• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyGryka nasz rodzimy superfood
Gryka nasz rodzimy superfood
17 / 08 / 2022

Gryka nasz rodzimy superfood

Emilia Zielińska

 

Gryka nasz rodzimy superfood

W kuchni jest wykorzystywana i ceniona dzięki swoim walorom zdrowotnym i smakowym, począwszy od popularnej kaszy gryczanej, poprzez mieloną łuskę gryczaną czy też grykę ekspandowaną. Uprawa tej rośliny to również korzyść dla pszczół, które pozyskują nektar z kwiatów, a następnie wytwarzają miód gryczany.

Gryka (Fagopyrum Mill.) - roślina, która należy do rodziny rdestowatych. Znaną odmianą jadalną jest gryka zwyczajna (Fagopyrumesculentum), która ma długą tradycję uprawy na wielu kontynentach. Uprawę gryki w Europie Środkowej odnotowano już w neolicie, na górzystych rejonach północnych Indii ok. 2000 r. p.n.e. W Europie Zachodniej uprawa gryki została rozpowszechniona w XIII / XIV wieku. W Polsce jest rośliną uprawną jednoroczną. Okres kwitnienia przypada od lipca do sierpnia, a jej główni zapylacze to pszczoły. Polska jest jednym z czołowych państw, jeśli chodzi o wielkość plonów pozyskiwanych z uprawy gryki. Największe zbiory ziaren gryki pozyskiwane są w Chinach, krajach Europy Wschodniej oraz w USA. Z ziaren gryki produkowana jest głównie kasza gryczana niepalona (biała), kasza gryczana palona oraz drobniejsza w formie tzw. krakowska (łamana).

KASZA GRYCZANA NIEPALONA I PALONA
Kasze to jadalne nasiona zbóż lub pseudo zbóż. Powstają w wyniku oczyszczenia i częściowego usunięcia łuski zewnętrznej. Po czyszczeniu ziarna mogą być poddawane dodatkowym procesom jak np. polerowanie, gniecenie, krojenie, prażenie lub mielenie.

WŁAŚCIWOŚCI KASZY GRYCZANEJ:
• jest niskokaloryczna, lekkostrawna, reguluje perystaltykę jelit oraz procesy metaboliczne organizmu,
• działa zasadotwórczo,
• ma niski indeks glikemiczny IG 54 (po ugotowaniu) - jest dobrym wyborem dla osób z cukrzycą,
• rutyna (najważniejszy flawonoid) zawarta w kaszy gryczanej jest odpowiedzialna za obniżanie poziomu, złego cholesterolu LDL we krwi, uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz obniżanie ciśnienia,
• spożywanie kaszy poprawia kondycję układu nerwowego,
• reguluje produkcję sebum, dzięki czemu poprawia stan skóry trądzikowej.

 

 

KASZA GRYCZANA NIEPALONA
charakteryzuje się jasnym, beżowo-zielonym zabarwieniem. Ze względu na swój w miarę delikatny smak, lekkostrawność i właściwości odżywcze może być podawana dzieciom, chorym i osobom na rekonwalescencji. Najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min. Kasza niepalona zalana wodą na kilka godzin i zmiksowana może być wykorzystana do przygotowania bezglutenowego ciasta naleśnikowego lub chleba. Kasza moczona przez 2-3 dni zacznie kiełkować, czego nie możemy oczekiwać po kaszy palonej. Taka skiełkowana forma kaszy może być użyta do wypieku chleba bez dodatku zakwasu, który wyrasta naturalnie.

KASZA GRYCZANA KRAKOWSKA
otrzymana jest z obłuszczonego i pokrojonego ziarna gryki niepalonej. Ma łagodny i delikatny smak. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów, past do chleba, a także jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami, czy gulaszem. Kasza krakowska jest o wiele drobniejsza, nie wymaga płukania przed przygotowaniem ze względu na możliwość wypłukania cennych składników odżywczych. Gotuje się ją krótko ok. 5 min w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:1 (1 porcja kaszy na jedną porcję wody) na małym ogniu.

KASZA GRYCZANA PALONA
ma brązowe zabarwienie oraz specyficzny, lekko orzechowy smak. Gotujemy ją po przepłukaniu w proporcji 1 : 2 (np. 1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody) w lekko osolonej wodzie ok. 20 min na małym ogniu. Innym sposobem przygotowania jest zalanie palonej kaszy wrzątkiem przykrycie jej i poczekanie aż wchłonie wodę i zmięknie. Zmieniając proporcje, czyli dając mniej wody otrzymamy kaszę sypką, dodając więcej wody otrzymamy kaszę sklejoną, dotyczy to wszystkich rodzajów kasz.

GRYKA - BEZ GLUTENU!
Gryka jest naturalnie bezglutenowa i każda jej postać może być używana w diecie bezglutenowej. Może jednak być zanieczyszczona innymi zbożami, czyli może dochodzić do kontaminacji. W sprzedaży są kasze gryczane oznaczone jako bezglutenowe znakiem przekreślonego kłosa.

KASZA GRYCZANA W KUCHNI
to świetny składnik obiadów w połączeniu z warzywami, grzybami oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów i kaszanek. W połączeniu z serem może być wykorzystana jako farsz do naleśników czy pierogów. Ponadto może być użyta do przyrządzenia sałatek, zapiekanek, kaszotta oraz jako farsz do gołąbków czy też samych warzyw (np. pieczonej papryki). Nadziewa się nią kaczki, gęsi i zapieka. Kasza gryczana może być również spożywana w wersji na słodko – przykładowo w postaci gryczanki przygotowywanej na mleku czy napoju roślinnym z dodatkiem jogurtu, miodu lub owoców. Kaszę wykorzystuje się również przy produkcji chrupek gryczanych, wafli oraz napoju roślinnego.

MĄKA GRYCZANA
powstaje w wyniku przemiału ziaren gryki. Wyróżniamy dwa rodzaje mąki: jasną (zwana również białą) i pełnoziarnistą. Różnica między nimi wynika z tego, że do produkcji mąki jasnej wykorzystano kaszę niepaloną po obłuszczeniu natomiast do produkcji pełnoziarnistej kaszę niepaloną nieobłuszczoną. Mąka gryczana jasna ma szaro-kremowy odcień, pełnoziarnista natomiast będzie w ciemniejszym odcieniu szarości z widocznymi cząstkami mielonej łuski. Mąka gryczana stanowi doskonałe źródło białka oraz błonnika. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 40) może być używana przez diabetyków oraz osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Stanowi cenne źródło minerałów (m.in. fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez) witaminy C oraz z grupy B. Produkty, w których została wykorzystana mąka gryczana zyskują ciemniejszy kolor. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu może być użyta samodzielnie lub jako dodatek do mąki pszennej przy wypieku chleba, produkcji makaronów, naleśników oraz ciast i ciasteczek, a także do produkcji bezglutenowego zakwasu na żurek.

PŁATKI GRYCZANE
powstają poprzez poddanie łuszczonego ziarna gryki hydrotermicznej obróbce, zgnieceniu na walcach oraz wysuszeniu. Mają zwykle grubość od 0,2 do 0,4 mm i kilka milimetrów długości. Płatki gryczane można ugotować na wodzie, mleku lub napoju roślinnym. Dodatek świeżych owoców lub bakalii sprawi, że będzie to ciekawa propozycja na śniadanie. Można je również wykorzystać jako dodatek do domowego chleba, placków czy zagęścić nimi sos lub zupę. Dzięki temu będą wzbogacone dodatkowo o wartości odżywcze jakie dostarczają płatki, a typowy dla gryki smak sprawi, że dania będą ciekawsze czy też oryginalne w smaku.

GRYKA EKSPANDOWANA
jednym ze sposobów przetworzenia gryki jest poddanie jej ziaren procesowi ekspandowania. Proces ten polega na poddaniu ziaren działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem, efektem czego ziarna zwiększają swoją objętość kilkukrotnie. Przetworzona w ten sposób gryka jest delikatniejsza w smaku, przy czym zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze. Ekspandowane ziarno gryki można dodawać do kotletów, pulpetów, pieczywa czy granoli. Będzie również doskonałym dodatkiem do musli czy też jogurtu. Ponadto ziarna po ekspandowaniu są również wykorzystywane do produkcji wafli gryczanych.

MIÓD GRYCZANY
charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, ziarnistą konsystencją oraz typowym, lekko ziołowym smakiem. Jest jednym z najbardziej wartościowych miodów, dostarcza wielu składników mineralnych oraz witamin. Z tego względu często jest polecany przy przeziębieniach. Rutyna zawarta w miodzie oczyszcza oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zwiększa również wchłanianie witaminy C, dzięki czemu działanie wolnych rodników w organizmie zostaje spowolnione. Ponadto znajdują się w nim substancje zwane inhibinami - poprawiające odporność. Należy regularnie, lecz rozsądnie spożywać miód, aby czerpać jak najwięcej korzyści z zawartych w nim dobroczynnych związków. Miód gryczany posiada również szereg właściwości pielęgnacyjnych. Może być użyty w produkcji kremów przeciwzmarszczkowych, maseczek do twarzy, balsamów i odżywek do włosów. Ma działanie rozjaśniające oraz wygładzające skórę, wspomaga procesy odnowy naskórka. Jako składnik domowych peelingów oczyszcza oraz zmniejsza zmiany trądzikowe.

MIELONA ŁUSKA GRYCZANA
Jednym z najciekawszych produktów pochodzących z gryki jest łuska gryczana, inaczej zwana błonnikiem gryczanym. Powstaje w wyniku obłuskania ziaren gryki. Początkowo łuskę gryczaną traktowano jako uboczny produkt z procesu produkcyjnego kaszy, obecnie jest ceniona za właściwości użytkowe oraz zdrowotne. Najczęściej wykorzystywano ją w przemyśle tekstylnym, głównie jako wypełniacz poduszek czy też materacy. Produkty z takim wypełnieniem są doskonałym wyborem dla osób mających trudności z zasypianiem. Mielona łuska gryczana zyskała uznanie ze względu na cenne wartości odżywcze i prozdrowotne, potwierdzone badaniami.
• błonnik - w 100 g mielonej łuski gryczanej znajduje się ok. 80 g błonnika, który odgrywa ważną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego - między innymi zapobiega zaparciom i wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej.
• flawonoidy, garbniki i polifenole wg badań* występują w wysokich stężeniach - związki te spełniające rolę przeciwutleniaczy i są wartościowe w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Regularne spożywanie mielonej łuski gryczanej zapobiega występowaniu miażdżycy oraz chorobom serca, oczyszczają organizm z wolnych rodników.
• witaminy - głównie z grupy B (m.in. tiamina, ryboflawina, niacyna) - biorą udział w procesach metabolicznych organizmu, pomocne w walce ze stresem, działają korzystnie na stan skóry.
• składniki mineralne w wysokich stężeniach* (m.in. wapń, potas, żelazo) - wspierają w naturalny sposób właściwe funkcjonowanie organizmu.
• Produkt może być wykorzystywany jako dodatek do jogurtów, koktajli, płatków śniadaniowych czy też sosów, dobrze sprawdzi się jako dodatek do wypiekania bułek i chlebów.

 

* - badanie wykonane w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich na próbce Mielona łuska gryczana
– Błonnik gryczany (wyniki badań dostępne na stronie www.gotujwstylueko.pl)
Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet

PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI BEZGLUTENOWE

 

CHLEB NA KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ

 

KASZOTTO GRYCZANE Z KOLOROWYMI MARCHEWKAMI I Z CUKINIĄ

 

GRYCZANKA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI

 

GRYCZANY PASZTET Z KIMCHI

 

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I PIECZARKAMI

 

KASZOTTO BURACZANE

 

KASZOTTO Z DYNIĄ I JARMUŻEM

 

 Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 22 Jesień 2022

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 211102 Renixx Renixx
  • 193762 gosia56 gosia56
  • 185836 Nikita Nikita
  • 166978 paulina2157 paulina2157
  • 164746 Stokrotka Stokrotka
  • 117267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 114204 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72980 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 72008 dorotaDS dorotaDS
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Babka ziemniaczana z surówką z jarmużu i jabłka

Babka ziemniaczana z surówką z jarmużu i jabłka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 60 min
Pasztet z soczewicy z liściem laurowym

Pasztet z soczewicy z liściem laurowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 5 70 min
Malinowe sadzonki

Malinowe sadzonki

Aneta1
10 9 45 min
Grillowany camembert z sosem miodowym z chili

Grillowany camembert z sosem miodowym z chili

My Little Food Safari
11 12 30 min
Szpinakowy omlet z pomidorem

Szpinakowy omlet z pomidorem

Awokadola
13 11 15 min
Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

My Little Food Safari
11 13 30 min
Awokado pieczone z jajkiem

Awokado pieczone z jajkiem

Paulina Jasińska
7 4 30 min
Zielony koktajl aloesowy

Zielony koktajl aloesowy

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
7 4 15 min
Niebieski sernik bez pieczenia - RAW VEGAN

Niebieski sernik bez pieczenia - RAW VEGAN

Barbara Strużyna
9 7 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).