Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyPolskie superfoods
Polskie superfoods
01 / 03 / 2020

Polskie superfoods

Kamila Koźniewska

Większość z nas interesuje się żywnością, która pozwala utrzymać zdrowie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Od dłuższego czasu porusza się temat żywności funkcjonalnej, tzw. “superżywności” lub “superfoods”. Terminy te określają naturalne produkty żywnościowe posiadające unikalną wartość odżywczą oraz składniki pokarmowe mogące wywołać korzystny efekt zdrowotny. Superfoods zawiera witaminy, składniki mineralne, enzymy, fitozwiązki lub inne substancje czynne, które mogą działać terapeutycznie w określonych schorzeniach.
Do omawianej grupy należą opisane poniżej rośliny o długoletnich tradycjach jako superfoods w Polsce. Zachęcamy do lektury!

 


Pokrzywa

Znana pod nazwami pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, żagajka czy parzawka.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to  roślina wieloletnia należąca do rodziny pokrzywowatych. Uważana za pospolity chwast, który od wieków towarzyszy człowiekowi zasiedlając okolice domostw, ogrodów, polan, pastwisk, zarośli, wilgotnych lasów liściastych, brzegów rzek i jezior. Zazwyczaj występuje w dużych skupiskach na glebach bogatych w azot lub fosforany. Okres kwitnienia i owocowania pokrzywy trwa od czerwca do października. Pokrzywa zasiedla wszystkie kontynenty, z wyjątkiem Afryki Południowej i kręgu polarnego. Pomimo tego, iż wszyscy unikamy bliskiego kontaktu z tą rośliną z uwagi na swędzące i piekące bąble od razu pojawiające się na skórze - pokrzywa  jest jedną z najcenniejszych roślin!

Jej ziele, liście, korzenie i nasiona wykorzystywane są w ziołolecznictwie, kuchni, kosmetyce, a także przemyśle.

Właściwości odżywcze pokrzywy znane i opisywane były już w starożytności. Obecnie do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem, korzenie - wykopywane jesienią lub wczesną wiosną oraz całe ziele.

Liście pokrzywy - najczęściej wykorzystywane - zawierają wiele cennych substancji mineralnych takich jak żelazo (303 mg/kg s.m.), mangan (55 mg/kg s.m.), cynk (29 mg/kg s.m.) i miedź (13 mg/kg s.m.). Pokrzywa cechuje się również zawartością witamin takich jak witamina C (do 600 mg/100 g), witamin z grupy B (głównie B2 i B5) oraz witaminy K.

Liczne badania wykazały w pokrzywie obecność związków biologicznie czynnych o właściwościach przeciwutleniających, takich jak: kwasy organiczne (głównie chinowy, kumarowy, kawowy, mrówkowy i palmitynowy), karotenoidy (karoten, likopen i luteinę), flawonoidy (kwercytyna, kemferol, rutyna, glikozydy), garbniki (taniny) oraz związki organiczne (chlorofil i lecytyny). Pokrzywa dzięki obecności tych substancji wykazuje właściwości wykorzystywane przy leczeniu, wspomaganiu leczenia lub zapobieganiu występowania wielu schorzeń. Pokrzywa zwyczajna wzmacnia układ odpornościowy organizmu, wpływa pozytywnie na serce i wspiera krążenie żylne, zwiększa wydalanie wody przez nerki, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego, ma działanie przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i wspomaga leczenie zapalenia stawów. Ponadto pokrzywa wzmacnia kości, paznokcie, włosy i  łagodzi łojotok skóry.

W sprzedaży znaleźć możemy pokrzywę sproszkowaną, soki i napary z pokrzywy, kapsułki czy tabletki z jej ekstraktem. Dużą popularnością cieszą się  również herbatki z jej udziałem, oleje z nasion pokrzywy, a nawet makarony z dodatkiem jej suszu. Jeśli chodzi o kosmetyki to pokrzywa jest niezastąpionym surowcem w produkcji szamponów do codziennego stosowania i działających przeciwłupieżowo.



