Pokrzywa
Barbara StrużynaPod koniec wiosny możemy nasz spacer zamienić w prawdziwą wyprawę po zdrowie. To niepozorne, wzbudzające strach każdego spacerowicza w krótkich spodenkach zielsko to prawdziwa bomba witaminowa!
MŁODA NAJLEPSZA
Warto sięgnąć po nią szczególnie gdy napotkamy na swojej drodze młodą, soczystą i jeszcze niekwitnącą. Zrywamy ją, zwłaszcza gdy rośnie daleko od dróg i miejsc zanieczyszczonych. Jeżeli się boimy poparzenia, wystarczą rękawiczki, które uchronią nas od bezpośredniego kontaktu z rośliną. Możemy również ściąć całe łodygi, a potem gdy zwiędną, oderwać pojedynczo listki. Oparzenia od pokrzywy też mają swoje dobre strony, szczególnie dobrze wpływają na części ciała zajęte przez reumatyzm i artretyzm oraz mocno rozgrzewają. W dawnych czasach chłostano pokrzywą dla wzmocnienia ich leczniczego efektu. Nie bez przyczyny pokrzywa była uznawana za jedno z najcenniejszych ziół w medycynie ludowej, ale również jedno z najważniejszych „jarzyn” w kuchni wiejskiej. Na przednówku gotowano zupę z pokrzywy, pito sok wyciśnięty z pokrzywy lub jedzono ją jak sałatę. W kuchni najłatwiej wykorzystać młode listki, w medycynie wykorzystuje się również łodygi i korzeń Uwaga: Szczególną ostrożność w stosowaniu pokrzywy należy zachować w przypadku cukrzycy, gdyż wzmaga działanie przyjmowanych leków, choroby nerek, nowotworów macicy, krwotoków z dróg rodnych, przewidywanych zabiegów chirurgicznych.
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
• Jest źródłem witamin: A, B2, C oraz witaminy K, która z udziałem flawonoidów i garbników wykazuje dzia- łanie przeciwkrwotoczne.
• Szczególną uwagę należy zwrócić na dużą zawartość żelaza. Polecana w leczeniu anemii, zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek.
• Znajdziemy również: magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, jod, sód i krzem. Kąpiel z odwarem z pokrzywy pozwala przyswoić nam ten pierwiastek przez skórę.
• Zawiera: związki aminowe (m.in.: histaminę, acetylocholina, serotoninę), kwasy organiczne (m.in.: mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), kwas pantotenowy, olejki eteryczne, chlorofil (0,07%), karotenoidy, fitosterole.
• Zawarte B-sitosterole (zwłaszcza w korzeniu) spowalniają rozrost prostaty u mężczyzn.
• Poprawia przemianę materii. Herbata z ususzonych młodych liści działa moczopędnie, wspomaga leczenie kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.
• Poprawia perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie soku żo- łądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego.
• Sok z młodych pokrzyw uchodzi za najbardziej skuteczny i wszechstronny środek leczniczy, który odtruwa i oczyszcza organizm na wiosnę. Sok, jak i herbata z suszonych liści zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie. Reguluje w niewielkim stopniu ciśnienie. Obniża również w niewielkim stopniu poziom cukru we krwi.
Barbara Strużyna
Artykuł pochodzi z kwartalnika wiosna 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Polecamy przepis na "Lody z pokrzywy"
wp20180525fb 20190524
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.