Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyPić czy nie pić? Mleko i jego przetwory - zalety i wady.
Pić czy nie pić? Mleko i jego przetwory - zalety i wady.
19 / 08 / 2019

Pić czy nie pić? Mleko i jego przetwory - zalety i wady.

gotujwstylueko.pl

Mleko matki jest naturalnym, pierwotnym i przez pierwsze tygodnie po urodzeniu jedynym pożywieniem dla człowieka. Dietetycy i żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Dlatego od dawna stanowi ono podstawowy składnik diety człowieka i odgrywa znaczącą rolę w naszym jadłospisie. „Pij mleko! będziesz wielki!” – każdy zna to zdanie ze swojego dzieciństwa. Ile jest w tym prawdy? Czy ten „biały płyn” naprawdę jest taki wyjątkowy?

WŁAŚCIWOŚCI MLEKA

Mleko to niekwestionowane źródło wapnia. Jest jednym z najlepszych źródeł wapnia z uwagi na wysoką koncentrację tego składnika, a także dzięki właściwej proporcji między nim a fosforem (1:1). Aby wapń z mleka był dobrze przyswajalny przez nasz organizm, powinny mu towarzyszyć takie związki, jak laktoza, niektóre aminokwasy, fosfor, magnez oraz witamina D, która zapewnia odpowiednią przyswajalność tego pierwiastka przez organizm. W mleku te wszystkie składniki są w odpowiednich proporcjach:

• magnez - reguluje pracę układu nerwowego;

• potas - wspomaga mięśnie;

• cynk - wzmacnia odporność;

• fosfor - odpowiada za mocne i zdrowe kości i zęby;

• witamina A - niezbędna dla oczu;

• witamina D - wspomaga wchłanianie wapnia;

• witaminy z grupy B - odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;

• witamina E - chroni przed działaniem wolnych rodników;

• białko - znajdujące się w mleku białka są lekkostrawne i mają prawie wzorcowy skład aminokwasowy;

• tłuszcz - tłuszcz zawarty w mleku i jego przetworach jest lekkostrawny, ponieważ składa się z krótko i średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm tłuszczem zwierzęcym. Jednak jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, tak więc zawiera prawie 60% nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu zaleca się osobom starszym wybieranie chudych i półtłustych produktów mlecznych. Nie wybierajmy też produktów całkowicie odtłuszczonych, ponieważ proces odtłuszczania wytrąca częściowo witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i zmniejsza ilość wapnia.

Jak widać, poza wapniem, mleko dostarcza też wiele innych składników pokarmowych niezbędnych człowiekowi i dobrze przyswajalnych. Jednak w miarę rosnących potrzeb żywieniowych samo mleko stało się niewystarczające do zaspokojenia potrzeb przeciętnego konsumenta. Dlatego z roku na rok światowi liderzy produkcji mleka i jego przetworów poszerzają swój asortyment i prześcigają się w pomysłach w oferowaniu konsumentom coraz to nowych wyrobów.

WYROBY MLECZNE NIEFERMENTOWANE

• mleko - wyróżniamy mleko pasteryzowane, sterylizowane o różnej zawartości tłuszczu np.: 3,8%, 3,5%, 2%, 1,5%. Najlepiej wybierać mleko pasteryzowane, które ma kilkudniową przydatność do spożycia i musi być przechowywane w warunkach chłodniczych, często nazywane przez producentów „świeżym”. Dla dzieci i młodzieży w okresie wzrostu wybierajmy mleko tłuste 3,5%, które zawiera największe ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, natomiast osoby dorosłe i starsze powinny pić mleko 2%. Nie wybierajmy jednak mleka 0%, ponieważ zawarte w mleku witaminy A, D, E, K potrzebują tłuszczu, aby rozłożyć się w naszym organizmie.

• sery - to produkty uzyskiwane przez odpowiednią obróbkę skrzepu mleka. Sery są pokarmem o wysokich wartościach odżywczych, ponieważ zawierają pełnowartościowe białko, o wyższej strawności niż białko mięsa. Mają dużo wapnia, fosforu i witaminy B12. Sery możemy podzielić wg wielu kryteriów, wg rodzaju użytego surowca: krowie, owcze, kozie, wg zawartości tłuszczu w suchej masie: śmietankowe (50%), pełnotłuste (45%), tłuste (30–40%), półtłuste (20%), chude (do 10%), wg rodzaju skrzepu mleka: podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe:

• sery twarogowe – to wyroby ze skrzepu otrzymanego metodą kwasową lub kwasowo-podpuszczkową. Zdecydowana większość serów twarogowych to sery niedojrzewające, czyli nadające się do spożycia zaraz po wyprodukowaniu. Sery twarogowe potocznie nazywane są serami „białymi”.

• sery podpuszczkowe dojrzewające, potocznie zwane„żółtymi” – to sery otrzymywane z mleka w wyniku działania enzymu podpuszczki, która powoduje ścięcie białka i powstanie skrzepu. Takie sery wymagają długiego dojrzewania.

• sery topione – uzyskuje się przez topienie masy serowej z serów podpuszczkowych dojrzewających.

Najbogatsze w wapń są żółte sery, zawierają one od 6 do 10 razy więcej wapnia niż twarogi. Taka różnica jest wynikiem innych procesów technologicznych, zastosowanych przy produkcji obu rodzajów sera. Jednak ze względu na to, że są kaloryczne i zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, jedzmy je z umiarem.

• śmietana - uzyskuje się przez poddanie śmietanki ukwaszeniu czystymi kulturami bakterii fermentacji mlekowej.

• śmietanka – to produkt o zwiększonej zawartości tłuszczu, uzyskany w wyniku wirowania mleka, a następnie poddany pasteryzacji lub sterylizacji metodą UHT.

• masło – to produkt wysokotłuszczowy, otrzymywany w wyniku zmaślenia odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki, jest najłatwiej strawnym i najlepiej przyswajalnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Masło zawiera jednak cholesterol, dlatego zalecane jest głównie dla dzieci, osoby starsze masło powinny spożywać w bardzo ograniczonych ilościach.

• koncentraty mleczne – to produkty otrzymywane przez częściowe lub całkowite usunięcie wody z mleka przy jednoczesnym utrzymaniu jego wartości odżywczej i smakowej: mleko zagęszczone (niesłodzone, słodzone), mleko w proszku, śmietanka w proszku.

WYROBY MLECZNE FERMENTOWANE

Fermentacja jest jedną z najstarszych metod przetwarzania i wydłużania trwałości mleka, w technologii mleczarskiej stanowi podstawę produkcji mlecznych napojów fermentowanych. To produkty otrzymywane z pasteryzowanego mleka poddanego fermentacji mlekowej, wywołanej przez kultury bakterii, odpowiednie dla danego rodzaju produktu. Mleczne napoje fermentowane cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów ze względu na właściwości odżywcze i prozdrowotne. Stanowią nie tylko źródło podstawowych składników odżywczych, ale także związków wykazujących pozytywne oddziaływanie na organizm, które zależy od zastosowanego szczepu bakterii. Bakterie fermentacji mlekowej przyczyniają się do zwiększenia przyswajania składników odżywczych, a także uczestniczą w syntezie witamin, łagodzeniu objawów nietolerancji laktozy, czy zwalczaniu niepożądanej mikroflory w jelitach.

• jogurt – tradycyjny jogurt otrzymuje się w wyniku fermentacji mlekowej mleka pasteryzowanego, następnie ukwaszonego zakwasami czystych kultur bakterii z grupy Streptococcus lub Lactobacillus.

• kefir – to napój wyprodukowany z mleka pasteryzowanego, poddanego fermentacji kwasowo-alkoholowej. Jest najpopularniejszym mlecznym napojem fermentowanym na świecie. Charakteryzuje się zawartością mikroflory ziaren kefirowych użytych do fermentacji tj. Lactobacillus, Leuconostoc oraz Lactococcus.

• maślanka – to produkt uboczny przy produkcji masła.

• serwatka – stanowi produkt uboczny przy produkcji serów

• mleko zsiadłe (ukwaszone) - otrzymuje się z mleka pasteryzowanego. W produkcji przemysłowej zaszczepiane jest czystymi kulturami bakterii Lactococcus oraz Leuconostoc. W warunkach wiejskich i domowych mleko zsiadłe powstaje z niepasteryzowanego świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia.

Napoje fermentowane często występują z dodatkami smakowymi, przecierami owocowymi lub naturalnie bez dodatków. Najlepsze są naturalne produkty bez sztucznych barwników, konserwantów i cukru.

MLEKO KROWIE NIE DLA WSZYSTKICH. DLACZEGO?

Na temat picia mleka są różne zdania. Zwolennicy mówią o bardzo dobrym składzie, szczególnie o ilości zawartego w nim białka i wapnia, natomiast przeciwnicy przytaczają argumenty o alergii czy nietolerancji pokarmowej.

W skrócie alergia spowodowana jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu danego pokarmu, natomiast nietolerancja to nadwrażliwość na określony składnik pokarmowy, objawy w przypadku nietolerancji mogą nastąpić po kilku godzinach lub kilku dniach. Nietolerancja pokarmowa jest mniej niebezpieczna dla organizmu w porównaniu do alergii pokarmowej, ale nieleczona także może powodować różne groźne schorzenia, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego. W przypadku mleka alergia to nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego na białka zawarte w mleku. Alergia na białka mleka najczęściej dotyka małych dzieci. Powoduje zaburzenia ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, a także zmiany skórne.

Innym powodem, dla którego ludzie nie mogą spożywać mleka jest nietolerancja laktozy – cukru zawartego w mleku. Organizm nie wytwarza enzymu laktazy, który trawi właśnie ten cukier. Dochodzi wtedy do wzdęć, bólów brzucha oraz biegunek. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą zrezygnować z mleka słodkiego, ale dobrym wyborem są dla nich fermentowane produkty mleczne takie jak kefir czy jogurt, ponieważ w nich laktoza została już rozłożona, albo zawierają jej minimalną ilość, która nie powina wywoływać problemów gastrycznych. Co więcej, produkty takie zawierają żywe kultury bakterii, które pełnią funkcje probiotyków, poprawiając funkcjonowanie przewodu pokarmowego poprzez stymulowanie wzrostu prawidłowej flory jelitowej oraz wzmacniają odporność organizmu. Podsumowując, modyfikacja diety w nietolerancji laktozy jest często mniej restrykcyjna niż w przypadku alergii na białka mleka. Część osób cierpiących na nietolerancję może jadać przetwory mleczne np. jogurt czy kefir, w których podczas procesu produkcyjnego pewna ilość laktozy ulega rozłożeniu przez bakterie. Występowanie alergii lub ostrej nietolerancji laktozy wymaga niestety rezygnacji ze wszystkich przetworów mlecznych, nawet tych zawierających minimalne ilości białek i cukrów, jak masło czy śmietana.

Spożywanie mleka to temat budzący obecnie coraz więcej kontrowersji. Konsument sam musi zdecydować, pić, czy nie pić, ale przy ciągle toczących się dyskusjach o właściwościach mleka i skutkach jego spożywania (dobrych lub złych) ciężko podjąć decyzję.

CO ZAMIAST MLEKA KROWIEGO?

Zaleca się, żeby osoby, które z pewnych względów nie chcą lub nie mogą spożywać mleka zastępowały mleko krowie napojami roślinnymi. Obecnie, na rynku mamy szeroki asortyment takich produktów. Wyróżniamy napoje roślinne: sojowe, kokosowe, gryczane, jaglane, kukurydziane, ryżowe, konopne. Ich zaletą jest to, że mogą je pić osoby uczulone na białko mleka krowiego, wadą, że dostarczają niewiele wapnia, dlatego warto wybierać te, które są wzbogacone w wapń, witaminy i składniki mineralne. Można je z powodzeniem wykorzystywać nie tylko do picia, a także do przygotowania musli, płatków, ciast, dań mącznych i innych potraw.

Czasami konsumenci chcą zastąpić mleko krowie, owczym lub kozim, jednak wszystkie wymienione mleka pochodzą od zwierząt kopytnych i mają wiele cech wspólnych, a przede wszystkim ich białka dają między sobą odczyny krzyżowe. Wprawdzie podawanie mleka koziego czy owczego przynosi dzieciom z alergią na mleko krowie niekiedy pewną ulgę, ale jest ona niewielka, tylko przejściowa i nie zawsze występuje.

ZALECANE SPOŻYCIE

Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie mleka i produktów mlecznych w ilości 3- 4 porcji dla dzieci, a 2 porcji dla osoby dorosłej. Przy czym 1 porcja to: 1 szklanka mleka, kefiru, maślanki, ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego, gruby plaster twarogu chudego lub 2 plastry sera żółtego. Spożycie mleka i produktów mlecznych może poprawić jakość diety i odgrywać korzystną rolę w promocji zdrowia i prewencji chorób cywilizacyjnych. Jeśli tylko nie ma przeciwwskazań, warto uzupełnić swoją dietę o codzienną szklankę mleka krowiego. Dodatkowo, mleko zawiera tryptofan, substancję przekształcającą się w organizmie w serotoninę, której niedobór powoduje bezsenność, dlatego, kiedy mamy problemy z zasypianiem, warto przypomnieć sobie stary dobry sposób naszych babć i napić się ciepłego mleka na dobry sen.

Artykuł pochodzi z kwartalnika lato 2018 Gotuj w stylu eko.pl

Sylwia Kaczmarek - Dyrektor Dep. Jakości Bio Planet S.A.


Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet