Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyAntocyjany, czyli fioletowe zdrowie na talerzu
Antocyjany, czyli fioletowe zdrowie na talerzu
25 / 01 / 2022

Antocyjany, czyli fioletowe zdrowie na talerzu

Patrycja Matecka

 

Organizm człowieka jest narażony na działanie wielu zewnętrznych czynników stresogennych przyczyniających się do zaburzenia jego homeostazy. Skutkuje to obniżeniem odporności i podatnością na choroby bakteryjne, wirusowe oraz nasileniem objawów chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, nowotwory, depresja. Czynnikiem przeciwdziałającym i zmniejszającym częstotliwość występowania tych efektów są antyoksydanty. Są to związki eliminujące wolne rodniki z organizmu ludzkiego, wpływające korzystnie na zdrowie. Wśród nich wyróżnia się polifenole takie jak: flawonoidy (antocyjany) oraz kwasy fenolowe (kwasy hydroksycynamonowe i hydroksybenzoesowe). Są to związki wykazujące działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz konserwujące.

Swoiste mechanizmy działania, pozwalają na określoną aktywność antyoksydacyjną przeciwutleniaczy, która obejmuje:

–– zdolność wiązania rodników – stabilizacji lub delokalizacji niesparowanych elektronów,

–– właściwości redukcyjne – oddawanie elektronów;

–– możliwość unieczynnienia enzymów katalizujących;

–– oksydację poprzez chelatowanie jonów metali;

–– zdolność przerywania przebiegu reakcji wolnorodnikowych;

–– hamowanie działania oksydaz;

–– uwodornianie lub kompleksowanie wolnych rodników, czyli ich stabilizację.

Ze względu na różnice w budowie strukturalnej związki flawonoidowe dzieli się na:

 – flawanony (naryngenina, naryngina, hesperetyna, hesperedyna);

– flawanole (epikatechina, epigallokatechina, katechina);

– flawony (apigenina, diosmetyna, luteolina);

 – izoflawony (daidzeina, genisteina);

– flawonole (kwercetyna, kemferol, mirecytyna, fisteina, morina);

 – antocyjany (cyjanidyna, pelargonidyna, malwidin).

Barwa antocyjanów zależy od ich budowy chemicznej, ale także od kwasowości owocu. Wiele antocyjanów ma czerwoną barwę w środowisku o pH kwaśnym, która zmienia się na niebieską w środowisku alkalicznym.

Tabela 1. Kolory barwników antocyjanidowych (Ryk M., 2018)

Jako przeciwutleniacze antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników wytwarzanych pod wpływem światła słonecznego, które mogą doprowadzić do uszkodzenia  DNA i śmierci komórek. Wolny rodnik to atom lub cząsteczka, która ma na orbitalu walencyjnym jeden lub więcej niesparowanych elektronów, co sprawia, że są one niestabilne, nadają owemu atomowi lub cząsteczce dużą reaktywność i warunki do oddziaływania na różne składowe komórki. Również do bardzo ważnych cech polifenoli zalicza się ich zdolność do stabilizowania witaminy C (funkcja ochronna przed utlenianiem). Dzięki tej właściwości wywierają one korzystny wpływ na syntezę kolagenu.

Istnieją różne źródła pozyskiwania przeciwutleniaczy.  Flawonoidy obecne w suplementach diety dostępnych w postaci kapsułek lub tabletek są jedynie uzupełnieniem normalnej diety. Nadmierna suplementacja preparatami zawierającymi flawonoidy może negatywnie wpłynąć na organizm. Dlatego zalecane jest spożywanie naturalnych składników pokarmu bogatych w związki flawonoidowe. Fioletowe antyoksydanty czyli antocyjany możemy odnaleźć w: winogronach, czerwonym winie, czarnej porzeczce, czarnym bzie, aronii, borówce czernicy, ale również w kapuście głowiastej czerwonej, buraku ćwikłowym czy kukurydzy fioletowej. Wg metaanalizy 343 prac dokonanej przez Barańskiego w 2014 roku, w ekologicznych owocach występuje więcej antyoksydantów w porównaniu do tych uprawianych konwencjonalnie, a antocyjanów nawet o 51% więcej. Warto więc sięgać po produkty rolnictwa ekologicznego.

Burak ćwikłowy  to podgatunek buraka zwyczajnego (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris). 100 g buraka zawiera ok. 40 kcal i należy on do dość słodkich warzyw. Po marchwi jest najczęściej uprawianym warzywem korzeniowym w Polsce. Jest regularnie spożywany i powszechnie stosowany w produkcji jako barwnik spożywczy znany pod nazwą E162. Badania  wskazują na to , że sok z buraka ćwikłowego, chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym struktur DNA w komórkach organizmu człowieka. Dodatkowo wzbogacony w naturalne szczepy bakterii fermentacji mlekowej w formie zakwasu, może być także doskonałym produktem o działaniu probiotycznym. Betaina zawarta w burakach jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając DNA mogą przyczynić się do powstawania nowotworów. 

Kapusta (Brassica L.) to rodzaj rośliny należący do rodziny kapustowatych, rzędu kapustowców. Wśród  warzyw rodzaju Brassica szczególnie wysokie właściwości antyoksydacyjne posiadają kapusta brukselska oraz kapusta czerwona. Kapusta czerwona jest zdecydowanie bardziej bogata w polifenole od klasycznej kapusty białej.  W 100 g kapusty czerwonej znajduje się 196,5 mg polifenoli, z czego 28,3 mg stanowią antocyjaniny. Stąd też pochodzi jej piękny fioletowy kolor.

Kapusta jako jedno z niewielu warzyw jest dostępna w sklepach przez cały rok. Przy wyborze kapusty należy zwrócić uwagę, by wybierać  jak najświeższą, wolną od zanieczyszczeń i śladów po insektach, a także bez przejawów zgnilizny. Kapustę można mrozić, a przechowywana w lodówce wytrzyma do 2 tygodni. Przetwarzanie poprzez obróbkę termiczną wpływa niekorzystnie na wartość odżywczą warzyw. Najzdrowsze jest spożywanie ich świeżych i nie poddanych obróbce termicznej. Zaleca się  przechowywanie warzyw w lodówce, gdzie niska temperatura oraz brak dostępu światła pozwalają możliwie najlepiej zachować ich prozdrowotne właściwości odżywcze.

Kukurydza (Zea mays) to jedno z najstarszych uprawianych na świecie zbóż. Pochodzi z Meksyku i związana jest z kulturą Majów. Największymi producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. W 2018 roku produkcja kukurydzy na świecie wyniosła aż 1147,6 mln ton. W Polsce najbardziej znana jest odmiana kukurydzy o żółtych ziarnach. Oprócz tej odmiany można wyróżnić jeszcze ziarna białe, czerwone, a także niebieskie czy fioletowe. Choć fioletowa odmiana kukurydzy istnieje od dawna, dopiero teraz staje się coraz bardziej popularna. Znajdziemy w niej dużą zawartość antyoksydantów, błonnika oraz witamin. Zawartość flawonoidów w fioletowej kukurydzy jest dwukrotnie większa niż w klasycznej, żółtej odmianie. Ilość antocyjanów w fioletowej kukurydzy waha się od 6,8 do 82,3 mg/g . Nadają one kukurydzy nie tylko niespotykaną barwę ale wykazują również, liczne działania prozdrowotne.

Aronia Czarnoowocowa (Aronia melanocarpa),  wśród owoców jagodowych zasługuje na szczególną uwagę. Charakteryzuje  się największą, spośród surowców roślinnych, zawartością antocyjanów i innych polifenoli. Krzewy aronii, pochodzące z Ameryki Północnej, zostały do Europy sprowadzone w XVII w. roślina ta należy do rodziny Roseaceae (Różowate) i obejmuje trzy gatunki: aronię czarnoowocową (Aronia melanocarpa), aronię czerwoną (Aronia arbutifolia) oraz aronię śliwolistną (Aronia prunifolia) . Wśród polifenoli obecnych w owocach aronii można wyróżnić związki należące do trzech grup: procyjanidyn, antocyjanów oraz fenolokwasów.

Tabela 2. Zawartość w mg na 100 g produktu, antocyjanów w roślinach jadalnych  (Ryk  M., 2018)

Porzeczka czarna (Ribes nigrum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Pochodzi z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Jest bardzo obfitym źródłem antocyjanów  – 250 mg na 100 g masy. Owoce bardziej dojrzałe zawierają więcej fenoli i antocyjanów oraz wykazują wyższą aktywność antyoksydacyjną. Porzeczka ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie owoców oraz w medycynie naturalnej. Jej owoce i liście mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego stanu stawów. Leczy się nią schorzenia dróg moczowych i pęcherza, często jest łączona z innymi ziołami w postaci kompleksów ziołowych. Owoce zawierają duże ilości witamin, w szczególności witaminy C, która w przetworach korzystnie wpływa na procesy przemiany materii i zwiększa odporność organizmu. Naukowcy podają, że największą zawartością różnorodnych polifenoli cechuje się sok z borówki czernicy– zawiera ich aż 19, na drugim miejscu znalazł się sok z jagody – 17 związków tej grupy, następnie sok z czarnej porzeczki – 15 różnorodnych polifenoli. Dlatego warto sięgać nie tylko po świeże owoce, ale również też po ich przetwory.

Winogrono (Vitis vinifera subsp.vinifera) – to roślina z rodziny winoroślowatych, głównie winorośli właściwej. Jest pnączem sięgającym nawet do 40 m. Winogrona, zwłaszcza czerwone, są źródłem polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Każdy z gatunków roślin posiada charakterystyczne dla siebie antocyjany, np. w winogronach występują glukozydy cyjanidyny, pelargonidyny, petunidyny i malwidyny, a także di-glukozydy oraz niecukrowe antocyjanidyny. Przeciwutleniacze z owoców winogron chronią skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, między innymi zmiatają wolne rodniki, zwiększają efektywność innych korzystnych dla organizmu związków i  hamują rozpad kolagenu. Dodatkowo antyoksydanty zawarte w nasionach winogron wzmacniają struktury kolagenowe i przyspieszają regenerację tkanek w organizmie.

Powyżej wymienione warzywa i owoce, to jedynie niewielka część z grupy zawierającej antocyjany. Zaleca się różnorodność w diecie, aby wraz z pokarmem dostarczyć jak najwięcej wartości odżywczych, a wybrane przez konsumentów produkty, nie tylko zaspokajały  głód, ale takie wnosiły wartość dodaną w postaci korzyści zdrowotnych wykraczających ponad te, wynikające ze zwyczajowo spożywanej żywności. Takie postępowanie sprzyja zdrowiu i zmniejsza możliwość zachorowania na choroby cywilizacyjne.

 

 

Bibliografia:

Pieszko C., Zaremba A. – zawartość związków fenolowych w ekstraktach z próbek materiału roślinnego. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL., 2013

Lipecki J. Libik A. – Niektóre składniki warzyw i owoców o wysokiej wartości biologicznej.

Wojtanowska-Kraśniak A. i wsp. Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki BROMAT. CHEM. TOKSYKOL.,2015

 Kuźmicka L., Tarasewicz M.:  Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIII, 2010, 1, str. 9–14

Majewska M i Czeczot H. - Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Terapia i leki, 2009

Yao L.H., Jiang Y.M., Shi J. i wsp.: Flavonoids in food and their health benefits. Plant Foods Hum. Nutr. 2004

Clifford, T., Howatson, G., West, D., & Stevenson, E.:The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients, 2015

Białek M., Rutkowska J., Hallman E. : Aronia czarnowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funcjonalnej, ŻYWNOŚĆ, Nauka, Technologia, Jakość, 2012

Baranowski  K. i wsp., Możliwości odzyskiwania i praktycznego wykorzystania związków fenolowych z produktów odpadowych: z wytłoków z czarnej porzeczki i aronii oraz chmielin - ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2009

Colombo, R., Ferron, L., Papetti, A., Colored Corn: An Up-Date on Metabolites Extraction, Health Implication, and Potential Use, Molecules, 2021

Piątkowska, E., Kopeć, A., Leszczyńska T., Antocyjany- charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011

Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistical Database FAOSTAT

 Nowak A. i wsp.: Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, 2014.

Sikora J i wsp.: właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Bromat Chem Toksykol, 2009

Macků J., Krejča J., Rymkiewicz A. : Atlas roślin leczniczych. Zakład Narodowy im. Ossolińskich – Wydawnictwo, 1989.

Ryk M.,  Izolowanie antocyjanów na drodze ekstrakcji z komórek kapusty głowiastej czerwonej

(Brassica oleracea var. Capitata f. rubra), winogron (Vitis vinifera subsp. Vinifera) i bakłażanów (Solanum melongena)

Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N, Seal C, Sanderson R, Stewart GB, Benbrook C, Biavati B, Markellou E, Giotis C, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Tahvonen R, Janovská D, Niggli U, Nicot P, Leifert C. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014

Białek M. i wsp. Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) potencjalny składnik żywności funkcjonalnej. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012,

Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawe informacje.
cytuj odpowiedz 13.09.2022, godz. 14:27

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet