Ocet jabłkowy - hit czy kit
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszOcet jabłkowy i inne octy jako zdrowe dodatki do zbilansownej zdrowej diety
Ocet jabłkowy to coraz bardziej doceniany środek spożywczy. Uznany za eliksir zdrowia. Ma bardzo szerokie zastosowanie, a przygotowanie go nie jest trudne. Po ocet powinny sięgać nie tylko osoby odchudzające się, gdyż jego zastosowanie jest znacznie szersze. Ocet jabłkowy jest bardzo popularny. Popularność zawdzięcza właściwościom odchudzającym. Jednak aby mieć wymarzoną sylwetkę należy dbać o prawidłową dietę, jeść pięć zbilansowanych posiłków w ciągu dnia oraz uprawiać aktywność fizyczną. W sklepach ze zdrową żywnością jest hitem. Nie ma chyba czasopisma, które nie poświęciłoby mu choćby rubryki. Fora internetowe są pełne porad. Ocet odgrywa istotną rolę w doprawianiu potraw, którym dodaje aromatu, ostrości i wartości odżywczych.
W occie jabłkowym zawarty jest "szczep - matka" czyli galaretowaty krążek z bakteriami, który produkuje kwas octowy i prowadzi do przemiany cydru w ocet. W grzybku zawarte są bakterie potrzebne w przebiegu fermentacji.
Fot. Anita Zegadło
Ocet jabłkowy
Aby zrobić prawidłowy ocet niezbędne są: dobre jabłka, niepryskane, z drzewa rosnącego jak najdalej od autostrad i ulic lub z własnej jabłoni.
Składniki:
7 grubo pokrojonych jabłek
2 łyżki octu jabłkowego niefiltrowanego z matką
1,5 litra przegotowanej zimnej wody
120 ml miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
W szerokim dzbanku wymieszać wodę z miodem i z 2 łyżkami octu niefiltrowanego. Jabłka umyj i potnij w dość duże kawałki. Przełóż jabłka do słoja, zalej mieszanką wody, miodu i octu. Ponieważ jabłka wypływają na wierzch, obciąż je czystą, wyparzoną szklanką, przykryj ściereczką, zamocuj gumkę. Należy codziennie przemieszać drewnianą łyżką zawartość słoika. Odstawić do fermentacji najlepiej w ciepłe miejsce na 2 - 5 tygodni. Po 2 tygodniach sprawdź smak. Jeśli smak jest dla ciebie odpowiedni, przecedź i przelej go do szklanych butelek z klipsem.
Fot. Anita Zegadło
Do produkcji octu można też użyć soku wyciśniętego z jabłek, wtedy jednak nie musimy dodawać cukru czy miodu, ponieważ wyciśnięte jabłka oddają więcej cukru do płynu, niż te w kawałkach. Wiele opinii wskazuje na to, że ten przygotowany z soku jest najlepszy.
Ocet jabłkowy można zrobić z każdej odmiany jabłek. Najlepszym octem będzie ocet niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie mętny - ma najlepsze właściwości. Naturalny osad na dnie butelki świadczy o wysokiej jakości octu. W occie jabłkowym oprócz witamin i soli mineralnych znajdują się pektyny, enzymy, aminokwasy. Do zrobienia octu można także wykorzystać skórki i ogryzki (np. przy robieniu szarlotki z antonówek). Można także dodać do słoja skórkę z żytniego chleba na zakwasie.
Jak i ile spożywać domowego octu jabłkowego?
Zdrowe osoby, bez jakichkolwiek problemów z przewodem pokarmowym mogą pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki octu rozcieńczonego z wodą. Najlepiej spożywać go przed posiłkiem. Osoby u których występuje zgaga, nie powinny przyjmować octu na pusty żołądek. Zdecydowanie powinny go unikać osoby z wrzodami żołądka ze względu na jego drażniące właściwości.
Właściwości octu jabłkowego:
- zaliczany jest do nutraceutyków, czyli środków spożywczych występujących naturalnie w żywności, których spożycie może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, wspierają funkcje układu pokarmowego, układu krążenia, a także układu odpornościowego
- pomaga spalać tkankę tłuszczową, ponieważ przyspiesza przemianę materii, wspiera w odchudzaniu
- obniża cholesterol, dlatego osoby o podwyższonym cholesterolu z powodzeniem powinny włączyć go do diety
- odtruwa wątrobę i oczyszcza nereki
- usuwa nadmiar wody z organizmu, niweluje obrzęki i opuchnięcia tak występujecie np. w syndromie PMS u kobiet, poprawia gospodarkę sodowo-potasową w organizmie wpływa na lepsze samopoczucie poprzez eliminację wody zgromadzonej w tkankach
- wzmacnia system immunologiczny
- zawiera sporą ilość minerałów, potasu, magnezu, cynku fosforu, żelaza, miedzi, krzemu, siarki i wapnia
- naturalna multiwitamina ( witamina C, witaminy z grupy B, w tym witamina B7 czyli biotyna, która wpływa na zdrowy wygład skóry, włosów i paznokci, B9 - czyli kwas foliowy)
- zalecany dla osób z anemią lub niedokrwistością ( witamina C + żelazo)
- zawiera polifenole i flawonoidy
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie
- powoduje lepsze trawienie
- ocet można stosować nawet przy biegunce, ponieważ przywraca prawidłową pracę jelit i nawadnia organizm
- naukowcy mają coraz więcej badań potwierdzających jego skuteczność w leczeniu cukrzycy. Przeprowadzono badania z osobami cierpiącymi na cukrzycę insulinooporną. Codziennie przyjmowały 20 gramów octu jabłkowego rozpuszczonego w 40 gramach wody. Tak silny roztwór okazał się bardzo skuteczny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Po przebadaniu u nich poziomu glukozy po posiłku okazało się, że był aż o jedną trzecią niższy niż w porównywalnej sytuacji przed zastosowaniem terapii octem jabłkowym (zalecana konsultacja z lekarzem diabetologiem)
- płukanie gardła roztworem z octu jabłkowego i wody pomoże na ból gardła ( płukanka 1:1)
- przynosi ulgę w infekcjach z katarem, picie roztworu ( 2 łyżeczki octu na szklankę wody) zmniejsza wydzielanie śluzu, ustępuje katar
- zwalcza chrypę szybko i skutecznie rozpuszczając zalegający śluz w drogach oddechowych
- pomaga w chorobie lokomocyjnej poprzez uspokojenie żołądka, zmniejsza uczucie nudności i bólu głowy
- ma zastosowanie w profilaktyce i leczeniu kamieni żółciowych, kwas zawarty w occie wpływa na rozkruszanie się kamieni, które łatwiej mogą zostać wydalone z woreczka żółciowego leczeniu kamicy żółciowej
- uśmierza ból głowy, wpływa kojąco na ciało i umysł (roztworem octu namocz ściereczkę i połóż na karku, leż z okładem 15 minut, ból zmniejszy się)
- kąpiel z dodatkiem octu zrelaksuje obolałe mięśnie po całym dniu lub wysiłku fizycznym
- naturalny środek na zaparcia, pektyny zawarte w occie usprawniają pracę przewodu pokarmowego
- pomaga w dnie moczanowej, w której najważniejsza jest dieta uboga w puryny, picie octu jabłkowego codziennie rano pomoże oczyścić organizm, pobudzi metabolizm, wspomoże w wydalaniu nadmiaru szkodliwego kwasu moczowego
- ma zastosowanie także kosmetyczne, oczyszcza skórę, pomaga w walce z trądzikiem, nabłyszcza włosy.
Inne powody dla których warto mieć ocet jabłkowy w swoim domu:
- zwiększa wydajność oddychania komórkowego czyli wpływa na wydolność fizyczną organizmu, zawarte w occie żelazo wraz z witaminą C powoduje wzrost ilości czerwonych krwinek, które transportują tlen i składniki odżywcze
- obniża index glikemiczny potraw, polecany jest dla osób cierpiących na cukrzycę, polecany jako przyprawa do różnego rodzaju sałat, dodany do potraw jako przyprawa. jest naturalnym konserwantem
- profilaktyka chorób nowotworowych: pektyny zawarte w occie jabłkowym oczyszczają przewód pokarmowy, a w szczególności jelito grube
- pomocny w leczeniu łuszczycy, można przygotować kąpiel z dodatkiem octu,
- profilaktyka osteoporozy, dzięki sporej zawartości wapnia ( pity nie rozcieńczony może niszczyć szkliwo zębów)
- obniża ciśnienie
- pomocny przy kacu
Rodzaje octów:
Ocet jabłkowy: niezbyt kwaśny, ma jabłkowy posmak. Ma najszersze właściwości zdrowotne ze wszystkich octów.
Ocet ryżowy: Łagodny w smaku, jasnożółty. ma zastosowanie w kuchni japońskiej i azjatyckiej, do zakwaszania ryżu do sushi i sosów słodko- kwaśnych
Ocet balsamiczny z białych lub ciemnych winogron, może być gęsty, kremowy o słodko kwaśnym posmaku, doskonały do sałatek i owoców. Dojrzewa w beczkach nawet do 150 lat. Dobrej jakości to ten który ma co najmniej 12 lat
Ocet spirytusowy 6 lub 10 procentowy produkowany z ziemniaków i buraków do utrwalania marynat, czyszczenia i niwelowania zapachów np. w lodówce.
Ocet słodowy używany głównie w Wielkiej Brytanii z piwnym posmakiem, używany do marynowania mięs i warzyw
Ocet kokosowy wytwarzany jest przez fermentację wody kokosowej. Bogaty w minerały i aminokwasy. Ocet kokosowy posiada białą barwę, a także bardzo ostry kwaśny smak. Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykłe ocety.
Ume ocet o pikantnym, słonym i kwaśnym smaku. Stworzony z sfermentowanych japońskich śliwek Ume. Idealny do sałatek lub w połączeniu ze smażonymi warzywami, ryżem, makaronem.
Ocet jabłkowy nie ma sobie równych. Możesz zrobić go sama lub kupić. Stosowany codziennie w zalecanych dawkach może się okazać sprzymierzenem w zdrowiu i urodzie. Pamiętaj jednak o prawidłowej diecie i aktywności fizycznej.
Fot. Anita Zegadło
Żródła:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/02048?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=02048&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
https://biotechnologia.pl/biotechnologia/nutraceutyki-co-warto-o-nich-wiedziec,13995
Internet
"Tylko kiszonki" Fern Green
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.