Pełnoziarniste bułeczki bezglutenowe
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, drożdże, owies
Składniki:
mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa lub zmielone płatki owsiane - 100 g
skrobia z tapioki - 100 g
łuska babki jajowatej mielona - 1 łyżka
mielona łuska gryczana - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
woda - 500 ml
jajko roztrzepane do posmarowania bułek
dynia i czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto przełożyć na lekko oprószony skrobią blat, podzielić na 12 równych kawałków i uformować okrągłe bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.