• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyCo jeść jesienno - zimową porą?
Co jeść jesienno - zimową porą?
18 / 11 / 2019

Co jeść jesienno - zimową porą?

Magdalena Nagler - foodmania

Co jeść jesienno – zimową porą?

Jesień, a przede wszystkim zima to okresy, przez wielu postrzegane jako ubogie w owoce i warzywa. „Znowu te nudne ziemniaki i pomidory z puszki?” – to pytanie przewija się przez kilka miesięcy w roku.

A jeśli wcale tak nie musi być i czas, który został owiany złą sławą oferuje nieco więcej?

Istnieje wiele teorii odżywiania. Ja wierzę, że najlepszym jedzeniem jest to, które oferuje nam nasza strefa klimatyczna w danej porze roku i to właśnie z tych produktów powinniśmy czerpać garściami. W przypadku jesieni nie mamy się o co martwić, ponieważ to bardzo owocny okres. W zimie sytuacja wygląda nieco inaczej.

To w takim razie na jakie produkty postawić?


Dynia
To królowa jesieni. Nie ma bez niej rozgrzewającej zupy, czy uroczego pomarańczowego ciasta. Istnieje wiele odmian dyni, a co za tym idzie sposobów na jej wykorzystanie.
Oprócz tego, że jest niskokaloryczna i lekkostrawna to posiada karotenoidy, witaminę A oraz wiele pierwiastków, np. żelazo, fosfor i miedź. A jak ją wykorzystać?

Do ciasta najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa o bardzo delikatnym smaku. Na zupę krem polecam hokkaido, która strukturą przypomina ziemniaki i nadaje zupie kremową konsystencję. Placuszki i sałatkę przygotujesz z odmiany muscat – co ciekawe można ją spożywać na surowo. A dodatkiem do lekkiego makaronu może być dynia makaronowa!

Bardzo dobrym sposobem jest zaopatrzenie się teraz w spore zapasy dyni, gdy jest stosunkowo tania, aby w miesiącach zimowych móc się nią cieszyć. Jednym ze sposobów jest przygotowanie przetworów, np. dyni marynowanej oraz musu dyniowego. Jednak można również po zakupie odłożyć ją w chłodne, suche miejsce – w takich warunkach może być przechowywana przez kilka tygodni.

Przepisy z wykorzystaniem dyni, pestek z dyni i oleju znajdziesz tutaj.


Buraki
Powszechnie znane z tego, że pomagają w walce z anemią. A to za sprawą wysokiej zawartości żelaza. Oprócz niego w składzie buraków znajdują się również: witamina B1, witamina C i kwas foliowy.
To nieodzowny składnik wielu dań i baza tradycyjnego barszczu czerwonego. Jednak najzdrowszą postacią tego warzywa są kiszonki oraz sok. To one wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają szeregowi chorób, takich jak: miażdżyca, wyżej wspomniana anemia oraz udar mózgu.
Nie są one kłopotliwe w przechowywaniu, podobnie jak ziemniaki powinno się je trzymać w chłodnym, suchym miejscu.

Przepisy z wykorzystaniem buraków znajdziesz tutaj.


Warzywa kapustne
To między innymi kapusta biała, czerwona (przepisy), włoska (przepisy), brukselka (przepisy). Uznawane za pospolite, jednak kryją w sobie ogromną moc witaminy C, karotenu, wapnia oraz żelaza. To warzywa, które doceniane są szczególnie przez wegan, którzy właśnie w kapuście odnajdują większość cennych składników odżywczych.
A jak je przyrządzić? Przepisów jest co niemiara. Najpopularniejszą potrawą są gołąbki różnej maści, np. z ryżem i mięsem, wegetariańskie lub z wędzonym tofu. Brukselka to świetny dodatek do każdego dania jednogarnkowego, a kapusta to nieodzowny składnik bigosu.
Wszystkie warzywa są odporne na niższe temperatury, zatem dostępne będą nawet zimą, dlatego nie trzeba martwić się o ich przechowywanie.


Jarmuż
Chociaż należy do rodziny kapustnych zasługuje na specjalną uwagę. Podobnie, jak inne warzywa z tej grupy charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością wapnia. Dlatego też tak chętnie sięgają po niego weganie. Jednak każdy powinien się z tym warzywem zaprzyjaźnić na dłużej, ponieważ jest ono niewiarygodnie odżywcze i wdzięczne w obróbce.
Chrupiące chipsy z jarmużu? Nic prostszego! Umyte i pocięte liście polej oliwą, oprósz przyprawami i piecz kilka minut w piekarniku. To nie jedyny sposób na jego przygotowanie, świetnie sprawdzi się jako dodatek do każdego sosu, leczo, czy innego dania jednogarnkowego. A w nieprzetworzonej formie polecany jest do koktajli i sałatek.
Jarmuż jest dostępny zimą, ponieważ to warzywo odporne na przymrozki.

Przepisy z wykorzystaniem jarmużu znajdziesz tutaj.


Fasola
Fasola to bardzo cenny składnik każdej diety i źródło białka. W okresie jesienno-zimowym warto postawić na polską odmianę biały jaś. Oprócz szeregu witamin z grupy B, posiada również pierwiastki, np. cynk, fosfor i magnez.
To nie tylko cenne źródło wartości odżywczych, ale również smaku. Pasztety, zupy – nie ma bez strączków rozgrzewającej i energetycznej zimowej potrawy.
W zimie z łatwością można dostać suszoną fasolę, która po namoczeniu wystarczy ugotować.

Przepisy z wykorzystaniem fasoli znajdziesz tutaj.


Śliwki
Posiadają wielu zwolenników i dobrze, bo jest to jeden z trzech najpopularniejszych jesiennych owoców. Czym się charakteryzują?
Na pewno sporą zawartością błonnika, dlatego często stosuje się je przy zaparciach. Ich wyjątkowy smak – słodki lub kwaśny, w zależności od odmiany – pozwala łączyć je z potrawami wytrawnymi oraz słodkimi.
Nietypowym połączeniem może być sos śliwkowy do mięsa. Natomiast wykorzystanie śliwek w słodkościach to już polska tradycja. Ciepłe drożdżowe ciasto, kruche ciasto z kruszoną, czy po prostu śliwki podsmażone i duszone na maśle z odrobiną miodu i cynamonu.
Niestety śliwki, jak większość owoców dojrzewają bardzo szybko. Aby zachować ich smak na dłużej najlepiej wykorzystać je do przygotowania przetworów, tj. dżemów lub powideł.


Gruszki
To obok jabłek kolejne z owoców, bez których nie ma jesieni. Z pewnością wprowadza urozmaicenie do diety. W zależności od odmiany różni się kształtem i smakiem. Jednak zawartość składników odżywczych jest podobna do jabłek.
Najczęściej wykorzystuje się ją w deserach, przez słodki smak i kruchość, jednak czasem można spotkać się z przepisami, w których towarzyszy mięsom.

Przepisy z wykorzystaniem gruszek znajdziesz tutaj.


Jabłka
Doceniane? Nie zawsze. Ale jak mówi przysłowie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. I nie bez przyczyny ono powstało.
Te owoce oprócz sporej zawartości błonnika, posiadają również pektyny wpływające pozytywnie na pracę całego organizmu. Są też źródłem przeciwutleniaczy. W ich składzie znajdziemy szereg witamin i minerałów.
Powszechnie dostępne i najpopularniejsze odmiany to:
Gala – soczyste, słodkie, aromatyczne. Wprost idealne do bezpośredniego spożycia.
Ligol – soczyste, słodko-kwaśne i kruche. Nadają się do jabłecznika lub jako karmelizowany dodatek do owsianki.
Antonówka – raczej twarde i kwaśne, a przez to też często przerabiane na zimowe przetwory.
Szampion – lekko twarde i słodkie. Sprawdzą się w potrawach, w których chcemy uzyskać element chrupkości, np. sałatkach.
Jonagold – soczyste, delikatne, kwaskowate. Mogą być dodane w zasadzie do każdej potrawy, również tej wytrawnej, np. kaczka nadziewana jabłkami.

Przepisy z wykorzystaniem jabłek znajdziesz tutaj.


Żurawina
To owoc zbierany od września aż po listopad. Charakteryzuje się cierpkim, kwaśnym smakiem. Jest bogata w witaminy: A, E, C oraz z grupy B. Potas, fosfor, jod, magnez to tylko niektóre z pierwiastków jakie zawiera. Bardzo często stosuje się ją w infekcjach dróg moczowych, pod różną postacią, np. wyciągów lub herbat.
Często sprzedawana pod postacią suszoną i słodzoną – w ten sposób stanowi dodatek do słodkich deserów lub sosów.

Przepisy z wykorzystaniem żurawiny znajdziesz tutaj.


Jarzębina
Natknąć się na nią można podczas jesiennych spacerów po parku. Jednak nie każdy wie, że jest bardzo cennym pokarmem. To takie nasze polskie super food, a to za sprawą wysokiej zawartości witamin: A, E, K, z grupy B oraz PP.
Przy przeziębieniu sięgnij po jarzębinę! Ale nigdy nie w surowej formie, ponieważ zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który można łatwo zlikwidować poprzez suszenie, gotowanie lub mrożenie.
Zatem jak się za nią zabrać? Jak zawsze świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie dżemu lub konfitury, a dla koneserów rozgrzewających trunków polecam nalewkę jarzębinową.

Przepisy z wykorzystaniem jarzębiny znajdziesz tutaj.

Orzechy włoskie i laskowe
To kolejne z rodzimych super food. Bogate w dobre tłuszcze, witaminy i minerały. Zbiera się je jesienią, a następnie suszy, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem zimą.
Nie ma potrawy, w której orzechy nie stanowiłyby świetnego uzupełnienia. Chrupkość będzie atutem w deserach i sałatkach. Duża zawartość tłuszczu natomiast sprawia, że mogą stanowić bazę do pesto. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne – włączmy je do diety!

Przepisy z wykorzystaniem orzechów włoskich znajdziesz tutaj a z orzechami laskowymi tutaj.


TOP 3 POŁĄCZENIA JESIENNE

Jakie połączenia najlepiej smakują jesienią?

Na pewno te, w których kryją się rozgrzewające przyprawy!

1. Śliwki z wanilią i rozmarynem – pieczone w piekarniku śliwki z aromatyczną wanilią i rozmarynem sprawią, że będzie pachniał cały dom.

2. Dynia z orzechami włoskimi i przyprawą piernikową – to połączenie na wyjątkowy rozgrzewający deser.

3. Jabłka z jarzębiną i miodem – duszone w piekarniku i dodane do porannej owsianki umilą każdy poranek.


TOP 3 POŁĄCZENIA ZIMOWE

A jak połączyć produkty w zimowych potrawach, by zaskoczyć wszystkich i sprawić, by smaki były bardziej wyraziste?

1. Kapusta kiszona z kurkumą i chrzanem – surówka powstała z połączenia tych składników to nie tylko dawka wyrazistych smaków, ale również witamin.

2. Buraki z majerankiem i kozim serem – pieczone buraki z majerankiem to bardzo aromatyczna przekąska, a posypana wyrazistym kozim serem smakuje jeszcze lepiej!

3. Marchew z octem miodem i kolendrą – pieczone plastry marchewki zatopione w marynacie z octu, miodu i kolendry to pyszny dodatek do każdego dania głównego.


Jak przygotowywać potrawy?
Jesień i zima to pory roku chłodne, dlatego warto pamiętać o posiłkach gotowanych. Dieta RAW (na surowo) ma wielu zwolenników i tego typu potrawy warto włączać do diety bardziej w okresie letnim. Natomiast, gdy chłód puka do drzwi warto zjeść coś ciepłego. Jak zawsze jedną z najlepszych i najprostszych metod będzie gotowanie lub duszenie. Pozwoli to na uwolnienie z pożywienia aromatów i rozgrzeje. Wszelkiego rodzaju garnki do gotowania pod ciśnieniem, czy na parze też się sprawdzą.


Zimowa spiżarnia w pigułce

MUST HAVE
Dynia
Ziemniaki
Topinambur
Kapusta
Brukselka
Jarmuż
Orzechy włoskie i laskowe
Fasola Biały Jaś i strączkowe
Przetwory owocowe i warzywne


MUST TRY

Żurawina
Jarzębina
Rokitnik
Kasztany jadalne
Korzeń łopianu
Czarny bez
Aronia

          Przeczytaj dłaczego warto spróbować tych polskich superfooods (kliknij poniżej):





Zima i jesień nie takie straszne! Z listą pysznych produktów w zanadrzu można przygotować wyjątkowe potrawy i cieszyć się ich smakiem przez długie, chłodne wieczory!



H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Uwielbiam jesień, daje bardzo wiele możliwości ❤️ dynią, grzyby, buraki, pasternak czy jabłka ❤️
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 09:03
Cytat: Uwielbiam jesień, daje bardzo wiele możliwości ❤️ dynią, grzyby, buraki, pasternak czy jabłka ❤️
Nikita
Nikita powiedział/a:
Tak, jesień to wielka obfitość świeżych warzyw.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 12:28

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 175455 Renixx Renixx
  • 157955 gosia56 gosia56
  • 134332 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 119458 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 66888 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).