Sok z brzozy - sprzymierzeniec w wiosennym detoksie
Katarzyna PakocaSok z brzozy inaczej nazywany oskołą czy bzowiną od dawna ceniony jest za swoje cudowne właściwości, a to wszystko za sprawą szeregu cennych składników, które zawiera. Sok z brzozy to naturalny izotonik, sposób na oczyszczenie i wzmocnienie organizmu oraz poprawę odporności na wiosnę.
Kiedy i jak pozyskuje się sok z brzozy?
Sok z brzozy można pozyskać wczesną wiosną, już na początku marca. Pozyskiwanie soku nie jest trudnym zadaniem. W celu pozyskania soku trzeba znaleźć drzewo mające, co najmniej 10 lat. Następnie należy wywiercić w pniu drzewa 1.5 - 2 centymetrowy otwór i umieścić w nim rurkę, której drugi koniec powinien znajdować się w otworze butelki , do której ma skapywać sok. W ciągu całej doby można uzyskać nawet do 5 litrów soku z brzozy. Sok powinien być przechowywany w lodówce przez okres nie dłuższy niż 3 - 4 dni. Po pobraniu soku zawsze należy odpowiednio zabezpieczyć wywiercony otwór w brzozie, aby nie uszkodzić drzewa, jednym ze sposobów jest użycie pasty ogrodniczej.
Wygląd, smak i zapach
Sok z brzozy pozbawiony jest praktycznie smaku i zapachu. Świeżo pozyskany z pnia drzewa sok jest lekko słodki i mętny, natomiast sok filtrowany i pasteryzowany jest przezroczysty i klarowny. Choć świeży sok nie zachęca swoim wyglądem do wypicia, warto na przednówku wesprzeć organizm jego prozdrowotnymi składnikami. Sok pasteryzowany jest nieco mniej odżywczy, jednak nadal to wspaniały izotonik, dostępny przez cały rok. Należy zwrócić uwagę na skład soku z brzozy w butelce. Często znajdują się tam niepotrzebne dodatki i cukier. Soki ekologiczne, to soki zawierające sok z brzozy w 99,9% z dodatkiem kwasku cytrynowego. Jeśli smak czystego soku z brzozy jest dla nas zbyt mdły, możemy dodać do niego sok owocowy lub świeże zioła aby zmienić posmak napoju.
Właściwości
Sok z brzozy stanowi bogate źródło witamin (witamina C, z grupy B) i składników mineralnych (żelazo, potas, fosfor, magnez) oraz aminokwasów, kwasów organicznych (cytrynowy, jabłkowy) i garbników.
Regularne picie soku z brzozy wzmacnia odporność, chroniąc przed infekcjami, wspomaga układ moczowy, zapobiegając powstawaniu kamieni nerkowych oraz pomaga usuwać szkodliwe substancje, które zalegając w organizmie przyczyniają się do powstawania poważnych chorób. W wielu badaniach udowodniono, że sok z brzozy wspomaga także pracę układu krążenia i chroni przed chorobą niedokrwienną serca. Ponadto, dzięki zawartości betuliny, sok z brzozy zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i obniża poziom cholesterolu.
Warto pamiętać, że nie tylko sok pozyskiwany z pnia i gałęzi brzozy posiada cenne właściwości. Równie cenny jest sok pozyskiwany z pączków i liści tego drzewa.
Sok z pączków brzozy wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, w związku z czym idealnie sprawdza się w leczeniu grypy.
Sok z liści brzozy skutecznie łagodzi bóle reumatyczne. Za działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne odpowiada za to znajdujący się w soku salicylan metylu.
Jak pić sok z brzozy?
Najlepiej pić surowy sok, gdyż proces pasteryzacji powoduje utratę części składników zawartych w soku, głównie witaminy C. Ze względu na znajdujące się w soku pozostałości, przed spożyciem należy przelać sok przez sito. W związku z tym, że sok z brzozy nie posiada praktycznie smaku i zapachu, można wzbogacić jego smak poprzez dodatek mięty czy soku malinowego. Warto przygotować również lemoniadę na bazie soku z brzozy.
Dla kogo polecany sok z brzozy?
Ze względu na szereg cennych właściwości, sok z brzozy może spożywać każdy. Szczególnie polecany jest dla sportowców, osób starszych i osłabionych, mających problemy z układem moczowym i podczas stosowania kuracji oczyszczających.
W przypadku dzieci, nie zaleca się, aby spożywały sok w dużych ilościach, ze względu na zawartość pochodnych kwasu salicylowego.
Sok z brzozy nie tylko do picia!
Nie tylko picie soku z pnia brzozy przynosi nam korzyści. Woda brzozowa zawierająca sok z brzozy może odżywić włosy, wzmocnić ich cebulki oraz poprawić ogólną kondycję i wygląd włosów.
Wodę brzozową można kupić lub przygotować samemu w prosty sposób.
Woda brzozowa
Wystarczy tylko 100 g suszonych liści zalać 100 ml alkoholu (60%vol). Co kilka dni wodę brzozową należy wstrząsnąć, przefiltrować przez gazę i ponownie odstawić. Po 10 dniach preparat jest gotowy do użycia. Wcierki szczególnie polecane są dla osób mających włosy osłabione, ze skłonnością do wypadania i przetłuszczania się.
Napar brzozowy
Woda brzozowa może znaleźć także zastosowanie jako tonik rewitalizujący do twarzy, który odświeża skórę i poprawia jej elastyczność. Jedną łyżeczkę listków brzozy należy zalać 250 ml wrzącej wody, a następnie napar odcedzić i przelać do pojemnika. Przecierać twarz wacikiem namoczonym w przestudzonym naparze.
Przepisy z wodą brzozową znajdziesz tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.