Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyNie taki cukier straszny, jak go malują - czyli źródła cukru w diecie
Nie taki cukier straszny, jak go malują - czyli źródła cukru w diecie
29 / 02 / 2016

Nie taki cukier straszny, jak go malują - czyli źródła cukru w diecie

Magdalena Nagler - foodmania

Cukier to słowo powszechnie kojarzone przez nas z białymi kryształkami wytwarzanymi z buraków cukrowych. Jednak czym tak naprawdę jest cukier? Jaką rolę pełni w naszym organizmie i jakie są jego alternatywne źródła?

Z naukowego punktu widzenia to węglowodan, czyli organiczny związek chemiczny składający się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki najczęściej występujące w roślinach. Cukry dzielą się na cukry proste, dwucukry i wielocukry.

Cukry proste (monosacharydy)

Do grupy cukrów prostych zaliczane są: fruktoza oraz glukoza. Glukoza często nazywana jest również cukrem gronowym, a występuje w owocach, roślinach, czy miodzie. Natomiast fruktoza potocznie jest zwana cukrem owocowym i posiada taki sam wzór sumaryczny, jak glukoza.

Dwucukry (disacharydy)

Wyróżnia się 3 rodzaje dwucukrów, tj. sacharoza, maltoza i laktoza. Najbardziej popularnym z nich jest sacharoza. Brzmi zagadkowo, jednak to właśnie sacharoza jest najbardziej popularnym z cukrów- to inaczej cukier trzcinowy (pozyskiwany z trzciny cukrowej), czy tradycyjny biały cukier (otrzymywany z buraków cukrowych). Jej cechą charakterystyczną jest oczywiście oprócz mocno słodkiego smaku, również bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.

Wielocukry (polisacharydy)

Do ostatniej najbardziej złożonej grupy cukrów zaliczane są m.in. skrobia, glikogen, czy celuloza. Ta grupa cukrów w odróżnieniu od poprzednich nie charakteryzuje się słodkim smakiem i rozpuszczalnością w wodzie. To tylko niektóre z cech powodujących, że jest to jedna z najczęściej polecanych grup cukrów. Przykładowo skrobia występuję w ziarnach zbóż, czy bulwach ziemniaków.

Skoro już wiemy, co kryje się pod słowem „cukier” to warto bliżej przyjrzeć się jego roli w naszym organizmie. Zdecydowanie cukry stanowią główne źródło energii koniecznej dla wszelkich procesów życiowych. Co ciekawe, to właśnie glukoza odpowiada za sprawną pracę mózgu, dlatego ważne, aby występowała w codziennej diecie każdego z nas. Ciekawostka- w przybliżeniu ze spalenia 1 grama cukrów (węglowodanów) uzyskujemy 4 kilokalorie. Ponadto cukry są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Kolejną funkcję, którą można wskazać jest funkcja strukturalna- niewielka ilość cukrów wchodzi w skład komórek, czy tkanek. Warunkują one również odpowiednią gospodarkę innymi grupami składników pokarmowych, jak białka, czy tłuszcze. A co najważniejsze oddziałują na zmysły, nadając produktom smak, barwę, konsystencję, czy odpowiednią strukturę.

W takim razie jeżeli stanowią one ważną rolę w odżywaniu to jaka dzienna ilość cukru będzie wskazana do spożycia przez każdego z nas? Otóż zależy od tego, jaki rodzaj cukrów bierzemy pod uwagę: cukry proste, dwucukry, czy wielocukry. Nam oczywiście chodzi o cukry proste lub dwucukry- te, bez których żaden słodki deser nie może się udać! The World Health Organization (WHO) zaleca nie przekraczać 36g cukrów w diecie mężczyzn, 20g w diecie kobiet i 12g w przypadku dzieci. Są to niewielkie porcje i jeśli będą pochodziły jedynie ze zdrowych źródeł to nie zaszkodzą naszemu organizmowi.

Warto wspomnieć, że nadmierne spożycie cukrów, zwłaszcza tych mocno przetworzonych może powodować ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Bardzo realnym i wciąż rozpowszechniającymi się zagrożeniami są nadwaga, otyłość, czy próchnica. Dotyczą one nie tylko dorosłych, ale również w dużej mierze dzieci, które od najmłodszych lat powinny być uczone zdrowych nawyków żywieniowych. Ponadto zbyt duże spożycie cukrów może objawiać się pod postacią groźnych chorób, takich jak cukrzyca, czy choroby sercowo- naczyniowe.

Zatem jeżeli cukry są nieodzownym elementem naszego żywienia to jakie jego źródła będą najlepsze? Które z cukrów słodzących „wyjdą nam na zdrowie”?

CUKIER TRZCINOW NIERAFINOWANY (IG 70)- jest to cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, a jego ciemny kolor spowodowany jest występowaniem melasy. Jest nieco zdrowszy od białego cukru pozyskiwanego z buraków, ponieważ zawiera niewielkie ilości żelaza, magnezu, potasu, czy wapnia. Jednak mimo wszystko nie powinno się go spożywać codziennie.

CUKIER KOKOSOWY (IG 35)- pozyskiwany głównie z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Za włączeniem go do diety przemawiają przede wszystkim niższy indeks glikemiczny (IG 35), czy zawartość minerałów (magnez, potas, cynk, żelazo). Ma niezwykle charakterystyczny karmelowy smak, co powoduje, że urozmaici każdy deser.

STEWIA (IG 0)- to roślina o wyjątkowo słodkich liściach, pochodząca z Ameryki Południowej. Jest wielokrotnie słodsza, od cukru i przy tym posiada zero kalorii! Bardzo dobrze rozpuszcza się w płynach, przez co najlepiej stosować ją do przygotowania zimnych deserów, czy koktajli. Co ważne - nie powoduje próchnicy i może być spożywana prze diabetyków, ponieważ nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi.

KSYLITOL (IG 8 - 13)- produkt słodzący wytwarzany z drzew brzozy. Ma bardzo podobną formę i kolor do cukru, jednak posiada o połowę mniej kalorii, niż biały cukier i co ciekawe wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Ponadto posiada bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu ten „słodzik” również mogą stosować diabetycy.

MIÓD (IG 50)- produkt, który w warunkach naturalnych jest produkowany głównie przez pszczoły. Istnieje wiele jego odmian, ale każda z nich ma swoje określone działanie na organizm. Oprócz słodyczy, którą możemy się delektować działa również bakteriobójczo, nasennie, pomaga w leczeniu przeziębień i schorzeń żołądka, jak również koi nerwy.

SYROP Z AGAWY (IG 15 - 30)- jest to substancja pozyskiwana z roślin agawy i stanowi wegański zamiennik miodu. Jest słodszy, niż tradycyjny biały cukier, zatem nie trzeba dodawać go zbyt wiele, aby uzyskać słodkie danie. Posiada również niższy indeks glikemiczny (IG 15), a ponadto zawiera inulinę, która jest uznawana za naturalny prebiotyk.

DAKTYLE/ SYROP DAKTYLOWY (IG 60)- daktyle to owoce charakteryzujące się bardzo słodkim smakiem, najczęściej spotykane w formie suszonej. Są polecane jako jeden z zamienników cukrów potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Są bogate w przeciwutleniacze oraz związki fenolowe, stanowią też źródło witamin, szczególnie z grupy B i D. Ponadto obfitują w błonnik, który pomaga przy zaparciach. W formie przetworzonej możemy spotkać je pod postacią syropu daktylowego. Konsystencja płynna daje wiele możliwości jego zastosowania.

SYROP KLONOWY (IG 65)- produkuje się go z soku klonowego, pochodzącego z różnych rodzajów klonów. Nie powoduje on uczulenia, zatem to dobra alternatywa dla osób uczulonych na miód. Charakteryzujesię wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które z kolei działają przeciwnowotworowo, czy przeciwbakteryjnie. Jest to produkt naturalny, co daje gwarancję dużej zawartości mikroelementów. Ma bardzo szerokie zastosowanie, idealnie sprawdza się w wypiekach, jak i zimnych deserach.

SYROP RYŻOWY (IG 100)- jest on pozyskiwany, jak sama nazwa mówi z ryżu. Do jego stosowania może przekonać nas jego zdrowotne działanie, ponieważ poprawia trawienie, uwalnia od zastojów pokarmowych, czy wzmacnia żołądek. 

Erytrol (IG 0) - wyglądem przypomina biały cukier. To organiczny środek chemiczny, stosowany jako słodzik. Podobnie jak stewia ma 0 indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje skoków poziomu glukozy we krwi. Naturalnie występuje w niektórych owocach i warzywach takich jak: gruszkach, winogronach, pyłkach kwiatów. Co ciekawe mogą go stosować osoby na dietach odchudzających, ponieważ nie dostarcza żadnych kalorii.


INULINA (IG 14) - to naturalny prebiotyk i błonnik występujący w roślinach, np.: przykład w cykorii, topinamburze i agawie. Posiada szereg właściwości zdrowotnych: obniża pH treści jelitowej, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, reguluje gospodarkę węglowodanową oraz reguluje poziom cholesterolu.


LUCUMA (IG 25) - to owoc zliczany do grupy superfoods. W formie sproszkowanej może posłużyć jako substancja słodząca. Jednak posiada o wiele szersze właściwości: działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia ogólną kondycję organizmu i reguluje pracę jelit.

OWOCE/ SOKI OWOCOWE EKO- to najlepsza alternatywa dla białego cukru! Są nieprzetworzone, w 100% naturalne, a przy tym dają całą paletę smaków! Posiadają same zalety, a kolejnymi z nich są powszechność, czy niewysoka cena. Każdy deser na bazie owoców, czy soków owocowych wpłynie na nasz organizm z korzyścią, dostarczając nam nie tylko wielu słodkich smaków, ale również witamin i składników mineralnych!

Podsumowując każdy z nas powinien włączyć do swojej diety alternatywne produkty dla białego cukru. W odpowiednich ilościach korzystnie wpłyną na nasz organizm, poprawią pracę mózgu, czy wywołają dobre samopoczucie i dodadzą energii. Warto też pamiętać, żeby sięgać po nie w pierwszej części dnia. Oczywiście zależy to od indywidualnego trybu życia każdego z nas. Jednak według najnowszych badań nie powinno się ich spożywać po godzinie 16. Należy wystrzegać się wysoko przetworzonych, groźnych dla zdrowia produktów, takich jak niskiej jakości słodycze, czy sztucznie słodzone napoje. Jako ciekawostkę dodam, że grupa Amerykańskich naukowców z University of California w Los Angeles przeprowadziła badania, które wykazywały, że po sześciu tygodniach diety bogatej w cukry poziom naszego IQ maleje! Myślę, że za złoty środek na wszelkie choroby i zagrożenia, jakie wywołuje cukier można uznać umiar i wybór produktów ekologicznych, wysokiej jakości.

 

Bibliografia:

Słownik terminów biologicznych PWN.

Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, tom 1, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2008

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 2009

dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Dodałabym tylko żeby uzupełnić podział cukrów, że w skład cukrów prostych wchodzi również galaktoza, która występuje tylko w połączeniu z białkami lub tłuszczami. Natomiast do grupy polisacharydów przyswajalnych poza wymienionymi skrobią i glikogenem należy również zaliczyć dekstryny (składają się z mniejszej niż skrobia liczby cząsteczek wody)
cytuj odpowiedz 04.03.2016, godz. 12:07
Magdalena Nagler - foodmania
Magdalena Nagler - foodmania powiedział/a:
Dodam, że to właśnie galaktoza wchodzi w skład laktozy i jest składnikiem agaru ;) Natomiast dekstryny w przemyśle spożywczym stosuje się np. do wyrobu mas plastycznych, czy jako zagęstnik do wyrobu niektórych słodyczy.
cytuj 13.03.2016, godz. 19:44
_Olla_
_Olla_ powiedział/a:
super artykuł
cytuj odpowiedz 30.06.2016, godz. 14:08
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:47
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
A ja mam takie wrażenie, że w dzisiejszych czasach bardzo demonizuje się samo słowo CUKIER - często nie analizując jaki jest, skąd pochodzi i jak wpływa na organizm. Promuje się owoce i warzywa, a przecież w nich także jest go sporo. We wszystkim, zwyczajnie, trzeba zachować umiar.
cytuj odpowiedz 23.09.2020, godz. 05:04
Nikita
Nikita powiedział/a:
ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 23.09.2020, godz. 11:31
Renixx
Renixx powiedział/a:
Warto skorzystać z takich informacji
cytuj odpowiedz 04.12.2024, godz. 11:49

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet