CHIA - magiczne ziarenka
gotujwstylueko.plNasiona chia, nazywane również szałwią hiszpańską (Salvia hispanica), wykorzystywano jako żywność już w czasach przed naszą erą. Plemiona składały nasiona bogom w ofierze oraz używały je do celów leczniczych. Nasiona chia pochodzą z centralnej doliny Meksyku oraz północnej Gwatemali, a dopiero od niedawna pojawiły się na europejskim rynku.
CO KRYJE SIĘ POD TAJEMNICZĄ NAZWĄ CHIA?
Nazwa chia pochodzi od słowa „chian” lub „chien”, które w języku azteckim (nahuatl) oznacza „oleisty”. To jest jedno z bardziej trafionych określeń dla tych drobnych nasionek, z uwagi na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych(25-35%). Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasów omega-3, które w przeciętnej diecie Europejczyka są deficytowe, a dodatkowo w szałwii hiszpańskiej występują w odpowiedniej proporcji z kwasami omega-6.
DLACZEGO WARTO SIĘGNĄĆ PO SZAŁWIĘ HISZPAŃSKĄ?
Dla utrzymania zbilansowanej i wartościowej diety spróbuj nasion chia, gdyż zawierają:
• 3 razy więcej błonnika niż płatki żytnie
• 3 razy więcej żelaza niż szpinak
• 5 razy więcej wapnia niż mleko
• 2 razy więcej magnezu niż orzechy laskowe
• 2 razy więcej fosforu niż kasza gryczana
• 2 razy więcej cynku niż nasiona słonecznika
Co więcej, szałwia hiszpańska znajdzie zastosowanie w diecie osób z nadmierną masą ciała. Spożycie szałwii hiszpańskiej powoduje,że w przewodzie pokarmowym tworzy się żel, dając na długo uczucie sytości oraz opóźniając trawienie węglowodanów.
W JAKI SPOSÓB PRZYGOTOWAĆ NASIONA CHIA?
Zanim nasiona zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu, najlepiej je namoczyć w czystej wodzie, aż napęcznieją i utworzą gęstą galaretę. Chia można przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeb i upodobań:
• jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli
• zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
• do puddingów, sosów, zagęszczania zup
Jeśli chcesz poczuć namiastkę słonecznej Hiszpanii, wykorzystaj chia do popularnego w tym kraju, orzeźwiającego napoju fresca. Chia fresca, nazywana meksykańską lemoniadą,lub też iskiate (napój energetyzujący) - to bardzo proste połączenie soku z limonki, nasion chia, wody kokosowej bądź mineralnej i odrobiny czegoś słodkiego (np. stewii). Wprost idealny napój na lato, który zapewnia odpowiednie nawodnienie podczas upałów!
WARTO WIEDZIEĆ:
Dzienne spożycie nasion chia nie powinno przekraczać15 g (ok. 3 łyżeczki).
Katarzyna Wroniak
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.