
Wanilia

Wanilia uchodzi za jedną z najdroższych przypraw na świecie. Na jej wysoką cenę wpływa pochodzenie i właściwości. Wanilia nadaje unikalny smak i aromat potrawom, dzięki czemu znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Jest głównym składnikiem olejku i cukru waniliowego, które głównie dodajemy do domowych wypieków i deserów. Ponadto, stosowana jest na dużą skalę w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.
CHARAKTERYSTYKA WANILII
Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia) należy do rodziny storczykowatych. Roślina pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy w XVI wieku sprowadzili ją Hiszpanie. Uprawiana jest w wielu regionach świata (m.in. Seszele, Meksyk, Mauritius), jednak głównym i największym producentem jest Madagaskar w Afryce, skąd pochodzi wanilia burbońska.
Kwiat wanilii płaskolistnej
Dojrzałe pnącza osiągają 15 m długości a kwiaty o średnicy ok. 6 cm rosną w skupiskach od 20 do 30 sztuk. Zapylony kwiat przekształca się w owoc przypominający strączek (fasolkę) i dojrzewa przez następne kilka miesięcy. Świeży owoc pozbawiony jest zapachu. Dopiero po zerwaniu, poddaniu procesowi gotowania, fermentacji i suszenia, laski wanilii ciemnieją i nabierają intensywnego, korzennego i słodkiego zapachu. Za smak i aromat wanilii odpowiada aż 200 substancji, najważniejszą jest wanilina. Pozostałe to: garbniki, polifenole, żywice, wolne aminokwasy oraz związki lotne (kwasy, etery, alkohole, węglowodory, fenole). Wanilina występuje w formie białego nalotu na lasce wanilii. Jej zawartość jest różna zależnie od gatunku. Najwięcej tego związku zawiera wanilia burbońska (12 %), pozostałe gatunki zawierają zaledwie 1 – 3 %.
Surowe strąki wanilii
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI WANILII
Za prozdrowotne właściwości wanilii odpowiada wanilina i kwas wanilinowy. Związki te wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe oraz pomagają w leczeniu anemii sierpowatej, cukrzycy (obniżają poziom glukozy we krwi) i chorób sercowo – naczyniowych (obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów). Ponadto, mogą działać przeciwzapalnie, przeciwbólowo i ochronnie na wątrobę.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI I NIE TYLKO
Wanilia znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Może występować w formie laski wanilii, ekstraktu, proszku i cukru waniliowego. Stanowi aromatyczny składnik wielu potraw i deserów (ciasta, ciastka, racuchy, naleśniki, puddingi, budynie, kaszki, koktajle, lody) oraz produktów spożywczych (jogurty, serki, kawa, herbata, czekolada do picia, napoje roślinne, batony, czekolady, chałwy, drożdżówki, kremy, sosy, syropy, polewy, likiery, płatki śniadaniowe, przetwory, pasty, cukier waniliowy, olejek waniliowy, przyprawy), a nawet dań mięsnych i rybnych. Na Madagaskarze przygotowuje się kurczaka lub tuńczyka w sosie waniliowym.
Do potraw najczęściej dodaje się nasiona lub rozgniecione laski wanilii. Jeśli wykorzystamy ziarenka z laski wanilii samą laskę możemy zagotować w mleku lub innym napoju, odda ona swój aromat potrawie, możemy również włożyć ją do słoiczka z cukrem, zamknąć i otrzymamy własny aromatyczny cukier waniliowy. Idealny i łatwy w użyciu jest ekstrakt waniliowy, zamknięty w buteleczce płyn z ziarenkami wanilii aromatyzuje intensywnie
desery, ciasta i inne potrawy.
PIĘKNY ZAPACH, KTÓRY ODSTRASZA OWADY
Wanilia dodawana jest do wielu kosmetyków, nadając im niepowtarzalny aromat (kremy, balsamy, szampony, żele pod prysznic, mydła, perfumy). Olejek waniliowy skutecznie odstrasza komary i meszki.
WANILIOWE CIEKAWOSTKI
• Wanilia pomaga w zasypianiu. Wystarczy skropić róg poduszki olejkiem waniliowym.
• Wanilia uchodzi za afrodyzjak, dzięki zawartości fitoferomonów.
• W czasach prekolumbijskich kwiatami wanilii płacono podatki.
• W sklepach dostępny jest syntetyczny zamiennik waniliny syntetyzowany z ligniny świerkowej lub olejku goździkowego. 20 g syntetycznego proszku zastępuje 1 kg laski wanilii! Znaleźć można go pod nazwą cukru wanilinowego.
• Meksyk bardzo długo był największym producentem wanilii ze względu na to, że tylko tam żyją pszczoły, które potrafią zapylić kwiatki waniliowe. Sytuacja zmieniła się na początku XIX wieku, kiedy okazało się, że kwiaty wanilii można zapylać ręcznie i uprawa wanilii na dużą skalę stała się możliwa w innych tropikalnych regionach świata.
Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet
Bibliografia:
Ahmad H. i in. (2020): Vanilla, Medicinal Plants of South Asia, 657 – 669.
Anuradha K. i in. (2013): Vanilla - Its Science of Cultivation, Curing, Chemistry, and Nutraceutical Properties, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 12, 53, 1250 – 1276.
Ferrada L. (2020): Medicinal and Pharmaceutical Properties of Vanilla Planifolia: A Narrative Review, International Journal of medical reviews, 7, 1, 22 – 26.
Singletary K. (2020): Vanilla - Potential health benefits, Nutrition Today, 4, 55, 186 – 192.
Sinha H., Sharma U. K., Sharma N. (2008): A Comprehensive Review on Vanilla Flavor: Extraction, Isolation and Quantification of Vanillin and Others Constituents, International Journal of food Sciences and Nutrition, 59, 4, 299 – 326.
https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-produkty/bog-stworzyl-zywnosc-a-diabel-przyprawy%E2%80%B6
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 30 Zima 2024/25
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.