Guarana - wciąż naprzód i naprzód - doskonały sposób na pobudzenie
Sylwia KaczmarekGuarana (wyciąg z brazylijskiej rośliny Paulinia cupana) zaliczana jest do składników bioaktywnych najczęściej dodawanych do produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Nasiona guarany zawierają naturalną kofeinę, najpopularniejszą naturalną substancję pobudzającą.
Guarana pochodzi z deszczowych lasów Amazonii. Jej właściwości doskonale znane są tubylczym ludom Amazonii od tysięcy lat. Czerpią oni korzyści zdrowotne z guarany, nazywanej przez nich „darem od Boga”, czy też „eliksirem młodości”. Zażywają ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej, psychicznej oraz w stanach wzmożonego wysiłku.
Ze względu na duże stężenie kofeiny, guarana działa stymulująco na układ nerwowy. Kofeina zwiększa sprawność myślenia, skraca czas reakcji psychicznych, ułatwia koncentrację i znosi senność. Pobudzając ośrodki naczynioruchowe zwiększa ukrwienie mięśnia sercowego, przyspiesza akcję serca i podwyższa ciśnienie.
Napój sporządzony z dodatkiem guarany gwarantuje efekt pobudzenia jaki daje kawa i jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie tolerują zwykłej kawy.
Guarana ceniona za swe energetyzujące właściwości zyskuje coraz większą popularność nie tylko w krajach Ameryki Płd. Wyniki przeprowadzonych badań wyciągów z nasion guarany dowiodły, że roślina ta posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Spożywanie suplementów witaminowych i mineralnych z dodatkiem guarany może poprawić zdolności poznawcze i zmniejszyć zmęczenie psychiczne związane z trwałym wysiłkiem umysłowym.
Dla porównania poniżej zawartość kofeiny w różnych surowcach:
- nasionach krzewu guarany Paullinia cupana: 4-8%.
- ziarna kawy: 0,3-2,5%
- liście herbaty: 1-5%
- orzeszki cola: 2%
- liście Yerba mate: 0,3-1,5%
- ziarnach kakaowca: 0,3%
Guarana Bio Planet zawiera 5 g kofeiny w 100 g produktu. W zalecanej porcji dziennej 5 g (mała łyżeczka) mamy 250 mg kofeiny, co stanowi 83% ilości uznanej za bezpieczną (300 mg).
Znaczący jest fakt, że kofeina z guarany wchłania się wolniej z przewodu pokarmowego, dlatego jej stymulujące działanie na organizm utrzymuje się dłużej (do 6 godzin).
Guarana słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego trzeba ją dokładnie rozmieszać. Można spożywać ją bezpośrednio lub dodać do koktajli, soków, jogurtów, musli, innych deserów. Znakomicie smakuje również z zieloną herbatą.
Źródła:
1. Antioxidant and antimicrobial activity of guarana seed extracts L. Majhenič, M. Škerget, Ž. Knez Food Chemistry Vol. 104, Issue 3, 2007, pages 1258–1268
2. Żywienie Człowieka Podstawy nauki o żywieniu red. naukowa J.Gawęcki Warszawa 2012 PWN
3. Ocena konsumpcji produktów zawierających kofeinę wśród młodzieży akademickiej i licealnej G. Wanat, J. Woźniak-Holecka Probl. Hig Epidemiol 2011 92 (3) pages 695-699
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.