Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyPolskie superfoods'y - 8 najlepszych na jesień! Które wybrać?
Polskie superfoods'y - 8 najlepszych na jesień! Które wybrać?
07 / 09 / 2018

Polskie superfoods'y - 8 najlepszych na jesień! Które wybrać?

Magdalena Nagler - foodmania

Wiele osób uważa, że lato to pora roku, która obfituje w największą ilość świeżych i zdrowych produktów. To prawda. Jednak ja pokusiłabym się o stwierdzenie, że jesień wcale od niej nie odbiega i oferuje szereg darów, które z pewnością można uznać za polskie superfoods’y. Tym bardziej, że jest to okres wzmożonych infekcji i przeziębień. Zatem co najlepiej jeść jesienią, aby zadbać o swoje zdrowie? Na to pytanie odpowiem prezentując listę produktów, których nie może zabraknąć w naszym jesiennym menu!

1. Aronia

Nie bez powodu mówi się, że aronia to najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. To istna bomba witaminowa! Bogata szczególnie w witaminę C, ale również E, B1, B2, B6, PP. Co ciekawe, mogą ją spokojnie spożywać cukrzycy, ponieważ ma w swoim składzie kwas chlorogenowy, który powoduje spowolnienie absorpcji glukozy. Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, jest sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą. Domowe przetwory z aronii mogą stanowić swego rodzaju suplementy diety, np. konfitury, soki. Można ją również ususzyć i dorzucać do porannej owsianki, sałatek owocowych oraz koktajli.

Jak wysuszyć aronię?
Aronię dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie wysusz w suszarce do owoców lub w piekarniku (temperatura 50 stopni przez 4 godziny, a następnie 70 stopni przez kolejne kilka godzin).

Przepisy z aronią znajdziesz tutaj. 

2. Rokitnik

Owoce rokitnika posiadają nieco kwaśny, cierpki smak, który zniechęca wiele osób. Jednak warto zastanowić się dwa razy zanim wyeliminuje się go z diety. Owoce rokitnika to kolejne źródło, jakże ważnej w okresie jesienno – zimowym witaminy C. Zawierają prawie 200 substancji aktywnych! To niezły wynik. Oczywiście dzięki temu mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Zwiększają jego odporność, pomagają w regeneracji uszkodzeń skóry, poprawiają krążenie krwi i zwalczają wolne rodniki. To tylko niektóre z jego właściwości.
Aby jak najlepiej wykorzystać właściwości prozdrowotne rokitnika warto wycisnąć z niego sok.

Sok z rokitnika

Do tego celu posłuży  wyciskarska wysokoobrotowa. Jeżeli takiej nie posiadasz możesz rokitnik zblenować, a następnie przetrzeć go przez sito o bardzo drobnych oczkach. Tak powstały sok można dodawać do przestudzonej herbaty, koktajli lub po prostu wymieszać z innym bardziej słodkim sokiem, np. jabłkowym.

Przepisy z rokitnikiem znajdziesz tutaj.

3. Jabłka

Nasze narodowe owoce, które goszczą codziennie w każdym domu. I nie bez przyczyny! Jak głosi przysłowie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie!”. Niby niepozorne, a jednak bardzo zdrowe. Działania, które przypisuje się tym cudownym owocom to między innymi: poprawa apetytu, leczenie niestrawności, powstrzymywanie bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Co ciekawe jabłka zawierają pektyny, które usuwają cholesterol, trujące metale i ślady promieniowania. Bardzo częstym sposobem na przechowanie jabłek przez zimę jest przerobienie ich na dżem.

Dżem z jabłek 
 Wystarczy umyć dowolną ilość jabłek, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, a następnie podgrzać z odrobiną wody na patelni. Można dodać również cynamon, wanilię i coś słodkiego jak ksylitol, cukier kokosowy lub erytrol. Po upływie około 20 minut przełożyć je do słoiczków, a następnie zapasteryzować. Gdy chcemy osiągnąć bardziej zawiesistą konsystencję dżemu przygotujmy go z większej ilości jabłek i dłużej smażmy. 

Przepisy z jabłkami znajdziesz tutaj.


4. Śliwki

Kolejny, zaraz obok jabłek popularny owoc jesienny. Mają słodko – kwaśny smak, co ciekawe są owocem polecanym cukrzykom oraz osobom z problemami wątrobowymi. Gotowane śliwki są świetnym środkiem na zaparcia. Dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają perystaltykę jelit. Dostarczają witamin, np. C, K, E, A, B6. Muszą na nie uważać osoby, które mają słabe trawienie, wrzody, czy stany zapalne układu pokarmowego. Śliwki mogą hamować wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy. 
Niebanalnym i zarazem pysznym sposobem na przechowanie śliwek jest konfitura czekośliwka. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Konfitura czekośliwka 

Umyte śliwki pokrój na kawałki, a następnie uduś w garnku z dodatkiem wody i karobu przez kilka godzin (do momentu, aż śliwki uzyskają całkowicie gładką konsystencję). Tak przygotowaną konfiturę przełóż do słoiczków, następnie zapasteryzuj.

Przepisy ze śliwkami znajdziesz tutaj.


5. Żurawina

Znana jest z właściwości leczniczych układu moczowego, szczególnie z uwzględnieniem pęcherza. Zapobiega infekcjom na trzy różne sposoby. Po pierwszy zakwasza mocz, który jest środowiskiem nieprzyjaznym dla bakterii. Po drugie zapobiega przyleganiu bakterii do ścian dróg moczowych, dzięki czemu niemożliwa jest ich kolonizacja. Po trzecie działa moczopędnie, co z kolei sprawia, że nie dochodzi do sytuacji zastoju moczu w pęcherzu. To kolejne źródło witaminy C i polifenoli, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Działa przeciwzapalnie i obniża ciśnienie krwi. Najczęściej dostępna jest w postaci suszonej, soków lub konfitur. Świetnie komponuje się z deserami, jak również potrawami wytrawnymi (np. serem oscypkiem lub pieczonym mięsem).
Domowym sposobem na przechowanie żurawiny może być przygotowanie nalewki.

Nalewka z żurawiny

Wystarczy wymieszać spirytus z wódką w proporcja 1:1, a następnie zalać tym owoce tak, aby zostały przykryte. Szczelnie zamknięty słój odstaw w zaciemnione miejsce, a po 2 tygodniach zlej z niego cały płyn. Do owoców dodaj ksylitol lub cukier i schowaj na kolejne 3 tygodnie. W ten sposób powstanie sok, który wymieszaj z wcześniej zlanym płynem alkoholowym.

Inne przepisy z żurawiną znajdziesz tutaj. 

6. Czarny bez

To jedna z najstarszych roślin leczniczych w Europie. Doceniana szczególnie w okresie jesienno – zimowym, ponieważ pomaga w walce z przeziębieniami. Napary z czarnego bzu działają rozgrzewająco i pomagają odkrztusić wydzielinę z oskrzeli. Posiada on również właściwości przeciwzapalne, dlatego warto wykorzystać go do płukania gardła lub całej jamy ustnej. Podobnie, jak żurawina wykazuje też właściwości moczopędne. Tym samym stosowany jest w kuracjach oczyszczających lub leczniczych. Co ciekawe czarny bez często wchodzi w skład mieszanek mających na celu wspomaganie odchudzania. A to za sprawą jego właściwości przeczyszczających. Oczywiście podobnie, jak inne owoce jesieni jest źródłem witaminy C, a także silnych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki.
Jeżeli zaopatrzycie się w bardzo dojrzałe owoce z czarnego bzu warto przygotować z nich syrop.

Syrop z owoców czarnego bzu 

W garnku podgrzej kilogram owoców ze szklanką wody, całość zagotuj, a następnie przetrzyj przez sito o bardzo drobnych oczkach. Tak powstały sok wymieszaj ze szklanką miodu. Całość przelej do słoiczków i po schłodzeniu przechowuj w lodówce.

Przepis na syrop z czarnego bzu znajdziesz tutaj. 


7. Dzika róża

W medycynie ludowej to roślina wykorzystywana jako lek na wiele dolegliwości. To kolejne ze źródeł witaminy C pomocne w leczeniu przeziębienia i grypy. Dodatkowo zawiera również witaminy takie jak: A, B1, B2, E, K. Dzika róża polecana jest dla osób z nadciśnieniem oraz borykających się z problemami trawiennymi. Łagodzi objawy reumatyzmu i obniża poziom cholesterolu. Co ciekawe płatki dzikiej róży można stosować zewnętrznie na skórę, dzięki czemu staje się gładsza i bardziej promienna.
Zarówno owoce, jak i płatki z dzikiej róży warto wyszuć, aby następnie mogły posłużyć jako baza herbatek. Przykładem takiej herbaty może być mieszanka suszonych owoców dzikej róży oraz czarnej porzeczki.

Herbatka z dzikiej róży i czarnej porzeczki 

Susz należy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na co najmniej 10 minut – herbata gotowa!

Przepisy z wykorzystaniem owoców dzikiej róży znajdziesz tutaj.


8. Maliny

Już od dawna na stałe zagościły w menu Polaków. I nic dziwnego! Oprócz wspaniałego smaku oraz uroczego koloru oferują również szereg leczniczych właściwości. Zawierają one ponad 100 różnych olejków eterycznych! Oprócz tego znajdziemy w nich również kwasy organiczne, np. kwas salicylowy, który jest odpowiednikiem aspiryny. Dostarczają niewielu kalorii, ale jednocześnie dość soprą dawkę błonnika i minerałów. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C to kolejny z sojuszników walki z przeziębieniami. Jednak występujące w niej cukry mogą być szkodliwe dla cukrzyków, dlatego te osoby powinny kontrolować spożywane tych owoców.
Dobrym sposobem na wykorzystanie owóców malin oraz ich liści jest przygotowanie płukanki do, która pomoże w leczeniu wszelkich stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej.

Płukanka do ust z malin owoców i liści 

Po łyżce owoców i liści malin zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie, gdy napar przestygnie przepłukaj nim kilkukrotnie całą jamę ustna łącznie z gardłem.

Przepisy na przetwory z malin znajdziesz tutaj.

Lista jesiennych superfoods’ów nie ma końca. Oprócz wyżej opisanych produktów jesienią warto sięgnąć również po jarmuż, szczególnie ważny w dietach wegańskich. Oczywiście nie możemy zapominać o polskim płynnym złocie – miodzie, który przynosi ukojenie w chłodne dni.

Słodkie orzeszki

Miód wymieszać z garścią orzechów włoskich, przechowywać w zamkniętym słoiczku, w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, a następnie sięgnąć po niego, gdy najdzie nas ochota na małe, słodkie co nieco.

 

Polska, złota jesień dostarcza nam wiele bogatych w wartości odżywcze produktów. Są one nie tylko zdrowe, ale również i smaczne! Pamiętajmy, żeby sięgać po produkty ze sprawdzonych źródeł, najlepiej ekologicznych. Warto korzystać z dobrodziejstw natury i zatrzymać je w słoiczkach lub butelkach na zimowe miesiące, aby cieszyć się zdrowiem i wspaniałym smakiem przez długi czas.

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
W tych wszystkich wymienionych w artykule owoców najmniej znany jest zapewne rokitnik.
Aronia jest bardzo popularna już od przynajmniej 30tu lat, choć i obecnie spotykam ludzi, którzy w swoim życiu nie spróbowali nawet jednej malutkiej kuleczki agonii, chociaż wiedzą, że to właśnie ona - mimo wszystko boją się próbować! Ja należę do osób chętnie poznających nowe smaki, nie mam problemu ze skosztowaniem grzybka w lesie (gołąbka czy mleczja) albo dzikiego jabłuszka rajskiego czy ogrodowej miechunki (oczywiście wcześniej sprawdzam w internecie, czy dany owoc czy grzyb jest jadalny ...)
cytuj odpowiedz 12.09.2018, godz. 07:35
Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Ja też lubię próbować różnych produktów, dla smaku jak i z pobudek zdrowotnych. Ale ostatnio nie byłam w stanie się przełamać i przyrządzić sosu z muchomorów (dokładnie z muchomora Panienki). To jednak przynosi się samemu z lasu i podejmuje ryzyko zjedzenia na własną odpowiedzialność.
Ja chyba też najmniej z powyższych superfoods znam rokitnik, ale zamierzam go bliżej poznać. Zakochana jestem natomiast w czarnym bzie. I choć najczęściej korzystam z kupionego i przerobionego. to uważam że jest nieoceniony przy przeziębieniu.
cytuj odpowiedz 12.09.2018, godz. 09:38
Nikita
Nikita powiedział/a:
Lubię wszystkie polskie superfoods, wiele z nich zbieram i przetwarzam na różne sposoby. Są zdrowe, rosną w pobliżu, nie potrzebują oprysków i długiego transportu, warto korzystać z tego dobrodziejstwa.
cytuj odpowiedz 02.11.2020, godz. 09:34

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet