Chia energetyczna bomba
Sylwia KaczmarekChia zwana też szałwią hiszpańską (Salvia hispanica) to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Korzystne działanie tych małych nasionek jest wszechstronne. Są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (szczególnie kw. α – linolenowego). Zawierają dużą ilość białka roślinnego, błonnika pokarmowego, znaczną ilość przeciwutleniaczy (m.in. kwas chlorogenowy), witamin z grupy B i minerałów (żelazo, cynk, potas, wapń).
Kwasy tłuszczowe Omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wywierają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, m.in. wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, ograniczają choroby stawów. Brak NNKT w przyjmowanych pokarmach może prowadzić do wielu poważnych zaburzeń chorobowych.
Obecność rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej frakcji błonnika w nasionach spowalnia proces trawienia węglowodanów, a co za tym idzie hamuje nagłe skoki glukozy we krwi.
Przeciwutleniacze, zwane też antyutleniaczami chronią nasze komórki przed atakiem ze strony wolnych rodników, które naturalnie powstają w organizmie.
Nasiona Chia są bardzo sycące, dodanie ich do porannego śniadania czy koktajlu zapewni nam satysfakcję na długo i zapobiegnie nadmiernej konsumpcji. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako zagęszczacza np. do zup. Namoczone nasiona pęcznieją i kilka razy, zwiększają swoją objętość.
Najlepsze proporcje pomiędzy wodą a nasionami dla większości przepisów to wagowo 9 porcji wody na 1 część nasion. Komórki nasion absorbujące wodę nadal utrzymują wodę nawet podczas mieszania z innymi produktami, zmniejszając przy tym kaloryczność posiłku (poprzez zwiększanie objętości posiłku).
Należy jednak pamiętać, że aby pokarm wywierał korzystny wpływ na organizm człowieka ważna jest jego zrównoważona konsumpcja. Warto wiedzieć, że rekomendowana dawka nasion Chia to ok. 15 g dziennie (3 łyżeczki), a bezpośrednio po ich spożyciu powinno się wypić dużą ilość wody ze względu na dużą zawartość błonnika i wręcz niesamowite właściwości absorbujące.
Sposób przygotowania nasion chia:
-
Do czystej wody w proporcji (np:.1:9) powoli dodajemy nasiona chia, mieszamy a najlepiej ubijamy trzepaczką do piany (w ten zapobiegniemy tworzeniu się ewentualnych grudek).
-
Odstawiamy na kilka minut, ubijamy i jeszcze raz odstawiamy na 5 – 10 minut
Powstałą galaretkę możemy przetrzymywać w lodówce w słoiczku nawet do 2 tygodni. Jednak należy zwrócić uwagę, że najbardziej wartościowa jest tuż po przyrządzeniu. Można jej dodawać do dżemów lub innych przetworów, jogurtów, sosów także ciepłych.
Na koniec kuracja z zastosowaniem nasion chia:
-
Zalać nasiona chia wodą w proporcji 1:7
Odstawić na 15 minut aż nasionka napęcznieją.
Spożywaj tak przyrządzony żel (galaretkę) 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami (nastąpi efekt nasycania), popij dużą ilością wody.
Żel można przechowywać około 5dni w zamkniętym słoiku w lodówce.
Inne przepisy z nasionami chia są tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.