Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyBłonnik akacjowy – guma arabska, guma akacjowa
Błonnik akacjowy – guma arabska, guma akacjowa
05 / 04 / 2022

Błonnik akacjowy – guma arabska, guma akacjowa

MartaKowalska

 

Błonnik akacjowy – guma arabska, guma akacjowa

Włókno akacjowe, inaczej guma arabska lub guma akacjowa (Gummi arabicum, Gummi acaciae) to naturalna wydzielina pozyskiwana z gałęzi i pni wiecznie zielonych drzew rodzaju Acacia (Acacia senegal, Acacia seyal), występujących w Afryce środkowej, Senegalu, Sudanie oraz Indiach i Australii. Guma nazywana jest „arabską”, gdyż do Europy eksportowano ją z portów arabskich. Dzięki właściwościom emulgującym, ten polisacharyd znalazł szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu (spożywczy, chemiczny, farmaceutyczny, kosmetyczny, papierniczy).

Struktura i właściwości gumy arabskiej
Wydzieliny z drzew Acacia po wysuszeniu mają postać szklistych, łamliwych bryłek o białym, żółtym lub bursztynowo – brązowym zabarwieniu. Po rozpuszczeniu w wodzie guma pęcznieje, dając gęsty, lepki, bezwonny i bezbarwny roztwór koloidalny o kwaśnym odczynie (pH= 4,5). Właściwości gumy akacjowej są ściśle związane z jej strukturą, która określa min.: lepkość, rozpuszczalność, zdolność mikrokapsułkowania i stopień interakcji między olejem i wodą w emulsji.
Błonnik akacjowy (guma arabska) charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością w wodzie i niską lepkością, w porównaniu do innych gum. Dzięki dobrej rozpuszczalności nadaje się do wytwarzania emulsji o/w (olej w wodzie). Guma nie rozpuszcza się natomiast w alkoholu, oleju i eterze, zaś słabo w glicerolu.

Co kryje w sobie błonnik akacjowy?
Błonnik (guma) akacjowy jest bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego o wysokiej tolerancji pokarmowej u człowieka. W 97 % składa się z węglowodanów, głównie z arabinozy (25 – 45 %) i galaktozy (35 – 45 %). Ponadto, zawiera białka, sole mineralne (potas, magnez, wapń, sód) i enzymy utleniające (peroksydazy i oksydazy).
Skład i właściwości mogą różnić się zależnie od czynników, takich jak: pochodzenie, warunki klimatyczne, sezon zbioru, wiek drzew oraz procesy przetwarzania i przechowywania. Guma pozyskiwana z drzew Acacia seyal charakteryzuje się niższą zawartością kwasu glukuronowego i ramnozy oraz wyższą zawartością arabinozy w porównaniu z gumą z drzew Acacia senegal. Zawartość białka jest niska w obydwu gumach. Spośród wszystkich aminokwasów, guma akacjowa zawiera najwięcej hydroksyproliny, seryny, treoniny, proliny i leucyny. Guma arabska zawiera dużo substancji lotnych i stosunkowo małe ilości popiołu. Zawartość wilgoci nie przekracza 15 %.

Wpływ na zdrowie

W wielu badaniach dowiedziono, że błonnik akacjowy przynosi wiele korzyści naszemu organizmowi:

- pęczniejąc w jelicie pobudza perystaltykę jelit i przyspiesza przesuwanie się mas kałowych przez jelito, stąd zalecany jest przy zaparciach;

- wywiera korzystny wpływ na rozwój pożytecznej mikroflory w przewodzie pokarmowym (bakterie kwasu mlekowego, bifidobakterie), będąc doskonałym prebiotykiem;

- pomaga kontrolować masę ciała, poprzez zwiększenie uczucia sytości oraz działanie prebiotyczne;

- zmniejsza wchłanianie glukozy, dzięki czemu może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2;

- redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz obniża ciśnienie, w związku z czym może być stosowany w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych i hipercholesterolemii;

- wspomaga usuwanie toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich z organizmu;

- dzięki wysokiej zawartości soli mineralnych (wapnia, potasu, magnezu) i obecności enzymów wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz może hamować tworzenie płytki nazębnej i poprawić remineralizację zębów, zapobiegając próchnicy;

- dzięki właściwościom przeciwutleniającym może pomóc w leczeniu chorób zwyrodnieniowych, układu żołądkowo – jelitowego i sercowo – naczyniowego;

Zastosowanie
W XVII w. p.n.e. w starożytnym Egipcie błonnik akacjowy (gumę arabską) wykorzystywano do klejenia papirusu, zagęszczania kosmetyków, w lecznictwie (środek przeciwbiegunkowy, łagodzący kaszel i katar) i do mumifikacji. Obecnie znalazła zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Najczęściej gumę wykorzystuje się w postaci sproszkowanej, która jest lepiej rozpuszczalna niż surowy produkt. Proszek uzyskuje się w wyniku rozpuszczenia bryłek gumy, filtracji i pasteryzacji roztworu oraz suszeniu rozpyłowemu (rozpylenie roztworu w strumieniu gorącego powietrza).

W przemyśle spożywczym guma akacjowa (błonnik akacjowy) wykorzystywana jest jako substancja emulgująca, stabilizująca, zagęszczająca i glazurująca (dodatek do żywności E 414). Dzięki temu, że jest pozbawiona smaku i zapachu można znaleźć ją w wielu produktach spożywczych: produktach mleczarskich (napoje mleczne, kefiry, jogurty, sery niedojrzewające i topione), funkcjonalnych (napoje probiotyczne), produktach bezglutenowych, produktach typu light, wyrobach cukierniczych (kremy, cukierki, ciastka), gumie do żucia, lodach, dżemach, aromatach, przyprawach, piwie, napojach bezalkoholowych i sokach oraz mięsnych, rybnych i jajecznych produktach przetworzonych.
Guma akacjowa będąc doskonałym emulgatorem umożliwia połączenie fazy olejowej z wodną. W żywności, stosowana jako emulgator ma na celu poprawę konsystencji oraz zapobieganie rozwarstwianiu produktów.

W przemyśle winiarskim guma akacjowa jest stosowana do klarowania wina, zaś w produkcji napojów bezalkoholowych i piwa do stabilizacji piany.

W cukiernictwie, dzięki właściwościom zagęszczającym i zapobiegającym krystalizacji cukru, stanowi dodatek do glazur i polew.

W produkcji produktów mleczarskich, soków i dżemów stanowi doskonały zagęstnik.

W przemyśle piekarniczym guma akacjowa ogranicza pękanie delikatnych produktów (np. krakersy), zwiększa gładkość muffinek i ciastek, poprawia elastyczność i teksturę podpłomyków i placków tortilla oraz chrupkość wypieków. Ponadto, ze względu na zdolność zatrzymywania wilgoci, niewielki dodatek gumy arabskiej do mąki, poprawia jej właściwości wypiekowe, zmniejszając twardość pieczywa.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że guma akacjowa nie wykazuje szkodliwego wpływu na organizm i jest substancją bezpieczną, nawet przy najwyższym dawkowaniu. W Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, nie określono dopuszczalnego dziennego spożycia gumy arabskiej (ADI), gdyż nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.

W ostatnim czasie na rynku pojawił się błonnik akacjowy w formie sproszkowanej.

Proszek można dodać do jogurtu, kefiru, koktajlów owocowych i warzywnych, płatków śniadaniowych, musli, zup i sosów. Dzięki dobrej tolerancji może być spożywany codziennie. W celach prozdrowotnych zaleca spożywanie do 10 g błonnika dziennie.

W przemyśle farmaceutycznym guma arabska odgrywa znaczącą rolę, ze względu na swoje właściwości emulgujące, stabilizujące i osłonowe. Stanowi substancję pomocniczą w procesie tabletkowania i granulowania leków oraz wchodzi w skład otoczek tabletek powlekanych. Wykorzystywana jest także do produkcji preparatów przeciwkaszlowych i osłaniających błonę śluzową żołądka oraz w recepturach aptecznych do sporządzania emulsji olej w wodzie. Doskonale emulguje tłuszcze, olejki eteryczne, tłuste oleje, żywice i woski. Przed jej wykorzystaniem w recepturze aptecznej, dezaktywuje się zawarte w niej enzymy, poprzez długie ogrzewanie w autoklawie.
W celu wytworzenia emulsji, gumę zwilża się substancją olejową, a następnie dodaje wodę i pozostałe składniki receptury. Dodatek gumy akacjowej do preparatów leczniczych w stężeniu 30 – 40 % zwiększa ich lepkość.

W przemyśle kosmetycznym guma akacjowa służy do zagęszczania, stabilizacji piany i emulsji oraz zapobiega powstawaniu osadu i rozwarstwianiu się kosmetyków. Wywiera istotny wpływ na konsystencję gęstych produktów do demakijażu i maseczek. Dzięki właściwościom nawilżającym, kojącym, zmiękczającym i przeciwzapalnym, sprzyja regeneracji skóry i błon śluzowych, stąd często bywa składnikiem produktów pielęgnacyjnych do twarzy i ciała (maseczki, kremy, mleczka, żele myjące, produkty do demakijażu, masła do ciała).

Krem z dodatkiem gumy arabskiej tworzy na skórze elastyczny film, który zmniejsza widoczność zmarszczek wokół oczu oraz chroni przed oddziaływaniem czynników zewnętrznych (kurz, wiatr, woda, temperatura) i utratą wody.

Gumę akacjową można znaleźć także w preparatach do stylizacji i pielęgnacji włosów. W kosmetykach zazwyczaj stosuje się dodatek roztworu gumy akacjowej o stężeniu do 15 %.
Guma arabska znalazła również zastosowanie w produkcji tekstyliów, ceramiki oraz w przemyśle papierniczym i litografii. Stanowi składnik klejów, farb akwarelowych i pasteli. Już niewielki dodatek do farby i atramentu nadaje połysk oraz bardziej intensywną barwę. Z kolei dodatek do kleju zwiększa jego kleistość.

Działania niepożądane
Guma akacjowa spożyta w nadmiarze może spowodować wzdęcia, nudności. Niekiedy wywołuje reakcje alergiczne – atak astmy, np. u osób pracujących w fabryce słodyczy.



Bibliografia:
Ahallil H., Maskat M.Y., Abdullah A. (2020): The effect of Acacia senegal as potential prebiotic on obese gut microbiota, Food Research, 4, 3, 814 – 822.
Boiero M. L., Borsarelli C. D., Montenegro M. A. (2012): Gum Arabic: More Than an Edible Emulsifier, Products and Applications of Biopolymers, Casparus Johannes Reinhard Verbeek, IntechOpen, 1 – 18.
Cherbut C., Michel C., Raison V. i in. (2003): Acacia gum is a bifidogenic dietary fiber with high digestive tolerance in healthy humans. Microbial Ecology in Health Disease, 15, 43 – 50.
Larson L. i in. (2021): Acacia Gum IsWell Tolerated While Increasing Satiety and Lowering Peak
Blood Glucose Response in Healthy Human Subjects, Nutrients, 14, 1 – 14.
K. Mitka (2010): Guma arabska (E 414) – dodatek do żywności znany już w starożytnym Egipcie, Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, 54, 4, 28 – 30.
Pałczyński C. (2015): Dodatki do żywności a zdrowie. Rozpuszczalniki, substancje glazurujące, zagęstniki, Alergia, 2.
Sierpniowska O. (2015): Manuał Lekarski. Technologia postaci leku. Emulsje. Aptekarz polski, 112, 90 e, 19 – 29.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.


Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 21 LATO 2022

Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 26.05.2022, godz. 19:44

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet