Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyEgg every day is OK - Jajko każdego dnia jest OK
Egg every day is OK - Jajko każdego dnia jest OK
18 / 04 / 2019

Egg every day is OK - Jajko każdego dnia jest OK

gotujwstylueko.pl

Jajko – symbol życia i przetrwania

Co było pierwsze - jajo czy kura?

Nie ma chyba człowieka, który choć raz w życiu nie zadał sobie tego pytania. Problem ten nurtował ludzi od zawsze i chyba nadal zawstydza naukowców, bo mimo wielu wygłoszonych teorii, nikt do tej pory nie jest pewny odpowiedzi. Już w dawnych czasach, jajo stanowiło nie tylko dylemat przyczynowo – skutkowy, spędzający sen z powiek uczonym, ale było jednym z  podstawowych produktów spożywczych i odgrywało ogromne znaczenie w symbolice. W czasach przedchrześcijańskich było symbolem zmartwychwstania, odrodzenia i odgrywało znaczącą rolę w uroczystościach wiosennych, symbolizując zwycięstwo wiosny i słońca nad zimą i nocą, a dla starożytnych  filozofów stanowiło symboliczny obraz podstawowych czterech żywiołów: ziemia to skorupka, woda to białko, ogień to żółtko, a powietrze stanowiła przestrzeń pod skorupką.

Obecnie jajka również zajmują szczególne miejsce zarówno w naszej tradycji, jak i diecie, gdyż są  produktem o wszechstronnym zastosowaniu i wysokiej wartości odżywczej. 

Skład i właściwości jaj

Jaja dostarczają przede wszystkim białka, które stanowi ok, 12,5 %, przy czym jest to białko o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich produktów, uznawane za białko wzorcowe. Ma skład aminokwasowy najbardziej odpowiedni dla organizmu człowieka, tzn. zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, takie których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które są niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.

Drugim co do ilości makroskładnikiem jaj, a ściślej żółtka, jest tłuszcz, stanowi ok. 10,5%, odznacza się wysokim stopniem strawności, zawiera NNKT, ale i sporą zawartość cholesterolu.

Jaja to również kopalnia witamin i składników mineralnych, są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K, a także witamin z grupy B, głównie ryboflawiny. Ze składników mineralnych warto wymienić: fosfor, potas, wapń, magnez, miedź, cynk, mangan, kobalt, jod.

W jajku, a dokładniej w żółtku, obecne są również dwa wyjątkowe antyoksydanty: luteina i zeaksantyna, które mają bezcenny wpływ na wzrok. Luteina jest naturalnie występującym w przyrodzie żółtopomarańczowym barwnikiem należącym do grupy karotenoidów i stanowi odżywcze wsparcie dla oczu oraz skóry, przede wszystkim chroni oczy przed uszkodzeniem siatkówki. Zeaksantyna, jako siostrzany barwnik luteiny, również pełni funkcję ochronną dla narządu wzroku.

Jajo kurze jest kompletnym materiałem potrzebnym do życia przyszłego organizmu, dlatego jest najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego, ustępując jedynie mleku matki.


Oznakowanie jaj

Każde jajko ostemplowane jest 11 znakowym kodem. Ten rząd cyfr i liter to kod opisujący system hodowli kur oraz kod opisujący producenta:

X-YY- AA BB CC DD 

X – oznaczenie chowu, numery od 0 do 3:

0  - jaja z produkcji ekologicznej

1  - jaja z chowu na wolnym wybiegu

2  - jaja z chowu ściółkowego

3  - jaja z chowu klatkowego

 

Y-oznaczenie kraju

PL w Polsce

 

AABBCCDD – ośmiocyfrowy weterynaryjny numer identyfikacyjny, określa fermę

AA- kod województwa w którym działa ferma

BB- kod powiatu w którym istnieje ferma

CC -kod określający zakres i rodzaj działalności np. dla fermy jaj konsumpcyjnych to 13

DD-kod fermy (indywidualny nr producenta)

Sposób hodowli kur…czyli numer ma znaczenie

Co dokładnie oznaczają wspomniane wyżej cyfry od 0 do 3 umieszczane na skorupkach jaj? Oznaczają sposób chowu kur: 

  • Ø "0" oznacza jaja z chowu ekologicznego. Hodowla, która w pełni odtwarza naturalne warunki życia kur. Kury hodowane są w sposób tradycyjny, są wypuszczane na świeże powietrze, mogą spacerować, karmione są w naturalny sposób paszami naturalnymi, ekologicznymi, wolnymi od jakichkolwiek chemicznych dodatków. Jaja od takich kur są niewątpliwie najsmaczniejsze  i nazjdrowsze, posiadają najwyższą wartość odżywczą.

 

  • Ø "1" – oznacza jaja z chowu na wolnym wybiegu, kury  mają dostęp do wyścielonego ściółką pomieszczenia oraz do wybiegu na świeżym powietrzu, mogą wybierać miejsca gniazdowania i wykazywać naturalne dla swojego gatunku zachowania. Ta metoda hodowli nie narzuca jednak producentom rodzaju paszy, a co za tym idzie, jajka kur z hodowli wolnowybiegowych mogą nie być wolne od stymulatorów wzrostu i innych dodatków.

 

  • Ø "2" – pochodzą od kur z chowu ściółkowego. W tym systemie kury mogą się swobodnie poruszać, ale spędzają całe życie w zamkniętym, pokrytym ściółką pomieszczeniu. W żywieniu dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających GMO, a kury mogą być karmione według systemu wybranego przez producenta, a producenci stosują zwykle pasze przemysłowe bogate w sztuczne dodatki, barwniki, czy wspomagacze wzrostu.

 

  • Ø "3" – jaja od kur z chowu klatkowego. Kura całe życie spędza zamknięta w klatce, bez możliwości nawet obrócenia się. W przypadku takiego sposobu chowu dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających surowce paszowe GMO. Karmy przeznaczone dla kur w hodowlach klatkowych wzbogacane są m.in. o barwniki (aby żółto jaj miało intensywny kolor), stymulatory. To sprawia, że jajka pochodzące z hodowli klatkowych zawierają metabolity tych substancji i mają niewielką wartość odżywczą w porównania do jajka zniesionego przez kurę żyjącą w naturalnych warunkach.

 

Sposób chowu, to czy kury korzystają z wybiegu, czy są przez całe życie przetrzymywane w wielkich halach pozbawionych światła dziennego, rodzaj i jakość paszy mają bardzo duże znaczenie na jakość jaj, ich smak i wartość odżywczą. Najbardziej odpowiednie warunki zapewnia kurom chów ekologiczny, niestety nadal, ze względu na cenę,  najbardziej popularne są tzw. jaja "trójki" mimo, że konsumenci zdają sobie sprawę, że nie są to jajka dobrej jakości, a chów klatkowy to jedna z najokrutniejszych praktyk w przemyśle hodowlanym.  

 

Jaja a Salmonella

Czy przygotowując uwielbiany przez dzieci kogel-mogel zdajemy sobie sprawę, że może nieść ze sobą ryzyko zatrucia bakteriami Salmonella? Prawdopodobnie nie zawsze, dlatego poniżej wyjaśniamy co to za bakteria, skąd się bierze i jak skutecznie można się jej pozbyć.

Salmonella to bardzo złośliwa bakteria, która może występować w produktach żywnościowych, m.in. właśnie w jajkach. Ma zdolność wzrostu w szerokim zakresie temp. od 2 do 50°C, a temp. optymalna to 35-37°C. Niewłaściwe postępowanie z surowcem może prowadzić do groźnego zatrucia pokarmowego. Najczęstszą przyczyną zachorowań są potrawy zawierające jaja niepoddane obróbce termicznej lub poddane jej w niewystarczającym stopniu. Bakterię tą znaleźć można przede wszystkim na powierzchni skorupki jaja. Na szczęście Salmonella jest wrażliwa na wysoką temp. i ginie powyżej 70°C, niższe temperatury spowodują śmierć jedynie części komórek. Aby pozbyć się bakterii należy jaja przed użyciem zanurzyć we wrzątku przez 10 sekund. Wyparzanie jaj to jedna z metod pozbycia się bakterii Salmonella, możliwa do wykonania w warunkach domowych. Najbezpieczniejsze, z użyciem jaj, są jednak potrawy poddane obróbce termicznej.

Pamiętajmy, aby zawsze po kontakcie z jajkami lub opakowaniem, w którym były przechowywane jajka, umyć dokładnie ręce w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła.

Przechowywanie i postępowanie z jajami

Jaja po zakupie przekładamy do pojemnika w lodówce. Pamiętajmy, że nie myjemy jaj po przełożeniu do lodówki, ale bezpośrednio przed użyciem! Skorupka jajka nie jest idealnie szczelna, lecz porowata, pokrywa ją naturalna powłoka, chroniąca jajko przed wniknięciem drobnoustrojów. Mycie uszkadza tę ochronną warstwę, tzw. katikulę i ułatwia przedostawanie się bakterii do środka. Treść jaja stanowi dobrą pożywkę dla mikroorganizmów, które po zniszczeniu kutikuli mogą dostać się do środka przez pory zanieczyszczonej skorupki. Jeśli więc umyte jajko odłożymy na kilka dni do lodówki, bakterie będą miały czas rozmnożyć się w jego wnętrzu.

Pamiętajmy również, aby opakowania, czyli tzw. wytłoczki po jajkach od razu wyrzucić, aby nie dopuścić do zakażenia wtórnego. Są to tzw. „opakowania brudne” i używanie ich po raz kolejny jest niebezpieczne.

 

To ile jeść tych jaj?

Przez lata ostrzegano przed nadmiernym spożyciem jaj ze względu na cholesterol, ale ostatnie badania dowodzą, że problem z cholesterolem tkwi w naszym wewnętrznym metabolizmie. To, w jaki sposób będzie on wykorzystany przez organizm, zależy od wielu czynników, m. in. od zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów w diecie. Jeżeli ilość tych składników w pożywieniu jest odpowiednia, to nawet wyższe dawki cholesterolu nie są tak szkodliwe. Żółtko jaja zawiera bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, zawiera także odpowiednią ilość fosfolipidów. Osoby lubiące jeść jajka powinny starać się spożywać więcej błonnika, a także ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych.

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedzenie ok. 10 jajek tygodniowo ze wszystkich źródeł.

Egg every day is OK - Jajko każdego dnia jest OK

Trochę ostrożniej jednak trzeba podawać jajka dzieciom. 

A kiedy wprowadzić jajko do jadłospisu maluszka?

Eksperci ds. żywienia, zgodnie z aktualnym stanem badań i wiedzy wprowadzają zmiany i aktualizują przyjęte schematy żywienia niemowląt.

Wg stosowanego od kilku lat schematu żywienia, w zależności od sposobu karmienia, żółtko jaja wprowadzamy po ukończeniu 4 lub 6 miesiąca życia dziecka, białko natomiast ze względu na silne właściwości alergizujące w 11 miesiącu.

Nowe wytyczne mówią jednak, że nie ma podstaw, aby żółtko wprowadzać oddzielnie z białkiem, jednak rozszerzanie diety maluszka nie jest łatwym procesem i najlepiej będzie w tej kwestii skonsultować się z lekarzem prowadzącym dziecko, który weźmie pod uwagę kwestie indywidualne.

 

Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez jajek. Jaja mają wiele walorów smakowych, dużą wartość odżywczą i specyficzne właściwości fizykochemiczne. Stanowią niezastąpiony surowiec w produkcji potraw, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów na każdą porę dnia. Inwestujmy jednak w „zerówki”, gdyż numer ma znaczenie!

Co było pierwsze: jajko czy kura? Przy wielkanocnym stole na pewno jajko, bo to od niego zaczynamy świąteczne śniadanie. Na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy, kiedy to jajko zyskuje na symbolice i stanowi symbol odrodzenia i nowego życia, życzymy Państwu wszystkiego najlepszego i oczywiście Smacznego Jajka!

 

Życzymy również wygranej w konkursie na najtwardszą skorupkę. Każdy z biesiadujących wybiera jedno jajko i stuka się ze swoim sąsiadem przy stole. Zwycięskie jajko, to oczywiście te któremu nie pięknie skorupka. Życzymy dobrej zabawy!

 Autor przepisu: Sylwia Kaczmarek

Źródła:

  1. Anders E. „Kryteria jakości handlowej jaj kurzych” Przemysł Spożywczy 2005/7
  2. Czerwińska D. „Ukryte pod skorupką” Przegląd gastronomiczny 2004/4
  3. Borowy T., Kubiak M. „Ab ovo” Przegląd gastronomiczny 2012/4
  4. Paprocki J. „Na początku było…jajko” Przegląd piekarski i cukierniczy 2007/4
  5. „Wielkanoc. Bajecznie jajecznie” Przegląd gastronomiczny 2014/4
  6. Maćkiw E., Kowalska J., Stasiak M., Kucharek K. „Pałeczki Salmonella aktualne zagrożenia żywności” Przemysł Spożywczy 2017/10
  7. Schemat żywienia niemowląt Instytut Matki i Dziecka
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 03.03.2020, godz. 21:54

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet