Jakie ryby na święta? Wigilijny must have!
gotujwstylueko.pl
Jakie ryby na święta?
- tradycyjnie i nowocześnie
Święta Bożego Narodzenia to okres największej konsumpcji dań na bazie ryb.
Smażone, pieczone, w galarecie czy w oleju to wigilijny „must have”.
Jakich ryb nie może na wigilijnym stole zabraknąć?
ŚLEDŹ - MUSI BYĆ
Zdecydowanie nie może zabraknąć śledzia, który jest najchętniej wybierany gatunkiem ryb w Polsce, rocznie zjadamy go prawie 3 kg na osobę. Można powiedzieć, że śledź króluje na naszych stołach i bez wątpienia można przygotowywać go na wiele sposobów. Najczęściej podajemy go z siekaną cebulką w oleju choć coraz częściej dodajemy suszone pomidory czy zielony pieprz. Na Wileńszczyźnie i we wschodniej Polsce tradycją są śledzie z duszonymi warzywami i suszonymi borowikami, a na Mazowszu śledzie z zalewy octowej na miodzie podawane są w formie obiadowej z ziemniakami z wody i kwaszoną kapustą.
DELIKATNY MINTAJ
Druga najchętniej spożywana przez Polaków ryba to mintaj, zjadamy go ponad dwa kilogramy na osobę. Filety z tej ryby stanowią idealną bazę dla produktów takich jak chociażby tradycyjna ryba po grecku. Doskonale smakuje również pieczony saute pod pierzynką z chrupiącym parmezanem i pietruszką. Dlaczego warto sięgać po mintaja? Jego mięso jest białe, delikatne i kruche. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3 oraz posiada wysoką zawartość selenu, witamin A, D oraz witamin z grupy B. Należy też do jednych z mniej kalorycznych ryb, zawiera tylko 92 kcal na 100 g.
LEKKOSTRAWNE PIEROGI Z MINTAJEM I PIETRUSZKĄ - Agnieszka Strużyna
PYSZNY ŁOSOŚ
Dużą popularnością cieszy się też łosoś występujący głównie w formie porcji czy plastrów. Łosoś słynie ze swych nietuzinkowych walorów smaków, jak i wysokiej zawartości kwasów omega-3, aminokwasów, łatwo przyswajalnego białka oraz wartościowych witamin i minerałów. Możemy podawać go jako wykwintny tatar z kaparami, konserwowym ogórkiem, zielonym pieprzem, koperkiem skropiony oliwą jak również pieczony na warzywach z ziołami prowansalskimi. Doskonale będzie smakował również przygotowany na parze z marynaty z sosem serowo ogórkowym.
MAŚLANY ŁOSOŚ - Barbara Strużyna
SOCZYSTY HALIBUT
Święta Bożego Narodzenia to również okazja do przygotowania dań na bazie mniej popularnych w Polsce gatunków ryb i owoców morza. Wśród nich wyróżnia się halibut, uchodzący za jedną z najsmaczniejszych ryb białych. Jego mięso jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Jako rybę o bardzo smacznym soczystym i delikatnym mięsie warto ją upiec na maśle oprószoną pieprzem cytrynowym, natką pietruszki ze świeżymi gałązkami tymianku i plastrami pomidora. Taka kompozycja bez wątpienia pozwoli nam docenić jedwabisty maślany smak tej ryby.
HALIBUT W GLAZURZE Z CHILI, SOSU SOJOWEGO I SOKU Z POMARAŃCZY - My Little Food Safari
NISKOKALORYCZNY TUŃCZYK
Koneserzy przysmaków rybnych z pewnością chętnie sięgną po tuńczyka, ulubiony gatunek ryb Europejczyków. Wśród kilku odmian tej ryby wyróżnia się Albacore tuna czyli tuńczyk biały. Żywi się on wyłącznie ośmiornicą i kalmarami. Rośnie wolniej niż inne tuńczyki, a jego mięso jest chude i niskokaloryczne. Tuńczyk doskonale smakuje w postaci grillowanych steków podawanych na przykład z sosem paprykowym czy z zielonego pieprzu z cukrowym groszkiem. Carpaccio z tuńczyka na pewno będzie kulinarnym przebojem świątecznego stołu. Możemy je przygotowywać w wersji japońskiej z marynowanym imbirem, wasabi i kiełkami bambusa albo w wersji europejskiej z suszonymi pomidorami, kaparami i rukolą.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I SORGO - Dorota Wdowińska - Rozbicka
CIEKAWIE - KREWETKI
Coraz częściej sięgamy również po krewetki, które są najchętniej wybieranym rodzajem owoców morza wśród Polaków. Bez wątpienia krewetki na wigilijnym stole to oryginalna i nowoczesna propozycja. Możliwości podania są wręcz nieograniczone bo doskonale znajdą się podane na gorąco z aromatycznymi orientalnymi przyprawami jak imbir czy cynamon ale również w postaci doskonałych świeżych sałatek czy panierowanych przekąsek z dipami lub jako zupa.
ZUPA KREWETKOWA - Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
BO ZDROWA RYBA TO CERTYFIKOWANA RYBA!
Certyfikaty, przyznawane przez niezależne instytucje, są gwarancją najwyższej jakości wyrobów rybnych. Wśród nich wyróżniają się surowce oraz produkty ekologiczne BIO, pochodzące ze źródeł rozwijanych tradycyjnymi i nieszkodliwymi metodami. Ograniczenie inwazyjnej działalności człowieka jest gwarancją naturalnej żywności, bez stosowania pokarmów GMO pozbawionej antybiotyków, pestycydów lub substancji konserwujących. Zapewnienie dobrostanu ryb oraz idea zrównoważonego rozwoju świadczy o bezpieczeństwie produktów wytwarzanych przez dostawców i producentów spełniających wymagania certyfikacji BIO. Jasnozielone logo ekologiczne tzw. euroliść, jest wyznacznikiem spełnienia najlepszych standardów dotyczących żywności wysokiej jakości. Organizacje, spełniające ściśle określone kryteria, wspierające utrzymanie stabilności dzikich stad ryb, mogą poszczycić się certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC (ang. Marine Stewardship Council). Niebieski znak MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk. Certyfikat MSC można określić jako odpowiednik BIO certyfikacji dla ryb dziko żyjących, nie hodowlanych.
KOLOROWE KANAPKI Z ŁOSOSIEM I KREMOWYM SERKIEM - My Little Food Safari
CZYTAJ SKŁAD, OMIJAJ KONSERWANTY I INNE NIEPOŻĄDANE SUBSTANCJE
Wybierając produkty rybne zarówno na święta jak i na cały rok czytaj etykiety, wybierając produkty z krótkim, czystym składem. Omijaj produkty zawierające konserwanty i inne niepożądane składniki. W przypadku ryb wędzonych omijajmy produkty z dodatkiem mleczanu sodu czy aromatu dymu wędzarniczego, a w przypadku filetów ze śledzia zwracajmy uwagę na zawartość benzoesanu sodu i rezygnujmy z wyboru produktów z jego zawartością. W przypadku mrożonych produktów rybnych bądźmy wyczuleni na produkty zawierające wszelkiego rodzaju polifosforany, wybierając produkty zawierające tylko jeden składnik czyli daną rybę: łososia, dorsza, tuńczyka, halibuta czy mintaja.
Przepisy :
SUSHI Z RZODKIEWKA - Dorota Wdowońska - Rozbicka
RYBA I GRZYBY W RATATOUILLE - Barbara Strużyna
KARMAZYN W AROMATYZOWANYM MAŚLE SZAŁWIOWO - CYTRYNOWYM My Little Food Safari
ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ - Barbara Strużyna
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 23 Zima 2022/23
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.