Owoce pod orzechową kruszonką
smaczliwka.plRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka bezglutenowa - 100 g
masło - 100 g
cukier trzcinowy nierafinowany - 100 g
orzechy pekan garść
migdały garść
kardamon szczypta
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 10 minut.
Forma do pieczenia: foremki ceramiczne do pieczenia tartaletek / średnica nie mniejsza niż 12 cm.
Masło, mąkę owsianą oraz cukier trzcinowy zagnieść ręką do uzyskania kruszonki.
Dodać posiekane orzechy i wymieszać.
W rondelku rozpuścić łyżkę masła i dodać owoce*.
Dodać 50 g cukru trzcinowego oraz szczyptę kardamonu.
Podgrzać do puszczenia soku przez owoce.
Wyłożyć gorące owoce na foremki, posypać kruszonką i migdałami, wstawić do piekarnika.
*Najlepiej sprawdzą się owoce miękkie typu: jagody, maliny, porzeczki, jeżyny.
P.S. W zależności od rodzaju owoców należy zmienić ilość cukru, do słodszych owoców dodać nieco mniej a do kwaśnych więcej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.