Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyNiezwykłe makarony naturalnie bezglutenowe
Niezwykłe makarony naturalnie bezglutenowe
17 / 07 / 2018

Niezwykłe makarony naturalnie bezglutenowe

gotujwstylueko.pl

Powoli w naszych kuchniach pojawiają się makarony, dość nietypowe, z kasz, ryżu, strączków, a także z innych egzotycznych składników, łączy je jedno - nie zawierają glutenu! Co mogą nam jeszcze zaoferować, z czym je ugryźć? Przeczytajcie!

MAKARON GROCHOWY - groch w lekkostrawnej formie

Powstaje z mąki grochowej. Jest lekkostrawnym źródłem witamin takich jak: A, C, E, K, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), a także niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów: magnezu, potasu, żelaza (wspomaga walkę z anemią i stresem), jodu, fosforu, wapnia. Zawiera także ważny dla prawidłowego trawienia błonnik. Makaron grochowy jest bezglutenowy, może z powodzeniem zastąpić makaron z mąki pszennej. Podajemy go z delikatnym mięsem: kurczakiem, indykiem, tuńczykiem. Pasują do niego lekkie sosy warzywne i na bazie jogurtu (np. zielony groszek z jogurtem, mascarpone i bazylią). Najbardziej popularna forma to świderki (do sosów, zapiekanek, sałatek), a także małe muszelki (świetne z lekkimi zupami warzywnymi i w sałatkach).

MAKARON Z CZERWONEJ SOCZEWICY - źródło białka i minerałów

Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Może być alternatywą dla mięsa w wegetariańskiej i wegańskiej diecie. Jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B22, PP, B5, B6, B9) witaminy K, składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, mangan, miedź. Spożywanie soczewicy zapobiega nadciśnieniu, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca. Zawarty w niej błonnik wspomaga perystaltykę jelit. Makaron z czerwonej soczewicy jest bezglutenowy, ma także niski indeks glikemiczny, jest lekkostrawny. Używamy go do zapiekanek, sałatek warzywno-makaronowych, podajemy z ulubionymi, lekkimi sosami. Najpopularniejsza forma tego makaronu to świderki.

MAKARON SOJOWY - źródło białka

Makaron sojowy – w sklepach znajdziemy dwa rodzaje makaronu sojowego: klasyczny w postaci łamliwych, nieprzezroczystych nitek, wytwarzany ze skrobi z fasoli mung, sojowy w postaci długich kruchych nitek lub wstążek, wytwarzany z mąki sojowej. Makaron sojowy zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego odpowiedni jest dla cukrzyków, jest także bezglutenowy. Bardzo popularny w kuchni azjatyckiej: japońskiej, chińskiej, koreańskiej, tajskiej. Ma delikatny smak i zapach, stosowany jest zazwyczaj do potraw lekkich, dietetycznych, chociaż czasem się go smaży. Nadaje się do jedzenia na zimno, w sałatkach, oraz na gorąco, np. w daniach z woka. Makaron ten jest bardzo sycący, można zatem zjadać go w mniejszych ilościach.

MAKARON Z CIECIERZYCY - źródło białka

Wytwarzany z mąki z ciecierzycy. Jest naturalnie bezglutenowy. Zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka (ok. 20%), dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla mięsa w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Zawiera także znaczne ilości fosforu, cynku, magnezu oraz potasu. Jest skarbnicą kwasu foliowego, a przy tym zawiera też witaminy A, K oraz C. Ciecierzyca obniża ciśnienie krwi, dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii. Ma także niski indeks glikemiczny, w związku z tym po ten makaron mogą bez obaw sięgać cukrzycy. Makaron z ciecierzycy ma lekkoorzechowy, przyjemny smak. Świetnie pasuje do dań zarówno warzywnych, jak i mięsnych.

MAKARON JAGLANY - odkwaszający

Powstaje z mąki jaglanej. Ma te same właściwości, co naturalnie bezglutenowa kasza jaglana: bogata w witaminy B1 i B3, jest także źródłem żelaza, magnezu, potasu, błonnika oraz fosforu. Jako produkt zasadotwórczy makaron ten polecany jest w dietach odkwaszających. Kasza jaglana dzięki antyoksydantom spowalnia proces starzenia, zmniejsza ryzyko nowotworów. Drobny makaron jaglany świetnie smakuje w zupach warzywnych, grubsze formy lubią sosy warzywne, sosy z dodatkiem mięsa (ale niezbyt ciężkie – ugotowany makaron jaglany jest bardzo delikatny w smaku i konsystencji). Sprawdzi się także w sałatkach, np. z wędzonym łososiem i warzywami. Polecamy podczas rozszerzania diety niemowlętom o nowe produkty.

MAKARON GRYCZANY - odkwaszający

Powstaje z mąki gryczanej jasnej lub pełnoziarnistej. Występuje w wielu kształtach: spaghetti, rurki, nitki, wstążki karbowane itp., a także w postaci cienkich wstążek pakowanych w pęczki – w przypadku makaronów azjatyckich. Jest źródłem potasu, magnezu, pełnowartościowego białka i lekkostrawnych węglowodanów. Zawiera także dużą ilość wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, witamin: B1, E i PP, warto go jeść w profilaktyce anemii. Gryka obniża poziom cholesterolu we krwi, polecana jest więc przy problemach miażdżycowych i nadciśnieniu. Podobnie jak kasza gryczana makaron gryczany skutecznie odkwasza organizm, nie zawiera także glutenu, dlatego sprawdzi się dla chorych na celiakię lub osób z nietolerancją glutenu.

  • MAKARON GRYCZANY SOBA

Najbardziej znany japoński makaron gryczany. Produkowany jest z mąki gryczanej lub mąki pszennej z dodatkiem gryczanej (wtedy nie jest bezglutenowy– czytajmy dokładnie skład). Bardzo delikatny, elastyczny makaron, występuje w postaci cienkich wstążek pakowanych w pęczki. Jest źródłem potasu, magnezu, pełnowartościowego białka i lekkostrawnych węglowodanów. Zawiera także dużą ilość wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

  • MAKARON GRYCZANY RAZOWY

Podobnie jak kasza gryczana dobrze smakuje z cięższymi sosami mięsnymi i pożywnymi zupami. Możemy go wykorzystać do dań w stylu wschodnim z dodatkiem miso, grzybów lub tofu. Idealny do zapiekanek jak i sałatek.

MAKARON RYŻOWY - lekkostrawny i uniwersalny

Istnieje mnóstwo kształtów i kolorów – od białego przezroczystego makaron uchińskiego do ciemnych makaronów pełnoziarnistych. Makaron ryżowy to bogate źródło aminokwasów i minerałów - są tu m.in. magnez, cynk, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B i witamina E. Jest lekkostrawny, zawiera mało tłuszczu, dlatego zalecany jest osobom na diecie lub z problemami żołądkowymi. Na tle innych makaronów ma niewiele kalorii, dlatego mogą go spożywać osoby dbające o sylwetkę. Nie zawiera glutenu. Jego delikatny smak jest zaletą – ma zdolność wchłaniania smaków i zapachów.

  • MAKARON Z JASNEJ MĄKI RYŻOWEJ

Występuje w wielu kształtach, np. literek, muszelek, itp. W przypadku tych makaronów ogranicza nas tylko wyobraźnia, możemy je podawać na różne sposoby: na wytrawnie oraz na słodko. Azjatycki biały makaron ryżowy to długie nitki i wstążki. Tradycyjne makarony niezbędne do przyrządzenia takich potraw jak na przykład: tajskie Pad Thai lub smażony makaron z warzywami po chińsku.

  • MAKARON Z CZARNEGO RYŻU

Makarony azjatyckie w kształcie długich, cienkich wstążek, pakowane podobnie jak makaron soba. Niezastąpione w kuchni orientalnej, przyrządzamy je tak samo, jak azjatyckie białe makarony ryżowe – z dużą ilością warzyw, mięsem z kurczaka, krewetkami, łososiem.

  • MAKARON RYŻOWO-KUKURYDZIANY

Wytwarzany z mieszanki mąki kukurydzianej z mąką ryżową. Bezglutenowy, smakiem najbardziej zbliżony do makaronów semolinowych. Makaron ryżowo-kukurydziany zawiera dużo błonnika, mąka kukurydziana nie zakwasza organizmu, pomaga więc zachować równowagę kwasowo--zasadową. Makaron z tych mąk jest lekkostrawny, zawiera: żelazo, potas, magnez i fosfor. Jest wytwarzany w najpopularniejszych kształtach: spaghetti, rurki, świderki. Z powodzeniem zastępuje makarony semolinowe i inne makarony bezglutenowe, można go wykorzystywać jako zamiennik makaronów glutenowych przy nietolerancji glutenu. Zalecany jest także przy dietach redukcyjnych.

KONJAK - syci, a nie tuczy

Konjac – powstaje z błonnika pozyskiwanego z rośliny konjac, tzw. glukomannanu. Jego największą zaletą jest to, że prawie nie zawiera kalorii – na 100 g makaronu jest to zaledwie 9 kcal. Dodatkowo pęcznieje w żołądku, zwiększając uczucie sytości, należy jednak pamiętać o popijaniu go dużą ilością wody. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Zawartość błonnika to 4,5 g w 100 g produktu, co sprzyja utracie wagi i oczyszcza żołądek oraz jelita. Makaron ten jest także bogatym źródłem wapnia. Makaron konjac ma neutralny smak i sprężystą konsystencję. Przyjmuje smaki i aromaty dodatków, może być więc podawany z przeróżnymi sosami, warzywami, świetnie smakuje w zupach o zdecydowanym smaku, np. azjatyckich.

Artykuł pochodzi z kwartalnika lato 2018 Gotuj w stylu eko.pl

Iwona Kuczer - Szef Kuchni


Pobierz PDF

Nikita
Nikita powiedział/a:
ciekawy artykuł, cieszę się, że mamy dzisiaj tak dużą różnorodność i dostępność fajnych makaronów, a nie tylko pszenicznych
cytuj odpowiedz 26.02.2020, godz. 09:28

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet