Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyJackfruit - owoc chlebowca - niskokaloryczny, bezglutenowy, w diecie vegańskiej może zastąpić mięso
Jackfruit - owoc chlebowca - niskokaloryczny, bezglutenowy, w diecie vegańskiej może zastąpić mięso
06 / 08 / 2019

Jackfruit - owoc chlebowca - niskokaloryczny, bezglutenowy, w diecie vegańskiej może zastąpić mięso

Justyna Busiło

 

Chlebowiec (Artocarpus) to rodzaj roślin obejmujący około 60 gatunków drzew i krzaków z rodziny morwowatych. Chlebowce pochodzą z południowo-wschodniej Azji i Pacyfiku i dostarczają jadalnych owoców. Kilka gatunków uprawnych jest szerzej rozpowszechnionych, zwłaszcza A. altilis (owoc chlebowca) i A. heterophyllus (jackfruit), które są uprawiane w tropikach. Owoce chlebowca różnolistnego spożywa się przeważnie na surowo, a nasiona spożywa się po ugotowaniu, zaś owoce i nasiona chlebowca właściwego po ugotowaniu. Nazwa Artocarpus pochodzi od greckich słów artos („chleb”) i karpos („owoc”).


OWOC CHLEBOWCA

Chlebowiec właściwy (Artocarpus altilis), czyli chlebowe drzewo właściwe, jest szeroko rozprzestrzeniony w uprawie w strefie tropikalnej. Rośnie w niskich położeniach (do 600 m n.p.m.) na terenach zalewowych w dolinach rzek. Był uprawiany od ponad 3000 lat. Owoc chlebowca został wprowadzony do świata zachodniego przez brytyjskich odkrywców pod koniec XVIII wieku. Obecnie chlebowiec jest uprawiany na całym świecie, od wysp południowego Pacyfiku po Azję Południowo-Wschodnią, Karaiby, Amerykę Środkową i Afrykę. Owoc drzewa chlebowego powstaje w wyniku mięśnienia całego kwiatostanu żeńskiego. Przybiera kształt kulisty lub owalny, z zewnątrz zielony, w środku białawy, soczysto-mączysty. Osiąga masę do 5 kg. Okrywa jest skórzasta i gęsto pokryta elastycznymi wyrostkami, istnieją również odmiany uprawy bezkolcowe. Owoc chlebowca jest podstawowym pożywieniem w wielu regionach tropikalnych. Większość odmian chlebowca produkuje owoce przez cały rok. W związku z tym jest jedną z najbardziej wydajnych roślin spożywczych. Pojedyncze drzewo może produkować od 50 do 150 owoców rocznie.

Owoc chlebowca jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów i przeciwutleniaczy. Nie zawiera glutenu, ma niską zawartość tłuszczu i jest kompletnym białkiem, dostarczającym wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, w tym:

treonina 52 mg;

izoleucyna 64 mg;

leucyna 65 mg;

lizyna 37 mg;

metionina 10 mg;

fenyloalanina 26 mg;

walina 47 mg.

W rzeczywistości białko w owocu ma wyższy udział aminokwasów niż soja. Owoc chlebowca zawiera również witaminę C (29 mg/100 g), witaminy z grupy B i błonnik (4,9 g/100 g). Zawiera również kwasy omega-3 (18 mg/100 g) i omega-6 (48 mg/100 g).

Zarówno dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce mają zastosowania kulinarne, ale niedojrzałe owoce są gotowane przed spożyciem. Przed zjedzeniem owoce mogą być pieczone, prażone, smażone, gotowane lub kiszone. Po ugotowaniu smak umiarkowanie dojrzałego owocu jest podobny do ziemniaka lub do świeżo upieczonego chleba. Powszechnym produktem jest mieszanka gotowanego lub sfermentowanego zacieru chlebowego zmieszanego z mlekiem kokosowym i pieczonego w liściach bananowca. Owoc można nawet przetwarzać na bezglutenowy posiłek lub mąkę.

Jest używany w szerokiej gamie przepisów, w tym naleśnikach, pieczywie, sałatkach ziemniaczanych, curry, dipach takich jak hummus, a nawet do żywności dla niemowląt. Smak zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości; niedojrzałe zielone owoce można stosować jako warzywo i gotować w całości lub pokroić w plastry i gotować aż do miękkości. Te ugotowane kawałki można następnie marynować lub jeść z dipami czy stosować w sałatkach. Dojrzały owoc staje się słodszy, ponieważ skrobia przekształca się w cukry, a miąższ staje się bardziej miękki o konsystencji podobnej do kremu. Na tym etapie może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu. Często jest używany do wypieków, deserów, a nawet słodkich napojów. Tradycyjną metodą przyrządzania owoców chlebowca na Hawajach jest pieczenie bezpośrednio na ogniu.

JACKFRUIT

Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) to gatunek rośliny z rodziny morwowatych. Jest owocem drzewa chlebowca różnolistnego (Artocarpus heterophyllus Lam.) nazywanego również drzewem bochenkowym.

Słowo „jackfruit” pochodzi z portugalskiego jaca, wywodzącego się z języka malajalamskiego, Chakka.

Jackfruit jest stosowany w medycynie, a także jako źródło pożywienia.

Ponadto drewno Jackfruit jest wykorzystywane do produkcji instrumentów muzycznych, mebli, a nawet w budownictwie domowym.

Drzewo bochenkowe jest średniej wielkości wiecznie zielonym drzewem i zazwyczaj osiąga wysokość 8-25 m. Jackfruit jest największym owocem na świecie, którego waga wynosi od 3 kilogramów do nawet 36 kilogramów. Owoce mają podłużny, cylindryczny kształt, ich długość waha się od 22 do 90 centymetrów i średnicy 13-50 centymetrów. Charakteryzuje się słodkim i owocowym aromatem. Owoce wyrastają z pni drzewa, co wynika z ich ciężaru. Pokryte są zieloną do żółtobrązowej skórką, która składa się sześciokątnych zaokrąglonych wypustek. W środku znajdują się jasnobrązowe zaokrąglone pestki otoczone żółtym miąższem i poprzedzielane lekko gąbczastymi błonkami. Miąższ ma zwartą, lekko soczystą konsystencję i słodki smak oraz intensywny, mocno owocowy zapach. W zależności od odmiany, kolor miąższu może być kremowy, biały, jasnożółty, do szafranowego lub pomarańczowego. Ze względu na obecność komórek wytwarzających lateks, które pomagają utrzymać owoce razem, rdzeń owoców jest niejadalny. Stwierdzono, że miąższ i pestki są bogate w węglowodany i białka.

Owoce powinny być zbierane przez wycięcie z łodygi przy użyciu ostrych noży. Jeśli owoc jest wysoko na drzewie, worek powinien być zawiązany wokół owocu za pomocą liny, łodyga powinna być ścięta, a owoce powinny być delikatnie opuszczone na ziemię. Występują dwie główne odmiany z miękkim miąższem oraz jędrnym miąższem. W odmianie twardej miąższ zachowuje jędrność nawet w pełnej dojrzałości i nie jest słodki jak odmiana miękka, natomiast w odmianie miękkiej okwiaty stają się miękkie i mięsiste podczas dojrzewania.
Owoce należy wykorzystywać jak najwcześniej, gdy osiągną dojrzałość, ponieważ później może rozwinąć się bardzo ostry smak. Dlatego praktykuje się zbieranie owoców, gdy są one twarde i wpół dojrzałe na drzewie, a następnie przechowuje się, aż staną się miękkie i odpowiednie do przetwarzania.
Można je jeść na surowo w formie dojrzałej lub używać jako półprodukt do różnego rodzaju deserów.

Niedojrzałe owoce w wielu kuchniach używa się jako zamiennik mięsa, dodaje do potraw z ryżem, sałatek, dań na bazie sosów oraz zup, a ze słodkiego syropu żeńskich kwiatostanów produkuje się napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

Skład chemiczny owocu jackfruit różni się w zależności od odmiany. W porównaniu z innymi owocami tropikalnymi, owoce i nasiona jackfruit zawierają więcej białka, wapnia, żelaza i tiaminy. Badania wykazały, że dojrzałe owoce jackfruita są bogatsze w niektóre minerały i witaminy niż jabłko, morela, awokado i banan. Wartość kaloryczna owocu jackfruit jest niska, 100 g owocu jackfruit zawiera tylko 94 kalorie. Miąższ dojrzałego owocu zawiera 1,9-4,9 g białka na 100 g. Natomiast ilość białka w nasionach jackfruita waha się od 5,3 do 6,8%. Zawartość błonnika wynosi 1,6%. Według niektórych badań całkowita zawartość fenoli w owocach wynosi 0,36 mg GAE/g DW (miligramów ekwiwalentu kwasu galusowego/g suchej masy).

W zależności od dojrzałości miąższu, owoce jackfruita są spożywane jako świeże lub w przetworach, sok owocowy lub suszone chipsy. W niektórych krajach przecier owocowy wykorzystuje się jako żywność dla niemowląt, sok, dżem, marmoladę czy nawet lody. Niedojrzałe owoce również są wykorzystywane do przygotowywania przetworów. Nasiona są również spożywane po obróbce cieplnej. Drewno to ma właściwości antybakteryjne. Chipsy są używane do wydobycia pomarańczowo-czerwonego barwnika, który jest używany do barwienia szat buddyjskich. Liście i odpady owocowe z drzewa chlebowca są używane do produkcji pasz dla bydła, świń i kóz. Wiele części rośliny, w tym kora, korzenie, liście i owoce, są znane ze swoich leczniczych właściwości w medycynie tradycyjnej i ludowej.

Jackfruit jest dobrze znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwcukrzycowych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Zawiera szeroką gamę składników odżywczych, takich jak karotenoidy, które mogą działać jak przeciwutleniacze.

Jackfruit jest również bogaty w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Witamina B6 obecna w owocach jackfruit pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi, w konsekwencji obniżając ryzyko chorób serca. Jackfruit jest również dobrym źródłem witaminy C, która chroni skórę przed uszkodzeniami, które powstają w wyniku naturalnego procesu starzenia się i długotrwałego wystawienia na słońce. Witamina C jest również niezbędna do produkcji kolagenu, nadaje skórze jędrność i siłę oraz utrzymuje zdrowie jamy ustnej. Błonnik pokarmowy obecny w jackfruit poprawia perystaltykę jelit, co pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego. Owoc możemy ten spotkać również w postaci suszonej, przypominający swoim smakiem delikatnie mango suszone a w konsystencji naszą polską ususzoną gruszkę (lekko ciągnącą się). W takiej formie może posłużyć nam jako przekąska lub składnik koktajli, dań śniadaniowych takich jak owsianka, musli. 

Przepis z wykorzystaniem owocu chlebowca (Jackfruit) znajdziesz tutaj. 

 

Źródła:
https://www.specialtyproduce.com/produce/Breadfruit_8746.php
https://parade.com/66707/linzlowe/what-the-heck-is-a-breadfruit-and-how-do-you-eat-it/
https://www.tourmaui.com/breadfruit/
https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/breadfruit/tips-for-using-breadfruit.htm
http://www.universityparty.eu/owoce-deserowe/drzewo-chlebowe
http://www.universityparty.eu/owoce-deserowe/drzewo-bochenkowe
Ranasinghe S., Maduwanthi T., Marapana R. A. U. J. 2019: Nutritional and Health Benefits of Jackfruit ( Artocarpus heterophyllus Lam.): A Review
Verma O. P., Kumar R., Mishra A., Gupta R. 2009: Artocarpus heterophyllus (Jackfruit): An overview

annaeko
annaeko powiedział/a:
Świetny wyczerpujący artykuł
cytuj odpowiedz 15.11.2019, godz. 09:25
Nikita
Nikita powiedział/a:
ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 20.11.2019, godz. 10:23

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet