Kolorowe kanapki z łososiem i kremowym serkiem
My Little Food SafariRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, cytrusy, żyto, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
podłużny czerwony burak - 1 szt.
marchew - 1 szt.
marchew fioletowa - 1 szt.
wędzony łosoś z Alaski - 100 g
awokado - 1 szt.
pumpernikiel 3 kromki
sól morska - do smaku
sok z cytryny kilka kropel
pieprz kolorowy - do smaku
kapary i listki rukoli do przybrania
Sposób przygotowania:
Foremkę wykładamy folią spożywczą.
Warzywa kroimy w cienkie plasterki.
W foremce układamy warstwę z żółtego buraka i pomarańczowej marchewki. Smarujemy serkiem. Następnie układamy warstwę z czerwonego buraka i fioletowej marchewki. Smarujemy serkiem. Układamy plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy cienko pokrojone awokado i lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy kolorowym pieprzem. Smarujemy serkiem. Układamy kromki pumpernikla. Lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią spożywczą. Wierzch warto obciążyć, np. kartonem mleka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Wyjmujemy z formy. Nie odwijamy z folii kroimy na kawałki ostrym nożem. Z kawałków, już po ukrojeniu zdejmujemy folię. Układamy na półmisku. Posypujemy rukolą i kaparami.
Porada: Serek którego użyłam był lekko solony, jeśli wasz jest bez soli warto doprawić go do smaku solą morską.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.