Jagody goji - owoce długowieczności
Sylwia KaczmarekJagody goji należą do rodziny psiankowatych, pochodzą z południowo-wschodniej Europy i Azji. Małe czerwone jagody są jednym z najbardziej wartościowych produktów na świecie i bardzo obiecującym środkiem odżywczym wspierającym nasze zdrowie. Ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze nazywane „najzdrowszymi” owocami świata.
Jagody zawierają:
- witaminy - wysoką zawartość witaminy C (80-120 mg/100 g), ponadto witaminy z grupy B: tiaminę, ryboflawinę, a także wit. A, E.
- składniki mineralne – żelazo, którego w 100 g jagód mamy 8,4 mg, co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Poza tym: wapń, cynk, selen, potas, mangan.
- są źródłem białka, zawierają cenne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka,
- niezbędne nienasycone kasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy,
- cały zestaw antyoksydantów: m.in. beta- karoten, zeaksantynę, luteinę.
Obecnie poleca się te owoce jako środek o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, wspierającą zmysł wzroku, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.
Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również mogą stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, czy deserów. Polecamy również zalane gorącą wodą i spożywane w formie herbatki ziołowej.
Należy jednak zawsze pamiętać, że aby pokarm wywierał korzystny wpływ na organizm człowieka ważna jest jego zrównoważona konsumpcja.
Oto kilka przepisów z jagodami goji, tutaj.
Poniżej (dla zainteresowanych) zamieszczamy informacje jakie kryteria muszą spełnić sadownicy oraz jak wygląda proces przetwarzania bio jagód goji z uwzględnieniem ekologicznych wymogów wobec tego owocu:
W jaki sposób odbiorcy jagód kontrolują swoich dostawców?
Odbiorcy jagód goji w celu podpisania kontraktu z rolnikami odwiedzają ekologiczne farmy, aby sprawdzić warunki w jakich jagody są uprawiane i zbierane. Kontrolowane są m.in.:
- stan gleby w gospodarstwie,
- system nawadniania,
- rodzaje używanych nawozów (wymogiem jest używanie tylko nawozów organicznych),
- stan i wiek krzewów owocowych,
- system pielenia (pielenie odbywa się w naturalny sposób, robią to ręcznie pracownicy, zatrudnieni na farmach).
W trakcie takiej wizytacji prognozowane są również daty zbiorów na podstawie wielkości i barwy owoców. Raporty obejmują również powierzchnie gospodarstwa. Jednak najważniejszym wymogiem egzekwowanym od rolników jest bezwzględne niestosowanie środków ochrony roślin, aby jagody były wolne od pestycydów.
Jak wygląda proces przetwarzania jagód goji?
- odbieranie świeżych jagód goji z farm ekologicznych i transportowanie ich ciężarówkami do fabryki,
- mycie jagód czystą wodą,
- układanie jagód na tacach z bambusa,
- suszenie w stabilnych niskich temperaturach,
- sortowanie w celu eliminacji ciał obcych, bardzo małych jagód oraz owoców połamanych i o ciemnej barwie,
- pakowanie w kartony wyłożone workami polietylenowymi,
- magazynowanie opakowań zbiorczych na paletach; każda partia jagód jest składowana osobno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.