Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKasze bezglutenowe z natury
Kasze bezglutenowe z natury
20 / 11 / 2017

Kasze bezglutenowe z natury

gotujwstylueko.pl

Kasze to rozdrobnione lub całe ziarna zbóż oraz pseudo zbóż, które otrzymywane są w wyniku oczyszczenia i częściowego pozbawienia okrywy owocowo-nasiennej. Najprościej mówiąc to produkty przemiału zbóż. Oczyszczone ziarna mogą być poddawane polerowaniu, gnieceniu, krojeniu, mieleniu lub prażeniu. Rodzaj, jakość ziarna oraz sposób produkcji, głównie obróbka powierzchniowa, decydują o wartości odżywczej kasz, szczególnie wpływają na zawartość błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Ogólnie wszystkie kasze charakteryzują się wysoką wartością energetyczną, która wynosi średnio 350 kcal na 100 g produktu i dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak białko, skrobia, błonnik, składniki mineralne oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B.

UNIWERSALNY DODATEK I NIE TYLKO
Kasze mają wszechstronne zastosowania kulinarne. Mogą być stosowane jako oddzielny posiłek, jako dodatek do śniadań, dań głównych, zup (np. kleiki, krupniki). Można je wykorzystać również do zapiekanek, kotletów, potraw półmięsnych, a co ciekawe, mogą być podstawą deserów, ciast, a nawet koktajli. Mogą być podawane na zimno, na ciepło, na słodko, słono i z różnymi dodatkami. Stanowią duże urozmaicenie pożywienia ze względu na różnorodność zbóż, z których są otrzymywane, jak również ze względu na szeroki asortyment uzyskiwanych z nich potraw. Są również łatwo dostępne i łatwe w przechowywaniu. Kiedyś królowały na polskich stołach, później wyparte przez ziemniaki, teraz wracają do łask.

JAK PRZYGOTOWAĆ KASZĘ?
Aby prawidłowo ugotować kaszę, należy zachować odpowiednią ilość wody w stosunku do ilości kaszy oraz trzymać się określonego czasu przygotowania. Niektóre kasze przed przygotowaniem powinny być wypłukane, aby usunąć piasek, plewy, kurz i inne substancje. Płuczemy kasze grube, nie robimy tego w przypadku kasz drobnych takich jak manna, czy kuskus kukurydziany, aby nie usunąć części ziaren, skrobi, białka, soli mineralnych, czy witamin. Kasze stanowią zdrowy, atrakcyjny smakowo dodatek do różnego typu posiłków. Kiedyś odgrywały ważną rolę w tradycyjnej kuchni polskiej, ale współcześnie również są polecane przez dietetyków, bo mają dużo walorów zdrowotnych i przypisuje im się ogromne znaczenie w zachowaniu dobrej kondycji.

Dzisiejsza kuchnia, a w związku z tym nasza dieta zapełniona jest wysoko przetworzoną żywnością, pozbawioną pęczniejących substancji błonnikowych. To powoduje, że ściany żołądka stają się coraz słabsze. Wynikiem takiego wadliwego żywienia są dominujące we współczesnym świecie choroby cywilizacyjne. Kasze dzięki zawartości błonnika, pobudzają do pracy cały układ trawienny. Podczas gotowania kasz rozkleja się skrobia, błonnik pęcznieje i zmiękcza się, a białko się ścina. Są to korzystne zmiany, które powodują, że potrawy z kasz są łatwostrawne. Kasze szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy znacznie zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu. W tym numerze przedstawiamy Wam kasze naturalnie bezglutenowe:



KASZA GRYCZANA - ŹRÓDŁO EGZOGENNYCH BIAŁEK I BŁONNIKA
Z gryki produkuje się kaszę gryczaną białą (nieprażoną), kaszę prażoną oraz kaszę drobniejszą, łamaną tzw. krakowską. Kaszę nieprażoną charakteryzuje jasne zabarwienie i delikatny smak, prażona ma kolor ciemnobrązowy i specyficzny, mocniejszy smak. Nieprażona jednak wymaga dłuższego gotowania niż prażona, której nie musimy wcale gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać, aż wchłonie płyn. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu. Stanowi świetne źródło błonnika i białka. Białko bogate jest w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Kasze gryczane najlepiej komponują się z potrawami mięsnymi, wszelkimi gulaszami, sosami mięsnymi i grzybowymi. Pyszne z bitkami lub zrazami, polane sosem, również jako składnik pierogów i zapiekanek z warzywami czy mięsem.

Tutaj przepisy z kaszą gryczaną  

KASZA JAGLANA - POMOŻE W WALCE Z ZAKWASZENIEM
Jest uzyskiwana z obłuszczonego prosa, to kasza o drobnych ziarenkach i lekko żółtej barwie. Jest zasadotwórcza, nie zakwasza organizmu. Zawiera cenne białko, witaminy z grupy B, lecytynę, wspomagającą pamięć, składniki mineralne: magnez, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz krzemionkę, wpływającą korzystnie na wygląd paznokci, skóry, włosów oraz na kondycję stawów. Zawiera saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Niestety saponiny nadają lekko gorzkiego posmaku, a ich nadmiar może utrudniać trawienie oraz przyswajanie mikroelementów, dlatego zaleca się płukanie kaszy przed spożyciem. Jagła dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi, warzywnymi, sałatkami, deserami, może zastąpić płatki śniadaniowe, ugotowana na mleku z dodatkiem owoców stanowi smaczny posiłek śniadaniowy. Można z niej przygotować również pasty kanapkowe, zarówno słodkie, jak i słone z dodatkiem warzyw. Jest lekkostrawna i łagodna, dlatego może być doskonałym składnikiem dziecięcego menu.

Przepisy z kaszą jaglaną znajdziesz tutaj.

KASZKA I KUSKUS KUKURYDZIANY - WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE
Z kukurydzy uzyskuję się kaszę kukurydzianą oraz smaczny i szybki w przygotowaniu kuskus kukurydziany. Kaszka ma postać drobnego lub grubszego grysiku, ma barwę białożółtą do żółtej. Zawiera składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, potas, fosfor, selen, a także białko i witaminy z grupy B. Dobrze komponuje się z serem twarogowym, owocami, śmietaną, konfiturami, bakaliami. W połączeniu z twarogiem i warzywami tworzy smaczny farsz do nadziewania warzyw. Można przygotować z niej pyszne kluseczki z serem na słodko, może być także składnikiem zup mlecznych oraz różnego rodzaju panierek, nadaje się również do zagęszczania zup i sosów. Powszechnie wykorzystuje się ją w cukiernictwie. Kaszę tę dodaje się do mąki, aby łatwiej formować ciasta i placki. Wypieki uzyskują dodatkowo jasnożółtą barwę i słodkawy smak. Stanowi podstawowy składnik mamałygi – tradycyjnego dania kuchni bałkańskiej lub jej włoskiej odmiany: polenty. Kuskus kukurydziany otrzymywany jest z kruszonych, gotowanych i suszonych ziaren kukurydzy. Jest lekkostrawny i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zalać osolonym wrzątkiem lub bulionem i zostawić do wchłonięcia wody. Doskonały jako alternatywa dla ryżu, makaronu, ziemniaków, czy innych kasz, a także do sałatek.

Przepisy z kuskusem kukurydzianym znajdziesz tutaj, a z kaszką kukurydzianą tutaj.

QUINOA - PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO O ORZECHOWYM POSMAKU
Quinoa, czyli komosa ryżowa – nazywana też ryżem peruwiańskim lub prosem boliwijskim, nie jest zaliczana do zbóż, ale do pseudozbóż. Wyróżniamy trzy odmiany komosy: białą,czerwoną i czarną. Quinoa biała jest najbardziej powszechna i najdelikatniejsza w smaku, najbardziej pęcznieje podczas gotowania, ale nie zwiększa znacząco swojej objętości. Czerwona jest najbardziej wartościowa pod względem zawartości składników mineralnych, ma mniej białka i więcej węglowodanów niż biała, ale za to więcej błonnika; nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość. Czarna jest bardzo rzadkim rodzajem komosy, charakteryzuje się orzechowym posmakiem, również nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość. Ziarno komosy jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko oraz w sole mineralne i witaminy. Komosa zawiera saponiny, dlatego również zaleca się płukanie jej przed spożyciem. Możne stanowić zamiennik tradycyjnych kasz, ryżu, makaronów, ziemniaków. Można serwować ją na ciepło i na zimno, w daniach słonych i słodkich; jako składnik sałatek, dodatek do zup, zapiekanek, warzywnych kotlecików czy deserów. Można też przygotować pyszne koktajle z dodatkiem komosy miksując ją z sokiem owocowym lub warzywnym. Mimo słodkawego smaku dobrze komponuje się z serami, mięsem, warzywami i owocami. Biała polecana jest szczególnie do zup, dań mięsnych, do pieczonych i duszonych warzyw, a czerwona i czarna urozmaici sałatki i mleczne desery.

Przepisy z komosą biała znajdziesz tutaj, komosą czerwoną tutaj, komosą czarną tutaj.

AMARANTUS - NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE I ANTYOKSTYDANTY
Jest inaczej zwany szarłatem. Zawiera białko, błonnik, cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, m.in. skwalen, zwalczające szkodliwe wolne rodniki i opóźniające procesy starzenia, składniki mineralne, m.in. żelazo i wapń oraz witaminy antyoksydacyjne: A, E, Ci wit. z grupy B. Dietetycy polecają dania na bazie amarantusa osobom przed stresującym egzaminem oraz sportowcom przed intensywnym treningiem. Amarantus jest lekkostrawny. Doskonały do dań obiadowych, jako składnik zup, do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek. Ciekawie wzbogaci sałatki i inne desery.

Przepisy z amarantusem ziarnem znajdziesz tutaj.


Sylwia Kaczmarek

Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 21:07
Nikita
Nikita powiedział/a:
Niestety u nas wiedza na temat tego, które produkty są bezglutenowe pozostawia wiele do życzenia. W restauracji jak kiedyś zgłosiłam, że potrzebuję posiłek bezglutenowy to dostałam kuskus z pszenicy i usłyszałam, że to kasza to bez glutenu. Mam nadzieję, że w końcu świadomość ludzi się zmieni i nie będzie takich sytuacji.
cytuj odpowiedz 10.01.2023, godz. 17:35

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet