Pokrzywa
Barbara StrużynaPod koniec wiosny możemy nasz spacer zamienić w prawdziwą wyprawę po zdrowie. To niepozorne, wzbudzające strach każdego spacerowicza w krótkich spodenkach zielsko to prawdziwa bomba witaminowa!
MŁODA NAJLEPSZA
Warto sięgnąć po nią szczególnie gdy napotkamy na swojej drodze młodą, soczystą i jeszcze niekwitnącą. Zrywamy ją, zwłaszcza gdy rośnie daleko od dróg i miejsc zanieczyszczonych. Jeżeli się boimy poparzenia, wystarczą rękawiczki, które uchronią nas od bezpośredniego kontaktu z rośliną. Możemy również ściąć całe łodygi, a potem gdy zwiędną, oderwać pojedynczo listki. Oparzenia od pokrzywy też mają swoje dobre strony, szczególnie dobrze wpływają na części ciała zajęte przez reumatyzm i artretyzm oraz mocno rozgrzewają. W dawnych czasach chłostano pokrzywą dla wzmocnienia ich leczniczego efektu. Nie bez przyczyny pokrzywa była uznawana za jedno z najcenniejszych ziół w medycynie ludowej, ale również jedno z najważniejszych „jarzyn” w kuchni wiejskiej. Na przednówku gotowano zupę z pokrzywy, pito sok wyciśnięty z pokrzywy lub jedzono ją jak sałatę. W kuchni najłatwiej wykorzystać młode listki, w medycynie wykorzystuje się również łodygi i korzeń Uwaga: Szczególną ostrożność w stosowaniu pokrzywy należy zachować w przypadku cukrzycy, gdyż wzmaga działanie przyjmowanych leków, choroby nerek, nowotworów macicy, krwotoków z dróg rodnych, przewidywanych zabiegów chirurgicznych.
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
• Jest źródłem witamin: A, B2, C oraz witaminy K, która z udziałem flawonoidów i garbników wykazuje dzia- łanie przeciwkrwotoczne.
• Szczególną uwagę należy zwrócić na dużą zawartość żelaza. Polecana w leczeniu anemii, zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek.
• Znajdziemy również: magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, jod, sód i krzem. Kąpiel z odwarem z pokrzywy pozwala przyswoić nam ten pierwiastek przez skórę.
• Zawiera: związki aminowe (m.in.: histaminę, acetylocholina, serotoninę), kwasy organiczne (m.in.: mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), kwas pantotenowy, olejki eteryczne, chlorofil (0,07%), karotenoidy, fitosterole.
• Zawarte B-sitosterole (zwłaszcza w korzeniu) spowalniają rozrost prostaty u mężczyzn.
• Poprawia przemianę materii. Herbata z ususzonych młodych liści działa moczopędnie, wspomaga leczenie kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.
• Poprawia perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie soku żo- łądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego.
• Sok z młodych pokrzyw uchodzi za najbardziej skuteczny i wszechstronny środek leczniczy, który odtruwa i oczyszcza organizm na wiosnę. Sok, jak i herbata z suszonych liści zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie. Reguluje w niewielkim stopniu ciśnienie. Obniża również w niewielkim stopniu poziom cukru we krwi.
11 SPOSOBÓW NA POKRZYWĘ
SOK LUB KOKTAJL
Najbardziej skorzystamy spożywając sok wyciśnięty z pokrzywy i tu nieoceniona będzie wyciskarka, ale kiedy jej nie mamy, młode listki pokrzywy możemy zmiksować i wypić w postaci koktajlu z dodatkiem owoców lub warzyw. Doskonale komponuje się z jabłkiem, kiwi, miętą, sokiem z cytrusów i dodatkiem miodu.
NAPAR Z POKRZYWY
Młode liście pokrzywy płuczemy i rozdrabniamy, zalewamy wrzątkiem, parzymy krótko, ok. pół minuty. Możemy też zalać młode liście wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu 5 min. Pijemy między posiłkami.
HERBATA Z POKRZYWY
Czubatą łyżeczkę suszonej pokrzywy zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 2 minuty. Im dłużej parzymy pokrzywę, tym bardziej intensywna herbata w smaku i silniejsze działanie moczopędne napoju.
DODATEK DO SAŁATEK
Młode liście przelewamy wrzątkiem (jeżeli obawiamy się poparzenia) i dodajemy do sałatek. Łączymy z liśćmi sałaty, botwinką, szpinakiem, dobrą oliwą lub sosem winegret, możemy dołożyć uprażone pestki słonecznika, dyni lub innych orzechów i wg uznania ser typu feta, lub inny.
WYKWINTNA PRZEKĄSKA
Liście pokrzywy zanurzamy w cieście naleśnikowym doprawionym na ostro pieprzem, solą, papryką. Smażymy w głębokim tłuszczu, wyciągamy, gdy tylko się zrumienią i odsączamy na ręczniku.
BOMBA WITAMINOWA
Zmielone liście pokrzywy mieszamy z miodem i cytryną, taką bombę witaminową spożywamy najlepiej przed posiłkiem.
NA ŚNIADANIE
Liście pokrzywy przelewamy wrzątkiem, łączymy z twarożkiem, dodatkowo możemy dodać szczypiorek, koperek, rzodkiewkę. Liście pokrzywy możemy wykorzystać do omletów, tart lub jajecznicy.
SOS DO MAKARONU
Liście pokrzywy dusimy z czosnkiem na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionym serem. Łączymy z ugotowanym makaronem.
POSYPKA DO ZIEMNIAKÓW
Liście pokrzywy drobno kroimy z koperkiem i ewentualnie z czosnkiem. Posypujemy ugotowane ziemniaki.
ODWAR Z POKRZYWY DO KĄPIELI
Na 2- 3 litry wody wsypujemy kilka garści suszonej pokrzywy. Moczymy ziele 8 godzin, a następnie wolno gotujemy przez ok. pół godziny. Po zagotowaniu odcedzamy i wlewamy odwar do kąpieli. Kąpiemy się, bez użycia mydła przez ok. 20 min. Następnie zawijamy się w ręcznik i jeszcze przez pół godziny leżymy
w łóżku.
JAK USUSZYĆ LIŚCIE POKRZYWY?
Młode listki pokrzywy suszymy w suszarce lub rozłożone luźno (każdy listek osobno) na papierze, macie lub siatce pozostawione w suchym, ciemnym (bez dostępu promieni słonecznych) i przewiewnym miejscu. Liście po ususzeniu powinny być ciemnozielone z wyraźnie widoczną siateczką białych żyłek. Przechowujemy w słoiku lub w papierowym opakowaniu.
Barbara Strużyna
Artykuł pochodzi z kwartalnika wiosna 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Polecamy przepis na "Lody z pokrzywy"
wp20180525fb 20190524
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.