Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKukurydza - zboże na wagę złota
Kukurydza - zboże na wagę złota
19 / 03 / 2020

Kukurydza - zboże na wagę złota

Kamila Koźniewska

Kukurydza to najpopularniejsza roślina uprawna, zaraz po pszenicy i ryżu. Zajadali się nią już Majowie, Aztekowie i Indianie, a dzisiaj gości na naszych stołach pod wieloma postaciami. Najbezpieczniej dla zdrowia jest jadać ziarna kukurydzy pochodzące wyłącznie z upraw ekologicznych, bowiem w rolnictwie ekologicznym uprawa roślin GMO jest całkowicie zabroniona. W rolnictwie konwencjonalnym wielkoobszarowe uprawy kukurydzy spryskiwane są szkodliwymi dla naszego zdrowia i środowiska środkami ochrony roślin.

Historia
Kukurydza jest jedną z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych roślin uprawnych na świecie. Istnieje hipoteza, iż pochodzi od znanej meksykańskiej rośliny pastewnej, występującej jako chwast w zasiewach tego zboża. Tym chwastem jest teosynta - najbliższy krewniak dzisiejszej kukurydzy. Spotykana jest głównie w Meksyku, Gwatemali i Hondurasie.

Z uprawą kukurydzy ściśle związane są najstarsze kultury Indian, Majów i Azteków. Plemiona te wykorzystywały kukurydzę jako podstawę swojego wyżywienia oraz traktowali ją jako obiekt religijnego kultu. Po odkryciu Ameryki, kukurydza została przewieziona do Europy, Azji i Australii. Do Polski kukurydza dotarła prawdopodobnie z Rumunii i Węgier pod koniec XVIII wieku.

Wygląd zewnętrzny i uprawa

Kukurydza zwyczajna (Zea mays) to jednoroczna roślina zielna zaliczana do grupy zbóż właściwych (cerealia), tzw. traw gruboziarnistych.

Sztywne źdźbło kukurydzy o grubości 3-5 cm może osiągać wysokość nawet do 3 metrów, natomiast ogólną długość korzeni wiązkowych szacuje się na 12 km. Kukurydza jest rośliną obcopylną i jest zapylana przez wiatr. Po zapłodnieniu w kolbie powstają ziarniaki, których wielkość i ciężar są zmienne w zależności od odmiany.

Świeża kukurydza ma kolby okryte zielonymi liśćmi, a jedwabiste długie włosy sprawiają wrażenie wilgotnych. Kupując kolby, należy wybierać gładkie, z ziarnami ściśle przylegającymi do siebie. Te bardziej dojrzałe, ciemnożółte, mają ziarno twarde, mączyste, gdyż znajdujący się w nich cukier przekształcił się już w skrobię. Nie należy kupować kolb z żółtymi liśćmi, gdyż są stare.

Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, dlatego też temperatura jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na jej rozwój, wzrost i plon. Do kiełkowania potrzebuje temperatury powyżej 10 stopni Celsjusza, a w dalszym okresie wegetacji 20-25 stopni Celsjusza.

Kukurydza posiada wiele odmian, od których zależy barwa ziaren w kolbach. Możemy spotkać odmiany charakteryzujące się kolbami białymi, czerwonymi, niebieskimi, a nawet wielobarwnymi. W przypadku kukurydzy, oprócz podziału na odmiany mamy też rozróżnianie kukurydzy ze względu na to, do jakich celów jest ona najczęściej stosowana. Możemy, więc wyróżnić kukurydzę cukrową do spożywania przez ludzi, kukurydzę pastewną będącą podstawą wytwarzania pasz oraz kiszonek dla zwierząt, a także kukurydzę zbożową stosowaną do produkcji mąk.

Obecnie uprawa kukurydzy zajmuje trzecie miejsce na świecie, zaraz po pszenicy i ryżu. Największe powierzchnie zasiewów koncentrują się w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Meksyku, Afryce Południowej, Indiach, Rosji i na Ukrainie. W Polsce kukurydzę uprawia się na powierzchni około 500 tys. hektarów, z czego na 480 tys. ha uprawiana jest kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę, a pozostałe 20 tys. ha stanowią uprawy kukurydzy na ziarno.

Wartości odżywcze
Ziarna kukurydzy są niezwykle odżywcze i dostarczają dużej dawki energii (110 kcal/100 g). Zawierają 2,9 g białka, 24 g węglowodanów oraz 3,9 g błonnika w 100 gramach. Ilość cukru jest zdecydowanie większa niż w innych zbożach (2,2 g/100 g), dlatego kukurydzę cechuje słodkawy smak. Kukurydza zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, E, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, selen i żelazo. Żółty kolor kukurydza zawdzięcza występowaniu karotenoidów: luteiny i zeaksantyny. Obecność tych naturalnych barwników wpływa korzystnie na siatkówkę oka i zachowanie dobrego wzroku. Ze względu na sporą zawartość błonnika kukurydza korzystnie wpływa na pracę jelit oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Kukurydza jako zboże bezglutenowe może być bez obaw stosowana przez osoby cierpiące na celiakię.

Wartości prozdrowotne
Kukurydza znajduje również zastosowanie w farmakoterapii. Wykazano, iż ekstrakty z kukurydzy wspomagają utrzymanie prawidłowego funkcjonowania pracy mięśnia sercowego.

Zastosowanie kukurydzy
Kukurydzę surową można jeść w sezonie, na przełomie lipca i sierpnia. Najlepiej wybrać kolbę młodą, nie do końca dojrzałą. Jej ziarna będą delikatne, soczyste, słodkie i z powodzeniem mogą zastąpić nam nawet deser.
Aby przygotować najprostszą potrawę z udziałem tego zboża należy surową, oczyszczoną kolbę kukurydzy gotować przez około pięć minut. Następnie kukurydzę solimy i rozpuszczamy na niej masło, masło ghee lub olej kokosowy, który może być zmieszany z rozdrobnionymi ziołami, czosnkiem, prażoną cebulą lub bułką tarta. Można też przyrządzić kukurydzę na krucho – po ugotowaniu podpiekamy ją w piekarniku.

Produkty z kukurydzy:

• suszone ziarna kukurydzy
Można prażyć, co powoduje ich „spuchnięcie” i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo-skrobiowej masy, znanej nam wszystkim jako popcorn. Bez popcornu nie wyobrażamy sobie seansu w kinie czy na domowej kanapie zwłaszcza gdy przygotujemy taki popkorn samodzielnie.
Ziarna kukurydzy w zalewie w słoiku lub puszce to ogólnodostępna forma, które po odsączeniu dodajemy głównie do sałatek, surówek, zapiekanek, ryżu lub zup.

• płatki kukurydziane
Są najpopularniejszym na świecie produktem z kukurydzy. Najczęściej spożywane z mlekiem, napojem roślinnym, jogurtem czy maślanką na śniadanie. Mogą być również smacznym dodatkiem do sałatki czy chrupiącą posypką na świeżo upieczone, jeszcze ciepłe ciasto. Pokruszone płatki kukurydziane można stosować jako panierkę zamiast tradycyjnej bułki tartej. Ryby, kotlety, warzywa czy ser wystarczy zanurzyć w roztrzepanym jajku, następnie w płatkach i upiec lub ewentualnie usmażyć. Taka złocista panierka jest oryginalna i zdecydowanie bardziej chrupiąca niż ta z bułki i bezglutenowa.

 • mąka kukurydziana
Otrzymuje się ją poprzez zmielenie ziaren kukurydzy. Dodana do potraw sprawia, że stają się puszyste, mają słodkawy smak i piękny, żółty kolor. Wykorzystuje się ją w kuchni bezglutenowej do produkcji pieczywa (również chrupkiego), spodów do pizzy, makaronów (do ich produkcji dodaje się także mąkę ryżową), herbatników, ciast, ciasteczek, batonów, naleśników, biszkoptów i placków. Służy również jako panierka oraz dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. To doskonały zagęszczacz, dlatego powszechnie dodaje się ją m.in. do budyniów, zup i sosów. Z mąki kukurydzianej produkuje się przekąski takie jak chipsy, wafle i chrupki. Te ostatnie produkowane są także z dodatkiem kaszy jaglanej czy kaszy gryczanej niepalonej, dostępne są również owocowe wersje smakowe czy w polewie czekoladowej. Mąkę kukurydzianą uwielbiają mieszkańcy Ameryki Południowej, którzy wytwarzają z niej tortille, nachosy i tacosy.

• skrobia kukurydziana (mazeina)
Ma postać bezzapachowego i bezsmakowego białego proszku, który po wzięciu w palce wydaje charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. Skrobia kukurydziana pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Znajduje szerokie zastosowanie w gotowaniu i pieczeniu. Pamiętaj, aby przed dodaniem skrobi do gotowanego dania rozpuścić ją w zimnej wodzie! Skrobię kukurydzianą najczęściej wykorzystuje się do zagęszczania zup, gulaszów, zbyt rzadkich sosów oraz do puddingów, budyniu, kisielu i kremów. Niewielka ilość skrobi kukurydzianej zwiększa wilgotność wypieków bezglutenowych. Sprawdzi się więc do ciast, ciasteczek, placków, a nawet naleśników.

• kaszka kukurydziana (grysik)
Wytwarzana jest z obłuskanego i połamanego ziarna kukurydzy, zarówno w postaci drobnego, jak i grubego grysiku. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotować na kleistą masę, rozsmarować na blaszce i pozostawić do zastygnięcia. Tak przygotowaną kaszę kroimy w kosteczki i zapiekamy lub smażymy. Kaszkę kukurydzianą można również połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Jeśli chcemy ugotować ją na sypko dolewamy wodę w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu powoli mieszając, aby się nie przypaliła.
W Rumunii z kaszki kukurydzianej przyrządza się tradycyjną mamałygę, a we Włoszech polentę. Kukurydziana kaszka była niegdyś również jedną z typowych potraw indiańskich. Z grysu kukurydzianego produkowane są chrupki - popularna przekąska zarówno dzieci jak i dorosłych.

•    kuskus kukurydziany
Otrzymywany  z kruszonych, gotowanych i suszonych ziaren kukurydzy. Jest naturalnie bezglutenowy, lekkostrawny i  łatwo przyswajalny. To idealny dodatek do głównych dań, sałatek, zup, a także deserów z owocami (zamiast tradycyjnej kaszy jaglanej). Kuskus kukurydziany nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem lub bulionem około 0,5 cm ponad poziom kuskusu, odczekać 5 minut do wchłonięcia płynu i gotowe.

Inne zastosowania kukurydzy

Kukurydza jest również cennym surowcem dla przemysłu przetwórczego. Zarodki kukurydzy zawierają duże ilości tłuszczu i wykorzystywane są do wyrobu oleju jadalnego oraz oleju technicznego, który ma zastosowanie przy produkcji farb, mydła oraz syntetycznego kauczuku. Ziarno kukurydzy używa się również przy wyrobie specjalnych gatunków piwa. Kukurydza znajduje także zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym. Wykorzystuje się ją w hodowlach mikroorganizmów do wyrobu penicyliny, środków dezynfekcyjnych czy gliceryny. Słoma z kukurydzy przerabiana jest na papier, płyty budowlane czy spirytus butylowy.

Czy wiesz, że…?
•    Oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
•    W dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
 

Bibliografia:
Gąsiorowski H. Kukurydza. Klasyfikacja, pochodzenie i rozpowszechnienie. Przegląd Zbożowo-Młynarski. Czerwiec 2008.
Karczmarczuk R. 1994. Kukurydza - prastare zboże Indian. Kosmos, 43 (2) 245-257.
Trybała M. 1999. Produkcja i przechowywanie płodów rolnych. Wrocław. s. 82-84.

 

Zimazima
Zimazima powiedział/a:
Ciekawe informacje
cytuj odpowiedz 04.05.2020, godz. 13:57
Nikita
Nikita powiedział/a:
ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 09.06.2020, godz. 12:21
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Od dzieciństwa lubię zarówno samą kukurydzę, jak i kaszę czy mąkę z niej. Stosunkowo niedawno dowiedziałam się, że kukurydza niebieska czy biała mają nieco inne właściwości od tradycyjnej żółtej. Kilka lat temu odkryłam też bardzo dekoracyjną odmianę, gdzie na jednej kolbie jest wiele kolorów ziarenek.
cytuj odpowiedz 04.09.2020, godz. 16:16

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet