Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyGruszka - słodki owoc pożądania
Gruszka - słodki owoc pożądania
17 / 06 / 2020

Gruszka - słodki owoc pożądania

gotujwstylueko.pl

POCHODZENIE GRUSZ

Grusza (Pyrus L.) należy do drzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Systematyka grusz jest skomplikowana, gdyż gatunki łatwo się ze sobą krzyżują i tworzą liczne podgatunki oraz formy przejściowe. Obecnie określa się, że rodzaj Pyrus zawiera od 30 do 60 gatunków.
Uprawiane na świecie grusze należą do dwóch grup - grusz europejskich pochodzących głównie od gruszy pospolitej (Pyrus communis) oraz grusz azjatyckich pochodzących głównie od gruszy chińskiej (Pyrus serotina). Największym producentem gruszek są Chiny, Kanada i Rosja.

 
OPIS WYBRANYCH ODMIAN GRUSZ

    Konferencja - Odmiana angielska. Najpopularniejsza odmiana w Polsce. Dojrzewa na przełomie września i października. Owoce są średniej lub dużej wielkości o wydłużonym i wrzecionowatym kształcie. Skórka matowa, zielona, a po dojrzeniu złotobrązowa z charakterystycznym ordzewieniem. Żółtawobiały miąższ jest słodki i soczysty. Idealna na soki i jako dodatek do jogurtów.

    Lukasówka - Odmiana francuska. Dojrzewa na przełomie września i października. Owoce są duże o jajowato-owalnym  kształcie. Skórka jest lekko błyszcząca, zielonkawożółta, która z czasem ma delikatny karminowy rumieniec od strony nasłonecznionej. Biały miąższ ma słodko-winny smak i lekko aromatyczny zapach. Odmiana deserowa i na przetwory w tym susz.  

    Bonkreta Williamsa - Odmiana angielska. Dojrzewa na początku września. Owoce średniej lub dużej wielkości o jajowato-wydłużonym kształcie o nierównej, pofałdowanej powierzchni. Skórka jest lekko błyszcząca, zielonkawożółta lub w okresie pełnej dojrzałości żółta. Czasem zdobi ją jasnopomarańczowy rumieniec. Miąższ kremowobiały, soczysty, aromatyczny, z lekko winnym posmakiem. Odmiana deserowa i na przetwory.

     Abate Fetel - Odmiana włoska. Dojrzewa na przełomie września i października. Owoce duże o wydłużonym kształcie podobnym do tykwy. W okresie pełnej dojrzałości skórka jest chropowata, całkowicie brązowa w czerwone plamki. Miąższ żółtawobiały, soczysty i słodki. Odmiana deserowa.

    Triumf Packhama – Odmiana australijska. Dojrzewa na początku października. Owoce są duże o guzkowatej powierzchni. Skórka gładka, zielonożółta. Miąższ kremowy, soczysty, kwaskowato-słodki. Odmiana deserowa i do deserów (ciast, kompotów, musów).

    D’anjou - Odmiana z Belgii i Francji. Występują dwie odmiany tych gruszek: zielona - barwa skórki po dojrzeniu owocu pozostaje taka sama, w innych odmianach grusz, skórka robi się żółta; czerwona – barwa skórki jest ciemnoczerwona.  Skórka owocu jest dość gruba i porowata. Miąższ dojrzałej gruszki jest kremowobiały, soczysty, słodki i aromatyczny. Odmiana deserowa oraz do pieczenia, smażenia, gotowania i na przetwory.



WARTOŚĆ ODŻYWCZA GRUSZEK
Średniej wielkości gruszka (178 g) jest dobrym źródłem witaminy C i K oraz miedzi. Pokrywa odpowiednio 10%, 9%, 17% zalecanego dziennego zapotrzebowania na te składniki. Dowiedziono, że witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, witamina K w utrzymaniu zdrowych kości, zaś miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych i w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

 Wybrane wartości odżywcze w 178 g świeżej gruszki

Wartość energetyczna

102 kcal

Tłuszcz

0,25 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,03 g

Węglowodany

27 g

w tym cukry

17,35 g

Błonnik

5,5 g

Białko

0,64 g

Sól

0,004 g

Witamina C

7,7 mg

Witamina K

7,8 mg

miedź

0,15 mg

Gruszki w 84 % składają się z wody, zawierają znaczne ilości pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, co jest istotne w trakcie kuracji odchudzającej. Owoce te polecane są osobom, które zmagają się z zaparciami. Błonnik dodatkowo zmniejsza poziom cholesterolu, przez co obniża ryzyko rozwoju nowotworów. W gruszkach występuje kwas hydroksycynamonowy, który wspiera w zapobieganiu powstawania guzów żołądka i płuc.

Gruszki powinny znaleźć sie w diecie osób starszych, gdyż mają pozytywny wpływ na serce. Zawarty w nich przeciwutleniacz (glutation) obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Z kolei antyoksydanty (luteina i zeaksantyna) obecne w gruszkach powstrzymują proces zwyrodnienia plamki żółtej, przez co chronią wzrok.

Gruszki mają niski indeks glikemiczny = 38, stąd mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę. W cenne składniki takie jak  kwercetyna (przeciwutleniacz)bogata jest skórka gruszek. Dlatego też zaleca się jeść te owoce nieobrane. Wystarczy dokładnie umyć w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Jeśli jednak gruszki mają być bez skórki to należy obrać je jak najcieniej.

CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ O GRUSZKACH?

Wyciąg z owoców gruszy wykorzystywany jest jako dodatek do kosmetyków. Polecany ze względu na to, że usuwa martwe komórki i wygładza wszelkie niedoskonałości skóry, wykazuje działanie odżywcze i nawilżające. Zmęczona i poszarzała skóra odzyskuje zdrowy wygląd.

Ekstrakt z gruszki stosowany jest w leczeniu chorób skóry, egzem i trądziku, a także znajduje zastosowanie jako dodatek w szamponach do włosów. Włosy są elastyczne, gładkie i nie rozdwajają się.    

JAKIE GRUSZKI WYBIERAĆ?

Idealna gruszka nie jest ani za twarda, ani za miękka. Po naciśnięciu na skórkę musi się ugiąć pod palcami i z powrotem wrócić do swojego wcześniejszego położenia.

Gruszki to jedne z niewielu owoców, które nie nadają się do zamrożenia!

Warto pamiętać, że gruszki z upraw konwencjonalnych dostępne w supermarkecie, dyskoncie, czy na bazarze warzywnym mogą zawierać środki ochrony roślin, metale ciężkie i substancje konserwujące. Najlepiej wybierać gruszki pochodzące z upraw ekologicznych, które nie zawierają tych związków.

CZY GRUSZKI SĄ CIEŻKOSTRAWNE?

Wbrew powszechnej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne, dlatego mogą je jeść osoby z wrażliwym żołądkiem. Jeśli po zjedzeniu gruszki pojawią się niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, to należy spróbować spożyć je w postaci startej lub po obróbce termicznej w postaci dżemu lub sosu. Gruszki w formie musu można podawać dzieciom po 6. miesiącu życia i mogą stanowić jeden z pierwszych spożywanych przez dzieci produktów.

DOJRZEWANIE I PRZECHOWYWANIE GRUSZEK

Dojrzałe gruszki można przechowywać w lodówce co przedłuży ich świeżość na kilka dni. Proces dojrzewania gruszek można przyspieszyć poprzez:

•    Metoda powolna: gruszki należy pozostawić w kuchni na stole kuchennym. Owoce dojrzeją po 4-7 dniach.

•    Metoda szybka: gruszki należy zapakować w papierową torbę i zostawić na stole lub kredensie. Ten sposób skraca dojrzewanie do 2-4 dni. Etylen, naturalnie wytwarzany przez gruszki znacznie przyspiesza proces dojrzewania. By uniknąć zepsucia, należy codziennie sprawdzać ich wygląd. Nie należy korzystać z plastikowych toreb, ponieważ uniemożliwiają przepływ powietrza, przez co gruszki mogą w nich gnić.  
•    Metoda najszybsza: do jednej torebki papierowej należy włożyć jabłka i gruszki. Dojrzałe jabłka wytwarzają więcej etylenu, który sprawia, że gruszki dojrzewają znacznie szybciej.
PRODUKTY Z GRUSZKĄ

Na sklepowych półkach znaleźć można wiele produktów z gruszką w składzie:

•    przecier, mus gruszkowy
•    gruszki marynowane lub w kompocie
•    przetwory gruszkowe
•    napój gruszkowy
•    sok gruszkowy
•    gruszki suszone .

Wyniki badań australijskiej federalnej agencji rządowej ds. nauki i badań CSIRO pokazują, że wypicie 220 ml soku z gruszek azjatyckich przed alkoholem, obniża poziom alkoholu we krwi o 20%. U osób, które spożyły sok gruszkowy, odnotowano zmniejszenie poziomu aldehydu octowego we krwi, który odpowiada za większość nieprzyjemnych doznań poalkoholowych.

GRUSZKA W KUCHNI

Należy pamiętać, że obrane i pokrojone szybko ciemnieją, aby temu zapobiec należy skropić plasterki gruszek sokiem z cytryny, limonki lub z pomarańczy. Zawarta w nich witamina C zapobiega zmianie koloru.

Z gruszek można przygotować sałatki, surówki, nalewki i przystawki do dań mięsnych.

Jednym z najsłynniejszych deserów jest Poire belle Hélène, nawiązujące do imienia Heleny Trojańskiej.

Obgotowane w syropie gruszki schładza się i polewa gorącym sosem czekoladowym, następnie dodaje się kulki lodów waniliowych i dekoruje migdałami obranymi ze skórki.

KTO POWINIEN UWAŻAĆ NA GRUSZKI?

Reakcja alergiczna na gruszki zazwyczaj jest wynikiem reakcji krzyżowej między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Najczęściej pojawia się u osób uczulonych na pyłki głównie brzozy. Uczulenie na gruszki objawia się pokrzywką kontaktową w miejscu dotknięcia owocu, czyli na palcach i wargach oraz zmianami ustno-gardłowymi powstałym w następstwie kontaktu błony śluzowej jamy ustnej z gruszką.

Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl


Bibliografia
1.    Dreher M.L. 2018. Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. Nutrients. 10(12), 1833.
2.    Pears, raw. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture. Published April 1, 2019.
3.     Lila M.A. 2004. Anthocyanins and Human Health: An In Vitro Investigative Approach. Journal of Biomedicine and Biotechnology. 2004(5), 306–313
4.     Xia Li T.W., Zhou B., Li H., Zeng J., Gao W. 2015. Anti-diabetic activity in type 2 diabetic mice and α-glucosidase inhibitory, antioxidant and anti-inflammatory potential of chemically profiled pear peel and pulp extracts (Pyrus spp.). Journal of Functional Foods. 13, 276-288
5.     Navaei N., Pourafshar S., Akhavan N.S., Litwin N.S., Foley E.M., George K.S., Hartley S.C., Elam  M.L., Rao S., Arjmandi B.H., Johnson S.A. 2019. Influence of daily fresh pear consumption on biomarkers of cardiometabolic health in middle-aged/older adults with metabolic syndrome: a randomized controlled trial. Food & Function. 10(2), 1062-1072
6.     Predieri S., Gatti E. 2009. Effects of cold storage and shelf-life on sensory quality and consumer acceptance of "Abate Fetel" pears. Postharvest Biology and Technology, 51(3), 342-348
7.     Chen J., Wang Z., Wu J., Wang Q., Hu X. 2007. Chemical compositional characterization of eight pear cultivars grown in China. Food Chemistry. 104(1), 268-275
8.     Reiland H., Slavin  J. 2015. Systematic Review of Pears and Health. Food and Nutrition. 50(6), 301–305

 

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Uwielbiam gruszki - najbardziej polskie, że starych odmian. Niestety nie bardzo je toleruję, dlatego muszę ograniczać.
cytuj odpowiedz 04.09.2020, godz. 16:00
Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Ja mam również problem z gruszkami. Po zjedzeniu surowych gruszek swędzi mnie gardło i od razu muszę zjeść coś innego. Jak gruszka jest ugotowana lub upieczona to nie mam dolegliwości.
cytuj 22.09.2020, godz. 13:17

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet