Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyPapryka – bogactwo witamin, kolorów i smaków
Papryka – bogactwo witamin, kolorów i smaków
15 / 04 / 2021

Papryka – bogactwo witamin, kolorów i smaków

gotujwstylueko.pl

Żółta, czerwona, pomarańczowa, zielona... Już sama barwa zachęca do spożycia papryki, a co jeszcze kryje w sobie to niezwykłe warzywo? Papryka zawiera szereg witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Papryka (Capsicum L.), inaczej pieprzowiec roczny należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, skąd została rozpowszechniona na inne kontynenty. W Polsce pojawiła się pod koniec XVII wieku i była wykorzystywana głównie do celów leczniczych i jako przyprawa. Część jadalną stanowi owoc, który zależnie od odmiany ma różną wielkość, barwę, kształt, smak i ostrość.

Różnorodność odmian

Istnieje wiele odmian papryki i można podzielić je na odmiany ostre i słodkie. Odmiany słodkie są większe i mają gruby miąższ, zaś ostre są mniejsze, o cienkich ściankach. Na ostry smak papryki wpływa alkaloid – kapsaicyna, którego większe ilości zawierają odmiany ostre. 

W największych ilościach znajduje się w białych błonkach i pestkach papryki. Papryka może mieć także różną barwę (biała, żółta, pomarańczowa, zielona, czerwona, fioletowa, brązowa) i kształt (owalny, kulisty, podłużny, szpiczasty). Najpopularniejszymi gatunkami papryki są: annum (odmiany roczne), frutescens (owocowe), baccatum (jagodowe), pubescens (omszone), ostre (chilli) i chinese (chińskie).

Wartość odżywcza

Papryka charakteryzuje się niską kalorycznością (15 – 30 kcal/100g). Jest źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez), karotenoidów (kapsantyna, likopen, luteina, beta-karoten), przeciwutleniaczy (witamina A, C, E; likopen, związki polifenolowe: flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe, luteolina), cukrów, kwasów organicznych i olejków eterycznych. Zawiera niewielką ilość białka (1,0 – 1,3 g / 100g) i tłuszczu (0,3 – 0,5 g / 100g).

Tabela 1. Zawartość witamin w 100 g części jadalnych papryki czerwonej i zielonej. 

Papryka czerwona

Witamina C (mg)

Witamina E (mg)

Witamina B2 (mg)

Witamina B6 (mg)

Kwas foliowy (µq)

Niacyna (mg)

144

2,9

0,1

0,5

52

1,6

Papryka zielona

91

3,1

0,03

0,3

36

0,6

 

Tabela 2. Tabela 1. Zawartość witamin w 100 g części jadalnych papryki czerwonej i zielonej. 

Papryka czerwona

Potas (mg)

Magnez (mg)

Żelazo (mg)

Fosfor (mg)

Cynk (mg)

Wapń (mg)

255

11

0,6

31

0,3

13

Papryka zielona

176

9

0,5

23

0,29

12

 
Wartość odżywczą papryki warunkuje wiele czynników, m.in. gatunek, odmiana, etap dojrzewania, czynniki agrotechniczne i warunki środowiskowe. 
 
Zależnie od barwy, papryka różni się zawartością poszczególnych składników odżywczych. Większe ilości likopenu, potasu, witaminy A oraz kwasu foliowego zawierają czerwone odmiany papryki. Co prawda, wszystkie odmiany są bogatym źródłem witaminy C, jednak odmiany czerwone i zielone mają ich nieco więcej niż pozostałe. Papryka czerwona o wadze 150 g zawiera ok. 210 mg witaminy C, co oznacza, że wystarczy zjeść tylko 1/3 papryki, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę  witaminę! Pod względem zawartości potasu, papryka czerwona znowu jest liderem wśród papryk, gdyż w jednej sztuce o wadze 150 g znajduje się aż 400 mg tego pierwiastka, a w zielonej i żółtej odpowiednio: 330 mg i 266 mg.
 
Okazuje się, że wraz z dojrzewaniem papryki, zwiększa się w niej zawartość witamin, przeciwutleniaczy i związków polifenolowych, a zmniejsza zawartość luteiny.
 
Z niektórych badań wynika, że w porównaniu z uprawami konwencjonalnymi, papryka z upraw ekologicznych zawiera większe ilości witaminy C, potasu, fosforu, flawonoidów, cukrów i kwasów organicznych.
 
Na zawartość składników odżywczych w papryce mają wpływ także różne procesy technologiczne, tj. obróbka cieplna, zamrażanie, suszenie. Podczas tych procesów znacząco zmniejsza się zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C, w związku z czym najlepiej spożywać paprykę na surowo lub po krótkotrwałej obróbce cieplnej, aby nie stracić znaczących ilości cennych witamin.
 
Prozdrowotne właściwości
Za prozdrowotne właściwości papryki odpowiadają zawarte w niej przeciwutleniacze i alkaloid – kapsaicyna. Antyoksydanty wykazują korzystny wpływ na organizm, poprzez wiązanie wolnych rodników, hamowanie aktywności enzymów utleniających, stymulację układu immunologicznego,  zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi oraz działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W wielu badaniach dowiedziono, że przeciwutleniacze mogą spowalniać starzenie się organizmu oraz wykazywać działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.
 
Kapsaicyna
Na dużą uwagę zasługuje obecna w papryce kapsaicyna, która nadaje jej piekący i ostry smak. Już kilka tysięcy lat p.n.e. stanowiła remedium na wiele schorzeń. Stosowano ją w celu łagodzenia bólu zębów. W Ameryce Południowej przygotowywano nalewki z ostrej papryki, która doskonale sprawdzała się w leczeniu przeziębień i bólu gardła. Dziś dosyć często kapsaicynę wykorzystuje się w leczeniu grzybicy, świerzbu i zakażeń. Dzięki swoim przeciwbólowym właściwościom, kapsaicyna wchodzi także w skład wielu żeli i maści przeciwbólowych.
W badaniach zaobserwowano, że alkaloid ten może również wspomóc nas w działaniu antynowotworowym, poprzez wywołanie apoptozy w komórkach nowotworowych płuc, prostaty, pęcherza moczowego i piersi oraz zapobiegać chorobom sercowo – naczyniowym poprzez zmniejszenie utleniania lipoprotein niskiej gęstości (LDL). Wykazano, że kapsaicyna stosowana w niewielkich ilościach może zwiększać wydzielanie soków trawiennych.  
 
Istnieje wiele doniesień, że ostra papryka przyspiesza metabolizm, dzięki czemu może okazać się pomocna w leczeniu nadwagi i otyłości. Jednak należy pamiętać, że jej nadmierne spożycie może podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, co w efekcie może prowadzić do powstania nadżerek czy wrzodów…
 
Wszechstronne zastosowanie
Papryka może być spożywana w różnej formie: na surowo, gotowana, pieczona, grillowana, suszona. Najwięcej wykorzystuje się jej w kuchni meksykańskiej oraz węgierskiej, gdzie stanowi podstawę słynnego gulaszu i leczo. Papryka idealnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju przetworów, np. past, pasztetów, paprykarzy, pesto i produktów konserwowych.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju przyprawy (papryka suszona w proszku słodka, ostra, wędzona), pasty, hummusy i paprykarze, papryka konserwowa i przetwory z papryką (papryka kiszona, kimchi i czosnek z papryką, oliwki nadziewane papryką), oleje z nasion słodkiej papryki oraz z dodatkiem chilli, sosy paprykowe (chilli, sałatkowe), wędliny, suszone mięso, tofu i sery z papryką oraz słone przekąski z papryką (chipsy, krakersy).

Papryka znalazła również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym (suplementy diety) i kosmetycznym (serum, szampony, odżywki do włosów, kremy i żele na cellulit, kremy i maści rozgrzewające i przeciwbólowe).

 
Najpopularniejsze odmiany papryki i ich zastosowanie:
ostre:
Anaheim – podłużna, o barwie od jasnozielonej do czerwonej (do mrożenia, marynowania, na gulasz, do zup);
Cayenne – podłużna, o barwie od zielonej do jasnoczerwonej (do suszenia, zup, sosów, sałatek);
Cascabel – okrągła, czerwona odmiana chilli (do suszenia, do gulaszu)
Chilaca – długa, podłużna, o brązowo – czarnej barwie (do dań z fasolą, owocami morza i grzybami);
Chili - Bird's Eye - mała czerwona ostra papryczka (do zup, sosów) stosowana w diecie Sirtfood 
Chiltepin – okrągła, wielkości wiśni (do zup, sosów i dań z fasolą);
Datil – wydłużona, pomarszczona, o barwie od żółtej do jasnozielonej (do sosów);
Habanero – bardzo ostra, okrągła, o barwie od żółtej do czerwonej, jedna z najostrzejszych z papryk (do sals, zup, gulaszu, sałatek);
Jalapeno – bardzo ostra, podłużna, o czerwonej lub zielonej barwie (przygotowana w zalewie octowej doskonale smakuje w sałatkach lub na kanapkach);
Mirasol – pomarszczona lub gładka, o barwie żółtej do czerwonej (do suszenia, zup, sosów, gulaszu);
Peperoncini – mała, podłużna, o słodko ostrym smaku i czerwonej barwie (do sosów, gulaszu, potraw mięsnych);
Piri piri – bardzo ostra odmiana chilli, ostrzejsza od jalapeno, podłużna, o czerwonej barwie (do sosów, potraw);
Santa Fe Grande – podłużna, o cytrynowym posmaku i żółtej barwie, dojrzała ma barwę czerwoną (do marynowania, sosów, potraw duszonych, pieczonych, smażonych);
Scotch Bonnet – bardzo ostra, o żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie i jabłkowo-wiśniowo-pomidorowym smaku, często mylona z habanero i Jamaican hot; kształtem przypomina szkockie nakrycie głowy;
Serrano – o lekko cytrusowym smaku i  czerwonej lub zielonej barwie (do marynowania, sałatek, guacamole i sals, potraw pieczonych);
Tabasco – mała, podłużna, o czerwonej barwie, odmiana papryki chilli (do produkcji sosu tabasco).
 
słodkie:
Banana – okrągła, o jasnoczerwonej barwie (do sałatek, marmolad);
Cubanelle – podłużna, o czerwonej lub jasnozielonej barwie (do sałatek, sosów, makaronu);
Pimento – okrągła, o czerwonej barwie (do marynowania, nadziewania oliwek)
Tomato – o czerwonej barwie (do produkcji przyprawy paprykowej).
 
 
Papryka nie dla wszystkich
Paprykę warto spożywać nie tylko ze względu na niską kaloryczność, ale także wysoką wartość odżywczą. Warto jednak pamiętać, że odmiany ostre ze względu na dużą obecność kapsaicyny nie mogą być spożywane przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego, gdyż może ona podrażniać błony śluzowe. Jak dowiedziono w badaniach, kapsaicyna hamuje funkcję białka glikoproteiny P, w związku z czym osoby przyjmujące leki będące substratami tego białka, powinny ograniczyć spożycie papryki chilli. Ponadto, papryka słodka i ostra jest ciężkostrawna i powinny z niej zrezygnować osoby będące na diecie lekkostrawnej.
 
Czy wiesz, że…
Kapsaicyna obecna w papryce wchodzi w skład broni chemicznej – gazu pieprzowego.
Po spożyciu ostrej papryki najlepiej napić się tłustego mleka zamiast wody, gdyż kapsaicyna odpowiedzialna za ostry smak papryki jest rozpuszczana w tłuszczach, a nie w wodzie.
Ostre papryki najlepiej przygotowywać w rękawiczkach ze względu na swój parzący charakter.
Ostrość papryki jest oceniana za pomocą skali Scoville'a (SHU) – im więcej pkt w skali, tym produkt jest ostrzejszy.
A oto najostrzejsze papryki na świecie:
- Trinidad Moruga Scorpion – do 2 mln SHU
- Carolina Reaper – 1,57 mln SHU
- Trinidad Scorpion Butch T. - 1,46 mln SHU
- Naga Viper – 1,38 mln SHU
- Seven Pot Habanero – 1,1 mln SHU
- Naga Jolokia – 855 tys. – 1,075 mln SHU
- Dorset Naga – 876 – 976 tys. SHU
 
 
Bibliografia:
Basith S., Cui M., Hong S., Choi S., Harnessing the therapeutic potential of capsaicin and its analogues in pain and other diseases, „Molecules”, 2016, 21, 1 – 28.
Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, „Medycyna Rodzinna”, 2011, 4, 111–115.
Hallmann E. i in., Znaczenie surowców z produkcji ekologicznej w profilaktyce zdrowotnej na przykładzie papryki z uprawy ekologicznej, „Roczniki PZH”, 2007, 58, 1, 77–82.
Howard L. R., Talcott S. T., Brenes C. H. i in., Changes in Phytochemical and Antioxidant Activity of Selected Pepper Cultivars (Capsicum Species) As Influenced by Maturity, J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 5, 1713–1720.
Kantal M. B., Anderson J. E., Lucht S. A. i in., Vitamin Variation in Capsicum Spp. Provides Opportunities to Improve Nutritional Value of Human Diets, Plos One, 2016, 11, 8.
Klimowicz A., Jeziorna M., Nowak A., Wpływ wybranych roślin leczniczych na aktywność glikoproteiny P, „Postępy fitoterapii”, 2011, 3, 172 – 173.
Kunachowicz H. i in., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, Warszawa 2005.
Kwaśniewska – Karolak I.,  Wpływ zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C 
i wybrane cechy fizykochemiczne owoców papryki słodkiej (Capsicum annuum L.), „Żywność, nauka, technologia, jakość” 2017, 24, 1, 112 – 125.
Soare R., Dinu M., Babeanu C. i in., Nutritional value and antioxidant activities in fruit of some cultivars of pepper (Capsicum annuumL.), Journal of Agroalimentary Processes and Technologies 2017, 23, 4, 217-222.
 
 
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 22 Jesień 2022
Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy zbiór informacji o paprykach i ich właściwościach.
cytuj odpowiedz 01.09.2021, godz. 14:42

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet