Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyCytrusy - witaminy z tropików
Cytrusy - witaminy z tropików
26 / 02 / 2020

Cytrusy - witaminy z tropików

Katarzyna Pakoca

CYTRUSY – owoce na wzmocnienie odporności i nie tylko!

Czy warto jeść cytrusy?

Tak, warto.

Cytrusy są dostępne cały rok w różnej postaci. Warto je spożywać nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim bogate w przeciwutleniacze, które w sezonie jesienno zimowym pomogą nam wzmocnić odporność. Trzeba jednak pamiętać o zrównoważonej diecie, owoce cytrusowe mają charakter wychładzający, mogą też być przyczyną reakcji alergicznych.

Cytrusy (Citrus L.) należą do rodziny rutowatych (Rutaceae). Uprawiane są w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Do najpopularniejszych owoców cytrusowych należą: słodka pomarańcza (Citrus sinensis), gorzka pomarańcza (Citrus aurantium), cytryny (Citrus limon), mandarynki (Citrus reticulata) i grejpfruty (Citrus x paradisi). Rzadziej spotyka się cytron, limonki, kumkwaty, pomelo czy kalamondynę. Owoce cytrusowe charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem i orzeźwiającym zapachem. Mogą mieć barwę od zielonej do ciemnopomarańczowej.

Skąd pochodzą? Z Azji do Europy dotarły w XI wieku. Do Polski sprowadziła je królowa Bona. W Polsce mamy odmianę cytryny „Ponderosa”, którą wyhodował prof. Szczepan Pieniążek. Uprawa owoców cytrusowych w Chinach sięga 2000 lat p.n.e. Za najdroższe uchodziły mandarynki, których nazwa wzięła się od tytułu mandaryna.

Odżywcze cytrusy
Owoce cytrusowe zawierają wiele składników korzystnie wpływających na nasz organizm. Są bogatym źródłem witamin (C, A, z grupy B, kwasu foliowego), składników mineralnych (potas, wapń, żelazo), przeciwutleniaczy (flawonoidy, karotenoidy), węglowodanów (glukoza, fruktoza, sacharoza), błonnika (głównie pektyny) i kwasów organicznych.

Cytrusy są niskokaloryczne, zawierają zaledwie 50 kcal/100 g części jadalnych. Ponadto mają niski indeks glikemiczny  IG 30 – 35, w związku z czym mogą być spożywane przez diabetyków.

Przeciwutleniacze obecne w cytrusach pomagają zwalczać wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania stresu oksydacyjnego. Dowiedziono, że spożywanie cytrusów opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz chroni przed promieniowaniem słonecznym. Głównymi przeciwutleniaczami występującymi w cytrusach są flawonoidy. Największe ilości tych związków znajdują się w białej części owoców, skórce i pestkach.

Dzięki dużej zawartości witaminy C ułatwiającej wchłanianie żelaza, cytrusy mogą pomóc w walce z anemią. Ponadto, wysokie spożycie witaminy C wzmacnia naczynia krwionośne oraz może zmniejszyć poziom cholesterolu, tym samym zapobiegając chorobom układu sercowo – naczyniowego.

160 g świeżej pomarańczy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Cytrusy są także dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w diecie kobiet w ciąży, gdyż zapobiega wadom wrodzonym płodu. 225 ml soku pomarańczowego dostarcza 75 uq kwasu foliowego. Duża ilość błonnika w cytrusach zwiększa uczucie sytości i reguluje przemianę materii, zapobiegając zaparciom.

Tabela 1. Zawartość witamin i składników mineralnych w owocach cytrusowych w 100 g części jadalnych

Owoce cytrusowe

Zawartość witamin (mg)

Zawartość składników mineralnych (mg)

B1

B2

B6

B3

C

Potas

Magnez

Wapń

Fosfor

Żelazo

 

Pomarańcza

 

0,08

 

0,03

 

0,2

 

0,1

 

49,0

 

183

 

12

 

33

 

23

 

0,4

 

Cytryna

 

0,04

 

0,023

 

0,08

 

0,1

 

50

 

125

 

9

 

40

 

22

 

0,6

 

Grejpfrut

 

0,04

 

0,02

 

0,03

 

0,2

 

40

 

277

 

12

 

22

 

18

 

0,2

 

Mandarynka

 

0,1

 

0,02

 

0,07

 

0,2

 

30,8

 

189

 

17

 

30

 

18

 

0,3


Cennymi składnikami bioaktywnymi występującymi w cytrusach są limonoidy i synferyna. Dowiedziono, że D-limonen stymuluje funkcjonowanie układu odpornościowego, działa antyseptycznie i zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych.
Synferyna to protoalkaloid występujący w największych ilościach w skórce gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium), który zaliczany jest do stymulantów i termogeników. Udowodniono, że synferyna przyspiesza metabolizm, wykazuje właściwości kataboliczne i lipolityczne oraz wpływa na usprawnienie krążenia, podwyższenie ciśnienia krwi i przyspieszenie akcji serca. Synferyna to popularny składnik preparatów na odchudzanie i suplementów diety. Dzienne spożycie synferyny nie powinno przekraczać 27 mg na dobę. Nie zaleca się jej stosowania osobom z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia. W związku z tym, że synferyna może wchodzić w interakcje z niektórymi substancjami, takimi jak: tyroksyna, kofeina oraz lekami stosowanymi w chorobach układu krążenia i nerwowego, nie należy ich ze sobą łączyć!

Za najzdrowsze ze wszystkich cytrusów uchodzą grejpfruty. Owoce te zawierają duże ilości likopenu i naringiny (nadaje gorzki smak), które wykazują właściwości przeciwutleniające. Ponadto, przyspieszają przemianę materii oraz stymuluje wydzielanie insuliny. Połowa grejpfruta zjedzona tuż przed posiłkiem zmniejsza apetyt.

Dostępne w różnej formie
- świeże owoce jako samodzielna przekąska, 

-składnik: sałatek, koktajli, deserów, smoothie, lemoniady oraz soków świeżo wyciskanych;
-  soki zagęszczone, soki pasteryzowane, napoje gazowane i niegazowane;
- przetwory: kiszone cytrusy, dżemy, marmolady, cytryny w syropie, przeciery i musy, syropy, kandyzowana skórka cytryny/pomarańczy, cytryny w miodzie (do herbaty);
- nabiał – dodatek do jogurtów, serków, deserów mlecznych;
- miody z kwiatów pomarańczy;
- kisiel, galaretka, budyń, czekolada do picia, kakao z pomarańczą, sproszkowana skórka pomarańczy /cytryny, cukier cytrynowy;
- przyprawy: pieprz cytrynowy;
- suszone pomarańcze/cytryny;
- oleje z dodatkiem olejków cytrusowych;
- słodycze: skórka pomarańczy w czekoladzie, cukierki, sezamki, chałwa, czekolada ze skórką pomarańczy, lizaki, żelki, batony, lody, trufle, ciasta i ciasteczka;
- herbatki czarne aromatyzowane i owocowe, liście limonki;
- suplementy diety;
- chemia i kosmetyki (maseczki, kremy, balsamy, szampony, antyperspiranty, mgiełki do ciała, olejki do ciała, pasty do zębów z olejkiem, woda z kwiatów pomarańczy, płyny do kąpieli, żele pod prysznic, mydła, perfumy, środki czystości: płyny do naczyń, odświeżacze powietrza, płyny do płukania tkanin);
- olejki cytrusowe (dzięki intensywnemu zapachowi wykazują działanie antydepresyjne).

Olejek pomarańczowy często stosowany jest w kuracji antycellulitowej. Można nim płukać jamę ustną, gdyż wykazuje właściwości bakteriobójcze.  Dzięki moczopędnemu działaniu pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Ponadto, olejek świetnie sprawdzi się jako preparat do pielęgnacji naszej cery. Zmniejszy niedoskonałości, opuchliznę i poprawi ukrwienie skóry.

Skórka z cytryny – czy warto ją zostawić i wykorzystać?

Skórka z cytryny zawiera nawet 10 – krotnie większą zawartość witaminy C w porównaniu z miąższem owoców. Można wykorzystać ją w gospodarstwie domowym na wiele sposobów. Oto kilka z nich:
- otarta skórka cytryny (do dań, deserów, zup, sosów)
- skórka cytryny kandyzowana (do ciast, deserów)
- kostki lodu ze startą skórką cytryny (do napojów i drinków)
- domowy odświeżacz (przygotowanie: 2 skórki cytryny, 3 gałązki rozmarynu i  łyżeczka aromatu waniliowego gotować w pół litra wody, odcedzić i przelać do pojemnika ze spryskiwaczem; taka mikstura doskonale sprawdzi się również w walce z insektami)
- odkamienianie czajnika (2 łyżki sody i garść skórki cytryny wrzucić do czajnika, zalać wodą i zagotować, następnie pozostawić na godzinę, wypłukać)
- cytrynowy peeling (skórki z cytryny wymieszać z solą drobną nieoczyszczoną i dodać oleju kokosowego lub oliwy z oliwek; peeling pomaga pozbyć się martwego naskórka oraz odświeża i rozjaśnia cerę)

Uprawa cytrusów w domu
Jakie cytrusy urosną w domowych warunkach?

Pomarańcza, cytryna, limonka, mandarynka, kumkwat i kalamondyna. Najmniej wymagający jest kumkwat, nie potrzebuje nawożenia i zbyt dużej ilości wody.
Rozpoczynając uprawę cytrusów w domu najlepiej kupić sadzonki z drzewa, które już kwitnie i wydaje owoce. Z pestki niestety cytrus tak szybko nie urośnie, trzeba poczekać wiele lat, do momentu aż zakwitnie.
Warto pamiętać, że cytrusy nie lubią przesadzania, przeciągów, nadmiaru wody  i dużych różnic temperatur. Najlepiej kupować je w okresie letnim. Temperatura zimowania cytrusów to 15°C, zimą należy podlewać je rzadziej. Gdy przesadzimy z podlewaniem, korzenie szybko zgniją. Raz w roku powinno się wymieniać ziemię. Jeśli drzewko zacznie gubić liście, trzeba przestawić je w bardziej nasłonecznione miejsce, bo roślina nie lubi ciemności.

Jakie cytrusy wybierać?
Te najlepszej jakości są ciężkie i twarde. Dotyczy to zarówno pomarańczy, grejpfrutów, jak i cytryn. Skórka owoców powinna być pozbawiona plam i mieć intensywną barwę. W przypadku mandarynek owoc powinien być miękki, co świadczy o tym, że nadaje się do spożycia.
Warto pamiętać, że cytrusy z upraw konwencjonalnych dostępne w supermarketach mogą zawierać środki ochrony roślin i substancje konserwujące. Najlepiej wybierać owoce cytrusowe pochodzące z upraw ekologicznych, które nie zawierają sztucznych dodatków i chemicznych środków ochrony roślin.

Na co uważać spożywając cytrusy?
Substancje zawarte w cytrusach mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego nigdy nie należy popijać leków sokiem z tych owoców i spożywać ich w trakcie przyjmowania leków.

Cytrusy zawierają alergeny – białka i glikoproteiny, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Ponadto, działanie alergizujące mogą wykazywać również substancje zapachowe , takie jak limonen, cytral i cytronelol. Alergicy powinni zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o spożycie cytrusów. Wykazano, że ponad 50 % alergików jest uczulonych na owoce cytrusowe.

Przepisy

Kiszone cytryny

Składniki:
10 cytryn.
10 łyżeczek soli gruboziarnistej,
5-6 liści laurowych,
20 ziarenek pieprzu,
2 szklanki letniej wody,
słoik pojemności 2 – 3 l,
duża ilość soku z cytryny,
2 łyżki oliwy.


Przygotowanie:
Cytryny umyć, osuszyć, zamrozić. Następnego dnia cytryny zostawić na 10 minut, następnie naciąć 2 razy od czubka do dołu (nie przecinać do końca). W nacięcia włożyć sól (po 1 łyżeczkę soli i 2 ziarna pieprzu) na jedną cytrynę , cytryny ułożyć w słoiku przekładając liśćmi laurowymi i docisnąć. Cytryny zalać wodą z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Słoik zakręcić i postawić w chłodnym, przyciemnionym miejscu na okres 3 tygodni. Kiszone cytryny najlepiej smakują jako dodatek do sałatek lub na przystawkę.


Cytryny w miodzie z imbirem do herbaty

Składniki:
cytryny
imbir
miód

Przygotowanie:
Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki/ćwiartki. Imbir umyć, obrać, pokroić w plasterki. W wyparzonym wcześniej słoiku umieścić naprzemiennie cytryny i imbir, a następnie zalać płynnym miodem, najlepiej lipowym. Słoik umieścić w lodówce na kilka dni, aby cytryny i imbir puściły sok. Zaleca się picie szklanki ciepłej wody z łyżką miodu na czczo. Można również przygotować smaczną i rozgrzewającą herbatkę z dodatkiem miodu, goździków i cynamonu.


Cytrusowa sałatka z kozim serem i orzechami włoskimi

Składniki:
pomarańcza,
grejpfrut,
awokado,
garść liści sałaty,
figa,
50 g koziego sera,
pestki granatu,
kilka orzechów włoskich,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sok z połowy limonki

Przygotowanie:
Cytrusy umyć,  obrać, pokroić na cząstki. Figi suszoną namoczyć na 10 minut w wodzie i  pokroić na małe kawałki, awokado pozbawić pestki i skóry (wydrążając je łyżką) pokroić w kawałki. Kozi ser kroimy na kawałki. Orzechy lekko prażymy i szatkujemy na mniejsze kwałki. Wykładamy porwaną w kawałki sałatę, następnie cytrusy, ser, orzechy i awokado. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.

 

Bibliografia:
Aslin Sanofer A. (2014): Role of citrus fruits in health, J. Pharm. Sci. & Res., 6 (2), 121 – 123.
Karczewska J., Ukleja-Sokołowska N., Bartuzi Z. (2018): Alergia na cytrusy, Alergia, astma, immunologia, 23 (3), s. 215 – 220.
Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I. (2008): Tabele wartości odżywczej, PZWL.
Nowak A., Zielonka J., Turek M. (2014): Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, Postępy Fitoterapii,  2, s. 98 – 99.
Liu Y., Heying E., Taumihardjo S.A. (2012): History, global distribution, and nutritional importanc of Citrus fruits, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11, s. 530 – 540.



Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 26.02.2020, godz. 20:24
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Czytałam kiedyś artykuł, gdzie było bardzo prosto wyjaśnione, że w naszej szerokości geograficznej niestety cytrusy pojawiają się o złej porze roku! Są wychładzające, więc najlepiej byłoby jeść je w upalne dni, a tymczasem w Europie pojawiają się poźną jesienią oraz zimą - a wtedy lepiej robi nam cynamon czy imbir.
cytuj odpowiedz 04.09.2020, godz. 16:29

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet