusa mogą zastąpić zarówno kaszę jak i ryż.
Na podkreślenie zasługuje fakt, że amarantus dostępny jest również w formie ekspandowanej (popping), przeznaczonej do bezpośredniego spożycia.
Popping z amarantusa zachowuje wysoką wartość odżywczą i nie wymaga gotowania. Można go dodawać do najróżniejszych potraw, m.in. jako wartościowy zagęszczacz do kotletów warzywnych, strączkowych, jako panierka, składnik ciasta, chleba, a także jako lekkostrawny dodatek do muesli lub posypka do deserów i sałatek.
Zastosowanie szarłatu może być wielorakie, gdyż jest on doskonałym dodatkiem do diety dla osób w każdym wieku. Oprócz tego, że ma wysoką wartość żywieniową, jest bardzo smaczny, dlatego warto po niego sięgać regularnie.
Przepisy z amarantusem znajdziesz tutaj.
Źródła:
-
„Uzdrawiające ziarna zbóż” 2013 M. Babalski, M. Przybylak, K. Przybylak
-
Amarantus – jego właściwości żywieniowe i zdrowotne. Rolniczy Magazyn Elektroniczny
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.