Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyBłonnik, błonnik witalny naturalny suplement
Błonnik, błonnik witalny naturalny suplement
21 / 09 / 2016

Błonnik, błonnik witalny naturalny suplement

Sylwia Kaczmarek

Czym jest błonnik?

Mamy wiele definicji błonnika, poczynając od definicji prawnej, przyjętej przez ustawodawców, zawiłej i skomplikowanej:

„Błonnik oznacza polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka (…)”
po znacznie bardziej zrozumiałą, wykorzystywaną w wielu publikacjach dot. żywienia:

„Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione, ani wchłaniane w organizmie człowieka. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. Nie jest jednorodną grupą substancji. W jego skład wchodzą związki o bardzo różnej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych, takie jak: celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy, ligniny”.

Najpowszechniej jednak włókno pokarmowe definiuje się jako pozostałości komórek roślinnych, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.

Podział błonnika
Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Oba typy mają istotne korzyści zdrowotne.

• Błonnik rozpuszczalny (tzw. pektynowy)
Ten rodzaj błonnika charakteryzuje się dużą rozpuszczalnością w wodzie i dzięki temu przechodząc przez układ pokarmowy tworzy substancję przypominającą wyglądem i konsystencją galaretowaty żel o dużej objętości. Masa ta wyściela ściany przewodu pokarmowego, co zapobiega ich podrażnianiu przez trawiony pokarm oraz jego przyklejaniu. Dzięki temu resztki pokarmu , które nie zostały wchłonięte przesuwają się w dolne partie, co przeciwdziała ich zaleganiu w układzie pokarmowym. Dodatkowo żel błonnikowy znacznie spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia. Dzięki temu organizm człowieka dłużej utrzymuje uczucie sytości.

• Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (tzw. celulozowy)
Ten rodzaj błonnika nie rozpuszcza się w wodzie, ale za to posiada zdolności jej gromadzenia i pęcznienia. Niektóre pokarmy zawierające błonnik celulozowy zwiększają swoją objętość nawet kilkukrotnie. Dzięki temu znacznie zwiększa się objętość i waga masy kałowej umożliwiając człowiekowi regularne wypróżnianie. Błonnik celulozowy cechuje się także twardą strukturą , która mechanicznie, ale jednocześnie dość delikatnie podrażnia ścianki jelita, dzięki czemu wzmacnia perystaltykę jelit i powoduje sprawne przesuwanie treści pokarmowej w dół.
 

Błonnik rozpuszczalny w wodzie

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie

 to pektyny, które są składnikami  roślinnych ścianek komórkowych,  występują obficie w owocach  miąższowych (jabłka, gruszki, morele),  cytrusach, owocach jagodowych  (porzeczki - do przetworów z porzeczek  nie potrzebujemy dodawać środków  żelujących a i tak powstanie galaretka)

 oraz warzywach korzeniowych i w  suchych nasionach roślin strączkowych

 to celuloza i hemicelulozy

 występujące zwłaszcza w warzywach  kapustnych i korzeniowych, szparagach,  łupinach fasoli i produktach zbożowych  (produkty pełnoziarniste, otręby  pszenne i kukurydziane, kuskus ,  brązowy ryż , kasza bulgur).

Właściwości

 - ma właściwości wiązania wody i  tworzenia żeli,

 - zwiększa objętość pożywienia w  przewodzie pokarmowym,

 - hamuje uczucie głodu,

 - reguluje przesuwanie treści  pokarmowej,

 - chroni przed zaparciami, polipami,  żylakami odbytu i nowotworami jelita  grubego.

 - przyspiesza perystaltykę jelit,

 - zapobiega zaparciom,

 - ma wpływ na obniżanie poziomu      cholesterolu we krwi,

 - spowalnia wchłanianie węglowodanów,

 - działa odtruwająco.  

 

 


Działanie błonnika
Fizjologiczne skutki oddziaływania błonnika pokarmowego w organizmie są trudne do precyzyjnego określenia z uwagi na zróżnicowanie budowy związków wchodzących w jego skład w poszczególnych produktach roślinnych.
To, jakie funkcje spełni błonnik w naszym organizmie zależy w dużej mierze od stosunku frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie.
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny bardzo często występują w jednym produkcie roślinnym, także nie ma obaw, że pojawią się niedobory którejś z frakcji.

Główne funkcje błonnika w organizmie
- reguluje pracę przewodu pokarmowego (m.in. zapobiega zaparciom), przyspiesza perystaltykę jelit;
- przyczynia się do zwiększonego wydzielania śliny i innych soków trawiennych;
- zwiększa objętość pokarmów;
- znosi uczucie głodu;
- zmniejsza wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji;
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
- przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez jelita;
- sprzyja redukcji masy ciała;
- zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów okrężnicy.

Główne źródła błonnika w diecie
• produkty zbożowe (zboża pełnoziarniste, pieczywo żytnie, mieszane z dodatkiem całych ziaren zbóż, otręby zbożowe, płatki zbożowe, gruboziarniste kasze jęczmienna, gryczana, ryże;
• warzywa (szczególnie liściaste);
• owoce;
• a także: nasiona roślin strączkowych, orzechy

Na szczególną uwagę zasługuje błonnik witalny, naturalny suplement diety

Błonnik witalny to produkt składający się z nasion babki płesznik (Plantago psyllium) oraz łusek babki jajowatej (Plantago ovata). To naturalny suplement, który z powodzeniem uzupełni niedobory błonnika pochodzącego z pokarmów oraz usprawni funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Nasiona babki płesznik zalane wodą wchłaniają ją tworząc śluz. Zawarte w nasionach substancje, pęcznieją w jelitach, dzięki temu działają przeczyszczająco. Utworzony żel ułatwia  przesuwanie się treści pokarmowej, co zapobiega zaparciom i poprawia perystaltykę jelit.
Łuski babki jajowatej zawierają śluzy, mające zdolność pęcznienia i wchłaniania dużej ilości wody. Dzięki temu zmiękczają konsystencję treści pokarmowej, zwiększają jej objętość, co skutecznie usuwa problem zaparć.
Błonnik jest istotnym składnikiem zdrowej diety. Gdy przechodzi przez przewód pokarmowy działa jak „szczotka”. Oczyszcza organizm usuwając toksyny, metale ciężkie i produkty przemiany materii. Dodatkowo, pęczniejący błonnik sprawia, że dłużej jesteśmy syci, a to sprawia, że dieta bogata w błonnik polecana jest szczególnie osobom z nadwagą i otyłością. 

Warto zapoznać się z produktami, które są bogate w błonnik. Oto kilka takich przykładów: 

Produkt

Ilość w 100 g

Baobab

51,1

Białko konopne w proszku

19,5

Canihua

15

Chia

37,9

Chlorella

12,4

Guarana

26,5

Jęczmień młody - trawa sproszkowana

26,5

Karob

10

Maca w proszku

7,0

Mąka owsiana wysokobłonnikowa

9,7

Mielona łuska gryczana

81,5

Mieszanka suszonych owoców z acai

11,6

Nasiona babki płesznik

83,7

Nasiona babki jajowatej

63,6

Nasiona konopi łuskane

11,9

Pszenica młoda - trawa sproszkowana

18

Spirulina

5,1


Co oznacza informacja na produkcie „Źródło błonnika”?

Czasami na opakowaniach produktów spożywczych widzimy hasła „Źródło błonnika pokarmowego” czy „Wysoka zawartość błonnika”!
Są to oświadczenia żywieniowe. Aby umieścić je na etykiecie produktu, produkt musi zawierać odpowiednią ilość błonnika. I tak:
Jako źródło błonnika możemy oznaczyć produkt, który zawiera przynajmniej 3 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal, w drugim przypadku musi to być przynajmniej 6 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 3 g błonnika na 100 kcal.


Jak zwiększyć ilość błonnika w swojej diecie?

• Codziennie jedz 1-2 porcje owoców, tam gdzie to możliwe ze skórką!
• Przynajmniej 1 raz w tygodniu jedz nasiona roślin strączkowych i kasze!
• Zrezygnuj z pieczywa białego na korzyść pełnoziarnistego!
• Spożywaj orzechy i nasiona jako przekąskę lub dodawaj do owsianki, czy płatków zbożowych!
• Jedz więcej surówek i sałatek, np. na drugie śniadanie!

Ważne! Aby błonnik dobrze spełniał swoje funkcje w organizmie należy w czasie jego przyjmowania pić duże ilości płynów (co najmniej 2 litry dziennie) 

Wnioski
Przez to, że błonnik nie jest trawiony przez organizm człowieka, nie jest substancją odżywczą, ale ze względu na to, iż wpływa na wiele funkcji fizjologicznych, jest bardzo ważnym składnikiem diety, a jego wpływ na organizm jest niezmiernie ważny.
Dieta uboga w błonnik pokarmowy, bazująca na oczyszczonych, przetworzonych produktach, jest z reguły dietą bogatą w energię, przyczyniającą się do powstawania otyłości i wszystkich jej konsekwencji.
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, kamica żółciowa, uchyłkowatość jelit, nowotwory jelita grubego i inne.


Należy jednak pamiętać o tym, że zbyt duże spożycie błonnika pokarmowego może mieć ujemny wpływ na

- wykorzystanie innych składników odżywczych pożywienia (zmniejsza się między innymi wchłanianie żelaza, magnezu i cynku),

- jelita może powodować biegunki 

- skuteczność  wchłaniania się niektórych leków (potrzebna konsultacja z lekarzem)

Istnieją również choroby, w których zbyt duże spożycie błonnika jest niewskazane, np. zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zapalenie trzustki, dróg żółciowych, jelit czy niedokrwistość.


Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w naszym menu znalazło się od 20 do 40 g błonnika dziennie. Należy również dodawać go do swojej diety powoli, gdyż zbyt szybkie zwiększenie błonnika może prowadzić do gazów, wzdęć i skurczy. Nie należy zapominać o dostarczeniu odpowiedniej ilości plynów, zwłaszcza gdy wprowadzamy błonnik do diety w postaci bogatych w ten składnik produktów jak babka plesznik, babka jajowata, łuska gryczana, len ltp.

Oto kilka przepisów z babką płesznik, kliknij tutaj.

 Poniższa tabelka pokazuje Ilości błonnika w wybranych szeroko dostępnych produktach 

ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA W WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH w 100 g

 Ziarno pszenicy

 11,5

 Ziarno żyta

 12,9

 Chleb żytni

 pełnoziarnisty - 9,1 g, jasny - 4,1 g

 Chleb mieszany z ziarnami

 5,4

 Otręby pszenne

 42,4

 Płatki pszenne

 10,1

 Płatki owsiane

 6,9

 Kasza jęczmienna

 perłowa - 6,2 g; pęczak - 5,4 g

 Kasza gryczana

 5,9

 Ryż brązowy

 8,7

 Ryż biały

 2,4

 Jabłka

 2,0

 Gruszki

 2,1

 Porzeczki

 białe - 6,4g; czarne - 7,9 g; czerwone  - 7,7 g

 Pomarańcze

 1,9

 Pietruszka

 4,9

 Marchew

 3,6

 Seler

 korzeniowy - 4,9 g; naciowy - 1,8 g

 Pomidory

 1,2

 Ogórki

 0,5

 Soczewica czerwona

 8,9

 Fasola

 biała - 15,7 g; szparagowa - 3,9 g

 Groch

 15,0

Źródło: Tabele składu i wartości odżywczej żywności PZWL 2005

 

 

Źródła:
1. Podstawowe zalecenia żywieniowe IŻŻ Warszawa 2008
2. Żywienie człowieka pod. Red. Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego PWN 2007
3. Błonnik pokarmowy - korzyści zdrowotne i technologiczne Przemysł Spożywczy 2009 T. 63, nr 12 str. 16-20
4. Rozp. (WE) NR 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:50

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet