Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyIndeks glikemiczny (IG) dla produktów - Tabela
Indeks glikemiczny (IG) dla produktów - Tabela
01 / 09 / 2020

Indeks glikemiczny (IG) dla produktów - Tabela

Sylwia Kaczmarek

Wartość (IG) określa nam tempo wzrostu poziomu cukru po spożyciu danego pokarmu. Wskazuje zatem pokarmy, które po spożyciu szybko, a które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. 

Indeks glikemiczny odnosi się tylko do produktów zawierających węglowodany.

Wzorzec stanowi glukoza z wartością IG = 100, co nie znaczy, że jest to maksymalna wartość. Piwo i inne napoje zawierające maltozę (dwucukier złożony z dwóch cząsteczek glukozy) mają większy IG niż 100, dlatego, że dzięki niższej osmolalności, szybciej opuszczają żołądek niż roztwór glukozy.

Produkty spożywcze możemy podzielić na produkty o niskim, średnim i wysokim IG. Przyjmuje się następujące wartości IG:

• niskie < 55 %
• średnie 55–69 %
• wysokie > 70 %

TABELA - indeks glikemiczny (IG) dla wybranych produktów

POZIOM IG

SKŁADNIK

(IG)

GRUPA SKŁADNIKA

niski

stewia

<10

substancja słodząca

niski

ksylitol

<10

substancja słodząca

niski

erytrytol

<10

substancja słodząca

niski

awokado

10

owoce

niski

oliwki

10

owoce

niski

inulina

14

substancja słodząca

niski

soja

14

strączkowe

niski

orzeszki ziemne prażone

14

strączkowe

niski

pomidory

15

warzywa

niski

czosnek

15

warzywa

niski

cebula

15

warzywa

niski

por

15

warzywa

niski

jarmuż

15

warzywa

niski

brokuł

15

warzywa

niski

szpinak

15

warzywa

niski

agrest

15

owoce

niski

czarna porzeczka

15

owoce

niski

rabarbar

15

owoce

niski

brukselka

15

warzywa

niski

kalafior

15

warzywa

niski

kapusta

15

warzywa

niski

kapusta kiszona

15

warzywa

niski

kapusta czerwona

15

warzywa

niski

cykoria

15

warzywa

niski

sałata

15

warzywa

niski

seler naciowy

15

warzywa

niski

fasolka szparagowa

15

warzywa

niski

ogórek

15

warzywa

niski

ogórek kiszony

15

warzywa

niski

cukinia

15

warzywa

niski

karob

15

inne

niski

grzyby

15

grzyby

niski

papryka

15

warzywa

niski

szparagi

15

warzywa

niski

pistacje

15

ziarna i orzechy

niski

morele świeże

15

owoce

niski

marchew

16

warzywa

niski

karczoch

18

warzywa

niski

migdały

20

ziarna i orzechy

niski

orzechy włoskie

20

ziarna i orzechy

niski

orzechy laskowe

20

ziarna i orzechy

niski

grejpfrut żółty

20

owoce

niski

skorzonera (wężymord)

20

warzywa

niski

groch żółty

22

strączkowe

niski

czekolada gorzka

22

słodycze i przekąski

niski

czereśnie

23

owoce

niski

hummus

25

inne

niski

lucuma sproszkowana

25

substancja słodząca

niski

truskawki świeże

25

owoce

niski

soczewica zielona

25

strączkowe

niski

pestki dyni

25

ziarna i orzechy

niski

wiśnie

25

owoce

niski

śliwki suszone

29

owoce

niski

brzoskwinie

29

owoce

niski

fasola biała

30

strączkowe

niski

ciecierzyca

30

strączkowe

niski

soczewica czerwona

30

strączkowe

niski

morele suszone

30

owoce

niski

burak surowy

30

warzywa

niski

syrop z agawy

30

substancja słodząca

niski

makaron z czerwonej soczewicy

30

strączkowe

niski

makaron z ciecierzycy

30

strączkowe

niski

makaron sojowy

30

strączkowe

niski

fasola czarna

30

strączkowe

niski

len złoty

32

ziarna i orzechy

niski

jabłka świeże

35

owoce

niski

jabłka suszone

35

owoce

niski

cytrusy

35

owoce

niski

granat świeży

35

owoce

niski

cukier kokosowy

35

substancja słodząca

niski

soczewica żółta

35

strączkowe

niski

sezam

35

ziarna i orzechy

niski

nasiona słonecznika

35

ziarna i orzechy

niski

len brązowy

35

ziarna i orzechy

niski

jogurt naturalny

36

nabiał

niski

jogurt owocowy

36

 

niski

gruszki

38

owoce

niski

sok pomidorowy bez cukru

38

warzywa

niski

śliwki świeże

39

owoce

niski

płatki owsiane zwykłe

40

zbożowe

niski

kasza gryczana

40

zbożowe

niski

mleko

40

nabiał

niski

sok z marchwi

43

warzywa

niski

pomarańcza

44

owoce

niski

banan świeży niedojrzały

45

owoce

niski

płatki orkiszowe

45

zbożowe

niski

bulgur

45

zbożowe

niski

kokos świeży

45

ziarna i orzechy

niski

groszek zielony

45

strączkowe

niski

sok ananazowy

45

owoce

niski

jęczmień ziarno

45

zbożowe

niski

winogrona

46

owoce

niski

chleb razowy

47

zbożowe

niski

sok grapefruitowy

48

owoce

niski

czekolada mleczna

49

słodycze i przekąski

niski

sok jabłkowy

50

owoce

niski

sok pomarańczowy

52

owoce

niski

kiwi

52

owoce

niski

bataty

54

warzywa

średni

miód

55

substancja słodząca

średni

ryż brązowy

55

zbożowe

średni

ketchup

55

inne

średni

brzoskwinie z puszki

55

owoce

średni

mango

56

owoce

średni

ananas  

59

owoce

średni

ciasto francuskie

59

słodycze i przekąski

średni

kasza manna

60

zbożowe

średni

banan dojrzały

60

owoce

średni

ryż basmati

60

zbożowe

średni

lody

60

słodycze i przekąski

średni

groszek zielony z puszki

61

strączkowe

średni

mleko słodzone zagęszczone

61

słodycze i przekąski

średni

ryż biały gotowany

64

zbożowe

średni

ananas z puszki

65

owoce

średni

mąka kasztanowa

65

inne

średni

kukurydza

65

zbożowe

średni

rodzynki

65

owoce

średni

syrop klonowy

65

substancja słodząca

średni

syrop daktylowy

65

substancja słodząca

średni

marchew gotowana

65

warzywa

średni

kuskus

65

zbożowe

średni

burak gotowany

65

warzywa

średni

melon

65

owoce

średni

batony czekoladowe

65

słodycze i przekąski

średni

sacharoza

68

substancja słodząca

wysoki

daktyle suszone

70

owoce

wysoki

cukier 

70

substancja słodząca

wysoki

cukier trzcinowy

70

substancja słodząca

wysoki

melasa

70

substancja słodząca

wysoki

kasza jęczmienna

70

zbożowe

wysoki

kasza jaglana

70

zbożowe

wysoki

ziemniaki gotowane

70

warzywa

wysoki

mąka kukurydziana

70

zbożowe

wysoki

polenta

70

zbożowe

wysoki

biały ryż

70

zbożowe

wysoki

chleb pszenny pełnoziarnisty

70

zbożowe

wysoki

bagietka

70

zbożowe

wysoki

makaron z białej mąki

70

zbożowe

wysoki

proso

70

zbożowe

wysoki

rzepa

72

warzywa

wysoki

popcorn

72

zbożowe

wysoki

arbuz

75

owoce

wysoki

dynia

75

warzywa

wysoki

kabaczek

75

warzywa

wysoki

płatki ryżowe

80

zbożowe

wysoki

pieczywo ryżowe

80

zbożowe

wysoki

napoje gazowane

80

słodycze i przekąski

wysoki

biała mąka

85

zbożowe

wysoki

napój ryżowy

85

zbożowe

wysoki

ryż preparowany

85

zbożowe

wysoki

prażona kukurydza

85

zbożowe

wysoki

płatki kukurydziane

85

zbożowe

wysoki

tapioka

85

zbożowe

wysoki

chipsy

90

słodycze i przekąski

wysoki

chleb z białej mąki

90

zbożowe

wysoki

mąka ziemniaczana

90

zbożowe

wysoki

kleik ryżowy

90

zbożowe

wysoki

bagietka z oczyszczonej mąki

95

zbożowe

wysoki

frytki

95

słodycze i przekąski

wysoki

mąka ryżowa

95

zbożowe

wysoki

ziemniaki pieczone

95

warzywa

wysoki

pasternak

95

warzywa

wysoki

syrop glukozowy

100

substancja słodząca

wysoki

syrop ryżowy

100

substancja słodząca

wysoki

piwo

110

alkohol

Uwaga: podane wartości IG dla poszczególnych produktów mogą się różnić nieznacznie w zależności od źródła. Różnice mogą wynikać również z czasu obróbki. Są to wartości orientacyjne.


Jak obniżyć IG potrawy (poniżej skrót informacji, cały artykuł można przeczytać na stronie:

https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-styl/indeks-glikemiczny-jak-cukier-wplywa-na-nasz-organizm

https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-styl/indeks-glikemiczny-ig-cz.-ii-jak-przygotowac-posilek-o-niskim-ig--1)

•wielkość porcji: niektóre z produktów o wysokim IG są bardzo wartościowe i nie należy ich eliminować z diety; jedzmy tylko mniejsze ilości danego produktu, np. 1 daktyl do owsianki; 2 łyżki stołowe kaszy jaglanej do posiłki z owocami lub na obiad;

•skład: komponujmy składniki w taki sposób, aby w potrawie znalazły się produkty bogate w białko, zdrowe tłuszcze (Olej lniany, z nasion Sacha Inchi, Rydzowy (z Lnianki), Konopny, Rzepakowy),  błonnik (np. otręby owsiane, orzechy, jogurt naturalny, nasiona babki płesznik, spirulina), wtedy cała potrawa będzie miała niższy IG; również obecność w produkcie kwasów organicznych, takich jak kwas octowy czy mlekowy (fermentowane napoje mleczne, kiszone warzywa) wywołuje mniejszą odpowiedź glikemiczną;

•dojrzałość: wybierajmy owoce mniej dojrzałe, np. zielonkawe, niedojrzałe banany będą miały zdecydowanie niższy IG, niż dojrzałe; 

•sposób obróbki termicznej: produkty surowe, nieprzetworzone mają niski IG; gotowanie, duszenie, smażenie podwyższa IG; gotujmy al. dente, nie doprowadzajmy do rozgotowania makaronu, ryżu, kasz;

•stopień rozdrobnienia: im produkt bardziej rozdrobniony, zmiksowany, o papkowatej konsystencji, tym większa będzie wartość IG potrawy; wybierajmy kasze grube, a warzywa całe lub grubo krojone, więcej chrupmy;

•temp. potrawy: im cieplejsza potrawa tym większy IG, dania schłodzone mają niższy IG, np. ziemniaki z lodówki na drugi dzień mają niższy IG, niż świeżo po ugotowaniu;

•pora dnia w której spożywamy produkt oraz jakie posiłki go poprzedzały: posiłek o niskim IG może zmniejszać glikemię następującą po spożyciu kolejnego posiłku, np. kolacja o niskim IG może zmniejszyć odpowiedź glikemiczną po śniadaniu.

W zależności od procesów jakie zastosujemy, ten sam produkt może mieć różne wartości IG, np.: 

- gotowana marchew ma wyższy IG 65, a surowa niższy tylko 16, 

- niedojrzałe banany mają niższy IG 45, niż ich dojrzałe odpowiedniki 60,

- płatki owsiane zwykłe i błyskawiczne, których indeks glikemiczny różni się o 12 jednostek, 

- gotowane ziemniaki w kawałkach mają niższy IG od ziemniaków tłuczonych, 

- całe jabłka mają niższy IG 35, od jabłek tartych czy soku jabłkowego  50.


Ciekawostka: dlaczego hummus ma niższy IG, niż ugotowana cieciorka, mimo że jest zmielony? Hummus zawiera dodany zdrowy tłuszcz, co ma wpływ na wartość IG.

produkty, których IG równy jest 0: 

- olej roślinny, masło, smalec,

- mięso, ryby, owoce morza,

- jaja,

- majonez,

- ocet,

- kawa, herbata,

 

- sery tłuste (żółty, pleśniowy).

Produkty te nie zawierają węglowodanów więc indeks glikemiczny nie jest dla nich obliczany. Mają one jednak wpływ na nasz organizm i nie możemy tylko sugerując się wartością indeksu glikemicznego komponując posiłki. 

Źródła:

1.Głowacka B. Wykład „Indeks glikemiczny w praktyce” 2015 Poznań w ramach działalności Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia – Sięgnij po zdrowie. 

2.Lange E. „Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego”  Problemy nauk biologicznych 2010 tom 59 nr 3-4.

3.Ludwig D. „Dietary glycemic index and obesity” American Society for Nutritional Sciences 2000 r. 

4.Ostrowska J., Jeznach-Steinghagen A. „Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy” Forum Medycyny Rodzinnej 2016 tom 10 nr 2 

5.Szafulera W. „Jak należy rozumieć sformułowanie: wysoki/niski indeks glikemiczny środka spożywczego?” Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2017 nr 1 

6.izz.waw.pl (dostęp 01.12.2020 r.)

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet