Dynia - Królowa Jesieni
gotujwstylueko.plDYNIA
To niskokaloryczne warzywo. Jest lekkostrawna, dzięki czemu może być jednym z pierwszych pokarmów wprowadzanych w diecie niemowląt. Ponadto zawiera białko, błonnik oraz witaminy takie jak:
A (beta-karoten), B1, B2, C, E, składniki mineralne (fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez).
Wszystkie części owocu są jadalne!
Dynia jest warzywem wszechstronnym, możemy ją: smażyć, piec, gotować, gotować na parze, a także jeść na surowo. Może być składnikiem zup, sosów, tart, ciast, ciasteczek, muffinek, chlebów, spaghetti – Makaronowa Pyza, kopytek, dżemów i koktajli, a nawet lodów!
Pestki - przepisy
Możemy je jeść świeże, ususzone lub uprażone (100 stopni do 20 minut) używane do: ciast, ciasteczek, batonów, sałatek, jako posypka do zup i koktajli. Surowe pestki, dzięki zawartości kukurbityny wykazują działanie przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. Pestki są szczególnie bogatym źródłem cynku, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych, a także równowagi kwasowo-zasadowej. Zawierają również żelazo, które odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Ma wyrazisty, orzechowy smak i ciemny kolor dzięki wysokiej zawartości chlorofilu. Spożywamy go wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, sałatek, surówek, sera białego, jajek lub lodów waniliowych. Stosowany zewnętrznie wspomaga walkę z trądzikiem i poprawia kondycję skóry, nawilżając cerę, a także spłycając zmarszczki, pamiętajmy jednak by olej rozcieńczyć, ponieważ w związku z dużą zawartością barwników, może tymczasowo zabarwić skórę. Ponadto wzmacnia włosy i dodaje im blasku.
Skórka
Skórka Dyni jest również jadalna. Możemy np. usmażyć z niej frytki! Wystarczy pociąć w wąskie (4 mm) słupki, oprószyć np. kurkumą i usmażyć. Dyń Hokkaido, Blue Ballet nie trzeba obierać
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Przeczytaj również Dynia zdrowa i kolorowa z przepisami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.