Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyNasiona i pestki
Nasiona i pestki
01 / 12 / 2019

Nasiona i pestki

Kamila Koźniewska

“Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem” (Biblia, Księga Rodzaju 1.29).

Nasiona to esencja życia. To w nich skoncentrowane są substancje odżywcze, które wraz z ziemią, słońcem i wodą pozwalają wyrosnąć nowej roślinie. Poniżej zestawienie najpopularniejszych z nich.

Pestki dyni (100 g ma 552 kcal, (IG) = 25)
Pozyskamy je z dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo), która pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Pestki dyni są niezwykle cennym surowcem, od lat wykorzystywanym w zielarstwie oraz w lecznictwie naturalnym. Ich wartość związana jest z bogatym składem chemicznym. Pestki dyni w 30-40% składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, mające korzystny wpływ na organizm. Zawierają również witaminę E, ryboflawinę i kwas foliowy oraz cenne minerały, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk. 
Pestki dyni to cenny środek leczniczy w walce z pasożytami układu trawiennego. Pestki należy łuskać bezpośrednio przed spożyciem, oddzielając tylko twardą łuskę. W żadnym wypadku nie powinno się usuwać jasnozielonego naskórka spod łuski, gdyż to właśnie w nim znajduje się najwięcej leczniczych substancji. Tak świeżo przygotowane pestki można rozgnieść i zmieszać z wybranym dodatkiem, np. wodą, mlekiem lub miodem.

Wykorzystanie: Pestki dyni można jeść świeże, a także ususzyć je lub uprażyć. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, deserów i musli. Można dodawać je do zup, pieczywa, granoli lub zdrowych batonów. Nadają się także do zapiekanek oraz jako dodatek do ciast zamiast orzechów lub w połączeniu z nimi.


Nasiona słonecznika (100 g ma 594 kcal, (IG) = 35)

Pozyskujemy je ze słonecznika zwyczajnego (Heliathus annuus), który wywodzi się ze Ameryki Północnej. Obecnie jest rośliną popularną i cenioną w wielu regionach świata. Częścią jadalną słonecznika jest niełupka, kryjąca w swoim wnętrzu nasiono o bardzo wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Nasiona słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E (27,8 mg/100 g). Zawierają również witaminę B6, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Dodatkowo zawierają znaczne ilości steroli roślinnych. Fitosterole odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz za zmniejszenie ryzyka chorób serca. Pestki słonecznika są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasów omega-6.
Przed spożyciem nasion słonecznika warto wcześniej namoczyć (4-6 godzin), w celu neutralizacji kwasu fitynowego. Jest to naturalnie występująca w nasionach i orzechach substancja antyodżywcza, która hamuje absorpcję minerałów z pożywienia oraz powoduje wypłukanie z organizmu żelaza, magnezu, wapnia, cynku i miedzi.
Pestki słonecznika są jednym z najważniejszych surowców do produkcji oleju. Na masową skalę produkuje się z nich popularny olej słonecznikowy, który jest skarbnicą witaminy E i cenionym olejem kuchennym służącym także do produkcji margaryn i kosmetyków.

Wykorzystanie: Ziarna słonecznika są na tyle smaczne, że najczęściej jemy je same, bez żadnej obróbki – wystarczy usunąć łupinę a z wyżej wymienionych względów warto je wcześniej namoczyć. Aby wzmocnić doznania smakowe, nasiona możemy uprażyć na rozgrzanej patelni i odpowiednio doprawić, np. odrobiną soli. Nasiona słonecznika sprawdzą się również doskonale w roli dodatku do musli, owsianek, sałatek, surówek, makaronów, kasz, panierek do mięs i ryb. Ziarna można też zmiksować lub zmielić na pastę kanapkową, czy wykorzystać w roli bazy do chałwy, hummusu lub majonezu.


Nasiona lnu: Len brązowy (100 g ma 620 kcal, (IG) = 35), Len złoty (100 g ma 461, (IG) = 32)
Len (Linum L.) to roślina z rodziny lnowatych pochodząca z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy i najbardziej rozpowszechniony to len zwyczajny, zwany siemieniem lnianym. Kwitnie na niebiesko, a jego nasiona są spłaszczone i wydłużone, najczęściej o brązowym zabarwieniu. Ich smak określany jest jako łagodny, z lekko wyczuwalnym posmakiem olejowym. Po rozgryzieniu nasienia wyczuwalna jest jego śluzowatość. Inny gatunek lnu dostępny na rynku to len złoty. Kwitnie on na żółto, a jego nasiona mają piękny, złoty kolor.
Nasiona lnu są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. W największych ilościach występuje w nich tłuszcz, a jego zawartość sięga około 40 gramów na 100 g produktu. Wartości prozdrowotne lnu wynikają właśnie z obecności kwasu linolenowego (omega-3) i kwasu linolowego (omega-6).  Nasiona lnu zawierają również wiele składników mineralnych takich jak magnez, wapń, cynk oraz potas. Cennym składnikiem jest również błonnik pokarmowy, w którym przeważają frakcje rozpuszczalne w wodzie, łatwo żelujące i pęczniejące, dające w efekcie śluzy. Ze względu na te właściwości spożycie nasion lnu zalecane jest przy wielu schorzeniach przewodu pokarmowego.
Wykorzystanie: Całe nasiona lnu lub świeżo zmielone zalewa się wodą i odstawia nawet na całą noc, aby napęczniały i wytworzyły tzw. żel (kisiel). Rano należy dolać gorącą wodę, przykryć talerzykiem na 15 minut, ostudzić i wypić.
Całe nasiona lnu dodawane są do wypieku pieczywa, wyrobów ciastkarskich, panierek, sałatek, jogurtu i musli. Zmielone i odtłuszczone nasiona lnu są idealne jako dodatek do sosów. Ich delikatny smak nie zmienia smaku potrawy. Mogą być również bazą nawilżających maseczek do twarzy.

 

Nasiona sezamu (100 g ma 600 kcal; (IG) = 35)

Sezam indyjski jest jednoroczną rośliną oleistą, z której otrzymujemy spłaszczone nasiona o białej, brązowej lub czarnej barwie. Ich zbiór odbywa się, gdy są jeszcze niedojrzałe. Zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone (54,8 g na 100 g), witaminy - B2, B6, witaminę PP, kwas foliowy, witaminę E oraz sole mineralne: potas, magnez i wapń w bardzo dużej ilości bo ok. 1100 mg* na 100 g. Nasiona sezamu są także bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom. Ostatnie badania wykazały również, że ziarna sezamu to bogate źródło lignanów w tym np. sezamina, mogących hamować rozwój nowotworów wywołanych nieprawidłowym poziomem hormonów w organizmie, zwłaszcza raka piersi i prostaty.
Sezam występuje w sprzedaży w postaci ziaren łuskanych i niełuskanych. Sezam łuskany pozbawiony jest cienkiej, zewnętrznej łuski i ma łagodniejszy, lekko orzechowy smak, sezam niełuskany natomiast jest w smaku bardziej intensywny i słodszy.
Wykorzystanie: Chrupiące nasiona sezamu są głównym składnikiem pasty sezamowej tahini, dodawanej głównie do humusu i chałwy. Z nasion sezamu produkowane są smaczne i słodkie sezamki. Z nasion wytwarza się również olej sezamowy uznawany za najstarszy olej na świecie. Ziarna znajdują również zastosowanie jako dodatek do chleba, bułek, herbatników, ciast, a także warzyw, ryżu, mięsa, klusek i sushi.

 

Nasiona chia (100 g ma 451 kcal)

Chia, zwana szałwią hiszpańską (Salvia hispanica L.) to roślina jednoroczna, ceniona ze względu na owalne, dwumilimetrowe nasiona. Mają nakrapianą powierzchnię w kolorze brązowym, szarym, czarnym i białym. W 2009 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pozytywnie zaopiniował nasiona chia jako tzw. „nową żywność” (novel food).

Nasiona szałwii hiszpańskiej są chętnie polecane przez dietetyków do stosowania w codziennej diecie ze względu na znaczącą zawartość białka, przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów. Należy pamiętać jednak, iż dzienne spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczki). Zawartość tłuszczu w nasionach szałwii hiszpańskiej wynosi 25-40% z czego 60% z nich to kwasy tłuszczowe omega-3, natomiast 20% stanowią kwasy omega-6. Białko stanowi 15-25%, zaś węglowodany 26-41%. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego w porównaniu do innych naturalnych dotychczas poznanych źródeł (około 64 g w 100 g produktu).

Wykorzystanie: Nasiona chia stanowią składnik popularnego, orzeźwiającego napoju fresca. Nasiona namaczane są wcześniej w wodzie lub soku owocowym, dodawany jest również sok z limonki lub cytryny. Nasiona chia wykorzystywane są także jako składnik porannej owsianki, sałatek, jogurtów, puddingów, deserów i koktajli. Są również zdrowym dodatkiem do ciasta chlebowego, naleśników, kasz, zup, sosów, ryżu i warzyw.

 

Nasiona maku (100 g ma 517)

Mak niebieski (europejski) to najpopularniejsza odmiana maku, występująca głównie na półkuli południowej. Jest produktem o dość wysokiej kaloryczności, ponieważ na 100 g przypada około 500 kcal. Ciekawostką jest fakt, iż jedna łyżka maku (10 g) dostarcza 127 mg wapnia, co odpowiada wypiciu około 100 ml mleka. Ponadto, mak niebieski zawiera w swoim składzie żelazo, magnez oraz witaminę E, witaminę B6 oraz cenny kwas foliowy.
Spożycie maku pozwala obniżyć poziom cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz reguluje procesy trawienne i zapobiega zaparciom.
Wykorzystanie: Mak niebieski doskonale sprawdza się do dodawania do wypieków oraz słodkości, takich jak makowiec czy wigilijna kutia. Możemy go z powodzeniem wykorzystać również do przygotowywania zdrowych przekąsek czy jako dodatek do porannej owsianki. Ze względu na zawartość tłuszczu (40–48%) nasiona mogą być surowcem do produkcji oleju makowego, który jest wartościowym produktem spożywczym o bardzo korzystnych cechach organoleptycznych.

 

Nasiona (100 g ma 251) i łuski babki jajowatej  (100 g ma 192 kcal)

Babka jajowata (Plantago ovata) jest rośliną cenioną w ziołolecznictwie. Zarówno jej nasiona jak i łuski są cennym źródłem błonnika, mającego zbawienny wpływ na problemy jelitowe. Nasiona są małe, łódeczkowate o barwie jasno-brunatnej. Zawierają naturalne antyoksydanty i fitosterole. Łupina, która otacza nasiona zawiera związki śluzowe o działaniu przeczyszczającym.

Wykorzystanie: Babkę jajowatą można spożywać w formie sproszkowanej, a także dodawać całe nasiona i łuski do napojów i posiłków takich jak zupy, sosy, sałatki, owsianki, jogurty.
Zaleca się spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie, należy również zachować ostrożność w podawaniu nasion i łusek babki jajowatej dzieciom. Podczas spożywania zalecane jest picie dużej ilości płynów.

Nasiona babki płesznik (100 g ma 252 kcal)

Babka płesznik (Plantago psyllium) - jej nasiona są gładkie, wydłużone i szersze na jednym z końców. Mają jasnobrązową barwę. Ich dominującym składnikiem jest śluz (do 12%) znajdujący się w zewnętrznej łupinie. Ponadto nasiona babki płesznik zawierają flawonoidy, glikozydy, karoten i garbniki. Mają podobne zastosowanie do babki jajowatej, występują często w sprzedaży zmieszane w proporcji 80% nasion babki płesznik (Plantago psyllium) i 20% łusek babki jajowatej (Plantago ovata) pod nazwą błonnika witalnego. Błonnik jest istotnym składnikiem zdrowej diety. Przechodząc przez przewód pokarmowy działa jak „szczotka” - oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i produktów przemiany materii. Dodatkowo, pęczniejący błonnik przedłuża poczucie sytości, dlatego też dieta bogata w błonnik polecana jest szczególnie osobom z nadwagą i otyłością. Wykorzystanie nasion jest takie same jak w przypadku babki jajowatej.

 

Nasiona konopi (100 g ma 569 kcal) 

Konopie siewne (Canabis sativa) należą do rodziny morwowatych, a ich ojczyzną jest Środkowy Wschód i Azja Środkowa. Nasiona konopi to z botanicznego punktu widzenia małe orzechy o cienkiej, brązowoszarej łupinie. Zawierają do 35% tłuszczu, z czego 80-90% to kwasy tłuszczowe. Nasiona konopi wyróżnia idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (3:1). Nasiona konopi siewnej zawierają również witaminę E, żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez.
Warto wspomnieć, iż nasiona konopi siewnych nie zawierają substancji psychoaktywnej, jaką jest THC. Są dopuszczonym do konsumpcji środkiem spożywczym, cenionym z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości. Przykładowo spożycie nasion konopi pozwala zapobiec miażdżycy, zawałom serca, udarom, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Nasiona konopi dostępne są w formie nasion łuskanych, niełuskanych oraz nasion mielonych. Nasiona niełuskane zawierają znacznie większą ilość błonnika pokarmowego i węglowodanów w porównaniu do łuskanych, zaś nasiona łuskane cechuje znacznie większa zawartość białka i tłuszczów w porównaniu do niełuskanych.
Wykorzystanie: Nasiona konopi łuskane można jeść na surowo jako przekąskę, dodać do musli, mleka, posypać na kanapkę, sałatkę lub wykorzystać je do wypieku pieczywa. Garść nasion można też zmiksować z owocami lub sokiem.

Bibliografia:

*- badania własne przeprowadzone dla fimy Bio Planet przez akredytowane laboratorium w Sochaczewie. Dokładne dane to: wapń wartość: 1077 mg dla czarnego sezamu i 1192 mg dla białego sezamu (gdzie dzienna RWS* wynosi 800 mg).
Kaniewski R., Pniewska I., Kubacki A., Strzelczyk M., Chudy M., Oleszak G. Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 2017; 18(2): 139-144.
Karbowska J., Kochan Z. Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym. Postępy Hig Med Dosw (online), 2018; 72: 307-317 e-ISSN 1732-2693
Kargulewicz A., Swora-Cwynar E., Marcinkowska E., Grzymisławski M. Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych. PIELĘGNIARSTWO POLSKIE NR 1 (59) 2016, s. 87-90.
Król D. Babka płesznik (Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza. Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 256-259.
Simonsohn B. Konopie cud natury. Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego. Wydawnictwo Vital.
Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M. Dynia - zdrowa, ale zapomniana. Med Rodz.= 2016; 19 (2): 70-74.

  Artykuł pochodzi z magazynu wiosna 2020 Gotuj w stylu eko.pl

Nikita
Nikita powiedział/a:
ciekawe informacje o ziarnach
cytuj odpowiedz 09.06.2020, godz. 12:36

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 13 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
4 4 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
5 4 10 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
6 2 5 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
7 8 180 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 12 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
11 10 10 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
6 4 60 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
3 3 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
9 10 20 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
4 4 60 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet