Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Paulina JasińskaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
kasza gryczana niepalona - 200 g
pieczarki - 300 g
cebula - 1 szt.
jajo - 1 szt.
sól i pieprz - do smaku
suszony lubczyk - do smaku
sos:
pieczarki / grzyby suszone - 1 garść
bulion / woda - trochę
śmietanka sojowa lub zwykła śmietana - trochę
sól i pieprz - do smaku
Dodatkowe informacje:
Gołąbki najlepiej smakują następnego dnia.Ja gołąbki podałam z sosem grzybowym z dodatkiem śmietanki.
Sposób przygotowania:
Między czasie sparzamy liście kapusty, które napełniamy farszem z kaszy i pieczarek. Odmierzamy odpowiednią ilość na każdy liść i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Napełnione farszem liście, układamy ciasno w garnku i zalewamy wrzącą wodą bądź bulionem. Tak przygotowane gołąbki gotujemy na małym ogniu przez około godzinę.
Sos: Garść uprzednio namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów oraz kilka pieczarek. Pieczarki podsmażamy na oleju, posypujemy szczyptą soli, po jakiś 15 minutach smażenia dodajemy odsączone z wody grzyby, podlewamy wodą i wszystko razem dusimy. Na koniec zabielamy dowolną śmietanką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.