Grejpfrut żółty - owoc prosto z raju!
Kamila KoźniewskaTo ulubiony cytrus Polaków, zaraz po pomarańczach i mandarynkach. Ten jeden z najzdrowszych pokarmów świata ceniony jest za niebywałe walory smakowe i bogactwo składników odżywczych.
Pochodzenie
Grejpfrut żółty (Citrus paradisi) to egzotyczny owoc pochodzący z wyspy Barbados i Jawy. Obecnie w największej ilości pozyskuje się go z upraw na Florydzie, Kubie, w Kanadzie i Izraelu. Grejpfrut żółty jest najprawdopodobniej mieszańcem pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) z pomarańczą chińską (Citrus sinensis). Owoce grejpfruta, pomimo swoich znacznych rozmiarów rosną obok siebie zebrane po kilka sztuk. Stąd też wywodzi się nazwa tego owocu, będąca połączeniem dwóch angielskich słów: „grape” i „fruit”, co oznacza owoc rosnący w gronach.
Wygląd
Grejpfrut żółty to wiecznie zielona roślina cytrusowa o skórzastych liściach i białych kwiatach. Owoc grejpfruta żółtego to duża, kulista jagoda o średnicy dochodzącej do 15 cm i masie do 500 g. Pod cienką skórką tego cytrusa kryje się zwarty, jasnożółty miąższ, którego 90% stanowi woda. Grejpfrut żółty jest soczystym, słodko-kwaśnym, orzeźwiającym owocem, z nutą charakterystycznej goryczki. Ten gorzkawy smak nadaje mu naringina - flawonoid o działaniu przeciwzapalnym, antyseptycznym i lekko przeczyszczającym. Związek ten znajduje się zarówno w miąższu oraz w albedo, czyli w białej błonce cytrusa.
Właściwości odżywcze
Grejpfrut żółty zawdzięcza swoją popularność nie tylko oryginalnemu smakowi, lecz przede wszystkim właściwościom odżywczym.
Można po niego śmiało sięgać bez obawy o sylwetkę, bowiem 100 g tego owocu dostarcza naszemu organizmowi jedynie 36 kcal. Błonnik i pektyny zawarte w grejpfrucie pomagają oczyścić nasz organizm z toksyn i przyspieszają przemianę materii. Spożycie grejpfruta żółtego obniża także poziom cholesterolu we krwi.
Niski indeks glikemiczny grejpfruta żółtego (IG = 20) spowalnia rozkład cukru w organizmie, a także reguluje poziom glukozy we krwi. Związki zawarte w tym cytrusie ułatwiają także rozkładanie tłuszczu przez wątrobę poprzez zwiększenie wrażliwości organu na insulinę. Oznacza to, że grejpfrut żółty jest owocem niezwykle pomocnym w walce z cukrzycą, a także w profilaktyce tej choroby.
Grejpfrut żółty to ogromne źródło witamin, w szczególności witaminy C. W 100 gramach tego owocu znajdziemy jej aż 40 gramów. To wystarczająca dawka, by wzmocnić odporność naszego organizmu. Grejpfrut jest bardzo dobrym antyoksydantem, dlatego powinniśmy spożywać go co najmniej raz dziennie, szczególnie w okresie zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na różne infekcje.
Badania naukowe wykazały, że grejpfrut żółty jest skarbnicą związków, które chronią komórki przed uszkodzeniem oraz działają przeciwbakteryjnie, łagodząc procesy zapalne w błonie śluzowej żołądka
i wspomagając leczenie wrzodów. Spożycie grejpfrutów żółtych pomaga zachować równowagę mikrobiologiczną organizmu, działa antyseptycznie, a także wspomaga zdrowie i odporność jelit.
Przeciwwskazania
Osoby przyjmujące leki powinny zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu grejpfrutów, bowiem zawarte w nich flawonoidy mogą reagować ze składnikami niektórych medykamentów. Pamiętaj, aby w tej kwestii zawsze poradzić się lekarza a grejpfruty spożywać z conajmniej czterogodzinną odstępem od leków. NIe dopuszczalne jest popijanie leków sokiem z grejpfruta.
Zastosowanie
Grejpfruty żółte najczęściej spożywamy w postaci surowej. Wielu z nas lubi także świeżo wyciśnięty z nich sok, który orzeźwia i zawiera więcej witamin niż gotowy sok ze sklepowej półki. Miąższ grejpfrutów warto dodać do ulubionej sałatki (np. z serem pleśniowym czy cykorią), do koktajlu, sosów, duszonych mięs czy grzanek.
Cząstkami grejpfruta żółtego warto także ozdobić desery na zimno czy dodać je do aromatycznych, zimowych herbat.
Czy wiesz, że…? Im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
Przepisy z wykorzystaniem grejpfrutu znajdziesz tutaj.
Bibliografia:
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywienia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.