Bogactwo witamin - OWOCE - bogactwo smaku
Barbara StrużynaKiedy jeść owoce?
Właśnie teraz latem, kiedy same wręcz spadają prosto z krzaka lub drzewa na nasze stoły.
Na temat spożywania owoców istnieje wiele poglądów. Owoce powinno się spożywać w dużych ilościach w okresie ich naturalnego dojrzewania. Takie twierdzenie z pewnością jest słuszne, ponieważ owoce nie tracą wtedy cennych, zawartych w sobie witamin i wartości odżywczych.
Istnieje również ciekawy pogląd, że najzdrowsze i najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są owoce rosnące w naszym otoczeniu tzn. w obrębie kilkuset kilometrów.
Większość owoców odznacza się małą trwałością i aby je przechować musimy je zamrozić, suszyć, przetworzyć (soki, konfitury, dżemy itp.) lub konserwować chemicznie (wyjątek stanowią owoce ekologiczne).
Ze względu na dużą zawartość i łatwą przyswajalność soli mineralnych, cukrów, kwasów organicznych i witamin powinny stanowić nieodłączny składnik naszej diety.
Owoce, w większości, to woda i węglowodany – cukry proste (wyjątek stanowi banan), co powoduje że trawią się w naszym organizmie stosunkowo szybko, zwłaszcza gdy są spożywane osobno. Dlatego też najlepiej jeśli stanowią oddzielny posiłek. Powinniśmy jeść je co najmniej na pół godziny przed posiłkiem. Błędem jest jedzenie owoców tuż po obfitych daniach bądź na noc. Przewód pokarmowy jest zablokowany przez potrawy, owoce dłużej wędrują po układzie pokarmowym i w naszym organizmie rozpoczyna się proces fermentacji.
Bardzo dobrym pomysłem jest spożywanie surowych owoców na drugie śniadanie.
Jedzmy na zdrowie |
|||
Owoc |
Kraj pochodzenia |
Witaminy, minerały i inne składniki odżywcze |
Dobroczynny wpływ na nasz organizm |
Agrest |
Roślina europejska, bardzo często rośnie dziko |
Pektyny, Witaminy: C, B1, B3(PP), A |
Mają korzystny wpływ na przemianę materii i działają przeczyszczająco. Stosowane w dietach odchudzających ze względu na niską zawartość tłuszczów i niską kaloryczność. |
Borówka Amerykańska |
Pochodzi z Ameryki Północnej |
Błonnik, Selen, Cynk, Miedź, Mangan, Witaminy: |
Duża zawartość garbników powoduje że sok jagodowy i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny. Jagody zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Wspomagają pracę oka. |
Czarna jagoda |
Pochodzi z Persji |
Garbniki, Pektyny, Antocyjany, Witaminy: C, B1, Karotenoidy, Kwasy: bursztynowy, jabłkowy, cytrynowy. |
Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach a zarazem brzeciwbiegunkowe. Wzmacniają wzrok. Bezwzględnie umyć przed spożyciem. |
Czereśnia |
Pochodzi z Grecji |
Potas, Żelazo, Jod, Witaminy: A, C, B5, |
Pomaga usuwać nadmiar soli z organizmu. Wspomaga w walce z artretyzmem i chorobami pęcherza moczowego. Reguluje przemianę materii. Czereśnie zwłaszcza te ciemnie zawierają bioflawonoidy zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki |
Gruszka |
Występuje w Europie i Azji. Na Kaukazie porastają lasy gruszowe i zarośla. |
Należy do nielicznych owoców zawierających jod. Zawiera znaczne ilości potasu oraz fosfor, wapń, , sód, magnez, miedź, żelazo, bor. Witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP |
Zalecana jest dla alergików. Startą gruszkę można podawać niemowlętom. Gruszka ma właściwości przeciwgorączkowe (polecamy kompot gruszkowy). Zalecana w dolegliwościach trawiennych i zatruciach. W gruszkach występują komórki kamienne - wyczuwalne twarde cząski miąższu - wspomagające perystaltykę jelit. Należy jednak spożywać je rozsądnie gdyż mogą wywołać biegunkę. Jod pozytywnie wpływa na działanie tarczycy. Bor pobudza nasze komórki mózgowe do wytężonej pracy. |
Malina |
Roślina europejska |
Cukry: sacharoza, glukoza, fruktoza. Olejek eteryczny, Pektyna, Witaminy: E,B1,B2,B6.Kwas salicylowy W liściach witamina C, kwasy organiczne, żywice. |
Owoce działają napotnie, wzmacniają organizm. Liście działają napotnie, moczopędnie, żółciopędnie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawiera związki purynowe, dlatego też powinny ją unikać osoby chore na podagrę. |
Morele |
Pochodzą z Chin |
Witaminy: C, B2, beta-karoten, żelazo, fosfor, potas, błonnik |
Wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek. Działają też zasadotwórczo. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz chroniący nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i starzeniem organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. |
Jabłko |
Istnieje ok 10 tys. odmian jabłek. Pierwsze jabłko rosło prawdopodobnie w Kazachstanie. |
Kwasy organiczne, Pektyny, Błonnik, Witaminy: C, B1, B2, B3(PP), B6, B11, A, E, K, Fosfor, Wapń, Magnez, Potas, |
Pektyny min. wchłaniają w organizmie człowieka produkty nieprawidłowej przemiany materii.Jabłka mają niski indeks glikemiczny. Gryząc twarde jabłka ze skórką masujemy dziąsła. |
Porzeczka |
Teren pierwotnego występowania to środkowa i północna Europa |
Żelazo, cynk, miedź, potas, Witaminy: A, C, E, oraz witaminy z grupy B |
Garść czarnych porzeczek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (100 g/181mg). Flawonoidy występujące w czarnej porzeczce hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków oraz spowalniają proces starzenia. Antocyjany działają bakteriobójczo wspomagają nasz przewód pokarmowy. Rutyna uszczelnia i wzmacniają naczynia krwionośne. Kwercetyna działa moczopędnie i oczyszcza układ moczowy. ___________________________________________ |
To oczywiście nie wszystkie owoce, które można jeść już wiosną, latem i jesienią. Ale jak widać są one bardzo ważnymi składnikami naszej diety i szczególnie teraz powinniśmy korzystać z dobrodziejstw natury.
Poniżej przedstawiona jest tabelka, w której ujęte są pory dojrzewania owoców i warzyw oraz ich najlepsze okresy spożywania ze względu na swoją najlepszą wartość odżywczą.
WIOSNA
kwiecień | rzodkiewka, szpinak |
maj | rzodkiewka, cebula dymka, sałata, szparagi, rabarbar, szpinak, koper |
czerwiec |
rzodkiewka, cebula dymka, kapusta biała, kapusta pekińska, marchew, czosnek, cebula, truskawka, kalafior, kalarepa, sałata, szparagi, ziemniaki, rabarbar, porzeczka czarna, brzoskwinie, szpinak, groszek zielony, poziomka, czereśnie, koper |
LATO
lipiec |
rzodkiewka, cebula dymka, kapusta biała, kapusta pekińska, marchew, czosnek, cebula, pomidor, fasolka szparagowa, fasola na suche nasiona, truskawki, agrest, kalafior, brokuł, kalarepa,ogórek, sałata, ziemniaki, rabarbar, groszek zielony, bób, malina, poziomka, borówka amerykańska, porzeczka czarna, brzoskwinie, wiśnia, czereśnie, koper, kukurydza, śliwki, cukinia, cykoria |
sierpień | rzodkiewka, cebula dymka, gruszki, jabłka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, seler naciowy, marchew, czosnek, cebula, por, pomidor, fasola szparagowa, fasola na suche nasiona, agrest, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, ziemniaki, groszek zielony, bób, morela, malina, poziomka, borówka amerykańska, bakłażan, patison, kukurydza, śliwki, mirabelki, jeżyny, rokitnik, aronia, borówka brusznica, cukinia, cykoria, czarny bez (owoc) |
wrzesień |
rzodkiewka, gruszki, jabłka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, seler korzeń, seler naciowy, pietruszka (korzeń), marchew, czosnek, cebula, por, pomidor, fasola na suche nasiona, orzechy laskowe, orzechy włoskie, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, ziemniaki, morela, malina, poziomka, brzoskwinie, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, pigwa, śliwki, mirabelki, jeżyny, rokitnik, aronia, borówka brusznica, cukinia, dynia, winogrona domowe, dzika róża (owoc), cykoria, czarny bez (owoc) |
JESIEŃ
październik | jarmuż, topinambur, brukiew, rzodkiewka, gruszki, jabłka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, seler korzeń, seler naciowy, pietruszka (korzeń), marchew, cebula, por, pomidor, fasola na suche nasiona, orzechy laskowe, orzechy włoskie, kalafior, brokuł, kalarepa, sałata, ziemniaki, malina, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, pigwa, śliwki, borówka brusznica, cukinia, dynia, pasternak, winogrona domowe, dzika róża (owoc), żurawina, brukselka, cykoria |
listopad | jarmuż, topinambur, brukiew, seler korzeń, seler naciowy, rzodkiewka, kapusta pekińska, por, brokuł, pasternak, żurawina, brukselka, cykoria |
grudzień |
jarmuż, topinambur, brukiew, por, pasternak, brukselka |
ZIMA
styczeń | jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka |
luty | jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka |
marzec | jarmuż, topinambur |
W dobie coraz nowocześniejszych i udoskonalanych metod przechowania owoców i warzyw większość z wymienionych roślin możemy spożywać przez cały rok. Do takich, które po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej są zebrane z pola i odpowiednio przechowywane z powodzeniem nadają się do spożycia należą: czosnek, kapusta biała i czerwona, burak ćwikłowy, por, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy włoskie, seler i marchew.
Korzystajmy zatem z owoców, gdy jest na nie sezon. Co prawda truskawki (dzięki środkom transportu i handlowi międzynarodowemu) możemy jeść nieomal cały rok, ale truskawka zimą to już nie to samo, co skąpany w czerwcowym słońcu owoc.
Smacznego!
Źródło:
Julita Bator "Zamień chemię na jedzenie" Kraków 2013r.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.