Makaronowe fakty i mity
Barbara StrużynaMakaron sprawia, że nasz posiłek jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Zła reputacja makaronu, którą niezasłużenie zdobył w przeszłości (powszechne przekonanie o jego tuczących właściwościach), odchodzi w zapomnienie - w rzeczywistości 100 g makaronu zawiera 350 kcal, podczas gdy 100 g sera, np. ementaler, zawiera ponad 400 kcal. Makaron może być stosowany w każdej diecie, nawet tej, która ma na celu zrzucenie zbędnych kilogramów – pod warunkiem stosowania rozsądnych porcji i uważnego wyboru sosów. Najkorzystniej wypadają sosy pomidorowe przyprawione oliwą z oliwek extra-virgin i doprawione natką pietruszki oraz bazylią. W dalszej kolejności polecane są również sosy warzywne, sosy gotowane razem z makaronem lub krótko smażone na patelni.
Dla zdrowej i zrównoważonej diety ważne jest, aby bogaty w błonnik makaron pełnoziarnisty przeplatać białym makaronem. W porównaniu do konwencjonalnych makaronów produkowanych z pszenicy normalnej, makaron
z pszenicy durum zawiera większe ilości białka i mniej węglowodanów (w efekcie ma mniej kalorii). Regularne spożywanie pomaga w utrzymaniu niskiego poziomu cholesterolu, trójglicerydów i poziom glukozy we krwi (zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczy).
Wartości odżywcze (100g):
Makaron z pszenicy durum | Makaron razowy z pszenicy durum | |
Węglowodany | 72g | 62,2g |
Tłuszcze | 1,5g | 2,64g |
Białko | 12,1g | 13g |
Błonnik | 2,5g | 8,94g |
Ilość kalorii | 350Kcal | 325Kcal |
Porównanie ilości kalorii:
- makaron z sosem pomidorowym i bazylią = 408 kcal (80 g makaronu, 100 g dojrzałych pomidorów, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin, 1 łyżka stołowa parmezanu, bazylia i sól),
- makaron z mięsem = 540 kcal (80 g makaronu, 60 g mięsa, 1 łyżka stołowa tartego parmezanu),
- makaron z sosem carbonara = 565 kcal (80 g makaronu, 35 g boczku, 1 czubata łyżka sera owczego, 1 jajko, 1 łyża stołowa oliwy z oliwek extra-virgin).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.