Chleb na kaszy gryczanej niepalonej
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
sól - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania chleba należy dodać czas moczenia kaszy gryczanej - 3 doby.Sposób przygotowania:
Po tym czasie odlewamy wodę i przepłukujemy ziarna i zalewamy ponownie wodą. Po 12 godzinach znowu odlewamy wodę, przepłukujemy i odstawiamy na ostatnie 12 godzin.
Kasza może być lekko skiełkowana i to dobrze. Przekładamy kaszę do miksera i dodajemy sól. Miksujemy, dodajemy ziarna i mieszamy, następnie przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni góra dół. Pieczemy od godziny do półtorej. Obserwujemy chlebek, pod koniec pieczenia możemy go przykryć papierem, aby nie spaliła się skórka. Po upieczeniu wyciągamy chlebek i smarujemy wodą górną część. Odstawiamy do wystygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.