Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyWitaminy - część I - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K
Witaminy - część I - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K
18 / 04 / 2016

Witaminy - część I - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K 

Katarzyna Wójcicka

Witamina – termin ten pochodzi od łacińskich słów „vita”, czyli życie oraz „amina”- związek chemiczny zawierający grupę aminową. Autorem nazwy witamina, a także nauki o witaminach jest polski naukowiec Kazimierz Funk. Pierwsze witaminy i ich znaczenie dla zdrowia człowieka odkryto dopiero na początku 20 wieku. Przez ostatnie sto lat wiedza na temat witamin ogromnie się zwiększyła, wiemy już, że mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto znać ich role w organizmie oraz wiedzieć, w jakich produktach ich szukać.


Witaminy nie stanowią źródła energi, ani materiału budującego komórki organizmu człowieka, ale są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Nasz organizm potrzebuje ich w niewielkich ilościach, jednak ich niedobór może poważnie odbić się na zdrowiu. Pod względem budowy chemicznej witaminy nie mogą być zaliczone do jednej grupy związków, jedne z nich to kwasy inne to pochodne kwasów, a jeszcze inne są skomplikowanymi substancjami chemicznymi, w związku z tym działają w odmienny sposób w organizmie człowieka. Witaminy w większości muszą być dostarczone do naszego organizmu z pożywieniem. Organizm człowieka potrafi wyprodukować tylko niewielkie ilości witaminy D (w komórkach skóry, pod wpływem promieniowania słonecznego), witaminy K oraz witamin z grupy B (w przewodzie pokarmowym). Występują w postaci witamin, które mogą być bezpośrednio wykorzystane przez ludzki organizm. A także prowitamin, czyli związków, które organizm wykorzysta po odpowiednich przemianach. Zarówno niedobór, czyli tzw. hipowitaminoza jak i nadmiar zwany hiperwitaminoza są niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Witaminy możemy podzielić na dwie główne grupy: rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie.


Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach


Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach istnieje możliwość przedawkowania, ze względu na to, ze gromadzą się w tkance tłuszczowej. Należy pamiętać o tym, że aby mogły być wykorzystane przez organizm powinny występować w naszej diecie łącznie z tłuszczami.

Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminy: A, D, E oraz K

Witamina A (retinol)

Witamina A – znana też pod nazwą retinol lub witamina wzrostowa. Retinol w czystej postaci występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych, w produktach roślinnych występuje β-karoten, czyli prowitamina A. Witamina A oraz karotenoidy działają antyoksydacyjnie, chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mają wpływ na dobry wygląd skóry, paznokci, opóźniają procesy starzenia (dlatego też witamina A zwana jest przyjaciółką urody). Witamina ta bierze także udział w metabolizmie tłuszczów oraz odpowiada za procesy prawidłowego widzenia i wzrostu.

Niedobór objawia się suchą skórą, kruchymi i łamliwymi paznokciami i włosami, zrogowaciałym naskórkiem, brakiem apetytu, pogorszeniem wzroku zwłaszcza po zmroku (tzw. kurza ślepota), zahamowaniem wzrostu. 

Nadmiar może się objawiać krwawieniem dziąseł oraz ogólnym poczuciem zmęczenia i bólem głowy, wypadaniem włosów.

Bardzo duże dawki witaminy A, jakie występują np. w wątrobie zwierząt polarnych wykazują działanie toksyczne na ludzki organizm. Jednorazowe przyjęcie dużej dawki retinolu może spowodować ostre zatrucie u osoby dorosłej.

Występuje w pełnotłustym mleku, przetworach mlecznych (masło), wątrobie, rybach i tranie. Beta karoten znajdziemy w warzywach i owocach o czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej barwie (marchew, bataty, kapusta włoska, jarmuż, sałata, szpinak, morele, brzoskwinie). Źródłem beta karotenu jest również trawa pszeniczna i jęczmienna.

 

Witamina D

Witamina D – także występuje w dwóch postaciach, jako cholekarcyferol w produktach zwierzęcych lub jako ergokarcyferol w produktach roślinnych (a właściwie niektórych grzybach). Jest syntetyzowana w komórkach skóry pod wpływem promieniowania słonecznego. Jednak w szerokości geograficznej, w jakiej leży Polska, szczególnie w okresie jesienno-zimowym promieniowanie słoneczne jest niewystarczające i witamina D musi być dostarczana do organizmu z pożywieniem lub suplementowana. Ostatnie badania mówią, że niedobór tej witaminy dotyczy około 90% Polaków.

Witamina ta ma szczególny wpływ na układ kostny, wynika to z tego, że zwiększa ona wchłanianie wapnia i fosforu w układzie pokarmowym, zapobiegając krzywicy. Wspiera odporność organizmu. 

Niedobór witaminy D jest szczególnie niebezpieczny u dzieci i prowadzi do krzywicy, a u dorosłych jest prawdopodobnie czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju osteoporozy. Osłabienie sprężystości mięśni i kości jest przyczyną większej podatności na urazy. Niedobory wpływają także na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Nadmiar tej witaminy może skutkować brakiem apetytu, bólami głowy w późniejszym stadium kamicą pęcherzyka żółciowego, ale nadmierne spożycie witaminy D występuje niezwykle rzadko. Nie jest możliwe przedawkowanie witaminy D przy standardowej diecie ani przez nadmierne wyprodukowanie jej przez skórę pod wpływem promieni UV.

Znajdziemy ją w pełnotłustych produktach mlecznych, rybach morskich, wątrobie, a także żółtku jaj. 

 

Witamina E

Witamina E – tokoferol. Znana głównie z właściwości antyoksydacyjnych. Chroni komórki przed utlenianiem, działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Zbyt mała ilość tokoferoli w organizmie objawia się problemami z koncentracją, osłabieniem wzroku przyczynia się do anemii.

Przyjmowana w nadmiarze może powodować odczucie zmęczenia, bóle głowy.

Witamina E występuje głównie w produktach roślinnych. Najbogatszym jej źródłem są oleje (z krokosza, słonecznika, nasion chia, ostropestu, migdałów i nasion sacha inchi). Warto zwrócić uwagę na to, że zawartość witaminy E jest dużo wyższa w olejach tłoczonych na zimno, nierafinowanych. Oleje w procesie rafinacji tracą około ¾ witaminy E. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, witamina E jest stosowana w przemyśle spożywczym, jako naturalny konserwant, chroniący tłuszcze przed utlenianiem. Dobrym źródłem są też orzechy, pełne ziarna zbóż oraz warzywa o zielonych liściach (szpinak, kapusta, jarmuż, sałata).

Witamina K 

Witamina K1 (fitochinon) - występuje w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2 (menachinon) w produktach pochodzenia roślinnego.

Witamina K – bierze udział w procesie formowania tkanki kostnej, jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi. Witamina K jest tez wytwarzana przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Witamina ta znana jest głównie z tego, że bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, a jej niedobór może prowadzić do słabej krzepliwości krwi.

Zbyt mała ilość witaminy K w organizmie objawia się krwawieniem z nosa, występowaniem sińców nawet przy lekkim uderzeniu. Długotrwałe i duże niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości i zaburzeń we wchłanianiu pokarmów.

Nadmiar  powoduje anemię i nadpotliwość.

Głównie jest dostarczana do organizmu z pożywieniem, witaminę K1 znajdziemy w pomidorach, warzywach zielono-liściastych: szpinak, rukola, lucerna, sałata rzymska, botwina, jarmuż oraz w brokułach, awokado. Jednak największe ilosci tej witaminy znajdziemy w sfermentowanej soi zwanej NATTO. Spożycie 15 g  natto, wystarczy na zaspokojenie dziennej dawki na tą witaminę.  Witaminę K2 znajdziemy w mięsie, wątróbce i produktach mlecznych zwłaszcza w dojrzewających serach. 

Powyższe informacje przedstawione w tabelce: 

Witamina

Rola w organizmie

Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia dla osoby dorosłej

Skutki niedoboru

Skutki nadmiaru

Główne źródła

A

(Retinol,

prowitamina A)

Wzmacnia wzrok, stymuluje wzrost, wspomaga układ odpornościowy

 

 

 

 

 

 

800 µg

- problemy z widzeniem o zmierzchu tzw. „kurza ślepota”

- kruchość i łamliwość paznokci

- suche i łamliwe włosy

- brak apetytu

- zahamowanie wzrostu

- krwawienie z dziąseł

- suchość i świąd skóry

- wypadanie włosów

- bóle głowy i ogólne uczucie zmęczenia

-pełne mleko

- masło i produkty mleczarskie

- tłuste ryby oraz tran

- wątroba

- marchew

-dynia

- szpinak

- pomidory

- morele

- zielone warzywa

D (cholekarcyferol ergokarcyferol)

Zapewnia prawidłowy rozwój kości i zębów, zapobiega krzywicy

 

 

 

5 µg

- krzywica u dzieci

- demineralizacja kości u dorosłych

- podatność na urazy

-osłabienie sprężystości mięśni

- brak apetytu

- bóle głowy

- kamica nerkowa

-kamica pęcherzyka żółciowego

- ryby morskie, tran

- pełnotłuste produkty mleczne

-żółtko jaja

E

(tokoferol, alfa-tokoferol)

Działa antyoksydacyjnie, usprawnia gojenie się ran.

 

 

 

12 mg

- problemy z koncentracją

- osłabienie wzroku

- bezpłodność

- utrudnione gojenie się ran

 

- zmęczenie

- bóle głowy

-osłabienie mięśni

- olej lniany

- olej słonecznikowy

- oliwa z oliwek

- orzechy

- kiełki pszenne

K

(witamina K1, witamina K2)

Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi oraz w formowaniu tkanki kostnej

 

 

75 µg

- zaburzenia krzepnięcia krwi

- zaburzenia w budowaniu tkanki kostnej

- anemia

- nadpotliwość

- szpinak

-sałata

-kapusta

- brokuł

- jarmuż

-awokado

-brzoskwinia

 .

 . 

 .

 .

Bibliografia:

  1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Pod redakcją J. Gawecki, 2011
  2. Towaroznawstwo żywności, D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora, 2004
  3. Ocena zawartości witamin w całodziennych racjach pokarmowych kobiet z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością, E. Stefańska i wsp. ” Żywność, Nauka, Technologia”, Jakość, 2009
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:48

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet