Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyWitaminy - część II - Rozpuszczalne w wodzie witaminy grupy B
Witaminy - część II - Rozpuszczalne w wodzie witaminy grupy B
20 / 04 / 2016

Witaminy - część II - Rozpuszczalne w wodzie witaminy grupy B 

Katarzyna Wójcicka

Witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych, dlatego często określane są mianem kompleksu witamin B. Działają na organizm w podobny sposób, to znaczy warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego oraz regulują przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie. Można powiedzieć, że to dzięki witaminom z grupy B, żywność z postaci, w jakiej występuje na talerzu, w trakcie wielu przemian biochemicznych zamienia się w związki przyswajalne dla organizmu. Należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ich nadmiar jest usuwany z moczem, więc nie ma ryzyka występowania nadmiarów. Ze względu na systematyczne usuwanie ich z organizmu, warto pamiętać o obecności witamin z grupy B w codziennej diecie. Występują głównie w produktach pełnoziarnistych, drożdżach, nasionach roślin strączkowych. Ich niedobór objawia się zaburzeniami układu nerwowego, osłabieniem a także przyczynia się do anemii.


Przyjrzyjmy się dokładniej witaminom z grupy B…


B1 – czyli tiamina,

pierwsza poznana witamina, wyizolowana z otrąb ryżowych w 1911 roku przez Kazimierza Funka. Badał on przyczynę występowania choroby beri-beri, wykazał on wtedy związek między występowaniem schorzenia a zawartością witaminy B1 w pożywieniu. Pomaga ona chronić organizm przed skutkami złej diety. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, jest koenzymem wielu enzymów. Zwiększone zapotrzebowanie na tiaminę występuję u osób spożywających alkohol i palących papierosy, ale też osób aktywnych fizycznie. Do wypłukiwania tiaminy z organizmu przyczynia się także spożywanie kawy w nadmiernych ilościach. Tiamina jest związkiem mało odpornym na temperaturę i środowisko zasadowe. Jej rozpad następuje już po około 10-15 minutach gotowania. Duże straty witaminy B1 mają miejsce w procesie oczyszczania ziaren zbóż, ponieważ większość tiaminy jest skumulowana w zewnętrznych warstwach ziaren. Warto wiec wybierać produkty pełnoziarniste.
Niedobór tiaminy objawia się: chorobą beri-beri(porażenie nerwów i atrofia mięśni kończyn), zaburzeniami w trawieniu, zaburzenia w czynnościach centralnego układu nerwowego (zaburzenia pamięci, koncentracji, zakłócenia równowagi emocjonalnej).
Nadmiar w normalnych warunkach nie występuje, musiałby być spowodowany jednorazowym podaniem dużej dawki witaminy B1.
Główne źródła tiaminy to: drożdże, soja, pełnoziarniste produkty zbożowe, wieprzowina, ostrygi, orzechy, ziarno słonecznika.


B2 – ryboflawina,

ma udział w procesach metabolizmu. Można powiedzieć, że jej główną funkcją jest zamiana energii dostarczonej z pożywienia na taką, którą organizm jest w stanie wykorzystać i magazynować. Bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów, tłuszczów i białek. Współdziałając z witaminą A działa na błony śluzowe, nabłonek naczyń krwionośnych i skóry. Niezbędna jest w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku i układu nerwowego. Jest dość odporna na działanie temperatury i kwaśne środowisko, ale łatwo ulega rozkładowi pod wpływem światła. Dlatego np. mleko przechowywane w przezroczystych butelkach, wystawione na działanie promieni słonecznych traci około 26% witaminy B2 już po około 2 minutach. W niewielkich ilościach jest produkowana przez florę bakteryjną jelita grubego. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje w okresie wzrostu, ciąży i laktacji oraz przy dużym wysiłku fizycznym i długotrwałym stresie.
Niedobór ryboflawiny stanowi problem zdrowotny na całym Świecie, przy czym jest najbardziej widoczny w krajach rozwijających się. Objawia się pękającymi kącikami ust, zajadami, niedokrwistością, zahamowaniem wzrostu, nadwrażliwością na światło oraz uczuciem pieczenia pod powiekami – tzw. „zmęczonymi oczami”
Główne źródła witaminy B2: mleko i jego przetwory, makrela, jaja, produkty mięsne, w mniejszych ilościach występuje w zielonych warzywach (brokuły, szparagi, szpinak) i owocach.


Witamina B3,

znana też pod nazwami Witamina PP oraz niacyna, do jej odkrycia przyczyniły się badania nad chorobą występującą wśród niedożywionej ludności, czyli pelagrą. Jest bardzo trwałą witaminą, odporną na wysokie temperatury, działanie tlenu, nie rozkłada się także w środowiskach kwaśnych ani zasadowych. Jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz do syntezie hormonów płciowych (estrogeny, testosteron), wpływa także na poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Niedobory witaminy PP objawiają się nieswoiście do głównych objawów zaliczamy bóle głowy, bezsenność, drżenie rąk. Długotrwałe niedobory prowadzą do poważnego schorzenia, jakim jest pelagra.
Największe ilości witaminy PP znajdują się w drożdżach, otrębach pszennych, orzeszkach ziemnych, czerwone mięso, drób i ryby.


Witamina B5 – kwas pantotenowy,

uczestniczy w przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów oraz w syntezie niektórych hormonów. Uczestniczy w procesie regeneracji tkanek, przez co przyspiesza gojenie się ran, zapobiega przemęczeniu, usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, bierze udział w wytwarzaniu niektórych neuroprzekaźników. Jest mało odporna na wysokie temperatury, w trakcie gotowania warzywa tracą około 50% tej witaminy. Mniejszą wartość kwasu pantotenowego stwierdza się u osób w podeszłym wieku i pijących alkohol, te grupy wymagają dostarczenia większej ilości witaminy B5 z pożywieniem.
Niedobory kwasu pantotenowego objawiają się zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego, problemami z koncentracją/nauką, utrudnionym gojeniem się ran, zaburzeniami układu sercowo – naczyniowego, przyspieszoną akcją serca. Często przy niedoborach witaminy B5 występuje tzw. Zespół pękających stóp. Występują tez objawy nieswoiste takie jak zmęczenie, zaburzenia snu.
Witaminę B5 znajdziemy zarówno w tkankach roślinnych jak i zwierzęcych. Bogatym źródłem są: drożdże, wątróbka, ryby, grzyby, jajka, pełne mleko. Bogata w witaminę B5 jest też yerba mate.


Witamina B6 – pirydoksyna,

tak jak pozostałe witaminy z grupy B odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w przemianach aminokwasów (ułatwia ich rozkład). Umożliwia magazynowanie energii i bierze udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów. Jest witaminą dość nietrwałą, jej zawartość zmniejsza się w trakcie mrożenia czy obróbki kulinarnej.
Niedobory witaminy B6 mogą wywołać objawy ze strony układu nerwowego (problemy z koncentracją, zapalenie nerwów), ze strony układu odpornościowego (zmniejszona odporność na infekcje). Niedobór pirydoksyny przyczynia się do rozwoju miażdżycy w związku, z czym jej niedobór zwiększa ryzyko udaru czy choroby niedokrwiennej serca.
Główne źródła pirydoksyny to drożdże, wątróbka, ziarna soi, kiełki pszenicy, warzywa liściaste, rośliny strączkowe i produkty zbożowe pełnoziarniste.


Witamina B7 –

znana również, jako biotyna czy witamina H, współdziała z insuliną w przemianach glukozy, wpływa na odpowiedni poziom glukozy we krwi. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, dzieje się tak, dlatego że w cząsteczce biotyny występuje siarka.
Niedobory witaminy H występują niezwykle rzadko, zwykle u pacjentów hospitalizowanych karmionych sztucznie lub u osób poddawanych długotrwałej antybiotykoterapii.
Główne źródła: pełne mleko, wątroba, żółtko jaj, sery, ryby, owoce (arbuzy, banany, melony, brzoskwinie), warzywa (kalafior, buraki, pomidory, szpinak, marchew)


Witamina B9 – kwas foliowy,

najpopularniejsza witamina z grupy B. Pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, niezbędna w rozwoju niemal wszystkich komórek ustrojowych. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego. Jest niezbędna do prawidłowego zdrowia i rozwoju już w okresie płodowym. U kobiet ciężarnych niedobór może powodować niedorozwój łożyska lub wystąpienie wad cewy nerwowej u dziecka, dlatego tak ważna jest uzupełnianie braków kwasu foliowego u kobiet ciężarnych i planujących ciążę. Zapotrzebowanie na kwas foliowy w okresie ciąży wzrasta, aż 4 krotnie. Foliany nie są odporne na działanie temperatury, promieni ultrafioletowych i tlenu. Gotowanie znacząco obniża zawartość kwasu foliowego. Ujemny wpływ na przyswajalność folianów ma także przechowywanie, gdyż szybko ulegają utlenieniu. Świeże warzywa liściaste przechowywane w temperaturze pokojowej w ciągu 3 dni mogą stracić nawet do 70% zawartości wyjściowej folianów.
Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do anemii megaloblastycznej, zwiększeniem podatności komórek na transformacje nowotworowe, zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie. Niedobór kwasu foliowego jest znacznym zagrożeniem dla płodu.
Uzupełnianie kwasu foliowego w diecie jest wskazane nie tylko u kobiet w będących w ciąży. Ze względu na korzystne działanie tej witaminy na wiele układów w naszym organizmie, jest wskazana dla wszystkich ludzi w każdym wieku. Należy pamiętać, że nadmiar tej witaminy nie jest toksyczny i nawet dawki sięgające 15 mg dziennie są dobrze tolerowane przez ludzki organizm.
Główne źródła folianów: warzywa o zielonych liściach, pomidory, fasolka szparagowa. Duże ilości znajdziemy tez w drożdżach, wątrobie, jajkach, soku pomarańczowym i owocach awokado.


Witamina B12 – kobalamina,

jest niezbędna w procesie tworzenia elementów morfotycznych krwi, głównie czerwonych krwinek, przez co przeciwdziała niedokrwistości. Bierze udział w procesie syntezy kwasów nukleinowych, głównie w szpiku kostnym. Uczestniczy w budowie osłonki mielinowej, która ochrania komórki nerwowe. Dzięki jej działaniu zmniejsza się poziom lipidów we krwi, wpływa też na układ kostny i zwiększenie apetytu. Witamina B12 jest głównym argumentem przeciwników diet wegetariańskich i wegańskich, ponieważ występuje głównie w produktach zwierzęcych. Aby zapewnić odpowiednią podaż kobalaminy osobom na dietach wykluczających produkty zwierzęce, produkty sojowe czy płatki śniadaniowe są często wzbogacane w witaminę B12. Kobalamina jest odporna na wysoką temperaturę, więc jej straty w procesach kulinarnych są nieduże.
Niedobory mogą powodować niedokrwistość, depresję oraz zaburzenia neurologiczne, będące skutkiem uszkodzenia układu nerwowego.
Główne źródła witaminy B12: mięso (głównie podroby), żółtko jaj, ryby, mleko i jego przetwory.

 

W ostatnich latach bardzo popularna stała się suplementacja witaminami. Pomogła ona zapobiec występowaniu takich chorób jak szkorbut czy pelagra. Należy jednak pamiętać, że najłatwiej przyswajalne dla naszego organizmu są witaminy naturalnie występujące w produktach. Konieczna dla zapewnienia zdrowego życia ilość witamin jest niewielka i możemy ją dostarczyć organizmowi z pożywieniem. Warto pamiętać o tym, że w największej ilości i w najłatwiej przyswajalnej formie witaminy występują w żywności nieprzetworzonej. Wybierajmy więc surowe warzywa i owoce, zamiast przetworzonych oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Powyższe informacje przedstawione w formie tabelki:

Witamina

Rola w organizmie

Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia dla osoby dorosłej

Skutki niedoboru

Główne źródła

B1 (tiamina)

- bierze udział w metabolizmie węglowodanów, jest koenzymem wielu enzymów

1,1 mg

-choroba beri-beri

- zaburzenia trawienia

- zaburzenia w czynnościach Centralnego układu nerwowego

 

- drożdże

- soja

- pełnoziarniste produkty zbożowe

- wieprzowina

B2 (ryboflawina)

- bierze udział w procesach metabolicznych

- współpracuje z witaminą A, oddziałując pozytywnie na stan skóry

1,4 mg

- pękające kąciki ust tzw. „zajady”

- niedokrwistość

- zahamowanie wzrostu

- nadwrażliwość na światło

- mleko i jego przetwory

- makrela

- jaja

- produkty mięsne

- warzywa i owoce

B3 (Wit. PP, niacyna)

- jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu oraz obwodowego układu nerwowego

- uczestniczy w syntezie hormonów płciowych

16 mg

- pelagra

- bóle głowy

- bezsenność

- drżenie rąk

- drożdże

- otręby pszenne

- orzeszki ziemne

B5 (kwas pantotenowy)

-Uczestniczy w przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów

- bierze udział w syntezie niektórych hormonów

6 mg

-zespół pękających stóp

- problemy z koncentracją/nauką

- zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, przyspieszona akcja serca

- drożdże

- wątróbka

- ryby

- grzyby

- jaja

- pełne mleko

 

B6 (pirydoksyna)

- bierze udział w metabolizmie aminokwasów

- uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów

1,4 mg

- przyczynia się do rozwoju miażdżycy

- problemy z koncentracją

- zapalenie nerwów

- drożdże

- wątróbka

- ziarna soi

- kiełki pszenicy

- rośliny strączkowe

B7 (biotyna)

- współdziała z insuliną w przemianach glukozy

- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci

50 µg

- bóle mięśniowe

- apatia

- wysuszenie i przebarwienia skóry

- pełne mleko

- wątroba

- żółtko jaja

- sery

- ryby

- owoce i warzywa

B9 (kwas foliowy)

- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego

- odpowiada za prawidłowy rozwój płodu

 

200 µg

- anemia megaloblastyczna

- u kobiet ciężarnych: niedorozwój łożyska i wady cewy nerwowej

- zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie

- warzywa o zielonych liściach

- pomidory

- fasolka szparagowa

- drożdże

- wątroba

- jaja

B12 (kobalamina)

- uczestniczy w procesie tworzenia elementów morfotycznych krwi

- bierze udział w procesie tworzenia syntezy kwasów nukleinowyh

2,5 µg

- niedokrwistość

- depresja

- zaburzenia neurologiczne

 

- mięso (głównie podroby)

- żółtko jaj

- ryby

- mleko i jego przetwory

C (kwas askorbinowy)

- wpływa na syntezę kolagenu

- poprawia kondycję naczyń krwionośnych

- zwiększa przyswajalność żelaza z pokarmu

80 mg

- szkorbut

- krwawienie z dziąseł

- powolne gojenie się ran

- anemia

 

- czarna porzeczka

- kiwi

- papaja

- truskawka

- pietruszka

 

Bibliografia:

  1. K. Robinson, K. Arheart, H. Refsum, L. Brattström i inni. Low circulating folate and vitamin B6 concentrations: risk factors for stroke, peripheral vascular disease, and coronary artery disease. European COMAC Group.. „Circulation”. 97 (5), Feb 1998
  2. Towaroznawstwo żywności, D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora, 2004
  3. Ocena zawartości witamin w całodziennych racjach pokarmowych kobiet z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością, E. Stefańska i wsp. ” Żywność, Nauka, Technologia”, Jakość, 2009
  4. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Pod redakcją J. Gawecki, 2011

 

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:48

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet