Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKasze… od bezglutenowej gryczanej do orkiszowej – niezbędne w naszej diecie
Kasze… od bezglutenowej gryczanej do orkiszowej – niezbędne w naszej diecie
13 / 07 / 2016

Kasze… od bezglutenowej gryczanej do orkiszowej – niezbędne w naszej diecie

Sylwia Kaczmarek

„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów!”

Już ze znanego polskiego wierszyka wynika, że kasze są zdrowe i należy je włączyć do naszej diety. Czym się charakteryzują i jakie czynniki powodują, że są takie korzystne?

Kasze to rozdrobnione lub całe ziarna zbóż oraz pseudozbóż, które otrzymywane są w wyniku oczyszczenia i częściowego pozbawienia okrywy owocowo-nasiennej. Najprościej mówiąc, to produkty przemiału zbóż. Oczyszczone ziarna mogą być poddawane polerowaniu, gnieceniu, krojeniu, mieleniu lub prażeniu.

Rodzaj, jakość ziarna oraz sposób produkcji, głównie obróbka powierzchniowa, decydują o wartości odżywczej kasz, szczególnie wpływają na zawartość błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Ogólnie wszystkie kasze charakteryzują się wysoką wartością energetyczną, która wynosi średnio 350 kcal na 100 g produktu i dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak białko, skrobia, błonnik, składniki mineralne oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B. Jednak wyższą wartością odżywczą charakteryzują się kasze gruboziarniste, do których należą m.in. gryczana, jęczmienna, pęczak, gdyż zawierają więcej błonnika i witamin z grupy B, niż kasze drobnoziarniste, takie jak: manna, kuskus, czy kukurydziana.

Kasze mają wszechstronne zastosowania kulinarne. Mogą być stosowane jako oddzielny posiłek, jako dodatek do śniadań, dań głównych, zup (np. kleiki, krupniki). Można je wykorzystać również do zapiekanek, kotletów, potraw półmięsnych, a co ciekawe, mogą być podstawą deserów, ciast, a nawet koktajli. Mogą być podawane na zimno, na ciepło, na słodko, słono i z różnymi dodatkami.

Stanowią duże urozmaicenie pożywienia ze względu na różnorodność zbóż, z których są otrzymywane, jak również ze względu na szeroki asortyment uzyskiwanych z nich potraw. Są również tanie, łatwodostępne i łatwe w przechowywaniu.

 

Należą do produktów kwasotwórczych (zawierają sporo fosforu, chloru i siarki) i dlatego należy je w jadłospisach łączyć z warzywami, owocami lub mlekiem. Są jednak wyjątki. Kasza jaglana i gryczana są zasadotwórcze i nie zakwaszają organizmu!

Kasze powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Dzisiejsza kuchnia, a z tym nasza dieta zapełniona jest wysoko przetworzoną, przemieloną żywnością, pozbawioną pęczniejących substancji błonnikowych. To powoduje że ściany żołądka stają się coraz słabsze. Produkty skondensowane, tzw. „bomby kaloryczne” zajmują w żołądku niewiele miejsca i łatwo prześlizgują się do jelit. Po co nam więc kilkumetrowe jelito, jeżeli większość spożywanych pokarmów wchłania się na odcinku pierwszych piętnastu centymetrów? Żywność miękka, rozdrobniona i papkowata, nie zawiera niczego, co mogłoby spowolnić jej transport przez układ pokarmowy. Wynikiem takiego wadliwego żywienia są dominujące we współczesnym świecie choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca, czy nowotwory jelit.

Kasze dzięki zawartości błonnika, pobudzają do pracy cały układ trawienny. Podczas gotowania kasz rozkleja się skrobia, błonnik pęcznieje i zmiękcza się, białko ścina się. Są to korzystne zmiany, które powodują że potrawy z kasz są łatwostrawne. 

Kasze szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy znacznie zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu. 

Aby prawidłowo ugotować kaszę należy zachować odpowiednią ilość wody w stosunku do ilości kaszy oraz trzymać się określonego czasu przygotowania. Niektóre kasze przed przygotowaniem powinny być wypłukane, aby usunąć piasek, plewy, kurz i inne substancje. Jednak płuczemy kasze grube, nie płuczemy kasz drobnych takich jak manna, czy grysik kukurydziany, aby nie usunąć części ziaren skrobi, białka, soli mineralnych, czy witamin. 

Kasze stanowią zdrowy i atrakcyjny organoleptycznie dodatek do różnego typu posiłków. Kiedyś odgrywały ważną rolę w tradycyjnej kuchni polskiej, ale współcześnie również są polecane przez dietetyków, bo mają dużo walorów zdrowotnych i przypisuje im się ogromne znaczenie w zachowaniu dobrej kondycji.

 

PODZIAŁ KASZ W ZALEŻNOŚCI OD GATUNKU ZBOŻA LUB ROŚLINY

 

KASZE NATURALNIE BEZGLUTENOWE

Rodzaj zboża

Rodzaj kaszy

Składniki odżywcze i właściwości

Zastosowanie w kuchni

GRYKA

kasza gryczana prażona i nieprażona

kasza łamana

kasza krakowska

Nie zakwasza organizmu, zwłasza nieprażona jest lekko zasadowa.

Świetne źródło błonnika i białka. Białko bogate jest w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Kaszę nieprażoną charakteryzuje jasne zabarwienie i delikatny smak, prażona ma kolor ciemnobrązowy i specyficzny smak. Nieprażona jednak wymaga dłuższego gotowania, niż prażona.

Kasza prażoną wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć spodeczkiem i odczekać kilka minut a będzie gotowa do spożycia bez potrzeby gotowania.  

Najlepiej komponują się z potrawami mięsnymi, wszelkimi gulaszami, sosami mięsnymi i grzybowymi. Pyszne z bitkami lub zrazami, polane sosem, również jako składnik pierogów i zapiekanek z warzywami, czy mięsem.

Krakowska często dodawana jest do słodkich dań lub też podawana z grzybami, koperkiem, czosnkiem i śmietaną.

PROSO

kasza jaglana

Kasza o drobnych ziarenkach i lekko żółtej barwie. Zasadotwórcza, nie zakwasza organizmu. Zawiera cenne białko, witaminy z grupy B, lecytynę, wspomagającą pamięć, składniki mineralne: magnez, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz krzemionkę, wpływającą korzystnie na wygląd paznokci, skóry, włosów oraz na kondycję stawów.

Kasza jaglana zawiera saponiny. Dzięki nim wykazuje działanie  przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Niestety saponiny nadają lekko gorzkiego posmaku, a ich nadmiar może utrudniać trawienie oraz przyswajanie mikroelementów, dlatego właśnie zaleca się płukanie kaszy przed spożyciem.  

Jaglana dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi, warzywnymi, sałatkami, deserami, może zastąpić płatki śniadaniowe, ugotowana na mleku z dodatkiem owoców stanowi smaczny posiłek śniadaniowy.

Można z niej przygotować również pasty kanapkowe, zarówno słodkie jak i słone z dodatkiem warzyw.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i łagodna, dlatego doskonała jako składnik menu dla dzieci.

KUKURYDZA

kasza kukurydziana

kuskus kukurydziany

 

Ma postać drobnego lub grubszego grysiku. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren kukurydzy ma barwę białożółtą do żółtej.

Zawiera składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, potas, fosfor, selen, a także białko i witaminy z grupy B.

 

 

Kuskus kukurydziany otrzymywany jest z kruszonych, gotowanych i suszonych ziaren kukurydzy.

Dobrze komponuje się z serem twarogowym, owocami, śmietaną, konfiturami, bakaliami. W połączeniu z twarogiem i warzywami, tworzy smaczny farsz do nadziewania warzyw. Stanowi składnik zapiekanek i panierowanych ryb. Można przygotować z niej pyszne kluseczki z serem na słodko, może być także składnikiem zup mlecznych. Wykorzystywana także do zagęszczania zup i sosów.

Powszechnie wykorzystywana również w cukiernictwie. Dodaje się ją do mąki, aby łatwiej formować ciasta i placki. Wypieki uzyskują dodatkowo jasnożółtą barwę i słodkawy smak.

Stanowi podstawowy składnik mamałygi – tradycyjnego dania kuchni rumuńskiej lub jej włoskiej odmiany: polenty.

 

Kuskus jest lekkostrawny, łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zalać osolonym wrzątkiem lub bulionem i zostawić do wchłonięcia wody. Doskonały do dań głównych jako alternatywa dla ryżu, makaronu, ziemniaków innych kasz, a także do sałatek.

 

QUINOA (komosa ryżowa)

quinoa

Nazywana też ryżem peruwiańskim lub prosem boliwijskim nie jest zaliczana do zbóż, ale do pseudozbóż.

Wyróżniamy trzy odmiany:

- biała – najbardziej powszechna, najdelikatniejsza w smaku, najbardziej pęcznieje podczas gotowania, ale nie zwiększa znacząco swojej objętości;

- czerwona – najbardziej wartościowa pod względem zaw. składników min.; ma mniej białka i więcej węglowodanów niż biała, ale za to więcej błonnika; nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość;

- czarna – bardzo rzadki rodzaj komosy, charakteryzuje się orzechowym posmakiem, również nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość.

 

Ziarno komosy ryżowej jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko oraz w sole mineralne i witaminy.

 

Komosa, podobnie jak jaglana, zawiera saponiny, które są naturalnym środkiem ochronnym rośliny. Dlatego również zaleca się płukanie jej przed spożyciem.

 

Charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem.

Można ją stosować zamiast tradycyjnych kasz, ryżu, makaronów, ziemniaków.

 

Można serwować ją na ciepło i na zimno, w daniach słonych i słodkich; jako składnik sałatek, dodatek do zup, zapiekanek, warzywnych kotlecików czy  deserów.

Można też przygotować pyszne koktajle z dodatkiem komosy miksując ją z sokiem owocowym lub warzywnym.

Mimo słodkawego smaku dobrze komponuje się z serami, mięsem, warzywami, owocami.

 

Biała polecana szczególnie do zup, dań mięsnych, oraz do pieczonych i duszonych warzyw. Można z niej wypiekać ciastka oraz przyrządzać różne desery.

 

Czerwona i czarna urozmaici sałatki i mleczne desery

 

AMARANTUS

amarantus

Amarantus inaczej zwany szarłatem. Zawiera białko, błonnik, cenne nienasycone kwasy tłuszczowe,  antyoksydanty, m.in. skwalen, zwalczające szkodliwe wolne rodniki i opóźniające procesy starzenia, składniki mineralne, m.in. żelazo i wapń oraz witaminy antyoksydacyjne: A, E, C i wit. z grupy B.

 

Dietetycy polecają dania na bazie amarantusa osobom przed stresującym egzaminem oraz sportowcom przed intensywnym treningiem. 

 

Amarantus jest lekkostrawny. Doskonały do dań obiadowych, jako składnik zup, do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek.

Ciekawie wzbogaci sałatki i inne desery.

KASZE GLUTENOWE

PSZENICA

kasza pszenna

kasza manna

kasza kuskus

kasza bulgur

 

Kasza pszenna to pokruszone ziarna pszenicy, wolne od zarodków i częściowo od owocowo-nasiennych powłok, szlifowane.

Kasza zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego.

Ze składników mineralnych warto wymienić: fosfor, potas, magnez, a z witamin - C, D, P i z grupy B.

Wyśmienicie nadaje się do zup, puddingów, do zapiekanek, a nawet kotlecików.

 

 

 

 

 

Kasza manna to drobnoziarnista kaszka. Zawiera niewiele błonnika, ale za to sporo skrobi, białka,  składników mineralnych m.in. żelaza i jodu.

 

 

Kasza manna jest lekkostrawna, dlatego często stosowana w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego.

Smacznym daniem śniadaniowym jest kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem owoców, orzechów, miodu.

Kuskus otrzymywany jest z pszenicy twardej, tzw. semoliny. Zawiera niewiele błonnika, za to stanowi doskonałe źródło białka. Może być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka. Doskonale sprawdza się również w diecie osób uprawiających sporty.

Przygotowanie kuskusu jest niezwykle proste. Można go zalać wrzącą osoloną wodą, bulionem i po kilku minutach pęcznieję, tworząc sypką kaszkę.

Świetny składnik farszu do warzyw, owoców i zapiekanek. Idealny do głównych dań, duszonych warzyw, zapiekanek, sałatek warzywnych i owocowych. Ugotowany kuskus z powodzeniem zastępuje ziemniaki, ryż, makaron.

Bulgur ma żółtawy kolor i lekko orzechowy posmak, otrzymywany jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren twardej pszenicy durum.

Zawiera spore ilości błonnika, białka, witaminy z grupy B oraz składniki mineralnie, szczególnie fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez.

Bulgur największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawany praktycznie do każdej potrawy. Jest składnikiem wielu orientalnych dań.

Przyrządza się go błyskawicznie, zalewając osolonym wrzątkiem lub bulionem lub krótko gotując.

Świetnie pasuje jako dodatek zup, składnik sałatek, farszów, zapiekanek, czy do nadziewania warzyw. Może zastąpić ryż, makarony lub inne tradycyjne kasze jako składnik drugiego dania z mięsem i zawiesistym sosem.

JĘCZMIEŃ

kasza jęczmienna łamana

kasza pęczak

kasza perłowa

Kasze jęczmienne charakteryzuje barwa jasnoszara  z zielonkawym lub żółtawym odcieniem.

Odznaczają się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego.

 

Kasza jęczmienna łamana, zwaną też wiejską, to pocięty na duże cząstki pęczak. Występuje w trzech rodzajach: gruba, średnia i drobna.

 

Kasza pęczak to całe,  oczyszczone, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. To najstarsza i najmniej przetworzona kasza jęczmienna. Otrzymywana jest z niepokruszonych ziaren, dzięki czemu zachowuje cenne mikro-i makroelementy.

 

Kasza perłowa, inaczej mazurska, otrzymuje się ją z przecięcia pęczaku na drobne, średnie lub grube cząstki, a następnie obtoczeniu i polerowaniu. Również występuje jako gruba, średnia i drobna.

Kasza jęczmienna to główny składnik słynnego polskiego krupniku.

Doskonała również do innych zup, np. pomidorowej, koperkowej i grzybowej. Można ją ugotować na sypko do duszonego mięsa i do rożnych sosów, również jako składnik sałatek.

Z samej kaszy lub w połączeniu z mięsem mielonym przygotowuje się farsze do nadziewania, gołąbków, papryki, cukinii, bakłażanów i innych warzyw

 

 

OWIES

Kasza owsiana

Kasza owsiana jest mało popularna i trudno dostępna.

Wytwarzana jest z całego, niekruszonego ziarna owsa.

Ziarno jest oczyszczone i szlifowane.

Niski stopień przetworzenia powoduje, że zachowuje cenne składniki, takie jak wartościowe białko, błonnik pokarmowy, witaminy: A, K, z grupy B i składniki mineralne: miedź, cynk, kobalt, potas, żelazo, jod, mangan, fluor.

Jest dobrym źródłem kwasu foliowego.

Czas gotowania kaszy jest stosunkowo długi, dlatego idealnie sprawdza się jako składnik zup.

Można stosować ją również jako dodatek do kotletów, pulpetów i  farszów.

 

 

 

ORKISZ

kasza orkiszowa

Orkisz to stara i cenna odmiana pszenicy. Kasza orkiszowa ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo daje uczucie sytości

Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy: A, D, E, z grupy B oraz spore ilości krzemu, odpowiadającego za kondycję włosów i paznokci i wspomagającego leczenie stanów zapalnych skóry.

Poza tym jest źródłem wartościowego białka i błonnika pokarmowego.

Jak mawiała Św. Hildegarda z Bingen, przeorysza klasztoru Benedyktynów w XII w. „Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”.

Może stanowić bazę ciepłego śniadania, obiadu lub kolacji na słodko lub słono.

Dobrze komponuje się z owocami, orzechami, bakaliami jako składnik deserów, musów.

Może być wykorzystana również jako składnik potraw jednogarnkowych.

 

Źródła:
1. Rybowska A. „Konsument na rynku kasz” Roczniki Naukowe tom XVII zeszyt 3 
2. Chełmińska Z. „Wszystko o kaszach” Zdrowa żywność, zdrowy styl życia nr 4 (34)
3. Rębała R. „Dlaczego powinniśmy jeść kasze?” Poradnik gospodyni grudzień 2005
4. Czerwińska D. „Kasze znane i mniej znane” Żywienia, a zdrowie maj 2015

 

Magdalena Nagler - foodmania
Magdalena Nagler - foodmania powiedział/a:
Każda z nich oprócz prozdrowotnych właściwości, ma swój niepowtarzalny smak, nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni! :)
cytuj odpowiedz 15.07.2016, godz. 17:45
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:50
Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 03.03.2020, godz. 21:52

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet