Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyGranat - najbardziej wybuchowy owoc w kuchi
Granat - najbardziej wybuchowy owoc w kuchi
14 / 10 / 2019

Granat - najbardziej wybuchowy owoc w kuchi

gotujwstylueko.pl

Owoc granatowca właściwego kojarzymy głównie z jego zastosowaniem kulinarnym. Owoc spożywany jest na surowo: samodzielnie lub jako dodatek do napojów, deserów, koktajli. Nasiona możemy dodawać do owsianki lub jogurtu. Owoce idealnie dopełniają smak dojrzewających serów, wędlin czy drobiu. Warto także dosypywać nasiona granatu do sałatek, zwłaszcza tych zawierających szpinak i jarmuż. Czerwono fioletowy, słodki i cierpki zarazem sok dobrze gasi pragnienie. Można zastępować nim sok z cytryny.

W przemyśle spożywczym z soku granatu otrzymuje się krystaliczny kwas cytrynowy. W kuchni perskiej sok używany jest często do przyrządzania potraw, w kuchni indyjskiej wykorzystuje się także suszone nasiona (anardha). Ze słodkich odmian granatu produkuje się wina półsłodkie oraz wytrwane. Liderem w światowej produkcji win z tego owocu jest Armenia, w której wprowadzono do uprawy specjalne odmiany rośliny, której owoce charakteryzują się wyższą zawartością cukru.

(IG) = 35

Indeks glikemiczny definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów, dla świeżego owocu granatowca właściwego wynosi 35 jednostek. Czyli im wyższa wartość indeksu glikemicznego danej żywności, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej spożyciu. Dla odniesienia wartość indeksu dla glukozy wynosi 100 jednostek. Owoc granatowca można zaliczyć do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Tabela 1. Wartość odżywcza Punica granatum.

Zawartość wody

79%

Wartość energetyczna

275 kJ/65 kcal

Tłuszcz

0,15%

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

17,5%

            kwasy tłuszczowe nienasycone

82,8%

Węglowodany

14,1%

Błonnik

5,1%

Białko

4,06%

Minerały ogółem

0,7%

Witamina C

0,23 mg/100 g

Witaminy z grupy B

śladowe ilości

Magnez

10,6 mg/100 g

Sód

59,3 mg/100 g

Potas

253 mg/100 g

Wapń

43,0 mg/100 g

Fosfor

6,26 mg/100 g

Żelazo

1,33 mg/100 g

Cynk

0,59 mg/100 g

Miedź

0,03 mg/100 g

Liczne badania dowodzą, że istnieje wiele kierunków wykorzystania prozdrowotnego działania ekstraktów z owoców granatowca. Już w starożytnej Grecji lecznicze właściwości granatowca doceniał Hipokrates z Kos, wykorzystując go w leczeniu niepłodności i łagodzeniu objawów związanych z okresem przekwitania. Sokiem leczył bóle żołądka, a skórki zalecał przy biegunkach oraz zewnętrznie na gojenie ran. Arabowie leczyli granatem schorzenia układu pokarmowego. W Rzymie, Indiach czy Armenii stosowano go  powszechnie jako lek przeciw robaczycy.

Współczesne badania potwierdzają, że ekstrakty z granatu mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze i antykancerogenne. Również kora granatowca właściwego stanowi surowiec leczniczy, z uwagi na zawarte w niej alkaloidy takie jak peletieryna i izopeletieryna oraz garbniki. Działają one toksycznie na płazińce bytujące w przewodzie pokarmowym. Sfermentowany sok działa antyoksydacyjnie oraz hamuje aktywność enzymów katalizujących utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i estrów. Głównymi produktami tych reakcji są sprzężone nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wodoronadtlenki. W wyniku tych reakcji dochodzi do strat niezbędnych składników odżywczych i powstawania niekorzystnego aromatu. Nasiona znajdujące się w owocach są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, spośród których w największej ilości występuje kwas punicynowy, stanowiący około 95% wszystkich kwasów tłuszczowych. Ekstrakt z kwiatów obniża poziom glukozy we krwi, natomiast świeży sok, bogaty we flawonoidy, antocyjany, i kwasy fenolowe, hamuje oksydację lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Rozkład związków chemicznych w poszczególnych częściach rośliny przedstawia tabela 2.

Tabela 2. Związki chemiczne zawarte w poszczególnych częściach rośliny.

Część rośliny

Nazwa związku chemicznego

Sok

Antocyjany, glukoza, kwas askorbinowy, kwas elagowy, kwas galusowy, kwas kawowy, katechiny, kwercetyna, rutyna, minerały, aminokwasy

Olej z ziaren

Kwas punicynowy (95%), kwas elagowy, sterole i inne kwasy tłuszczowe

Owocnia (skórka)

Penikalaginy fenolowe, kwas galusowy i inne kwasy tłuszczowe, katechiny, kwercetyna, rutyna i inne flawonole, flawony, flawonony, antocyjanidyny

Liście

Garbniki (punicalin i punicafolin), glikozydy flawonowe (m.in. luteolina i apgenina)

Kwiat

Kwas galusowy, kwas ursolowy, triterpenoidy (m.in. kwas maslinowy i kwas azjatycki) i inne

Korzenie i kora

Ellagitanniny (punicalin i punicalagin), alkaloidy piperydyny


Badania na komórkach nowotworowych w warunkach laboratoryjnych wykazały, że olej z nasion granatowca właściwego, zawierający kwas punicynowy, hamuje wzrost i migrację komórek nowotworowych raka prostaty.

W owocach granatowca właściwego znajdują się też inne związki (luteolina, kwas kawowy i kwas ela¬gowy), które dodatkowo wzmacniają działanie przeciwnowotworowe kwasu punicynowego. Podobne zjawisko wzajemnego wzmocnienia działania zaobserwowano badając właściwości cytotoksyczne oleju z nasion granatowca, polifenoli z jego sfermentowanego soku i owocni. Analizowano, czy poszczególne związki są bardziej skuteczne w postaci mieszaniny, czy jako pojedyncze składniki. Zanotowano, że sam olej, bogaty w kwas punicynowy, hamuje wzrost komórek w 60%, podczas gdy jego mieszanina z frakcją polifenolową, czy to ze sfermentowanego soku czy z owocni, zwiększa jego skuteczność do 90%, zaś zastosowanie wszystkich trzech składników razem hamuje wzrost komórek aż o 99%.

Aby dokładniej zrozumieć wpływ oleju z nasion granatowca na organizm ssaków, w tym człowieka, naukowcy przeprowadzili badania na modelu mysim. Do badań użyto myszy, ponieważ ich układ trawienny jest bardzo zbliżony do człowieka, a ich przemiana materii jest wielokrotnie wyższa co pozwala w krótkim czasie zaobserwować zachodzące zmiany. Wykazano, że spożycie oleju z nasion granatowca zmniejsza przyrost masy ciała i ryzyko cukrzycy typu 2 u myszy karmionych pokarmem wysokotłuszczowym, przyczyniającym się do występowania otyłości. Samcom karmionym przez 12 tygodni pokarmem wysokotłuszczowym, podawano dodatkowo olej z nasion granatowca w ilości 1 g na 100 g pokarmu. Zastosowana suplementacja diety olejem z granatowca istotnie zmniejszała przyrost całkowitej masy ciała (5,7 g w porównaniu do 8,5 g w grupie kontrolnej), jak również masę tłuszczową ciała. Uzyskane wyniki badań sugerują, że suplementacja diety myszy olejem z nasion granatowca może zmniejszać u nich ryzyko otyłości i insulino oporności.

Innymi zastosowaniami Granatowca właściwego jest upawa tej rośliny ze względu na jej walory ozdobne. Jest również wykorzystywana w garbarstwie z uwagi na około 32% zawartość garbników w korze, liściach i drewnie.
Z ich udziałem wyrabia się między innymi safian, służący do wytwarzania luksusowego obuwia, toreb, oprawy książek i obijania mebli. Z okryw owocowych wytwarza się cytrynowożółte i czerwonobrunatne barwniki do wyrobu dywanów, a z kwiatów bardzo trwałe barwniki służące do produkcji tkanin lnianych, bawełny i jedwabiu.

Podsumowanie
•    Kilogram granatu, to przeciętnie od 500 do 750 ml soku
•   Najkorzystniej spożywać owoce na surowo samodzielnie lub jako dodatek do napojów, deserów, koktajli, owsianek, jogurtów.
•  Owoce idealnie dopełniają smak dojrzewających serów, wędlin czy drobiu. Granat dosypuj do sałatek, zwłaszcza tych zawierających szpinak i jarmuż.
•    Słodki i cierpki zarazem sok dobrze gasi pragnienie, zastępnik soku z cytryny
• Ekstrakty z granatu mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze i antykancerogenne.
•  Nasiona znajdujące się w owocach są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, spośród których w największej ilości występuje kwas punikowy, stanowiący 65-80% wszystkich kwasów tłuszczowych.
•   Sok jest bogaty we flawonoidy, antocyjany i kwasy fenolowe wpływając pozytywnie na poziom cholesterolu (LDL)

  • (IG) = 35
  • Sok z granatu to ok 65 kcal na 100 gram soku

 

Jak wydobyć pestki z granatu:

Metoda 1
Przekrawamy granat w poprzek na pół. Połówkę granatu trzymamy nad miską - pestkami w dół i zaczynamy opukiwać skórkę (skorupę) np. drewnianą łyżką. Po chwili pestki w miarę sprawnie wypadają. Jest to metoda skuteczna i wygodna.

Metoda 2
Granat przekrawamy w poprzek na pół. Następnie połówkę granatu staramy się „wywrócić na drugą stronę”. Robimy to nad miską. Cała sztuka polega na tym, żeby skierować je do miski, ale nie stanowi to dużego problemu. Wystarczy trzymać granat nisko nad jej dnem.

Metoda 3
Do przekrojonego na pół granatu wlewamy zimną wodę i pozostawiamy na 15 minut, następnie odlewamy wodę a pestki wystukujemy (Metoda 1) lub wyciągamy je łyżką. Pestki łatwiej odchodzą od wewnętrznych błonek.

Metoda 4
Miskę napełniamy wodą, zanurzamy w niej połówkę granatu i wydłubujemy pestki.
Zaleta – nie tryska sok.
Wada – razem z pestkami granatu do wody wpada sporo niechcianych fragmentów, które później trzeba wyjąć (część unosi się na wodzie, co ułatwia oddzielenie).
Wydłubane w wodzie pestki granatu odcedzamy na sitku, usuwamy resztki łupinek i czekamy, aż woda odcieknie (to kolejny minus).



Bibliografia:
1.    Dahham, Saad Sabbar, et al. "Studies on antibacterial and antifungal activity of pomegranate (Punica granatum L.)." Am. Eurasian J. Agric. Environ. Sci 9.3 (2010): 273-281.
2.    Al-Maiman, Salah A., and Dilshad Ahmad. "Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation." Food Chemistry 76.4 (2002): 437-441.
3.    Lansky, Ephraim P., and Robert A. Newman. "Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer." Journal of ethnopharmacology 109.2 (2007): 177-206.
4.    Białek, Agnieszka, Marta Teryks, and Andrzej Tokarz. "Sprzężone trieny kwasu linolenowego (conjugated linolenic acid-CLnA, super CLA)-źródła i działanie biologiczne." Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 68 (2014).
5.    Karczmarczuk, Roman. "Granat-owoc mało nam znany." Wszechświat 113.10-12 (2012).
6.    https://www.glukoza.pl/index.php/indeks-glikemiczny-tabele (dostęp w dniu 25.09.2019)
7.    https://www.medme.pl/artykuly/indeks-glikemiczny-tabela-dieta-definicja-i-inne-zalecenia,69056.html (dostęp w dniu 25.09.2019)

Nikita
Nikita powiedział/a:
super owoc, chyba go należycie nie doceniamy
cytuj odpowiedz 21.10.2019, godz. 15:14
Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Też mi się tak wydaje, ale chyba to wynika z trudności związanych z jego obsługa i nie ma u nas takiej tradycji związanej z jego spożyciem. W końcu, to owoc egzotyczny, lubi cieplejsze klimaty.
cytuj 19.11.2019, godz. 11:55
smaczliwka.pl
smaczliwka.pl powiedział/a:
Polecany dla kobiet w ciąży - szczególnie w pierwszym trymestrze.
cytuj odpowiedz 20.01.2020, godz. 14:15

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet