Olej palmowy czerwony na nim piecz i smaż
Sylwia KaczmarekOlej palmowy - olej pozyskiwany z olejowca gwinejskiego, charakteryzujący się konsystencją pół-stałą w temperaturze pokojowej oraz czerwono-pomarańczową barwą, wynikającą z dużej zawartości beta-karotenu.
Olej palmowy posiada wysoką zawartość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji 1:1 (zrównoważony skład kwasów tłuszczowych), co oznacza, że w stosunku do zalecanego spożycia tłuszczu zawiera 30% mniej kalorii, dlatego w przemyśle spożywczym mieszany jest z innymi olejami w celu zmniejszenia ilości tłuszczów.
Wykorzystywany również do produkcji margaryny. Jest naturalnym tłuszczem piekarniczym. Nadaje potrawom piękny, złotawy kolor oraz smak charakterystyczny dla kuchni Afrykańskiej i Latynoskiej.
Olej palmowy czerwony doskonale nadaje się do przygotowywania ryżu, ziemniaków, duszonej cebuli, sadzonych jajek. Jest stabilny cieplnie, dzięki czemu idealnie nadajesię do pieczenia i smażeniana na patelni, w woku oraz na głębokim tłuszczu, m.in. do smażenia frytek. Nie powinien być jednak używany do wielokrotnego smażenia.
Oprócz zastosowania w przemyśle spożywczym olej palmowy posiada właściwości pielęgnacyjne i kosmetyczne. Doskonale nawilża, wygładza i odżywia suchą i popękaną skórę. Może być używany przy schorzeniach skórnych, takich jak egzema, dermatoza czy łuszczyca. Jako doskonałe źródło witaminy E powoduje szybsze gojenie się skóry, zapobiegając tym samym powstawaniu blizn.
Olej palmowy czerwony native 200 g Vitaquell
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.