Śliwki! Dlaczego warto je jeść!
Dorota Woźniak - Twins PotDlaczego powinniśmy jeść śliwki?
Śliwki to smaczne owoce. Najczęściej jadane świeże, późnym latem i jesienią. Dostępne praktycznie przez cały rok, dzięki możliwości ich przetwarzania, mrożenia, suszenia...
Dlaczego powinniśmy jeść śliwki? Bo... śliwki to owoc poprawiający humor, wzmacniający kości i zapobiegający nowotworom. Czy wiecie, że Bahram H. Arjmandi z Florida State University wykazał, że regularne jedzenie nawet niewielkich ilości suszonych śliwek (wg uczonego jest to 2 - 10 sztuk dziennie) korzystnie wpływa na poprawę gęstości kości. Więc znacznie zmniejsza ryzyko osteoporozy i związanych z tym złamań kości, zwłaszcza w starszym wieku. Ta informacja mnie bardzo ucieszyła, ponieważ miałam problem z kośćmi... a śliwki bardzo, bardzo lubię :)
Żeby łatwiej zapamiętać zdrowotne oddziaływanie tych owoców, podam w 10 punktach ich zalety:
1. Działanie odchudzające, polepszające metabolizm
Zwłaszcza suszone śliwki wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnianie. Dzięki obecności błonnika zapewniają również uczucie sytości. Są zdrowym zamiennikiem słodyczy. Śliwki pobudzają metabolizm, wskazane są kobietom po 30 roku życia.
Uwaga!!! Śliwki suszone zawierają więcej kalorii niż świeże. A poza tym, śliwki zjedzone w zbyt dużych ilościach mogą być ciężkostrawne i powodować wzdęcia i bóle brzucha.
2. Wspomaganie pracy serca i układu krążenia
Śliwki są dobrym źródłem miedzi, która chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia.
3. Kontrola ciśnienia krwi
Śliwki zawierają polifenole, związki o właściwościach przeciwzapalnych, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i stan ścian naczyń krwionośnych. Potas zawarty w owocach reguluje ciśnienie krwi.
4. Wspomaganie odporności
Dzięki zawartości witamin, minerałów, makro i mikroelementów, śliwki są doskonałym owocem na wzmocnienie odporności. Zjadamy je głównie jesienią, co nas naturalnie wzmacnia i przygotowuje organizm do przetrwania okresu zimowego.
5. Poprawianie nastroju i koncentracji
Duża zawartość witamin: C, A, E, z grupy B - B6 oraz magnezu wpływa na stabilność układu nerwowego i w widoczny sposób wpływa na poprawę humoru.
6. Wspomaganie apetytu
Dzięki zawartość witamin i minerałów oraz naturalnych kwasów, śliwki polepszają trawienie i wydzielanie soków żołądkowych. pobudzają apetyt u osób mających problemy z łaknieniem. Wskazane są dla dzieci - niejadków.
7. Obniżanie poziomu cholesterolu
Dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn, wspomagają trawienie dań tłustych i ciężkostrawnych. Znamy już z kuchni staropolskiej zalecenia dodawania śliwek do bigosu. Śliwki pomagają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie.
8. Właściwości antyoksydacyjne
Śliwki są bogate w witaminy C, A i E, czyli naturalne przeciwutleniacze. Im ciemniejsze owoce, tym więcej wartości antyoksydacyjnych.
9. Ochrona przeciwnowotworowa
Dzięki dużej zawartości pektyn i błonnika śliwki wspomagają perystaltykę jelit i przyśpieszają ich opróżnianie. Zapobiega to rozwojowi raka jelit. Działanie antyoksydacyjne tych owoców ogólnie wzmacnia barierę obronną organizmu przed czynnikami rakotwórczymi. Zawarta w pestkach amigdalina jest silnym naturalnym środkiem wspomagającym w walce z nowotworami.
10. Wzmocnienie struktury kości i układu ruchu
Śliwki zawierają dużo wapnia i magnezu oraz spore ilości potasu i fosforu. W połączeniu z witaminami stanowi to doskonały materiał do wzmocnienia i odbudowy struktury kości i układu ruchu. Zwiększa też elastyczność ścięgien i stawów. Śliwki są wskazane dla osób uprawiających wysiłek fizyczny.
Poniżej składy i wartości odżywcze dla śliwek świeżych i suszonych:
Śliwki świeże – składniki w 100g |
Śliwki suszone – składniki w 100g |
Wartość energetyczna 45 kcal Woda 87,1 g Białko roślinne 0,6g Tłuszcz 0,2 Węglowodany ogółem 11.7 w tym cukry proste 3,4 Błonnik pokarmowy 1,6 g Sód 2 mg Potas 208 mg Wapń 16 mg Fosfor 20 mg Magnez 8 mg Żelazo 0,5 mg Cynk 0,11 Miedz 0,11 mg Mangan 0,09 Jod 1,4 mg Wit A 49 ug Beta karoten 295 ug Wit E 0,86 ug Wit B6 0,05 ug Foliany 3 ug Wit C 5,2 ug |
Wartość energetyczna 267 kcal Woda 24 g Białko roślinne 3,5 g Tłuszcz 1,2 g Węglowodany ogółem 68,9 g W tym cukry proste 20 g Błonnik pokarmowy 9,4 g Sód 12 mg Potas 804 mg Wapń 72 mg Fosfor 91 mg Magnez 36 mg Żelazo 1,5 mg Cynk 0,65 mg Miedź 0,42 mg Mangan 0,20 mg Jod 1 mg Wit A 154 ug Beta karoten 925 ug Wit E 0,40 ug Wit B6 0,24 ug Foliany 4 ug Wit C 5,6 ug |
wg Tabele składu i wartości odżywczej żywności – H.Kunachowicz, I.Nadolna, B.Przygoda, K.Iwanow; Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Przepisy ze śliwkami świeżymi i suszonymi znajdziesz tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.