Sushi z rzodkiewką
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): japońska, międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, jajka, soja, pszenica, ryba i owoce morza
Składniki:
cukier - 3 łyżki
ocet ryżowy - 3 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
płaty nori - 4 szt.
pęczek rzodkiewek - 1 szt.
majonez - 1 łyżka
liście szpinaku - 1 garść
wasabi - do smaku
Sposób przygotowania:
Ciepły (lekko przestygły) ryż zalewamy zaprawą do ryżu i mieszamy (najlepiej widelcem). Dajemy mu delikatnie wystygnąć.
Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z majonezem. Rybę kroimy w podłużne kawałki. Na macie bambusowej rozkładamy listek alg (błyszczącą stroną do dołu). Następnie na nori układamy ryż na 2/3 powierzchni (ryż dość lepki łatwiej rozprowadzić zmoczonymi w wodzie rękami). W kolejnym kroku na środku ryżu smarujemy cieniutką warstwę wasabi, układamy na niej rzodkiewkę, listki szpinaku i kawałki ryby.
Zawijamy przy pomocy maty bambusowej w rulon, a ten kroimy w plastry o szerokości ok 2 cm ( nóż musi być naprawdę ostry).
Podajemy z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.