Oleje, które mają wysoką zawartośc omega 3 - zamiast tranu!
gotujwstylueko.plCzy wiesz że:
w Oleju z nasion Chia mamy prawie 3 razy więcej kwasów Omega 3 niż w tranie.
W 5 ml zawartość omega 3 wynosi odpowiednio:
Tran - 1,1 g < 2,9 g - Olej z nasion Chia
Jak budować odporność jesienią, zimą i wczesną wiosną?
Wystarczy już 1/2 łyżeczki (2 g) oleju dziennie aby dostarczyć niezbędnych kwasów omega 3i wzmocnić organizm, usprawnić działanie mózgu, podnieść odporność, zadbać o odpowiednie przyswajanie witamin i wygląd skóry.
Idealne dla wegan, wegetarian i osób, które mają wątpliwości odnośnie przyjmowania tranu.
W naturalny, niekontrowersyjny sposób.
Zawartość omega 3 w poszczególnych olejach (g/100ml)*:
Olej z nasion Chia 58 g
Olej lniany 47 g
Olej z nasion Sacha Inchi 44 g
Olej Rydzowy (z Lnianki) 34 g
Olej Konopny 18 g
Olej Rzepakowy 14 g
Tran (olej z wątroby dorsza) 22 g
Zalecane dzienne spożycie Olejów z nasion Chia i Sacha Inchi wynosi do 2 g (ok. 2 ml - ok. 1/2 łyżeczki).
Dodatkowo niektóre oleje są dla nas cenne ze względu na substancje które w sobie mają i tak np.:
Olej z nasion Czarnuszki zawiera Tymochinon – pomocny w problemach alergicznych i żołądkowych.
Możemy spożywać olej w czystej postaci (lub w połączeniu z miodem), taka kuracja nie powinna jednak przekraczać 12 – 16 tygodni.
Nie powinny go spożywać kobiety będące w ciąży!
Olej z nasion Ostropestu zawiera Sylimarynę – wspomagającą wątrobę.
Oleje to również skarbnica witaminy E.
Witamina E rozpuszczalna w tłuszczach. Zwana witaminą płodności i młodości. Chroni przed stresem oksydacyjnym. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Silny antyoksydant.
Zawartość wit. E w poszczególnych olejach to ok. (mg/100ml)*
Olej z Krokoszu 59 mg
Olej Słonecznikowy 49 mg
Olej z nasion Chia 47 mg
Olej z nasion Ostropestu 43 mg
Olej z migdałów 40 mg
Olej z nasion Sacza Inchi 35 mg
Zawartość witaminy E w poszczególnych olejach mogą odbiegać od opisanych, jest tu podana uśredniona zawartość witaminy E, pokazuje jednak jak bogate są oleje w tą witaminę.
Spożywanie tzw. zdrowych tłuszczów na zimno poprawia przyswajalność witamin min. takich, które są rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, E, D i K. Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera wątrobę, układ odpornościowy. Oleje mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Współczesna dieta niestety jest bogata w tłuszcze nasycone, w diecie dużo znajdziemy również kwasów omega 9 i omega 6, natomiast stosunkowo niewiele jest produktów które zawierają kwasy omega 3.
Optymalny stosunek kwasów omega 6 do omega 3 wynosi od 5:1 do 1:1. We współczesnej diecie stosunek ten wynosi ok. 16:1, dlatego tak ważne jest dostarczenie kwasu omega 3, aby zmienić te proporcje na jego korzyść.
Idealną proporcję (5:1) kwasów omega 6 do omega 3 znajdziemy min. w Oleju z Orzechów Włoskich, Oleju Sałatkowym, Oleju Konopnym.
*dane dotyczące zawartości poszczególnych substancji pochodzą z laboratorium Bio Planete – Francja lub Brochenin – Francja
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.