Ryba i grzyby w ratatouille
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: grzyby, ryba i owoce morza
Składniki:
grzyby suszone (borowiki, podgrzybki) - 15 g
bakłażan - 2 szt.
cukinia - 2 szt.
cebula - 1 szt.
papryka - 1 szt.
przyprawa prowansalska lub śródziemnomorska - 2 łyżki
olej do gotowania i smażenia - trochę
passata pomidorowa - 500 ml
sól - do smaku
pieprz cytrynowy - do smaku
Dodatkowe informacje:
Zioła w tym przypadku zioła do kuchni śródziemnomorskiej przed użyciem rozcieram w moździerzu, uwalnia się wtedy ich niesamowity aromat.Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy w plastry grubości ok. 5 cm, rozkładamy np. na ręczniku papierowym i posypujemy lekko solą. Po ok. 10 minutach ściągamy ręcznikiem papierowym powstałą rosę. Solimy, doprawiamy przyprawą prowansalską i skrapiamy olejem do smażenia. Rozkładamy na blaszce i pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Cukinię kroimy w plastry, cebulę w piórka, rozkładamy na blaszce (na papierze do pieczenia) solimy, przyprawiamy przyprawą prowansalską, skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy w 180 C przez 15 minut.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.