Papryka – bogactwo witamin, kolorów i smaków
gotujwstylueko.plŻółta, czerwona, pomarańczowa, zielona... Już sama barwa zachęca do spożycia papryki, a co jeszcze kryje w sobie to niezwykłe warzywo? Papryka zawiera szereg witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Papryka (Capsicum L.), inaczej pieprzowiec roczny należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, skąd została rozpowszechniona na inne kontynenty. W Polsce pojawiła się pod koniec XVII wieku i była wykorzystywana głównie do celów leczniczych i jako przyprawa. Część jadalną stanowi owoc, który zależnie od odmiany ma różną wielkość, barwę, kształt, smak i ostrość.
Różnorodność odmian
Istnieje wiele odmian papryki i można podzielić je na odmiany ostre i słodkie. Odmiany słodkie są większe i mają gruby miąższ, zaś ostre są mniejsze, o cienkich ściankach. Na ostry smak papryki wpływa alkaloid – kapsaicyna, którego większe ilości zawierają odmiany ostre.
W największych ilościach znajduje się w białych błonkach i pestkach papryki. Papryka może mieć także różną barwę (biała, żółta, pomarańczowa, zielona, czerwona, fioletowa, brązowa) i kształt (owalny, kulisty, podłużny, szpiczasty). Najpopularniejszymi gatunkami papryki są: annum (odmiany roczne), frutescens (owocowe), baccatum (jagodowe), pubescens (omszone), ostre (chilli) i chinese (chińskie).
Wartość odżywcza
Papryka charakteryzuje się niską kalorycznością (15 – 30 kcal/100g). Jest źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez), karotenoidów (kapsantyna, likopen, luteina, beta-karoten), przeciwutleniaczy (witamina A, C, E; likopen, związki polifenolowe: flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe, luteolina), cukrów, kwasów organicznych i olejków eterycznych. Zawiera niewielką ilość białka (1,0 – 1,3 g / 100g) i tłuszczu (0,3 – 0,5 g / 100g).
Papryka czerwona |
|||||
Witamina C (mg) |
Witamina E (mg) |
Witamina B2 (mg) |
Witamina B6 (mg) |
Kwas foliowy (µq) |
Niacyna (mg) |
144 |
2,9 |
0,1 |
0,5 |
52 |
1,6 |
Papryka zielona |
|||||
91 |
3,1 |
0,03 |
0,3 |
36 |
0,6 |
Tabela 2. Tabela 1. Zawartość witamin w 100 g części jadalnych papryki czerwonej i zielonej.
Papryka czerwona |
|||||
Potas (mg) |
Magnez (mg) |
Żelazo (mg) |
Fosfor (mg) |
Cynk (mg) |
Wapń (mg) |
255 |
11 |
0,6 |
31 |
0,3 |
13 |
Papryka zielona |
|||||
176 |
9 |
0,5 |
23 |
0,29 |
12 |
Na rynku dostępne są różnego rodzaju przyprawy (papryka suszona w proszku słodka, ostra, wędzona), pasty, hummusy i paprykarze, papryka konserwowa i przetwory z papryką (papryka kiszona, kimchi i czosnek z papryką, oliwki nadziewane papryką), oleje z nasion słodkiej papryki oraz z dodatkiem chilli, sosy paprykowe (chilli, sałatkowe), wędliny, suszone mięso, tofu i sery z papryką oraz słone przekąski z papryką (chipsy, krakersy).
Papryka znalazła również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym (suplementy diety) i kosmetycznym (serum, szampony, odżywki do włosów, kremy i żele na cellulit, kremy i maści rozgrzewające i przeciwbólowe).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.