Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyMiód nie tylko dla Puchatka!
Miód nie tylko dla Puchatka!
01 / 05 / 2020

Miód nie tylko dla Puchatka!

Sylwia Kaczmarek

Z czym kojarzy się Wam miód? Z ulubionym smakołykiem? Z ciepłą herbatką w zimowy wieczór? Z lekarstwem na przeziębienie? A może jako składnik kosmetyku na gładką cerę?  Miód to produkt wyjątkowy i kryje w sobie wiele tajemnic. Odkryjmy i poznajmy jego wszystkie sekrety!
W największym skrócie, miód, to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub spadzi. Znane przysłowie mówi, że jeden ul może odebrać pracę 10 lekarzom…gdyż oprócz niewątpliwych walorów smakowych, miód stanowi źródło cennych składników odżywczych oraz substancji o działaniu profilaktycznym i leczniczym.


Właściwości miodu
Chociaż miód nie jest typowym produktem leczniczym, tylko środkiem spożywczym, to jednak wykazuje szereg właściwości leczniczych. Posiada silne właściwości bakteriobójcze, działa na bakterie chorobotwórcze.  Największą aktywność antybiotyczną wykazują miody spadziowe ze spadzi iglastej, miody nektarowo-spadziowe, a także niektóre miody odmianowe (szczególnie gryczany i lipowy).
Dzięki zawartości choliny oraz potasu, zbawiennie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Działa cholinergicznie na serce i układ krążenia, ułatwia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, zwiększa ten przepływ oraz obniża ciśnienie krwi. Potas dodatkowo wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego. Spożywanie miodu odciąża wątrobę, w miodzie znajdują się głównie cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez wątrobę. Dodatkowo, ma silne właściwości odtruwające, eliminuje metale ciężkie z organizmu.  Pozytywnie wpływa na układ oddechowy, zwłaszcza jako środek wspomagający w przypadku kaszlu. Ułatwia zasypianie, pomaga w leczeniu wyczerpania psychicznego, również w apatii.

Ze względu na specyficzny skład, konkretne miody są wskazane w określonych dolegliwościach:

Odmiana miodu

Działanie lecznicze

Rzepakowy

Stany zapalne dróg oddechowych, wątroba i drogi żółciowe, serce i naczynia wieńcowe

Akacjowy

Zaburzenia przewodu pokarmowego, nerki i układ moczowy, przeziębienia

Wrzosowy

Nerki i drogi moczowe, stany zapalane jamy ustnej i gardła, stany zapalne żołądka i jelit

Gryczany

Układ krążenia, miażdżyca, wątroba i działanie odtruwające, niedokrwistość

Lipowy

Górne i dolne drogi oddechowe, serce i układ krążenia, układ nerwowy, stres

Wielokwiatowy

Stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwionośne

Nektarowo-spadziowy

Stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krążenia, zaburzenia trawienne

Spadziowy

Dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby serca, nerwice, nerki i drogi moczowe, wątroba i drogi żółciowe, przewód pokarmowy, jelita

 

 

Rodzaje miodów:   

  1. Nektarowy – wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin; wyróżniamy miody pochodzące z określonej rośliny (np. akacjowy, lipowy, gryczany) lub wielokwiatowy – pochodzących z wielu roślin.
  2. Spadziowy – w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów, ale jak sama nazwa wskazuje - ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady; pasożytujące mszyce, czerwce, miodówki wgryzają się w drzewa i wysysają z nich soki, a następnie wydalają właśnie spadź, zbieraną przez pszczoły; Wyróżniamy miody ze spadzi iglastej i liściastej.
  3. Nektarowo-spadziowy – będący połączeniem pierwszego i drugiego.

Miody smakowe - obecnie na rynku możemy spotkać również miody z dodatkami, np. liofilizowanymi owocami jagody, porzeczki, maliny, czy orzechami. To bardzo ciekawe połączenia smakowe, które warto spróbować.


Cechy charakterystyczne miodów

Barwa – bardzo charakterystyczna cecha miodu, kształtuje się od jasnosłomkowej, przez żółtą do brunatnej i wręcz brązowej. Miody o jasnej barwie mają zwykle delikatniejszy smak. Barwę kształtują karotenoidy, ksantofile i antocyjany.

Smak – o smaku i aromacie miodu decydują przede wszystkim składniki olejków eterycznych pochodzące z nektarów oraz kwasy organiczne. Smak kształtuje się od łagodnego lipowego po intensywny gryczany. Smakosze, w miodzie wielokwiatowym, zwanym inaczej miodem tysiąca kwiatów, wyczuwają zapach i smak kwiatów.

Kaloryczność – ze względu na wysoką zawartość cukrów kaloryczność miodów wynosi ok. 300 kcal/ 100 g, ale IG miodu - 55-60.

Składniki aktywne:

Glukoza i fruktoza – łatwo przyswajalne węglowodany proste. Stanowią od 60 do 80% masy miodu, ponadto: sacharoza (ok. 1,5%), maltoza (ok. 5%), dekstryny.

Enzymy – pochodzą głównie z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół, wśród enzymów największe znaczenie mają: inwertaza (powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy), amylaza (powoduje hydrolizę skrobi do dekstryn i ich dalszy rozpad do maltozy), oksydaza glukozy (powoduje utlenienie glikozy do kwasu glukonowego, w tej reakcji powstaje nadtlenek wodoru o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych).

Białka – niewiele ok. 0,5% pochodzące z pyłków kwiatowych, w tym aminokwasy: alanina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy.

Składniki mineralne – potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen – głównie miody spadziowe (ok.1%) i nektarowe (do 0,3%).

Witaminy z grupy B oraz niewielkie ilości D, E, K.
Cholina oraz acetylocholina – związki o charakterze hormonalnym.
Związki fenolowe: kwasy fenolowe, flawonoidy.

Dla kogo miód?

Jeżeli nie ma przeciwwskazań (np. alergia) to dla wszystkich! Szczególnie dla sportowców, dzieci po pierwszym roku życia, osób starszych, osób wykonujących ciężką pracę fizyczną lub umysłową.

Spożywanie miodu przez dzieci zwiększa apetyt, przybieranie na wadze, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, a także wywiera łagodne działanie nasenne i uspokajające.

Sportowcy cenią miód za walory energetyczne i odżywcze. Miód wzmacnia potencjał fizyczny i wytrzymałość zawodników. Spożycie miodu po wysiłku fizycznym umożliwia w krótkim czasie ustąpienie objawów zmęczenia i szybka odnowę wydatkowanej energii.

Spożywanie miodu jest szczególnie cenne w przypadku osób w starszym wieku, u których w organizmie dochodzi do obniżenia zdolności odtruwającej wątroby, upośledzenia czynności układu moczowego, a także zmniejszenia zdolności adaptacyjnych i odporności na zakażenia. Miód poprzez zawarte w nim substancje (aminokwasy, biopierwiastki) pozwala na uzupełnienie ważnych dla osób starszych składników oraz usuwa lub łagodzi wymienione zaburzenia.  

Alergia - przeciwwskazaniem do spożycia miodu jest alergia, która może się ujawnić u osób uczulonych na pyłki roślin (kwiatów, traw, drzew) oraz jad owadów. Alergia może objawić się zaburzeniami ze strony układu pokarmowego, oddechowego, zmianami dermatologicznymi.

Diabetycy - stosowanie miodu przez cukrzyków jest kontrowersyjne. Jedni specjaliści odradzają miód w diecie cukrzyków, inni twierdzą, że ma pozytywny wpływ na chorych. Zalecana jest ostrożna konsumpcja miodu przez diabetyków. Powinien być przyjmowany z ostrożnością, w określonej dawce i pod kontrolą lekarza.


Spożycie miodu
Trudno jest określić ile miodu można zjeść. Zależy to od stanu zdrowia i potrzeb kalorycznych organizmu, zależnych od masy ciała, skłonności do otyłości i aktywności fizycznej. Osoby aktywne fizycznie, mogą zjeść więcej miodu, szczególnie po treningu, pozostałe - 1 łyżeczkę dziennie, tj. ok. 5-6 g.

Ta jedna łyżeczka miodu zjadanego codziennie przez cały rok podkręci nasz układ immunologiczny uodporniając nasz organizm na wiele chorób, ale żeby miód zadziałał jak naturalna szczepionka, musimy spożywać go prawidłowo. W celu zapewnienia lepszego wchłaniania, miód należy rozpuścić w szklance ciepłej, przegotowanej wody, herbaty lub mleka i pić na godzinę przed jedzeniem lub godzinę po jedzeniu. Miód warto spożywać rano, kiedy nie zgromadziliśmy jeszcze zapasów glikogenu. Bardzo korzystne działanie można uzyskać poprzez powolne wprowadzenie miodu do ust i przetrzymanie przez jakiś czas przed połknięciem. W ten sposób składniki czynne miodu wchłaniane są z jamy ustnej bezpośrednio do krwi z pominięciem wątroby. Stosowanie miodu do słodzenia gorących napojów (powyżej 60 st. C) wiąże się z utratą pewnych składników bioaktywnych, tj. witamina C i enzymy, skutkującą obniżeniem aktywności antybakteryjnej.

Miód Manuka - Manuka to miód powstający z nektaru wiecznie zielonych krzewów manuka (Leptospermum scoparium) z Nowej Zelandii. Zawiera MGO czyli metyloglioksal (methylogloxal). To substancja przeciwbakteryjna, badania wykazały, że wysokie stężenie metyloglioksalu w miodach Manuka wspiera mechanizmy obronne organizmu. Jego zawartość w miodzie Manuka waha się w granicach od 30 do 550. Symbol „+” przy wartości MGO oznacza ile mg metyloglioksalu znajduje się w 1 kg miodu. Np. MGO 250+ oznacza, że w 1 kg miodu znajduje się przynajmniej 250 mg metyloglioksalu. Miody o zawartości od 30+ do 250+ są rekomendowane do stosowania w celach profilaktycznych, miody o wysokim stężeniu MGO np. 400+ czy 550+ wykazują działanie lecznicze. Im większe stężenie MGO tym mocniejsze działanie miodu. MGO sprawia, że miód ma właściwości antybakteryjne oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego.

Inne produkty pochodzenia pszczelego

Propolis – inaczej kit pszczeli, potrzebny jest pszczołom do wyściełania wnętrza ula, co wzmacnia i uszczelnia konstrukcję ula oraz chroni ul przed drobnoustrojami. Wykazuje wielokierunkowe działanie farmakologiczne. Najczęściej dostępny w formie nalewki etanolowej lub maści propolisowej. Stosowany jest w leczeniu ran i różnych schorzeń skórnych, m.in. oparzeń. Działa także miejscowo przeciwbólowo. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może pomóc w kłopotach spowodowanych przez Helicobacter pylori.  
Pyłek pszczeli to zbierane przez pszczoły komórki kwiatów, dlatego nazywany jest też pyłkiem kwiatowym. Pszczoły zbierają pyłki z kwiatów, które następnie mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i formują do postaci kulek. Jest to ich główne pożywienie. Może być spożywany na bieżąco przez pszczoły lub magazynowany w komórkach pszczelich, zabezpieczony miodem. Tak przechowywany pyłek ulega procesowi fermentacji mlekowej i przekształca się do postaci pierzgi. Pyłek jest głównym składnikiem pierzgi pszczelej.

Pierzga pszczela to właśnie przetworzony pyłek pszczeli. Jednak przetworzony nie przez człowieka, a przez  pszczoły w warunkach ula. Fermentacja mlekowa pyłku, to efekt panującego w ulu mikroklimatu i działania bakterii Lactobacillus. Pierzga to sfermentowany pyłek kwiatowy złożony przez pszczoły w plastrze, z domieszką miodu i wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół. Zaistniały w warunkach ula proces fermentacji decyduje o istotnych właściwościach pierzgi. Dzięki zjawisku fermentacji jest lepiej przyswajalna przez organizm ludzki. Pozyskiwanie pierzgi jest niezwykle trudne ze względu na umiejscowienie jej w komórkach plastra, dlatego jest ona rzadko dostępnym produktem na rynku.

Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic karmicielek. Karmią nim młode larwy oraz matkę pszczół. Matka karmiona tylko mleczkiem pszczelim potrafi złożyć do 2000 jajeczek w ciągu doby. Mleczko zawiera wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas, krzem, siarkę, witaminy z grupy B. Ze względu na swój bogaty skład ułatwia przemianę materii, zwiększa aktywność życiową. Nieocenione w chorobach serca oraz układu krążenia.

Wosk pszczeli to nie tylko budulec plastrów potrzebnych do wychowu młodych pszczół czy magazynowania miodu. Jest także naturalnym składnikiem świec, past do butów oraz wielu kosmetyków, takich jak pomadki czy maści.


Miód płynny, czy skrystalizowany? - miód występuje zarówno w formie płynnej (patoka), jak i stałej (krupiec). Konsystencja miodu zależy od rodzaju miodu, czasu w jakim był zbierany, od zawartości składników. Niektórzy z rezerwą podchodzą do miodów skrystalizowanych, twierdząc, że są przegrzane i nie mają wartości biologicznych. Nic bardziej mylnego. To właśnie miód, który cały czas pozostaje w formie płynnej powinien wzbudzić nasze podejrzenia, ponieważ krystalizacja miodu jest jak najbardziej normalnym zjawiskiem, który nie wpływa na walory smakowe i zdrowotne miodu. Miody krystalizują, ponieważ posiadają specyficzny skład chemiczny. O zachodzeniu procesu krystalizacji decyduje w dużej mierze zawartość glukozy i fruktozy. Miody z dużą zawartością glukozy będą krystalizowały zdecydowanie szybciej, np. miód rzepakowy, może przejść z formy płynnej w stałą nawet już po kilku dniach, z kolei miody, które zawierają w sobie duże ilości fruktozy, np. akacjowy, znacznie dłużej pozostają płynne, więc mogą skrystalizować nawet po roku. Krystalizacja jest zależna od wielu czynników: wewnętrznych (zawartość fruktozy, glukozy, dekstryn, wody, obecności cząstek zawieszonych w miodzie, m.in. kurzu, pyłku kwiatowego, pęcherzyków powietrza), zewnętrznych (temperatury przebiegu procesu i czasu przechowywania miodu). Od naszych upodobań  zależy jaką formę miodu wybierzemy. Jeżeli zdecydowanie wolimy miód płynny możemy wybrać miód akacjowy, który długo pozostaje płynny. Oczywiście krupiec można podgrzać, aby uzyskać płynna konsystencję – należy jednak pamiętać, że temperatura podgrzania nie może być wyższa niż 40-45 st.C, ponieważ wtedy miód traci swoje właściwości.

Miód stanowi idealny zamiennik zwykłego cukru. Jest łatwo przyswajalny, nie podlega trawieniu, wchłania się w ciągu 15 min (w przypadku sacharozy proces ten trwa ok. 2 godziny) i nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym. Jak każda substancja słodząca, wymaga jednak racjonalnego stosowania. Bez względu jednak na prozdrowotne walory miodu, pamiętajmy, że miód to przede wszystkim zwykły środek spożywczy. Kojarzenie miodu z leczeniem przeziębień, powoduje, że spożywamy go tylko podczas choroby lub sezonowo, aby wspomóc organizm, a nie jako składnik codziennej, zrównoważonej diety. Skutkiem jest jego niewielkie spożycie, w porównaniu z innymi państwami.

CIEKAWOSTKI
1.    Miód uznawany jest za najstarszą substancję słodzącą, która jednocześnie odżywia i leczy. W antycznej Grecji wierzono, że zapewnia magiczną moc.
2.    Najstarszy miód znaleziono w Gruzji, miał 5500 lat i wciąż nadawał się do spożycia.
3.    Nazwa miesiąc miodowy wzięła się stąd, że w dawnych czasach nowożeńcy jedli miód jako środek wzmacniający, by mieć zdrowe dzieci.
4.    1.764.706 – tyle kwiatów średnio muszą odwiedzić pszczoły, żeby wyprodukować zaledwie 300 g miodu
5.    W okresie letnim w bardzo silnych rodzinach jest 70-80 tysięcy pszczół; jesienią w przeciętnej rodzinie jest 20-25 tysięcy pszczół.
6.    Wiosenne i letnie pszczoły żyją średnio 36-40 dni, jesienne mogą żyć od 6 do 9 m-cy.
7.    Z powodzeniem miód stosowany jest również w kosmetyce, daje zdrowy wygląd, ładną cerę i gładką skórę.
8.    Miód dodany do kąpieli ma działanie uspakajające, rozluźniające i kojące na skórę. Do wody o temp. 38°C wystarczy dodać 300 g miodu i przebywać w niej 20-30 min.



Źródła:
1.    Basista K. „Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność” GF 03/2013
2.    Majewska E., Nowotnik P. „Sekrety miodu” opracowanie SGGW
3.    Przybylska S. „Miód – cenny dar natury” Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 06/95/2011
4.    Tichonow A.I., Bondarenko L.A. i inni „Miód naturalny w medycynie i farmacji” 2017
5.    Kędzior W., Popek S. „Skład chemiczny i właściwości miodu” Prace Naukowe 2001 nr 5 
6.    Rozp. MRiRW z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1772 i 1773).

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet