Karmazyn w aromatyzowanym maśle szałwiowo-cytrynowym
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
sól morska ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
masło - 100 g
cytryna - 3-4 plastry
szałwia - 5 - 6 lasek
purée:
ziemniaki - 1 kg
sól morska - do smaku
masło - 100 g
kwaśnej gęstej śmietany - 200 ml
młode listki pokrzywy - garść
sałatka:
sałata masłowa - 1 szt.
czosnku niedźwiedziego - 1 garść
ogórek wężowy - 1 szt.
rzodkiewka - 1 pęk
pomidorków koktajlowych - 200 g
kwaśnej gęstej śmietany - 200 ml
sól morska ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sito. Dodajemy masło, pokrzywę i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
Ryba:
Karmazyna kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni układamy kawałki cytryny i masło. Po roztopieniu masła dokładamy listki szałwii. Gdy masło jest gorące układamy na nim rybę. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty. Podczas smażenia rybę polewamy masłem.
Sałatka:
Sałatę i czosnek niedźwiedzi kroimy nożem ceramicznym. Ogórka kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cienko pokrojoną rzodkiewkę i ćwiartki pomidorków. Mieszamy.
Na każdy talerz wykładamy porcję purée. Za pomocą łyżki przez środek ziemniaków robimy wgłębienie, w które wykładamy porcję sałatki. Na wierzchu układamy kawałki ryby. Przybieramy listkami szałwii.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.