Śliwki

Doceniane były już przez naszych przodków, jako niezawodny środek na pobudzenie pracy jelit, wygładzenie skóry i poprawę nastroju. Śliwki warto jeść w każdej postaci: zarówno świeże, jak i w formie soków, przecierów, powideł czy suszone. Te wspaniałe, jesienne dary natury wzbogacają smak potraw i zawierają mnóstwo wartościowych składników dla naszego organizmu. Świeże owoce śliwy są niskokaloryczne – w  100 gramach zawierają około 45 kcal, a węglowodany w takiej porcji owoców stanowią około 12 gramów. Indeks glikemiczny dla śliwki świeżej wynosi 39.

Śliwki suszone są zdecydowanie bardziej kaloryczne, zawierają bowiem aż 267 kcal w 100 gramach, węglowodany stanowią blisko 69 gramów, natomiast indeks glikemiczny jest stosunkowo niski i wynosi IG 29. Pomimo tego warto jeść śliwki w takiej postaci z uwagi na bogactwo związków polifenolowych, a w szczególności kwasów fenolowych. Ciekawostką jest fakt, iż jest ich ponad pięciokrotnie więcej w skórce niż w miąższu. Śliwki suszone cechują się również dużą pojemnością przeciwutleniającą, przewyższającą pod tym względem inne gatunki owoców, takie jak jabłka, borówki czy winogrona. Przeciwutleniacze zapobiegają nadmiernej produkcji wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia się organizmu i zwiększających ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (9,4 g/100 g) powoduje, że śliwki suszone doskonale sprawdzają się na problemy z zaparciami, pobudzając perystaltykę jelit i przyspieszając tempo przemiany materii. Dodatkowo błonnik korzystnie wpływa na florę bakteryjną okrężnicy, a także pomaga oczyszczać organizm z żółci, obniżając tym samym poziom cholesterolu. Systematyczne spożywanie już trzech suszonych śliwek dziennie lub picie szklanki kompotu lub soku z suszu śliwek działa wspomagająco na pracę przewodu pokarmowego. Warto nadmienić, iż suszone śliwki, jako jedyny suszony owoc, uzyskały zgodę EFSA na używanie oświadczenia zdrowotnego, które mówi o tym, że spożywanie 100 gramów suszonych śliwek pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Jeśli chodzi o zawartość witamin i składników mineralnych to śliwki nie są bogate w witaminę C (5,2 mg/100 g), jednak dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne antyoksydanty. Śliwki zawierają również potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Dieta obfitująca w śliwki wpływa pozytywnie na pracę nerek oraz zdrowie układu moczowego i pokarmowego.



Aronia

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzona została w XVII wieku, a jej obecna produkcja w Polsce wynosi około 35-40 tys. ton rocznie. Aronia to krzew rodzący małe, okrągłe, czarne owoce o charakterystycznym, cierpkim smaku. Z tego powodu rzadko spożywana jest w stanie świeżym i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle. Owoce aronii są powszechnie wykorzystywane do produkcji soków, syropów, herbatek, suszów, galaretek, dżemów, nalewek i wina. Suszona aronia dodawana jest do produkcji budyni, batoników czy miodów. W sprzedaży spotkać można także aronię sproszkowaną, mieloną kriogenicznie. Taka metoda obróbki zapewnia zachowanie pełni składników odżywczych aronii. Warto ją dodawać w tej postaci do mleka, jogurtów, soków, płatków, deserów czy sałatek.  Ponadto owoce oraz wytłoki z nich uzyskiwane wykorzystywane są do produkcji naturalnego barwnika antocyjanowego. Aronię używa się również coraz częściej do projektowania żywności funkcjonalnej, czyli żywności o udowodnionych funkcjach prozdrowotnych.

Aronia zasługuje na szczególną uwagę wśród owoców jagodowych, charakteryzuje się bowiem największą spośród surowców roślinnych zawartością antocyjanów, flawonoli, fenolokwasów i garbników. Związki te cechują silne właściwości antyoksydacyjne niezwykle istotne w walce z chorobami cywilizacyjnymi związanymi ze stresem oksydacyjnym, starzeniem organizmu i wolnymi rodnikami. W zależności od odmiany, warunków uprawy i pory zbiorów zawartość polifenoli waha się od 2000 do 8000 mg/100 g suchej masy. W owocach aronii zawarte są również witaminy (C, B2, B6, E, P, PP) oraz składniki mineralne (Mo, Mn, Cu, B, I).



Dzika róża

Znana również pod nazwą róża pomarszczona (Rosa rugosa) jest najpospolitszym i i najbardziej znanym gatunkiem róż występujących w Polsce. Rośnie w zaroślach, na obrzeżach lasów, zrębach leśnych, miedzach, przy drogach. Kwitnie od maja do lipca, ciesząc zarówno pięknymi biało-różowymi płatkami oraz cudownym, słodkim zapachem. Owoce róży, a w rzeczywistości jej owoce rzekome (pseudoowoce) są twarde, błyszczące, o wrzecionowatym kształcie i pomarańczowo-czerwonej barwie. Dzika róża należy do najbardziej wartościowych pod względem wartości odżywczej przedstawicieli rodziny różowatych (Rosaceae).  W pseudoowocach dzikiej róży wyróżnić można ponad 130 związków. Obfitują w karotenoidy - m.in. betakaroten, likopen i ksantofile oraz flawonoidy i proantocyjanidy. W surowcu tym stwierdzono również zawartość witaminy: E, K, B1, B2,PP, B6, olejki eteryczne oraz pektyny (do 4%). Zawierają także kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy) oraz związki mineralne: P, K, Ca, Mg, Fe, Mn. Charakteryzuje je również wysoka zawartość witaminy C - związku znanego z właściwości przeciwutleniających, chroniącego przed wolnymi rodnikami, biorącego udział w tworzeniu kolagenu i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Spośród wszystkich roślin naszej strefy klimatycznej pseudowoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C i w zależności od gatunku i odmiany jej zawartość może dochodzić do nawet 12000 mg%. Ciekawostką jest również fakt, że zawartość tej witaminy jest około 10 razy większa niż w owocach czarnej porzeczki i 100 razy większa niż w jabłkach. Już trzy owoce dzikiej róży mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Dzięki dużej zawartości substancji bioaktywnych i przeciwutleniających przetwory z dzikiej róży w postaci np. herbatek, nektarów, syropów, konfitur czy soków NFC 

(ang. NFC – Not From Concentrate/nie z koncentratu - sok bezpośredni, wyprodukowany poprzez tłoczenie lub wyciskanie surowych owoców lub warzyw)

są niezwykle pożądane. Ich spożycie skutkuje wzmocnieniem systemu odpornościowego podczas rekonwalescencji, w stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia i stresu, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. W sprzedaży dostępne są również sproszkowane owoce dzikiej róży i kapsułki z ich ekstraktem, oleje z  pestek jej owoców, a nawet różowe, słodkie wina.



Bez czarny

Bez czarny (Sambucus nigra) należy do rodziny pierwieniowatych  (Caprifoliaceae) i występuje powszechnie w Europie, Ameryce i Afryce Północnej. Uważany za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Rośnie w postaci krzewu rodząc małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody zebrane w grona. Dojrzałe owoce wypełnione są krwistoczerwonym sokiem i małymi pestkami.

Owoce czarnego bzu zawierają wiele składników bioaktywnych takich jak antocyjany, kwasy organiczne (octowy, jabłkowy, winowy), witaminę C (od 6 do nawet 132 mg/100 g),  witaminy z grupy B (B2 - 65 mg/100 g, B6 - 0,25 mg/100 g) i kwas foliowy (17 mg/100 g). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje zawartość potasu (288-300 mg/100 g), żelaza (1,6-9,4 mg/100 g), fosforu (39-57 mg/100 g) i cynku (6,21 mg/100 g).

Związki zawarte w owocach bzu czarnego posiadają udowodnione, silne działanie wzmacniające układ odpornościowy i łagodzące podrażnienia górnych dróg oddechowych. Wykazują również właściwości napotne, moczopędne, antyoksydacyjne, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i wspomagają pracę układu krążenia, przyczyniając się do poprawy krążenia krwi.

Czarny bez znajduje wiele zastosowań, będąc niezwykle cennym surowcem do produkcji soków, konfitur, dżemów, herbatek, marynat czy jako składnik barwiący inne produkty spożywcze. Napary, odwary, wyciągi i syropy z tej rośliny działają bez wątpienia prozdrowotnie i polecane są także osobom zmagającym się z cukrzycą i otyłością.

Uwaga! W świeżych kwiatach i niedojrzałych owocach bzu czarnego występuje sambunigryna - substancja o potencjalnym działaniu toksycznym, powodującym podrażnienia przewodu pokarmowego, biegunki i wymioty. Związek ten rozkłada się jednak podczas obróbki termicznej i suszenia.

Opisane powyżej polskie produkty superfoods oprócz zaspokojenia potrzeb odżywczych organizmu mogą również działać zapobiegawczo w stosunku do określonych chorób. Z uwagi na właściwości, które posiadają ich regularne spożywanie może wzbogacić naszą dietę i być skuteczną alternatywą dla przyjmowania syntetycznych suplementów diety.

Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl

Bibliografia:
Białek M., Rutkowska J., Hallmann E. Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej. 2012. Żywność: Nauka, Technologia, Jakość 6 (85): s. 21-30.
Cendrowski A., Kalisz S., Mitek M. Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym. ŻYWNOŚĆ. Nauka.Technologia. Jakość, 2012, 4 (83), s. 24 – 31.
Grys A. Dzika Róża (Rosa canina L.) – chemizm i zastosowanie w lecznictwie. Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 245-247.
Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne. Pom J Life Sci 2015, 61, 2, s. 191–198.
Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Młodzianka A. Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie.
Pieszak M., Mikołajczak P. Ł. Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2010, s. 199-204.
Rutkowska J., Adamska A., Pielat M., Białek M. Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (Rosa rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 4 (83), s. 32 – 43.
Waszkiewicz-Robak B., Biller E. Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Probl Hig Epidemiol 2018 99 (3): 217-224.
Wolska J., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I. Wpływ ekstraktów z pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) na aktywność katalazy w monocytach/makrofagach THP1*. Pom J Life Sci 2015, 61, 3, s. 315–318.

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
No właśnie... Warto zapoznać się z artykułem, bo zazwyczaj niepotrzebnie przepłacamy za "obce" super składniki, kiedy nasze są wręcz pod ręką, sporo tańsze albo wręcz za darmo.
cytuj odpowiedz 04.09.2020, godz. 16:24
Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł, ja od wielu lat zbieram pokrzywy ( robię sok, zupę, dodaję do koktajl i suszę na herbatę), płatki i owoce z dzikiej róży, kwiaty i owoce bzu czarnego oraz aronię.
Wykorzystując je na wiele sposobów. Są pyszne i zdrowe, a najważniejsze rosną same bez chemii.
cytuj odpowiedz 21.10.2020, godz. 07:25
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
O tym właśnie trzeba mówić, pisać i czytać. Mamy prawdziwe skarby w sadach, wokół domostw i w lasach i często o nich zapominamy.
cytuj odpowiedz 08.04.2021, godz. 20:26

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
13 10 10 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 14 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet