Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKwiaty jadalne
Kwiaty jadalne
25 / 11 / 2019

Kwiaty jadalne

Kamila Koźniewska

Kwiaty jadalne, to kwiaty, które możemy bezpiecznie spożywać. Są popularnym i niezwykle atrakcyjnym dodatkiem wzbogacającym kolor, konsystencję, zapach i smak potraw. Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych zaliczamy kwiaty chryzantemy, liliowca, bzu lilaka, nasturcji, bratka, róży, tulipana czy fiołka. Dotychczas żadna z organizacji takich jak FAO, WHO, FDA, czy EFSA nie wydała oficjalnej listy jadalnych i niejadalnych kwiatów.

Trochę historii
Doniesienia wskazują, iż kwiaty jadalne gościły już na stołach mieszkańców starożytnego Bliskiego Wschodu oraz w kuchni Indian. Chińczycy dodawali je do swoich przepisów już 3000 lat p.n.e., gdzie oprócz funkcji składnika rozmaitych potraw, kwiaty jadalne wykorzystywano także w ziołolecznictwie. Starożytni Rzymianie ozdabiali swoje dania płatkami fiołków, kwiaty lawendy dodawano do sosów, a płatki wielu odmian róż stanowiły składnik puree i omletów. W średniowiecznej Francji kwiaty nagietka używane były jako składnik sałatek. W środkowej Europie często serwowano panierowany kwiatostan bzu czarnego. W Ameryce Północnej kwiaty jadalne zyskały popularność podczas panowania królowej Wiktorii (XIX w.).

Sezon na jadalne kwiaty
Wczesną wiosną zebrać można jadalne fiołki, stokrotki, podbiał i pierwiosnki. Mniszek lekarski, koniczynę, bez lilak i bratki zbierzemy w maju, natomiast w czerwcu kwiaty dzikiej róży, robinii i piwonii. W największą ilość kwiatów zaopatrzymy się oczywiście latem, bowiem wtedy kwitną maki, nasturcje, begonie, rumianek, lawenda, jaśmin, goździki, chabry, malwy, petunie i ogórecznik.

W zależności od gatunku kwiatów jemy je całe lub tylko ich określoną część. Przykładowo, spożywamy tylko i wyłącznie płatki tulipanów, chryzantem, róż, lawendy, nagietka czy goździka usuwając uprzednio gorzkie, białe części podstawy płatków. W przypadku stokrotek pospolitych spożywamy tylko pąki kwiatowe, które zakonserwowane w słonej wodzie lub zalewie octowo-ziołowej stosowane są jak przyprawa lub zamiennik  kaparów.
Większą część kwiatów jadalnych przed spożyciem należy pozbawić łodyg, cierpkich i kwaśnych działek kielicha, pręcików i słupków. Pyłek kwiatowy często niekorzystnie zmienia smak kwiatów i może powodować alergie.



Uwaga!

Pod żadnym pozorem nie decydujmy się na konwalie, hiacynty, hortensje, kaczeńce, irysy czy groszek pachnący. Kwiaty tych roślin są silnie toksyczne i trujące.

Wybrane kwiaty jadalne

Goździk (Dianthus sp.) – Ma delikatnie słodki smak. Jego świeże i suszone kwiaty wykorzystywano od wielu wieków w kuchni i medycynie. Obecnie jego płatki stosuje się jako przyprawę do zup, sałatek, ciast owocowych, sorbetów, sosów, napojów, nalewek i wina. Wykorzystuje się je również do sporządzania olejów i octów. Suszone płatki goździka można dodać do ulubionej herbaty, kandyzowane zaś są przepiękną dekoracją słodkich wypieków.

Nasturcja większa (Tropaeolum majus) – Ma lekko pikantny, pieprzny, rześki smak, który zawdzięcza obecności olejku gorczycznego (identyczny jak u rzeżuchy). Kwiaty nasturcji są dodawane do  kanapek w zastępstwie musztardy, sałatek, można sporządzać z nich także ocet kwiatowy. Kwiaty te w 100 gramach zawierają 130 mg witaminy C  i  45 mg luteiny.

Nagietek (Callendula officinalis) – Kwiaty mają lekko gorzki smak i cenione są głównie za ich kolor. Płatki można spożywać na surowo, zaś suszone dodawane są do sałatek, zup, ciast, masła, ryżu, gulaszy, potraw z drobiu, herbaty. Używane są czasami jako substytut szafranu i kurkumy do doprawiania i barwienia ryżu oraz innych potraw. Jadalny, żółty barwnik otrzymywany z kwiatów brzeżnych stosowany jest do barwienia margaryn i serów.

Bratek ogrodowy (Viola × wittrockiana) – Płatki mają łagodny, zielny smak. Ciekawostką jest fakt, iż  bratki, które słodko pachną, mają ciekawy, miodowy smak. Stanowią doskonały dodatek do sałatek owocowych, serów, lekko słodkich zup, dań mięsnych czy z potraw z ryżu. Są również idealne do dekoracji tortów i ciast.

Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) – zwany popularnie bratkiem polnym. Ma zielny smak, a jego kwiaty są używane do aromatyzowania win, likierów, syropów i olejów. Młode liście i pączki kwiatowe dodaje się do sałatek i wykwintnych zup.

Lilak pospolity (Syringa vulgaris) – ma lekko gorzki smak. Kwiaty lilaka nadają się doskonale jako przyprawa lub jako dodatek do ciast. Warto spróbować jego kwiatów w połączeniu z ulubionym jogurtem oraz w wersji kandyzowanej w różnego rodzaju deserach.


Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) – te niebieskie kwiaty smakiem i zapachem przypominają ogórki. W krajach basenu Morza Śródziemnego stosowane są jako popularna przyprawa do sosów. Można je również kandyzować lub zanurzyć w ubitym białku i obsypać cukrem pudrem. Tak przygotowane kwiaty ogórecznika będą oryginalną dekoracją sałatek owocowych i ciast.



Musztardowiec (Brassica juncea) – zwany inaczej gorczycą sarepską lub kapustą sitowatą. Jego drobne, żółte kwiaty są pikantne, o posmaku musztardy. Można je dodać do sałat, twarożków, past czy jogurtów.



Pamiętaj!
- Jedź tylko te kwiaty, co do których jesteś pewien, że są jadalne.
- Kwiaty zbieraj rankiem, po wyparowaniu rosy, zanim zdążą na nie paść pierwsze promienie słońca. Wybieraj kwiaty ze szczytów łodyg dla najlepszego smaku. Ważne jest także, aby były one wolne od szkodników i oznak chorób. Unikaj zbierania nieotwartych (z wyjątkiem liliowców) i zwiędłych, wyblakłych kwiatów, ponieważ mogą mieć gorzki, nieprzyjemny smak.
- Nie zbieraj kwiatów narażonych na działanie pestycydów, rosnących przy poboczach i ruchliwych drogach. Do spożycia nie nadają się także kwiaty z kwiaciarni i sklepów ogrodniczych. Zachowaj również ostrożność, jeśli cierpisz na katar sienny, astmę lub alergie.
- Kwiaty na długich łodygach zanurz w wodzie i odstaw w chłodne miejsce. Kwiaty na krótkich łodyżkach użyj kilka godzin po zerwaniu lub przechowaj pomiędzy wilgotnymi ręcznikami papierowymi w plastikowej torebce w zamrażarce. Tuż przed użyciem kwiaty delikatnie umyj i dokładnie sprawdź ewentualną obecność insektów lub resztek ziemi.


Suszenie jadalnych kwiatów
- Nie wszystkie kwiaty zachowują swój smak po ususzeniu, dlatego też ususz najpierw ich małą próbkę i sprawdź czy walory smakowe są dla Ciebie zadowalające.
- Kwiaty na łodygach powieś „do góry nogami” w ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu. Kwiaty bez łodyżek mogą być suszone na gęstej siatce. Po wysuszeniu przechowuj kwiaty w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zapomnij nakleić etykiety z ich nazwą.


Właściwości
Kwiaty jadalne posiadają bogate walory smakowe, dietetyczne oraz prozdrowotne. Z pewnością warto włączyć je do codziennej diety.
Kwiaty jadalne są niskokaloryczne i stanowią cenne, naturalne źródło ważnych związków biologicznie czynnych. Zawierają dużo witamin (w tym witaminę C), składników mineralnych, olejków eterycznych i karotenoidów. Kwiaty jadalne cechują się także silną aktywnością antyoksydacyjną, a badania naukowe wykazały występowanie w nich polifenoli (głównie flawonoidów i kwasów fenolowych). Niektóre odmiany kwiatów posiadają większą ilość polifenoli w porównaniu z owocami. Szczególnie wysoką zawartością  odznaczają się kwiaty nasturcji i rumianku pospolitego.


Zastosowanie
Stwierdzono około 80 gatunków kwiatów jadalnych. Doskonale smakują świeże, można je także ususzyć, kandyzować, krystalizować lub marynować. Jadalne kwiaty najczęściej wykorzystywane są do ozdabiania napojów (np. lemoniad) i potraw (przystawek, sałatek, surówek, sosów, kanapek, ciast), dodaje się je również do przyrządzenia herbat, syropów, win, likierów, nalewek, octów, miodu, oliw, zup, galaretek, konfitur, lodów czy cukru. Płatki dzikiej róży, kwiaty hyzopu lekarskiego, nawłoci czy bzu czarnego dodawane są nawet do chleba.
Z kwiatów stokrotek, fiołków i bzu lilaka przyrządza się delikatne galaretki. Kwiaty dzikiego bzu dodawane są do konfitur truskawkowych, zaś płatki róż uciera się z cukrem i wykorzystuje się na przykład jako nadzienie do pączków. Niektóre jadalne kwiaty można także krótko podsmażać na dużym ogniu lub utrwala się je w destylatach.
Kwiaty jadalne mają ciekawe zastosowanie jako naturalny barwnik, w alternatywie do syntetycznych barwników żywności. Zazwyczaj używane są aby wzmocnić kolor, zapach i smak sałatek, zup, przystawek, deserów i drinków. Kostki lodu z kwiatami stanowią atrakcyjny dodatek do wody, lemoniady, mrożonej herbaty, białego wina, drinków czy koktajli.

KWIATY W KOSTACH LODU

Płatki kwiatów jadalnych umieszczone w formie do kostek lodu należy zalać przefiltrowaną, przegotowaną wodą. Lód nie przybierze wówczas matowej, białej barwy i będzie krystalicznie czysty.


Suszone kwiaty jadalne można zmielić i uzyskać przepyszny, kwiatowy puder (np. hibiskusowy, lawendowy czy różany). Można w nim obtaczać praliny, dodać go do wypieku ciast czy francuskich makaroników.

Bibliografia:
Fleischhauer S.G., Guthmann J., Spiegelberger R., 2014. Jadalne kwiaty dziko rosnące. Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin. Wydawnictwo Vital.
National Conference on Floriculture for Rural and Urban Prosperity in the Scenario of Climate Change, 2018. Gupta Y. C., Sharma P., Sharma G., Agnihotri R. Edible flowers. s. 25-29.
Stefaniak A., Grzeszczuk M., 2015, Charakterystyka wybranych gatunków roślin ozdobnych o kwiatach jadalnych. ANNALES UMCS VOL. XXV (4) s. 63-73 SECTIO EEE HORTICULTURA, Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Wołosiak R., Piątek M., Ciecierska M., Derewiaka D., Drużyńska B., Kowalska J., Majewska E., 2017. Właściwości przeciwutleniające ekstraktów związków fenolowych kwiatów jadalnych wybranych gatunków roślin. SGGW. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 590, 2017, s. 73–82.

Nikita
Nikita powiedział/a:
bardzo ciekawy artykuł, od jakiegoś czasu bardzo interesują mnie jadalne kwiaty i wszelakie zielsko
cytuj odpowiedz 05.12.2019, godz. 14:57

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet