Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyCo jeść jesienno - zimową porą?
Co jeść jesienno - zimową porą?
18 / 11 / 2019

Co jeść jesienno - zimową porą?

Magdalena Nagler - foodmania

Co jeść jesienno – zimową porą?

Jesień, a przede wszystkim zima to okresy, przez wielu postrzegane jako ubogie w owoce i warzywa. „Znowu te nudne ziemniaki i pomidory z puszki?” – to pytanie przewija się przez kilka miesięcy w roku.

A jeśli wcale tak nie musi być i czas, który został owiany złą sławą oferuje nieco więcej?

Istnieje wiele teorii odżywiania. Ja wierzę, że najlepszym jedzeniem jest to, które oferuje nam nasza strefa klimatyczna w danej porze roku i to właśnie z tych produktów powinniśmy czerpać garściami. W przypadku jesieni nie mamy się o co martwić, ponieważ to bardzo owocny okres. W zimie sytuacja wygląda nieco inaczej.

To w takim razie na jakie produkty postawić?


Dynia
To królowa jesieni. Nie ma bez niej rozgrzewającej zupy, czy uroczego pomarańczowego ciasta. Istnieje wiele odmian dyni, a co za tym idzie sposobów na jej wykorzystanie.
Oprócz tego, że jest niskokaloryczna i lekkostrawna to posiada karotenoidy, witaminę A oraz wiele pierwiastków, np. żelazo, fosfor i miedź. A jak ją wykorzystać?

Do ciasta najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa o bardzo delikatnym smaku. Na zupę krem polecam hokkaido, która strukturą przypomina ziemniaki i nadaje zupie kremową konsystencję. Placuszki i sałatkę przygotujesz z odmiany muscat – co ciekawe można ją spożywać na surowo. A dodatkiem do lekkiego makaronu może być dynia makaronowa!

Bardzo dobrym sposobem jest zaopatrzenie się teraz w spore zapasy dyni, gdy jest stosunkowo tania, aby w miesiącach zimowych móc się nią cieszyć. Jednym ze sposobów jest przygotowanie przetworów, np. dyni marynowanej oraz musu dyniowego. Jednak można również po zakupie odłożyć ją w chłodne, suche miejsce – w takich warunkach może być przechowywana przez kilka tygodni.

Przepisy z wykorzystaniem dyni, pestek z dyni i oleju znajdziesz tutaj.


Buraki
Powszechnie znane z tego, że pomagają w walce z anemią. A to za sprawą wysokiej zawartości żelaza. Oprócz niego w składzie buraków znajdują się również: witamina B1, witamina C i kwas foliowy.
To nieodzowny składnik wielu dań i baza tradycyjnego barszczu czerwonego. Jednak najzdrowszą postacią tego warzywa są kiszonki oraz sok. To one wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają szeregowi chorób, takich jak: miażdżyca, wyżej wspomniana anemia oraz udar mózgu.
Nie są one kłopotliwe w przechowywaniu, podobnie jak ziemniaki powinno się je trzymać w chłodnym, suchym miejscu.

Przepisy z wykorzystaniem buraków znajdziesz tutaj.


Warzywa kapustne
To między innymi kapusta biała, czerwona (przepisy), włoska (przepisy), brukselka (przepisy). Uznawane za pospolite, jednak kryją w sobie ogromną moc witaminy C, karotenu, wapnia oraz żelaza. To warzywa, które doceniane są szczególnie przez wegan, którzy właśnie w kapuście odnajdują większość cennych składników odżywczych.
A jak je przyrządzić? Przepisów jest co niemiara. Najpopularniejszą potrawą są gołąbki różnej maści, np. z ryżem i mięsem, wegetariańskie lub z wędzonym tofu. Brukselka to świetny dodatek do każdego dania jednogarnkowego, a kapusta to nieodzowny składnik bigosu.
Wszystkie warzywa są odporne na niższe temperatury, zatem dostępne będą nawet zimą, dlatego nie trzeba martwić się o ich przechowywanie.


Jarmuż
Chociaż należy do rodziny kapustnych zasługuje na specjalną uwagę. Podobnie, jak inne warzywa z tej grupy charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością wapnia. Dlatego też tak chętnie sięgają po niego weganie. Jednak każdy powinien się z tym warzywem zaprzyjaźnić na dłużej, ponieważ jest ono niewiarygodnie odżywcze i wdzięczne w obróbce.
Chrupiące chipsy z jarmużu? Nic prostszego! Umyte i pocięte liście polej oliwą, oprósz przyprawami i piecz kilka minut w piekarniku. To nie jedyny sposób na jego przygotowanie, świetnie sprawdzi się jako dodatek do każdego sosu, leczo, czy innego dania jednogarnkowego. A w nieprzetworzonej formie polecany jest do koktajli i sałatek.
Jarmuż jest dostępny zimą, ponieważ to warzywo odporne na przymrozki.

Przepisy z wykorzystaniem jarmużu znajdziesz tutaj.


Fasola
Fasola to bardzo cenny składnik każdej diety i źródło białka. W okresie jesienno-zimowym warto postawić na polską odmianę biały jaś. Oprócz szeregu witamin z grupy B, posiada również pierwiastki, np. cynk, fosfor i magnez.
To nie tylko cenne źródło wartości odżywczych, ale również smaku. Pasztety, zupy – nie ma bez strączków rozgrzewającej i energetycznej zimowej potrawy.
W zimie z łatwością można dostać suszoną fasolę, która po namoczeniu wystarczy ugotować.

Przepisy z wykorzystaniem fasoli znajdziesz tutaj.


Śliwki
Posiadają wielu zwolenników i dobrze, bo jest to jeden z trzech najpopularniejszych jesiennych owoców. Czym się charakteryzują?
Na pewno sporą zawartością błonnika, dlatego często stosuje się je przy zaparciach. Ich wyjątkowy smak – słodki lub kwaśny, w zależności od odmiany – pozwala łączyć je z potrawami wytrawnymi oraz słodkimi.
Nietypowym połączeniem może być sos śliwkowy do mięsa. Natomiast wykorzystanie śliwek w słodkościach to już polska tradycja. Ciepłe drożdżowe ciasto, kruche ciasto z kruszoną, czy po prostu śliwki podsmażone i duszone na maśle z odrobiną miodu i cynamonu.
Niestety śliwki, jak większość owoców dojrzewają bardzo szybko. Aby zachować ich smak na dłużej najlepiej wykorzystać je do przygotowania przetworów, tj. dżemów lub powideł.


Gruszki
To obok jabłek kolejne z owoców, bez których nie ma jesieni. Z pewnością wprowadza urozmaicenie do diety. W zależności od odmiany różni się kształtem i smakiem. Jednak zawartość składników odżywczych jest podobna do jabłek.
Najczęściej wykorzystuje się ją w deserach, przez słodki smak i kruchość, jednak czasem można spotkać się z przepisami, w których towarzyszy mięsom.

Przepisy z wykorzystaniem gruszek znajdziesz tutaj.


Jabłka
Doceniane? Nie zawsze. Ale jak mówi przysłowie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. I nie bez przyczyny ono powstało.
Te owoce oprócz sporej zawartości błonnika, posiadają również pektyny wpływające pozytywnie na pracę całego organizmu. Są też źródłem przeciwutleniaczy. W ich składzie znajdziemy szereg witamin i minerałów.
Powszechnie dostępne i najpopularniejsze odmiany to:
Gala – soczyste, słodkie, aromatyczne. Wprost idealne do bezpośredniego spożycia.
Ligol – soczyste, słodko-kwaśne i kruche. Nadają się do jabłecznika lub jako karmelizowany dodatek do owsianki.
Antonówka – raczej twarde i kwaśne, a przez to też często przerabiane na zimowe przetwory.
Szampion – lekko twarde i słodkie. Sprawdzą się w potrawach, w których chcemy uzyskać element chrupkości, np. sałatkach.
Jonagold – soczyste, delikatne, kwaskowate. Mogą być dodane w zasadzie do każdej potrawy, również tej wytrawnej, np. kaczka nadziewana jabłkami.

Przepisy z wykorzystaniem jabłek znajdziesz tutaj.


Żurawina
To owoc zbierany od września aż po listopad. Charakteryzuje się cierpkim, kwaśnym smakiem. Jest bogata w witaminy: A, E, C oraz z grupy B. Potas, fosfor, jod, magnez to tylko niektóre z pierwiastków jakie zawiera. Bardzo często stosuje się ją w infekcjach dróg moczowych, pod różną postacią, np. wyciągów lub herbat.
Często sprzedawana pod postacią suszoną i słodzoną – w ten sposób stanowi dodatek do słodkich deserów lub sosów.

Przepisy z wykorzystaniem żurawiny znajdziesz tutaj.


Jarzębina
Natknąć się na nią można podczas jesiennych spacerów po parku. Jednak nie każdy wie, że jest bardzo cennym pokarmem. To takie nasze polskie super food, a to za sprawą wysokiej zawartości witamin: A, E, K, z grupy B oraz PP.
Przy przeziębieniu sięgnij po jarzębinę! Ale nigdy nie w surowej formie, ponieważ zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który można łatwo zlikwidować poprzez suszenie, gotowanie lub mrożenie.
Zatem jak się za nią zabrać? Jak zawsze świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie dżemu lub konfitury, a dla koneserów rozgrzewających trunków polecam nalewkę jarzębinową.

Przepisy z wykorzystaniem jarzębiny znajdziesz tutaj.

Orzechy włoskie i laskowe
To kolejne z rodzimych super food. Bogate w dobre tłuszcze, witaminy i minerały. Zbiera się je jesienią, a następnie suszy, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem zimą.
Nie ma potrawy, w której orzechy nie stanowiłyby świetnego uzupełnienia. Chrupkość będzie atutem w deserach i sałatkach. Duża zawartość tłuszczu natomiast sprawia, że mogą stanowić bazę do pesto. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne – włączmy je do diety!

Przepisy z wykorzystaniem orzechów włoskich znajdziesz tutaj a z orzechami laskowymi tutaj.


TOP 3 POŁĄCZENIA JESIENNE

Jakie połączenia najlepiej smakują jesienią?

Na pewno te, w których kryją się rozgrzewające przyprawy!

1. Śliwki z wanilią i rozmarynem – pieczone w piekarniku śliwki z aromatyczną wanilią i rozmarynem sprawią, że będzie pachniał cały dom.

2. Dynia z orzechami włoskimi i przyprawą piernikową – to połączenie na wyjątkowy rozgrzewający deser.

3. Jabłka z jarzębiną i miodem – duszone w piekarniku i dodane do porannej owsianki umilą każdy poranek.


TOP 3 POŁĄCZENIA ZIMOWE

A jak połączyć produkty w zimowych potrawach, by zaskoczyć wszystkich i sprawić, by smaki były bardziej wyraziste?

1. Kapusta kiszona z kurkumą i chrzanem – surówka powstała z połączenia tych składników to nie tylko dawka wyrazistych smaków, ale również witamin.

2. Buraki z majerankiem i kozim serem – pieczone buraki z majerankiem to bardzo aromatyczna przekąska, a posypana wyrazistym kozim serem smakuje jeszcze lepiej!

3. Marchew z octem miodem i kolendrą – pieczone plastry marchewki zatopione w marynacie z octu, miodu i kolendry to pyszny dodatek do każdego dania głównego.


Jak przygotowywać potrawy?
Jesień i zima to pory roku chłodne, dlatego warto pamiętać o posiłkach gotowanych. Dieta RAW (na surowo) ma wielu zwolenników i tego typu potrawy warto włączać do diety bardziej w okresie letnim. Natomiast, gdy chłód puka do drzwi warto zjeść coś ciepłego. Jak zawsze jedną z najlepszych i najprostszych metod będzie gotowanie lub duszenie. Pozwoli to na uwolnienie z pożywienia aromatów i rozgrzeje. Wszelkiego rodzaju garnki do gotowania pod ciśnieniem, czy na parze też się sprawdzą.


Zimowa spiżarnia w pigułce

MUST HAVE
Dynia
Ziemniaki
Topinambur
Kapusta
Brukselka
Jarmuż
Orzechy włoskie i laskowe
Fasola Biały Jaś i strączkowe
Przetwory owocowe i warzywne


MUST TRY

Żurawina
Jarzębina
Rokitnik
Kasztany jadalne
Korzeń łopianu
Czarny bez
Aronia

          Przeczytaj dłaczego warto spróbować tych polskich superfooods (kliknij poniżej):





Zima i jesień nie takie straszne! Z listą pysznych produktów w zanadrzu można przygotować wyjątkowe potrawy i cieszyć się ich smakiem przez długie, chłodne wieczory!



H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Uwielbiam jesień, daje bardzo wiele możliwości ❤️ dynią, grzyby, buraki, pasternak czy jabłka ❤️
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 09:03
Cytat: Uwielbiam jesień, daje bardzo wiele możliwości ❤️ dynią, grzyby, buraki, pasternak czy jabłka ❤️
Nikita
Nikita powiedział/a:
Tak, jesień to wielka obfitość świeżych warzyw.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 12:28

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet